Nikon D5100 nebo Canon EOS 600D?

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod KurmaN 28. 11. 2013 12:42

Zdravím všechny co se budou účastnit této diskuze.

Jak již název tématu napovídá, mělo by se jednat o srovnání a radu pro výběr fotoaparátu.

Jsem člověk, který má vášeň pro fotografování, vášní myslím, že neustále fotím a rozhodl jsem se, že bych si pořídil něco lepšího než mobilní telefon Samsung galaxy SII.

Fotoaparát by měl sloužit pro mé osobní potřeby jako jsou pracovní a výletové fotky.

Řekl jsem si, že když už si budu kupovat fotoaparát, tak bych do něj chtěl investovat menší peníze a co jsem si tak četl, tak se mi zalíbili tyto dva fotoaparáty:

Nikon D5100
Kód: Vybrat vše
http://www.alza.cz/nikon-d5100-cerny-objektivy-18-55-ii-af-s-dx-55-200-af-s-d509233.htm#recenze


a

Canon EOS 600D
Kód: Vybrat vše
http://www.alza.cz/canon-eos-600d-objektiv-ef-s-18-55mm-dc-iii-ef-s-75-300mm-dc-iii-d430466.htm#recenze


Každopádně bych se chtěl poradit s mnohem více zkušenýma, který by pro mě byl lepší a pokud byste měli lepší variantu, tak mi nabídnout něco jiného.

Jsem otevřený pro jakoukoliv otázku, tak se kdyžtak vyptávejte.

Děkuji.

S pozdravem
Kurman
KurmaN
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Puntík 28. 11. 2013 13:19

Pokud netrváš striktně na požadavku - Nikon nebo Canon, jsou i další výrobci zrcadlovek. Sigma je ovšem už mimo tvoje finanční možnosti (jen tělo stojí cca 60 tis.) takže pak ještě tento:
http://www.vkfoto.cz/pentax-k-500-da-l- ... ck-700-kc/

Kromě toho, že vyjde levněji, má i lepší ergonomii, což je výhoda v akčním typu focení. Ovšem konkurenti se zase mohou pochlubit vyklápěcím displejem, takže třeba při focení mravenců není nutná poloha v leže. :-))

Ale který by pro tebe byl lepší, to těžko někdo - nejsa tebou - může vědět. I kdyby se tak tvářil. :-))

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daf 28. 11. 2013 13:28

Pokud jsou to odkazy přímo na sety, které bys chtěl koupit, tak si dej pozor na to, aby ty objektivy měly stabilizaci. V popisu u Nikonu by mělo být u objektivů VR u Canonu IS. To jen tak na okraj protože to vypadá, že ji nemají. Pro běžné focení ty objektivy stačí, akorát ta menší světelnost a chybějící stabilizace může mít v důsledku významný vliv na výsledky a to jak nutností častého používáni vysokého ISO, nebo rozhýbaných snímků. Cose foťáků týče, zásadní rozdíly tu nejsou. Nikon má výklopný displej, ale zas neumí vysokorychlostný synchronizaci s ext. bleskem (pro tebe pravděpodobně nepodstatné). Canon HSS umí a má možná trochu lepší video. Nikon má trochu lepší snímač se slušným dymamickým rozsahem. V praxi to ale nebude nějak zásadní věc. Bral bych asi toho Nikona, ale já jsem Nikonista ;)
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hoax 28. 11. 2013 13:48

Puntík: Už si doporučil někdy něco jinýho než Pentax?
Teď už jenom čekám na Gance až napíše: Prečo nechceš bezzrkadlovku? :)
Jen drobnost, 600D má taky výklopný displej. Jinak souhlas s Dafem, zkusil bych si to v obchodě vzít do ruky jak na tebe oba působí.
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod KurmaN 28. 11. 2013 14:02

Daf píše:Pokud jsou to odkazy přímo na sety, které bys chtěl koupit, tak si dej pozor ....


Po pravdě jsem to srovnával pak ještě u jiného dodavatele, konkrétně:

Nikon
Kód: Vybrat vše
http://www.czc.cz/nikon-d5100-objektiv-18-55-af-s-dx-vr/89931/produkt?q-category-id=149nevm3h8j2a859llu36ocke7


Canon
Kód: Vybrat vše
http://www.czc.cz/canon-eos-600d-objektiv-ef-s-18-55-is-ii/87593/produkt?q-category-id=149nevm3h8j2a859llu36ocke7


A divil jsem se, že je tam jen tisícový rozdíl, když u czc je jen jeden objektiv a u Alzy dokonce dva objektivy.
Tak to tedy vypadá, že by to bylo na úkor kvality objektivů?

Ale asi ano, protože i v hodnocení u alzy někdo vyčítal absenci stabilizace. Pokud to tedy nebylo k něčemu jinému. :-)
KurmaN
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Puntík 28. 11. 2013 14:19

.....

( hoax, ano, ale proč tě irituje doporučení alternativ, notabene v některých směrech lepší a tazatel se na ně ptá? Canikony doporučují všichni, často ani nevědí proč. Já doporučuji Pentax, vím proč. Budeme stále, jako magoři, doporučovat jednu značku, jen pro ten její nápis bez ohledu na obsah? Mimochodem, v případě Pentaxu se nemusíš starat o stabilizaci objektivů...... )
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod KurmaN 28. 11. 2013 14:26

Puntík píše:Pokud netrváš striktně na požadavku - Nikon nebo Canon, jsou .....


Striktně netrvám na značkách Nikon a Canon. Nikdy jsem ještě neměl zrcadlovku, tak si chci nechat poradit většími odporníky než jsem já. :-)

Většina lidí dává na značky, já takový nejsem. Pokud mě opravdu něco zaujme, kdy vím, že je jiná značka lepší za podobnou cenu, tak se nebojím koupit i jinou značku.
KurmaN
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MeddlinG 28. 11. 2013 14:29

Pokud chceš radu čistě jen na bázi "Nikon nebo Canon?", doporučuju zajít do Megapixelu v Praze, pokud máš možnost, a ty foťáky si osahat. Ono možná budou nějaké rozdíly v obrazové kvalitě a blabla sem a blabla tam, ale všechny dnešní zrcadlovky jsou vynikající a je dobré si vybrat tu, která padne příjemně do ruky. K tomu nějaký ten objektiv - s Canonem nemám zkušenosti, ale Nikon zrcadlovky se často prodávají v setu s 18-105VR objektivem, který je za svou cenu perfektní a myslím, že pro tvé potřeby by byl ideální.

Zrovna včera jsem tím 18-105mm objektivem fotil soumrak a posuď sám, jestli se ti výsledek líbí:

http://500px.com/photo/53358664
MeddlinG
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hoax 28. 11. 2013 14:35

Puntík: Ale mě to ani neirituje, spíš se podivuju. Sám si to vystih nejlíp: Budeme stále jako magoři doporučovat jednu značku :))
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 28. 11. 2013 14:56

KurmaN, problém všech tazatelů je v tom že o nich nic nevíme a často ani oni sami nevědí, co chtějí. Zrcadlovku by si měl pořídit člověk, který se chce v budoucnu velmi vážně zabývat akčními fotografickými disciplinami, jinak jsou to zbytečně utracené peníze. Na rodinnou fotografii je to zbytečný luxus a zátěž. Nejen finanční. Ale přesto, pokud chceš zrcadlovku jako takovou, skutečně bych volil mezi dvěma filozofiemi v ovládání, tj. s tebou vybranými přístroji, a Pentaxem. Samozřejmě je možné donést si kteroukoliv domů a užívat je spokojeně při příležitosti narozenin, o dovolené a pod. I pro nenáročnější fotozábavu. I v případě, že by ses chtěl do fotografie ponořit hlouběji, všechny tři značky ti umožní práci i v dokumentární či výtvarné oblasti. Ovšem už bys časem narazil na jejich limity, které jsou u každé značky poněkud jinde. U Canikonů ti začne chybět druhý roler u Pentaxu, že nebudeš mít možnost koupě zrovna téhož objektivu, jako má tvůj kamarád. Ale dnes ti všechny přístroje umožní fotografovat v běžných disciplinách, snad jen ve vědeckých či lékařských bys našel omezení.
Napsal jsem ti alternativu, která je ergonomicky lepší a levnější. Pokud tě nechytne focení těch mravenců..... :-)

Zdravím

......................................

hoax... ale občas někdo udělá výjimku, že... :-) Mimochodem ke dvěma navrženým jsem přidal dvě další. A zkus příště psát o něčem a ne o někom. Děkuji.
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 28. 11. 2013 15:08

KurmaN: to máš tak že většina z nás ti tady řekne, že nekupuješ foťák, ale systém. Systém má zase smysl až při ochotě dál investovat do dalších objektivů. V opačném případě ti stejnou službu jako zrcadlovka či bezzrcadlovka poslouží super kompakt.
Teď k těm systémům...
Nikon: tělem D5100 počínaje super výstup, ovšem s horší ergonomií ovládání (méně přímých tlačítek, ale nic, co by amatéra výrazně brzdilo). Velkou zbraní Nikonu jsou zoomy středního rozsahu - velmi levný, opticky velmi slušný 18-105, žel pomalejší ostření. Dražší, nicméně opticky lepší, s lepším zpracováním a hlavně rychlým ostřením Nikkor 16-85, oba jsou stabilizované. Lákavě jsou i pevná skla 35, 50 a 85/1,8 AF-S G za přijatelný peníz.
Canon je teď žel víc jak o generaci pozadu s úrovni snímach čipů, ale má minimálně dva objektivy, kvůli kterým stojí za úvahu. První - zajímavý asi pro většinu - zoom středního rozsahu 18-135 STM - opticky velmi dobrý a s velmi rychlým a velmi tichým ostřením, konkurence se nechytá, stojí cca 11k a stojí fakt zato. Druhé sklo, povinnost na sport je profi 70-200/4L za cca 14k, blesk je jeho pomalejší brácha a kresba ostrá jak břitva.
Pentax: to co doporučil Puntík, je nejlevnější varianta která dává smysl, tělo je výstupem o vous lepší než Nikon D5100 (lepší podpora zpracování rawu) s ergonomií mírně řečeno za ty prachy nezvyklou. Ty skla nejsou žádný zázrak (jako žádný seťák) ale jak říká Puntík, vyhoví, jen to ostření není blesk. V čem je Pentax pozadu je nabídka zoomů středního rozsahu, konkurenceschopná nabídka pevných skel, rovněž nabídka rychlého dlouhého zoomu.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 28. 11. 2013 15:17

KurmaN: já bych to pro Tebe shrnul:

Pentaxů se prodává zhruba 10x méně, než Canonů či Nikonů. Proto Pentax nabízí o něco bohatší výbavu funkcí. Takže výhoda Pentaxu je v tom, že se musí snažit získat zákazníky lepším poměrem výbava/cena, nevýhoda Pentaxu je v tom, že se ho prodává 10x méně, z čehož vyplývají všechny ty důsledky, které si domyslí každý myslící člověk, který nežije v pustině.

Já bych se spíš zaměřil na to, abych z obou tří jinak výborných přístrojů neprodukoval takhle děsivou technickou kvalitu, jako je na dpreview:

http://www.dpreview.com/galleries/revie ... le-gallery

http://www.dpreview.com/galleries/revie ... ew-samples

http://www.dpreview.com/galleries/revie ... ew-samples

třeba tady:
http://www.dpreview.com/galleries/revie ... oad/994696

Ty foťáky mají fakt na víc, než na tyhle default JPEGy :-(

-- 28. 11. 2013 15:22 --

reign: dřív, než začneme mluvit o o vous lepším výstupu, tak musíme zajistit, aby z Pentaxu K-500 nepadaly takovéhle fotky:
http://www.dpreview.com/galleries/revie ... ad/2672355
Protože to pak není o vous lepší než vůbec nic. U Nikonu a Canonu jakbysmet.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 28. 11. 2013 15:27

Není důležité, kolik se čeho prodá, důležité je, že vedle rohlíků si můžeme koupit i kroasánt, i když z důchodců si ho koupí asi máloterý..... :-) Volat po tom, že nám stačí jen dva druhy jogurtů..... :/
KurmaN má na výběr víc než jen ze dvou značek, proč to tajit. (A nejen ze zrcadlovek.... :-) )

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 28. 11. 2013 15:51

FotoABC: fotil jsem s K-x se seťákem a věř, že to je dobrá kombinace, udělat špatnou fotku lze ale každým foťákem. Zpracování rawu u Pentaxu je malina, můžeš fotit do dng a ne být odkázaný na jediný použitelný konvertor ( případ Nikonu a capture NX2)
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod KurmaN 28. 11. 2013 21:09

Děkuji všem za rady.
Po pravdě opravdu uvažuji o Pentaxu. Oslnily mě tu Vaše komentáře na něj, tak myslím, že by to pro mne mohla být ta správná volba.

Myslíte tedy, že tahle volba bude správná?

http://www.alza.cz/pentax-k-500-black-objektivy-dal-18-55mm-dal-50-200mm-d445872.htm

Správná ve smyslu tenhle fotoaparát je slušný a postačí začátečníku ke každodennímu focení?

S pozdravem
Kurman
KurmaN
Kolemjdoucí

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků