Lightroom - workflow, rady, atd.

Všeobecná diskuze o grafických programech pro práci s fotografiemi

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod hoax 11. 3. 2013 14:12

Zdravím,
napadlo mě založit vlákno na téma Lightroom, který sám o sobě má svoje specifika a práce v něm. Pořád mi zpracování více fotek na můj vkus docela trvá a tak se snažim nějak vychytat workflow. Jde primárně o reportáž, svatbu atd..prostě tam kde je fotek relativně hodně. A často taky za různých podmínek v rámci jedné akce. Zajímalo by mě jak postupujete vy, tak se můžete podělit jestli chcete. A můžete sem směřovat i obecné dotazy na LR. Třeba to bude někomu užitečné. LR používám anglicky, hlavně asi kvůli všemožným návodům na netu, které jsou v angličtině a taky kvůli kláv. zkratkám. Můj postup práce je tedy momentálně následující:

1. Výběr dělám ve Faststone vieweru (můj standardní prohlížeč).
Soubory jsou pořád na kartě, jdu jeden po druhém a označuju vybrané.
Jinak jsem těžce zvyklý na Total Commander, vlastní systém složek, ruční kopírování atd.
Takže import za pomoci LR nebo ostatních mě vždycky hrozně obtěžuje. Naštestí jsem v LR objevil funkci auto import (doporučuju) díky tomu už nemusim do Import dialogu téměř vůbec. V LR jsem nastavil Watched folder, u mě !LR auto import a Destination - !LR importovano. Selekci zkopíruju ručně do LR auto import a ta se mi hned v LR automaticky nahrne do LR importovano. Po skončení úprav si tu složku pak v LR jen přejmenuju podle sebe,vždycky se při importu vytvoří znova.

2. Můj nejčastější problém je podexpozice (subjektivně) nebo expozice všelijaká. V Library modulu tedy jedu jednu fotku po druhé a podexponované označím např. modrým štítkem, přeexponované zeleným. Podle těch barev mám vytvořeny 2 smart collections abych mohl dělat hromadné úpravy na podobných fotkách. Potom v Develop modulu občas využívám auto sync, nebo jenom sync, ale stejně jsem zvyklý jít nakonec jednotlivě a všechny dolaďovat dokud nejsem spokojenej. A to mi právě zabírá nejvíc času (jsem trochu detailista)). Vždycky se na něčem zaseknu (třeba focení s bleskem, kdy si TTL dělá co chce) zkoušim různý varianty atd. Taky je tam funkce Match Total Exposures, ale to někdy nepodává úplně ideální výsledek. Dobrý je používat synchronizaci co nejvíc, jenže to pak zase některé fotky rozhodí a potom to musíte ručně opravovat. Jinak jelikož LR nenastavuje automaticky jasový odšum a vždycky mi to zabíralo čas to potom dělat ručně, nastavil jsem si defaults s nějakým odšumem podle ISO. Chvíli to trvá (kvůli spoustě hodnot auto iso), ale taky doporučuju. A používám téměř výhradně profil Camera standard s lehce stahlým kontrastem.

3. Export. Ve většině připadů (kromě svateb atd.) jdou fotky jen na web. Ale i tak chci aby vypadaly co nejlíp. Exportuju v plném rozlišení (i podle toho tedy celkově upravuju), kvalita 80, bez output sharpening. To proto, že v případě fotek vel. např. 800px na šířku mi ten output sharpening na high nepřipadá dost. Zmenším si je tedy potom dávkově ve Faststone a doostřim podle sebe. Kvalita je podle mě dostačující.

Jak postupujete vy? Případně nějaké doporučení? A rád sám poradím pokud budu vědet.
Uf je to trochu slohovka, pardon:)
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lemming 11. 3. 2013 21:51

Moje workflow, taky pro reportáže:

0) Fotím zásadně do RAWu. Sice to trochu zpomaluje zpracování (po***né mpix závody), ale výhody převažují

1) Pro každou akci si dělám extra katalog, do něj naimportuju fotky (v LR, z karty)

2) V Develop si projdu fotky a vyberu ty, které půjdou ven. Využívám dva monitory, na jednom mám celkový náhled a na druhém 100% crop, který používám pro kontrolu ostření. Fotky označuji flagováním (klávesa P). Tahle fáze je relativně rychlá - necvakám naslepo všechno v dosahu, ale už při zmáčknutí spouště vím, co fotím, proč to fotím a jak má fungovat výsledná fotka. Takže rozhodování ano/ne je vesměs o posouzení, zda fotka funguje, jak jsem chtěl a zda na ní není nějaký neopravitelný technický problém typu špatného zaostření, nechtěného rozhýbání, špatné kompozice nespravitelné ořezem, blbý moment (zavřené oči) atp.

Poté pracuji už jen s označenými fotkami, k neoznačeným se vracím jen když zjistím, že vybranou fotku nejde použít kvůli něčemu, co jsem předtím přehlédl a hledám, jestli nemám lepší záběr. Případně když zjistím, že ve výsledném albu je málo fotek jednoho člověka a hledám další a tak...

4) Po jedné upravím fotky. Často je procházím několikrát, v každém průchodu dělám jedno operaci, například ořez, v dalším kole ladění expozice, v dalším selektivní doostření očí / tváří / retuše... Pokud nastavuji odšumování, tak většinou v úplně posledním kole, protože zapnutý odšum podle mého pozorování dost zpomaluje práci s fotkou.

Synchronizaci používám, ale spíš když opravdu chci, aby fotky konzistentní, například pro nastavení jednotného vyvážení bílé, teď nedávno jsem nastavoval staženou vibrance.

U korekce expozice často použiji tlačítko "auto" a následně to doladím podle vkusu.

3) Export dělám přímo z LR, mám tam nastavené profily. Dřív jsem u fotek pro Facebook dělal ještě po exportu doostření vyexportovaných obrázků v Picase, ale po změnách na FB to už vypadá, že je to spíš kontraproduktivní a vede to často k přeostřeným fotkám.
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hoax 12. 3. 2013 07:32

Ano, mít to pořešené už při focení je základ, i když s tim mám taky ještě problém.
Já používám katalog jen jeden, všechny fotky tak jsou na jednom místě. Nechtěl bych se pořád někam překlikávat.
Jo s tim odšumem to je pravda, ve v4 to zpomaluje. Já to řešim jenom vypnutím tabu Detail a na konci ho zase hromadně zapnu.
Právě ty úpravy po jedné mě nejvíc brzdí.

Třeba 480 fotek za 20 min. jako v tomhle odkazu to tedy fakt nezvládnu :)
http://www.youtube.com/watch?v=dUOdxBbqk1M
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Callgaro 12. 3. 2013 08:03

Já teda používám několik katalogů, importuji fotky, přejmenovám je a nechám vytvořit strukturu složek LR. Při prohlížení si ale naopak označuji foty "x" které nechci použít, ty kterým se hodlám věnovat si hodím do rychlé kolekce. Většinou totiž nekončím s rawem, ale využiji služeb dalšího editoru (HDR, Pano, převod do ČB atd...) teprve tyto hotové snímky označuji "p" abych je odlišil od zdrojových dat.
Výhoda v označování fotek k vymazání x-kem je především v tom, že se pak dají hromadně smazat příkazem z celého katalogu, aniž by se museli vybírat, filtrovat
http://www.flickr.com/photos/ticmartin
Callgaro
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod hoax 12. 3. 2013 08:25

Podle mého názoru, je lepší označovat jenom výběr. Pokud je těch x víc tak to zase zbytečně zabírá čas. A pak lze použít funkci refine photos, která flagované odznačí a neflagované zamítne automaticky x. Další možnost je v tom linku. Všechny označí x a pak jen flagujou, tím pádem odpadne další krok.
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lemming 12. 3. 2013 09:22

hoax píše:Třeba 480 fotek za 20 min. jako v tomhle odkazu to tedy fakt nezvládnu :)
http://www.youtube.com/watch?v=dUOdxBbqk1M


No, to je trochu extrém, mají v zásadě pár záběrů, od každého X různých variant. A stejně pochybuji, že by při 2.5 sekundách na záběr dokázali zkontrolovat třeba zaostření, o nějakém pořádném výběru nejlepší varianty záběru ani nemluvě.

Já jsem si rychlost zpracování nikdy vyloženě neměřil, ale odhaduji to na přibližně 1-2 minuty na výslednou fotografii, přičemž do výsledku se dostane většinou tak 20-40% fotografií.

Pokud jde o katalog, dělám na každou akci zvláštní proto, že se po zpracování fotek k fotkám vracím jen zřídka.
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hoax 12. 3. 2013 10:22

Jj souhlasím, je to trochu přehnaný. Moc variabilní to nemají, no je to dělaný na efekt pro to video..

Co se týče katalogu, to chápu, já právě fotím i svoje věci, občas se vracím atd. a mám to tím pádem na jednom místě. Výhoda je taky v obecnějším přehledu, ve filtrování ohnisek, dejme tomu portfolia a tak.

Docela by mě zajímalo jak používá LR pan Kozák..
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Vierzbowski 12. 3. 2013 12:26

A nemohl by rovnou pan Kozák udělat nějaký workshop (placený pochopitelně) na efektivní zpracování fotografií v LR?
Vierzbowski
Návštěvník

Odeslat příspěvekod yorg 12. 3. 2013 21:02

0) Katalog používám stále jeden

1) fotím do RGB RAW

2) Fotky importuji vždy všechny. Používám stále LR3.6 a ten nezná můj RAW a tak před importem používám Adobe DNG Converter. Abych se nemusel příliš zdržovat, tak jsem si napsal tento skript
@echo off
echo Po stisku kl vesy se spustˇ Adobe DNG Converter, v nŘm klikni na Pýev‚st
rem pause
"c:\Program Files (x86)\Adobe\Adobe DNG Converter.exe"
echo.
echo.
echo Kopˇrujˇ se JPG z karty do d:\tmp
copy M:\DCIM\100MSDCF\*.jpg d:\tmp\ >nul
echo Kopˇrujˇ se videa z karty do d:\tmp
copy M:\MP_ROOT\100ANV01\*.* d:\tmp\ >nul
echo.
echo.
echo Spustˇ se Lightroom 3.6, v nŘm zadej Import z adres ýe d:\tmp
rem pause
echo.
echo Po zavýenˇ Lightroom źekej na dotaz zda vymazat fotky z karty ...
"C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop Lightroom 3.6\lightroom.exe" -import d:\tmp
echo.
CHOICE /C:AN /T:30 /D:N /M "Vymazat data na kartŘ?"
if ERRORLEVEL 2 goto end
del /f /q M:\DCIM\100MSDCF\* & del /f /q M:\MP_ROOT\100ANV01\*

:end
echo Fajront
pause


3) Pak označuji x ty méně podařené. Pak zapnu filtr a vyberu jen ty, které byly předtím označeny x. Vytvořím podadresář nazvaný např. Vyřazeno a do něho všechny takto odfiltrované fotky přetáhnu.
Zruším filtr a pak probírám znovu to, co zbylo. Opět použiji x a následně filtr.

4) Teprve pak provádím v Develop po ctrl-A hromadné úpravy v pořadí
- přiřazení použitého objektivu v Lens Correction (pokud byl použit jeden)
- zvýšení Contrast o 20, Vibrance o 20 a Clarity o 40 bodů.

5) Pak crtl-D pro zrušení označení všech a úpravy jednotlivých fotek.

Pozn. Nefotím portréty, ale spíše přírodu. Tak proto zvýšený kontrast, živost i zřetelnost.
Pozn2. Zatím jsem neměl potřebu nafotit při jednom dnu focení více jak 800 fotek.
Pozn3. Obvykle (mimo výjimky, kdy je požadavek dodat vše, co bylo nacvakáno) nechávám tak kolem 10% exponovaných fotek.
yorg
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hoax 12. 3. 2013 21:33

yorg: Šikovnej skript:) Sem nevěděl, že má LR nějaký command line parametry. Jinak pokud máš výběr kolem 10%, neni fakt lepší vybírat jenom ten?
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod yorg 12. 3. 2013 21:48

Je. :-) Jenže, jak jsem psal, to "x" používám v několika kolech za sebou. Mimo to se fotografií neživím, jen mě baví a občas tak zabíjím volný čas.

-- 12. 3. 2013 22:45 --

Ještě doplním, pro studium toho co umí LR je dobré navštívit http://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/e ... klik-viac/
yorg
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hoax 3. 4. 2013 12:39

V diskuzi o D7100 se řeší jestli doostřovat nebo ne atd. Každopádně pokud by někoho zajímalo jak na doostřování v Lightroomu tady je to dobře popsáno (anglicky).
http://www.ishootshows.com/2010/08/31/t ... lightroom/
http://www.ishootshows.com/2010/10/04/t ... lightroom/
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod yorg 3. 4. 2013 17:08

Máte někdo ověřenou zkušenost s tím, zda má velikost katalogu vliv na rychlost práce v LR a popřípadě i na dobu spouštění? Ta je u mne 30 sec do doby, než se vybarví (zbělá) obsah katalogu pod Folders.

Cca před rokem jsem přešel s procesorem i5-750 a AMD HD4670 po doplnění paměti na 8 GB z Win7 32 bit na 64 bit. Důvodem pro přechod z 32 bit na 64 byla (asi mylná) představa, že by se aplikace na PC mohly zrychlit.

Výsledkem je jednak delší spouštění LR a stále intenzivnější pocit, že se LR tak nějak stále více zpomaluje. Jestli je důvodem použití jednoho katalogu (cca 150MB + 3,5Gb dat v Previews.lrdata), nevím.

Je to jen pocit nebo jsou vaše zkušenosti podobné? Používám verzi 3,6 a jak jsem četl, tak u verze 4 došlo k dalšímu zpomalení.
yorg
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hoax 3. 4. 2013 17:29

Ahoj, myslim že moc ne a 150MB je docela málo. To načítání složek nevadí, na složce, která ještě neni "vybarvená" se dá normálně dělat. Jinak se dá použít volba File -> Optimize Catalog. Z vlastní zkušenosti se spouštění LR zrychlí tím, že ze složky programu vyhodíš nepoužívaný moduly - soubory .lrmodule. Ale jinak na ostatní práci vliv nějak nepozoruju. Taky se doporučuje při problémech zkusit vymazat raw cache, previews a složku s preferences.
Když jsem používal 3.6 na ntb s intel core duo, 4GB ram a nějakou nvidií tak se mi LR nepochopitelně v průběhu práce zpomaloval, ale zase na jinym slabším PC s P4 běžel v pohodě, takže to je otázka, co je konkrétně příčina.
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod yorg 3. 4. 2013 17:45

Dík za tip. Vyzkouším.
yorg
Návštěvník

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků