Canon 6D vs Nikon D600 vs něco lepšího

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod STAVA 10. 3. 2013 15:10

Zdravím,

chtěl bych si pořídit FF, ale přestože již několik týdnů luxuju internet, nemůžu se rozhodnout. Abyste pochopili, zkusim trochu popsat svou situaci:

Několik let fotím zrcadlovkou a nemůžu si stěžovat. Váha a rozměr aparátu za kvalitu fotek stojí a tak jsem se rozhodl, že si konečně pořídím full-frame, protože ho prostě užiju. Kromě kvalitních fotografií s léty přibyl další požadavek: natáčet občasná videa, hlavně rostoucího potomka, protože foťák je po ruce a kameru tahat nehodlám. Prozatím mám Canon 40D, blesk 580 II a skla čeká upgrade. Ideální stav se rozhlédnou jak dál...

1. fáze u Canonu:
Když jsem se začal hledat co je aktuálně k mání, narazil jsem na jeté Canon 5D mark II za cenu pod 30k a myslel jsem, že mám vyřešeno. Celý problém nastal, když jsem pročetl pár recenzí, hlavně zahraničních. Podle hodnocení a testů je 5D tak leda na krajinky, protože AF je naprosto levej a pořádně funguje jen středový bod. No, tak jsem šel dál. Cena 5D mark III už je hodně, tak jsem logicky skončil u Canon 6D, zajásal nad GPS a dokonce WiFi! Super, tomu říkám upgrade a už jsem se těšil. Když jsem zjistil, že AF a celé ostření je mimo jako u 5D a jako bonus hodnocení chipu na DxOMark je horší jak lowend od Nikonu, už nebyla další volba, prostě slušný foťák Canon nemá!

Jelikož nákupem FF chci své vybavení vyřešit aspoň na několik let, rozhodl jsem se, že vše prodám a klidně přejdu k Nikonu. Před rokem jsem obdivoval kolegovu D7000 a nemohl se vynadívat. Jestli mají takový FF, beru i za tu práci s přechodem a výměnou skel.

2. fáze, jdu na Nikon:
Nikony vůbec neznám a musel jsem se chvíli orientovat. D700 nemá video, škoda. D800 je už pěkně drahý a rád bych hned od začátku parádní objektiv cca 25-80mm, ať ty fotky vypadaj. Nakonec jsem našel D600 a začal se radovat. Body sice opět hlavně ve středu, ale co už. AF funguje, dokonce AF i při natáčení videa a kvalita čipu? DxOMark mi ukázal parametry, že jsem nevěřil, je to prostě kvalita jako u Nikon D800 nebo Canon 5DmIII ! Huráááá, kupuju, bude to práce s výměnou skel, ale skutečně si polepšim. Co mi ovšem tentokrát totálně zkazilo náladu a odradilo, byly reakce samotných Nikonářů. Totální odsouzení kvůli ovládání, velikosti, prý je celé jako foťák omyl a ještě k tomu předražený. Tak tomuhle taky nerozumím...

... a proto jsem tady. Můžete mi, prosím, majitelé 5D, 6D či D600 a D800 zodpovědně říci, s čím máte tu zkušenost a co teda koupit nebo co opravdu nekupovat a proč? Osobně bych díky pohodlí nejraději koupil Canon (mám blesk a jsem na něj zvyklý), ale když vidím ovládání Nikon a parametry, rád přejdu.

Díky za praktické rady a poznatky, Stava
STAVA
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod qwerts 10. 3. 2013 15:39

Tak zalezi co fotis... to jsem nejak nezahlidl v tvem prispevku, ale jestli chces i tocit videa, tak 5dmII/6d nemusi byt zla volba ne? AF stejne u videa moc neuzijes a u foto zas zalezi co fotis, ale vzhledem k tomu ze s 5Dm2 foti kazdej druhej a s tim AF dokazou zit, tak bych se toho nebal, stejnak vetsina lidi foti na stredovy bod, pokud ovsem nefotis sport.
K tomu ze 6D vysel v nejakem testu horsi nez nikoni lowend... to je nejakej vtip ne? :D co se sumu tyce tak se blizi mIII a stredovy bod u 6D dokaze ostrit pri hodne spatnem svetle...

Zkus si precist clanek od Petra Bambouska o 6D, misty ho tam srovnava s 5DmII
http://www.sulasula.com/canon-eos-6d/
qwerts
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hoax 10. 3. 2013 15:43

Můj názor: Mam tedy sice D700, ale než D600 tak radši bych šel do 6D. D600 i 6D jsem si chvíli osahal a D600 na mě dojem moc neudělal oproti D700. Další věc, jak už padlo, máš Canon.. A nedá se šmahem říct, že čip v 6D je tak špatnej, naopak. Třeba dyn. rozsah od 1600 iso výš má lepší než D600, záleží tedy co hlavně fotíš. To souvsí i s tim AF. Zkus si vyzkoušet oba dva a uvidíš, záleží na konkrétních prioritách ve focení. Tím pádem snáz oželíš nějakej nedostatek konkrétního těla. Já taky začal na Canonu pak jsem přešel a pro mě třeba měření Nikonu oproti Canonu byl docela šok.
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod STAVA 10. 3. 2013 15:58

Tak hlavně rodinu, výlety a miluju produktovou fotografii a makro (ale tu po mně už nikdo 2 roky nechtěl). Mám to spíše pro potěšení, ale k mému velkému žalu narozdíl od okolí miluju fotky s malou HO a pěkný bokeh, jinak bych 40D měl dalších pár let. Prostě fotka z FF je o řád jinde a oproti stávající 40D si slibuju hodně jiné výsledky. Co se týče kvality čipů, pak mě doslova srazilo dříve zmíněné DxOMark, kde jsem si srovnával všechny své favority. 5D se tam jeví proti Nikonům jako betaverze:

http://goo.gl/UfI7B - Srovnání D5100, D600 a 5D mark II

Stava
STAVA
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod hoax 10. 3. 2013 16:11

Tak grafy jsou jedna věc a realita druhá.. Moc nechápu proč srovnáváš D5100 a 5DII. A 5DII tam je stejně uprostřed. Takhle už to vypadá líp ne?
http://goo.gl/6GKGj
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Relax63 10. 3. 2013 16:15

Od konce prosince 2012 fotím i 6D ( můj první FF ). Prošel jsem si skoro celou řadou cropových těl Canon, aktuálně mám ještě 50D a 7D. Zatím jsem nadmíru spokojen, naprosto špičková obrazová kvalita i ovládání, které se sice liší od 7D ale je lepší a intuitivnější. Bambouskova recenze viz odkaz výše je zcela přesná, asi nejlépe vypovídá o řešení téhle novinky. Recenzí lze samozřejmě dnes najít již mnohem víc, na některé ( dpreview ) se čekalo celkem dost dlouho.

Co bych osobně vyzdvihnul je obrazová kvalita na vyšší ISO, tam je 6D dokonce ještě trochu lepší než 5D MKIII. Úžasná je tichá uzávěrka. Už v normánlím režimu je dostatečně tichá, v tichém režimu ( 3sn/s ) jsem pak fotil i v Národním divadle během premiéry Čarodějova učně. Do ISO 12800 včetně neřeším šum, AUTO ISO hlídá i minimální rychlost uzávěrky kterou si lze nastavovat. Rozporovaný AF jsem zatím shledal jako bezproblémový. Jednak zaostří i skoro v naprosté tmě, kde se 19bodový výkonný AF 7D vůbec nechytá, prostě -3EV jsou znát. Fotil jsem i pohyblivé věci, žádný problém. Ostatně na diskuzích dpreview je řada recenzí na toto téma a ostřící systém 6D je shledán jako citelně výkonnější a spolehlivější než u 5D MKII.

HDR nepodporuje RAW, jeden slot na SD kartu a absence tlačítka pro WB je něco co možná lze postrádat, mě nechybí. Tělo je lehčí než 7D, padne dobře do ruky a na cestování je asi naprosto ideální. Mám sedm skel Canon v rozpětí 17-40 až 400mm L, i proto jsou snímky bez vad a kompromisů.

Kolega fotí D700 a D800, Nikony znám proto velmi dobře. Jsou to řekl bych lépe zpracované přístroje u nichž nic nepostrádáte, mají například i vestavěný blesk a výkonnější AF. D600 myslím nevybočuje, obrazově jim ale 6D zcela dostatečně konkuruje, v některých parametrech vede. Určitě oba konkurenty vyzkoušet v ruce a nespěchal bych .......
Relax63
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod STAVA 10. 3. 2013 16:35

Moc děkuju, recenzi jsem mezitím pročetl a dost mně uklidnila. Nečekám že jedno z těch těl bude vyloženě průser, ale spíše chci reálně zmapovat skutečné mínusy a ty eliminovat. Pokud je to s 6D jak píšete, tak je to asi logicky moje volba. Nějak se bez tý hromady tlačítek budu muset naučit žít :) Ale určitě někam zajedu vyzkoušet, stejně tak D600. Pak už jen někde 40D prodat, mám ho mazlíka jak nového, ale co jsem koukal na inzeráty, asi mi moc finančně nepomůže. Možná nechám, pokud si mně pak nechá manželka :)

Stava
STAVA
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod qwerts 10. 3. 2013 16:51

Tak podle toho co fotis si myslim ze ten AF te moc trapit nebude, pokud mas jeste k tomu nejake objektivy canonu (pokud jsou FF) a blesk a nevim co jeste pro canon, tak si myslim ze prechod na nikon je zbytecny.

EDIT: ale ono to je stejne vsechno jedno, az prijde ganec, tak ti vysvetli ze FF nepotrebujes a bude ti stacit m4/3 bezzrcatko se setakem se svetelnosti 5,6 protoze mala DOF je pro deti :D
qwerts
Návštěvník

Odeslat příspěvekod STAVA 10. 3. 2013 17:17

Nevim kdo je GANEC, ale myslím si, že mi ASPC nestačí, natož bezzrcátko. Těším se na argumentaci, ale spíš to bude těžký off topic a ten se většinou maže.

Ještě se zeptám, jak to vypadá s 6D a natáčením videa? Rozhodně je prioritou fotit, ale občas potřebuju natočit malého apod. Je to ostření opravdu průšvih, nebo jen pomalé nebo je naopak display tak pěkný, že v pohodě to dám z ruky když přicloním?
STAVA
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod reign 10. 3. 2013 19:51

tak nejlepší FF na video je patrně Sony SLT A-99, minimálně v AF nepřekonatelná, ostří okamžitě
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 10. 3. 2013 23:31

Už opravili to neostré video u A99? Moc sem to nesledoval, jen to na fórech důkladně mlátili, že je to děsně neostré (ovšem fotky špičkové). Jinak je A99 prakticky to nej co jde dneska koupit, jen cena není zrovna nízká a kvalitní objektivy jsou ukrutně drahé.

Na video "stačí" kvalitní bezzrcadlovky od Panasonicu, řada GH. Bohužel na fotky to není úplně ono. :D

On je problém, že máloco umí oboje na stejné úrovni. Canon má dobrou fotografickou kvalitu (no 6D zrovna nic moc), ale video je jen o něco lepší než u Nikonu (a tam je dost mizerné, spíš jen aby tam bylo). A Panasonic je naopak, video špička, ale fotky nic moc (teda ono se s tím fotit dá a slušně, jen se nedá moc hrotit ISO).

Myslím, že by možná stálo za zkoušku 5DMK2 (nějakou použitou, je jich hafo všude) a k tomu Magic Lantern firmware. Fotky to dělá pěkný, video to mělo první a není nějak špatné. Ještě má slušné video 1DMKIV, ale nevim jestli se Magic Lantern dělá i pro něj..

Jinak skutečné filmy se obvykle točí na Super-35 formát, což je vlastně APS-C. :)
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod revell 10. 3. 2013 23:51

Zdravim fotograf(k)y,

nechtel jsem zakladat nove vlakno, protoze mam v podstate podobny dotaz.

delsi dobu uz uvazuji o prechodu k Nikonu. Sice jsem zacal s Canonen, ale uz mi pomalu dosluhuje stroj a je v podstate neprodejny, tak uvazuji o koupi noveho. Bohuzel mam pocit, ze Canon dost preslapuje na miste a neni schopen odpovedet (uz 4 roky) na cipy od Sony - predevsim, ve srovnani tmavych mist, kde dyn. rozsah Canonu nestiha a pri zesvetleni se objevuji cervene pruhy. Podle srovnani DxO je Canon az v hluboko v poli porazenych (i ty nejdrazsi modely).

Hodne casto je zminovan problem s rychlosti ostreni a mereni expozice, rozlozeni ostricich bodu, zvuk/hluk zrcadla.

Sice jsem zvykly na Canon + DPP, ale spise mam jen strach z toho, ze jsem ten software od Nikonu drive nevyzkousel, ale to nebude problem, kdyz to zvladli jini :)
Doted jsem mel 17-40f4 a 24-105 f4. Sice se mi libi nove objektivy od Canonu 24-70 f4 IS nebo 24-70 f2.8, ale takovou alternativu ma i Nikon nebo nazacatek vyzkousim 18-105 a pak se rozhodnu dale.
Casem bych chtel koupit i 70-200, ale to neni tak dulezite (nosit 1,5 kg neni sranda :).

Z uvazovanych tel mi vysly 60D Canon (7D) x D7000/7100.

Jeste bych se zeptal, jaky software nabizi Nikon (pokud vim jsou dve nejcastejsi moznosti Lightroom x Aperture) a jak zvladaji pocitace rozliseni pres 20mpix... pro me by bylo tech 16 idealnich, ale pokrok nezastavis.

Vsem diky predem za nazory.

-- 10. 3. 2013 23:54 --

drtivy nastup Nikonu zacal s D90 a D300 :(
revell
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod reign 11. 3. 2013 00:17

Možná zdánlivě malicherná otázka- napadlo tě, že Nikon má dost odlišné barvy a pro korektní zpracování je nezbytný firemní Nikon capture NX2 s dost blbým ovládáním? Pokud to překousneš, tak ber D7100+16-85 a doplňuj postupně pevnými skly 35 a 85 AF-S. Nebo počkej na nový Canon, ušetříš si bolestivý prodej objektivů...

Z Lightroomu mi občas vylezla z Nikonu divná pleťovka a i ostrost byla mírně horší, důsledek toho, že Nikon neotevřel plně specifikace svého RAWu
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 11. 3. 2013 00:32

Nikon a Canon barvy a vliv konvertorů zde:
http://www.tomx.eu/Texty/ZOO4Znacky/ZOO4Znacky_01.html
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod revell 11. 3. 2013 00:48

Diky za nazor, objektivy bych stejne asi prodal (tu 24-105 za 24-70).
Nevim, jestli ma cenu cekat na nastupce (+min. 3 navic), srovnani nejvyssich trid Canon na Nikon ztraci a tam dava to nejlepsi co ma. Vim, ze to neni relevantni pro xxD, ale ukazuje to, ze v soucasnosti ma Sony navrch...bohuzel (uz 4-5 let)

Jak je na tom ted nikon s barvami? Vim, ze kdysi D70 sla trochu do zelena a D80 byla taky trochu posunuta, ale to bylo pred x lety.

Treba i takova malickost u Canonu, kde 5mk2 byla v podstate stejne telo/prvky jako 50D. Stare rozlozeni bodu atd.

Co me dost rozcilovalo u Canonu byl hluk zrcadla, kdyz nekoho na ulici fotim jeho nikonem, tak bylo velmi tiche (uz pred x lety). Canon mel kdysi nejtissi 10D a dalsi modely byly opet hlucne. Vim, ze to s focenim nema tolik spolecneho, ale taky to muze rozhodovat pri koupi.
revell
Návštěvník
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků