Filtr pro zvyseni kontrastu

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod kultus 11. 2. 2013 13:46

Zdravim, mam jeden mozna ne zrovna obvykly dotaz. Mam doma projektor a chtel bych zlepsit podani cerne, ale ne na ukor snizeni jasu celeho obrazu, takze zvysit kontrast. Puvodne jsem premyslel nad ND filtrem, ten ale nezvysuje kontrast pouze snizuje propustnost svetla (ND2 50% svetla). Takze se zlepsi cerna, ale taky snizi svitivost svetltych objektu. Na ruznych diskusich se mluvi o CPL filtrech, polarizacnich, nekdo doporucuji IR filtr a pod. Moc se v tom nevyznam. Barevne pry kontrast zvysuji, ale muj epson TW-3200 ma docela slusne vyvazene podani barev, takze neni treba nekterou zlozku filtrovat. Prosim proto o radu jaky filtr pro zvyseni kontrastu. Myslim si ze neco podobneho hledaji i nekteri vasnivy fotografove. Dekuji
kultus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 11. 2. 2013 15:23

Chápu o co Ti jde, ale bohužel to nelze. Pochop, že projektor už sám o sobě funguje na principu, že "projektuje světlo". Tudíž ta černá fakt nemůže být "úplně černá". Pokud vím, tak se to dá zlepšit jen kvalitním projekčním plátnem, víc nic, zbytek je na projektoru a jeho optice. Žádný filtr to zlepšit nemůže.

Jediné v čem filtry zvyšovaly kontrast byla černobílá fotografie. Ovšem to se týká focení, ne promítání. Stejně tak polarizační by na tohle zrovna pozitivní vliv neměly a hodně by ti to hnulo s barvama (ostatně, na tom principu fungují, polarizace světla..).
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod kultus 11. 2. 2013 15:48

dik za odpoved, chapu to. Kvalitni platno ale taky stoji deseti tisice (sede nebo cerne) Bile platna pro zlepseni cerne moc vhodne nejsou. Sam mam doma delane sede platno z matne reklamni blede sede folie a obraz trochu stmavl. Urcite bych nejake snizeni jasu prekousnul, ono v kine taky platno nesviti jako plazma nebo LCD TV. Nicmene nektere clanky mne navedli, ze by to alespon castecne slo tak jestli mne nekdo neporadi, precejen se jedna o zalezitosti primarne urcene fotografovani. Treba:
http://translate.google.cz/translate?hl=cs&sl=de&tl=en&u=http%3A%2F%2Fwww.cine4home.de%2FTippsTricks%2FKontrasterhoehung_durch_Filter%2FKontrasterhoehung_durch_Filter.htm

Dokonce jsou 2 polarizacni filtry zakladem tzv. Deep black technologie Epsonu:

http://www.ddworld.cz/pc-a-komponenty/periferie/recenze-hd-lcd-projektoru-epson-eh-tw5000-ne-skutecne-domaci-kino-u-vas-v-obyvaku-3.html

Takze nevim jestli experimentovat s nejakym polarizacnym nebo ND filtrem. Jak rikam jestli obraz trochu stmavne nevadi oko se po chvilce umi slusne prizpusobit. Jeden cas jsem musel promitat na cerny zaves (jeste nebylo hotove platno) sice na max. vykon (1800lm) ale dalo se na to docela koukat (oko se opet po par minutach prizpusobilo) a cerna byla neskutecna coz se dalo cekat prekvapilo mne ale jaky vykon ten projektor v praxi ma...mozna zkusim nejaky levnejsi ND2 filter...
kultus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 11. 2. 2013 16:37

Kdyz ti nevadi, ze obraz ztmavne, tak proste a jednoduse sniz jas obrazu, respektive vykon lampy. Je to uplne totez, jako bys dal pred objektiv ND filtr s tim rozdilem, ze timto postupem nijak nesnizis kvalitu obrazu, zejmena barev, na ktere by mohl mit pridany filtr negativni vliv. Cim nizsi jas promitaneho obrazu, tim je logicky "cerna" tmavsi. A naopak. U LCD projektoru to plati tuplem.
Petr Luňák
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kultus 11. 2. 2013 19:02

ono to neni tak snadne jak si myslis ;) jedu na cinema mode v ECO rezimu coz je nejnizsi mozna uroven vykonu lampy (cca 450lm). Snizeni jasu ubere akorat detaily ale cerna cernejsi nebude. Je treba si uvedomit, ze kazdemu projektoru utece i pri kompletne cernem obrazu nejake to svetlo. Proc myslis, ze jsem si dal sede platno... :) aby byla cerna lepsi (bohuzel nemam na vyhozeni 70K na projektor s technologii deep black nebo na cerne 120" platno za aspon 40K) takze jediny benefit bude pri pridani nejakeho filtru pred objektiv, nebo jeste tmavejsi platno, ale to uz mam temer hotove a uz jsem do nej taky neco malo penez vrazil tak to nebudu vyhazovat...proto se mi jevilo nejjednodussi a nejlevnejsi reseni ND filtr nebo neco podobneho...samozrejme nikdy to nebude jako na plasme nebo v kine ikdyz ani tam neni cerna uplne cerna ani v tmavych scenach...teni to vubec tak hrozne proste z toho projektoru chci jeste neco vytriskat nic vic...
kultus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 11. 2. 2013 22:24

Dva polarizační filtry? Takhle se vyrábí variabilní ND filtry (což mimochodem moc nefunguje). ND filtr Ti prostě sníží průchod světla, nic víc. Teoreticky by to mohlo fungovat tak, že se projektor pustí na maximum a pak pomocí ND se sníží propustnost světla, což by nemělo snížit kontrast, ale sníží to jas. Nejspíš takhle používaj ty dva polarizační (jako jeden variabilní ND).

Jinak černý samet není až tak drahej..

V kině bude nejspíš nějaká hodně tmavá šedá, ale taky jen hádam, už sem tam nebyl věky.

Edit: Tak sem se na to kouknul, no upřímně moc nechápu jak to funguje. Jeden filtr polarizuje výchozí světlo, pak to projde tím LCD a pak je to polarizované znova. Napadá mě, že tak odstraňují možná nějaké vlnové délky světla. Jako ND to dohromady fungovat určitě bude (neb jsou polarizované křížem). Akorát si nedovedu představit, že by to nemělo efekt na barvy..
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 12. 2. 2013 00:41

Je to nesmysl, promitat na tmave platno tuplem. To si chces vazne "uzivat" cernou na ukor bile, z ktere logicky budes mit sedou? Co je to pak za obraz, takovahle sedocerna vyblitost?
V kine je bile platno, uz tak jsou naroky na svitivost vysoke a ty bys tam cpal sede? A samozrejme v kine nejsou LCD projektory, ktere z principu neumeji zcela eliminovat pruchod svetla z lampy.
Chcesli si uzit lepsi cernou, porid si tricipovy DLP ci DILA projektor. Jine reseni neni. Ty chces vyhanet certa dablem.
Petr Luňák
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kultus 12. 2. 2013 08:25

hele nevim jestlis mel nekdy projektor (v poslednich letech), ale muzu te ujistit, ze i 500lm je na 110" ze 3m hodne brutalni posviceni. Pred DIY platnem jsem promital na ani ne zrovna zarive bilou stenu a z 4,5m 120" svitilo to jako krava. Tohle neres a venuj se prosim te tematu, v noci az budu promitat celovecerak, tak pokles jasu uvitam nejen ja. Krome toho oci se ti stejne prizpusobi a pokles jasu nevnimas!!!. Jako to bys chtel aby ti 110" svitilo jako plazma? po 20min bys mohl film vypnout a jit spat jak bys mel unavene oci a to nemluvim o mnozstvi svetla odrazeneho od okolnich zdi. Ne kazdy ma moznost promitat v kopce nebo jeskyni. Vyzkousel jsem uz vsechny mozne nastaveni a muzu ti rict ze koukat 1080p Star trek nebo Star wars si vic uzijes kdyz to tak nesviti a mas lepsi cernou. A jak rikam v kine taky neni 100% cerna za posledni mesic jsem byl 2x s holkou abych spotreboval darkove vstupenky a nic moc, zameril jsem se prave na podani cerne a to tam maji temer idealni podminky k promitani. Schvalne ti najdu kde se pise ze jedna z nejznamejsich siti kin v USA (neznam uz nazev ale najdu ho) pouziva pro promitani hi-end projektory Epson (TW 9000 nebo 5500)...co se tyce vyberu projektoru muzes mi ukazat fullHD projektor s perfektni cernou a lens shiftem do 30K...

Daemonius: problem se svitivosti pry vyresili silnejsi lampou...
kultus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 12. 2. 2013 08:53

Co filtry, které se kdysi dávno nasazovaly na CRT monitory? Tam to kontrastu docela pomáhalo. Pokud se nepletu, tak to byly lineárně polarizované filtry?
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kultus 12. 2. 2013 10:02

P.Lunak: Jestli te zajima neco malo o podminkach pri promitani, doporucuji tohle. ;) http://htrgroup.com/main.php?section=brightness

kozakm: vidis to mne nenapadlo :) skoda, ze dnes je snazsi sehnat ND nebo polar.filter na ebayi nez shanet po bazarech stary filtr na CRT monitor...hmm doma jsme ho meli a uz vyhodili :)

jeste se zeptam neco z teorie, pouzitim ND2 filtru se propusti pouze polovina svetla. Muzu taky ve vypoctech pocitat taky s polovinou svetelneho toku (lm)???
kultus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 12. 2. 2013 13:22

Takze se ti proste libi seda misto bile, oukej :)

"Krome toho oci se ti stejne prizpusobi a pokles jasu nevnimas!!!"

To je ale hloupej vtip.
PS: moje Sanyo ma integrovanou clonu, hadej k cemu slouzi. Epson ne?
Petr Luňák
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kultus 12. 2. 2013 13:48

Proc vtip? Koukej se ve tme v ne 100% zatemnene mistnosti na TV a pak ji vypni a rekni mi co uvidis 5s po vypnuti a po minute...a nerikej mi, ze to same protoze potrebujes ocniho... a nerikej mi ze kdy bych ti snizil o neco malo na TV jas, ze bys to po par dnech nejak dramaticky vnimal proste se prizpusobis a hotovo, jestli si myslis ze je v kine bila jako na televizi tak to jsi na omylu pri jasu jaky davaji televize by i divak z posledni rady po 20min odesel......a uz toho nech jestli neumis poradit bez si rejpat jinam...
Epson ma taky clonu ale na muj vkus prilis pomalou...priclonovani je nekdy docela poznat a neni to prijemny a ani v hodne tmavych scenach kolikrat nepricloni jak by podle mne mela takze je vypnuta...

PS: jen ze zvedavosti ktery mas projektor od Sanyo...
kultus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 12. 2. 2013 14:18

Jezkovi oci :D Kdyby lidsky zrak fungoval tak jak naznacujes, tak bych misto bile nevidel sedou pokazde, kdyz u projektoru stahnu vykon lampy, jas a jeste zaclonim objektiv. Neprizpusobim se, jak bych se mel jako prizpusobit? Ty nepoznas, kdyz neco sviti min? Ze si ze me delas jen legraci, vid? :)
A kdyz hovotim o clone, tak tim nemyslim automatickou clonu ktera se meni s urovni jasu v obraze, ale plne manualni kontrolu nad ni. Takze u sveho Sanyo PLVZ2000 si muzu clonit jak se mi zlibi a objektiv zustava permanentne priclonen na zvolenou uroven.
Jestli tak strasne moc touzis po tmavem obraze, respektive sedive bile, tak si dej pred objektiv neutralni sedy filtr. Stejny princip jako u fotografie. Kdyz bude kvalitni (B&W), sezere ti pouze svetlo a nebude mit vliv na barvy.
Petr Luňák
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kultus 12. 2. 2013 15:16

kdyby se mi oci neprizpusobili pokazde kdyz vidim jinak zkalibrovany zobrazovac co mam k dispozici (telefon, pracovni pocitac, televize, notebook, obraz z projektoru) tak uz bych se zblaznil protoze by mi to vsude vadilo a zkus si to vecer s tou tmou abys videl jak funguje "clona" u cloveka a proc se oko umi prizpusobit jinym svetelnycm podminkam...oko neni fotak v manualnim rezimu!!! a uz toho fakt nech evidentne si nerozumime a jen ztracime cas ;) a zajdi k ocari...Proste nepotrebuji aby mi obraz v noci svitil do ksichtu jako 110" plazma. A vubec mi nevadi, ze neni bila zarive bila jako vyprana v Arielu :D booze co mas furt s tou sedou??? Obraz sviti min to ale neznamena, ze je zasedly nebo co. I pri 500lm se odrazi odsvetle sedeho platna dostatecna bila... Samozrejme ze clovek vidi rozdil mezi napr. displejem notebooku a obrazem projektoru (prime srovnani). Kdyz na notebook ale nekoukam tak po par minutach mi ten rozdil bez primeho srovnani ani neprijde, proste se soustredim na film a ze to sviti min je spis vyhoda (mensi zatizeni oci, mene odrazeneho svetla od zdi -> lepsi cerna a kontrast) Nevim na jaky stupen vykonu pouzivas ten svuj ale schvalne si zpocitej co ti vyjde podle toho navodu co jsem nahodil vys, kolik fL ti vyslo??? Kdybych se mel koukat podle tebe tak mam nastaveno 1800lm a avatar koukam po castech jako nejaky serial cely tyden...zajdi si do toho kina nekdy abys videl jak to tam sviti a jakou tam mas bilou a uvedom si ze doma nesedis 15m od platna...

Tak to tvoje sanyo ma primou kontrolu svetelneho toku pomoci clony a ECO rezimu 200-1200lm, u epsonu tohle supluje 5 modu ktere meni svet. vykon od 470-1800lm (uz ted jedu na minimun)...kolega co trochu foti rika, ze polarizacni filtr propousti priliz malo svetla tak jsem ho vyloucil z vyberu...mozna bude stacit ND2 filtr, co se tyce posunu barev, vzhledem k tomu, ze nemam obraz zkalibrovany sondou, tak mam stejne barvy nastavene podle svych oci.
kultus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 12. 2. 2013 17:48

Tak zrovna plazmy moc zarit neumej, to sis vybral dost chabe prirovnani :D
Ta tva argumentace s ocima je dost usmevna, takze kdyz v mistnosti zhasnes, tak se tve oci odcloni tak, ze vidis ve tme jako kockovita selma? A nebo kdyz se podivas v poledne do slunicka, tak se oko zacloni natolik, ze nejsi "oslneny"? Presne na tohle pitomosti je totiz tva argumentace postavena, michas jabka s hruskama, coz bude dost mozna i tim, ze evidentne nevis, co je to kontrast. Tak ja te trochu vzdelam, dekovat nemusis. Kontrast je totiz polopate receno pomer mezi bilou a cernou. Ty tvrdis, cituji:
proste se soustredim na film a ze to sviti min je spis vyhoda (mensi zatizeni oci, mene odrazeneho svetla od zdi -> lepsi cerna a kontrast


To, ze mas sytejsi cernou u LCD prjektoru zaroven znamena, ze mas slabsi bilou to je proste fyzika. Nativni kontrastni pomer je ale stale stejny a jiny z tvych tri LCD panelu v Epsonu nevykouzlis, pokud nejsi koprfeld :)

Polarizacni filtr ma ubytek svetla cca 2EV, takze pokud misto polarizaku koupis ND2 filtr, ses na tom, co se ubytku svetla tyce, uplne stejne.
Petr Luňák
Návštěvník
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků