Micro 4/3

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod kolega 6. 8. 2008 09:24

pety Jak to podle tebe bude s crop faktorem nových objektivů, které budou zkonstruovány pro tento nový bajonet m4/3? Je mi jasné, že standartní 4/3 objektiv bude na tom nasazen přes bajonetový adaptér a bute tedy mít stejné podmínky, jako u 4/3 systému, tedy i crop 1:2.
Mylím si ale, že tyto nové objektivy budou mít crop 1:1, podobně jako FF DSLR, protože jednak dojde k přiblížení snímače k objektivu na poloviční vzdálenost oproti původnímu 4/3 systému, čímž se musíš také přiblížit k objektu focení na polovic, pro stejné zobrazení jako u 4/3 a pak když na to koukneš globálně, tak tento nový m4/3 systém je vlastně 1:2 zmenšený FF systém.
pokud by to tak bylo, dávaly by nové objektivy s m4/3 bajonetem lepší (menší HO) než klasický 4/3 systém. Jak to je? Pletu se?
OM-D E-M1 a M.Zuika |12-40/2,8|45/1,8|60/2,8|75-300/Rll|
kolega
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod irmo 6. 8. 2008 09:26

Ganec: ak ti staci mensie ako nativene rozlysenie tak odporucam pozerat po menej svetelnych objektivoch pouzivat vyssie ISO a zlucovat pixeli, niektore senzori su nato stavane tzv boostom ze spajaju naboje na snimacoch z viacerich pixli do 1 naboja a az potom ho spracovavaju dalej, tato cesta sa mi zda bit rozumnejsia ako cesta ktorou ide d700. (co je ekvivalent len cropu).

+- by mohol bit 2x mensi nie az 2x ale odost mensi, ci sa robia hmm co tak dat na FF telo APS-C objektiv ako nieje to idealne ale +- mas to co chces ;-).

ale to nijak neovplivnuje micro 4/3 take sa da urobyt aj 4/3 ci APS-C chip atd to nema nic spolocne s novou normou micro 4/3 ...
Naposledy upravil irmo dne 6. 8. 2008 09:33, celkově upraveno 1
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 6. 8. 2008 09:32

kolega pletes se, zostane crop faktor 2 :)

len strucne
- crop faktro je dany iba velkostou snimaca
- vzdialenost snezora od posledneho optickeho clenu ovplivnuje iba konstrukciu objektivu cim bude tato vzdialenost mensia tim lachsie sa budu dat robit objektivy.

(vid predchadzajuce prispevky)
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jery10 6. 8. 2008 09:44

http://www.four-thirds.org/en/microft/index.html
Konečně zrcadlovka bez zrcadla a s videem
už mi odchází A 620
tak se těším...
jery10
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kolega 6. 8. 2008 10:37

imro: Díky, ale já si přece jenom počkám, jestli mi na to odpoví Pety, protože (bez urážky Vás ostatních) ho tady považuju za člověka věci velmi dobře znalého.

Pojem "crop" přece není nenom poměr úhlopříček snímačů (ale za jistých podmínek), ale také poměr mezi eqivalentní ohniskovou vzdáleností ke kinofilmu 35mm a skutečné ohniskové vzdáleností objektivu.
A já si pouze myslím, na základě zkrácení vzdálenosti objektivu od snímače na polovinu, že ten nový objektiv s bajonetem m4/3 (třeba 50mm) na tomto novém DF bude mít také 50mm eq k 35mm kinofilmu. Protože tím přiblížením se zvětší potřebný úhel (*) pro pokrytí celého snímače a tím i ten koeficient pro zhodnocení té eqivalence k 35mm, výhodněji oproti klasickému 4/3 systému.
Ale necháme se asi překvapit, s čím tito novátorští výrobci (Olympus a Panasonic) vyrukují na trh.

* to samozřejmě přinese také snadnější konstrukci "širokáčů" pro tento systém - opět výhoda oproti 4/3 systému.
OM-D E-M1 a M.Zuika |12-40/2,8|45/1,8|60/2,8|75-300/Rll|
kolega
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod xtonda 6. 8. 2008 10:49

kolega píše:Pojem "crop" přece není nenom poměr úhlopříček snímačů (ale za jistých podmínek), ale také poměr mezi eqivalentní ohniskovou vzdáleností ke kinofilmu 35mm a skutečné ohniskové vzdáleností objektivu.

Jistě, pojem crop se používá v obou těchto souvislostech a zaměňuje se právě proto že je to číselně shodné a je to prostě dané velikostí snímače.

http://en.wikipedia.org/wiki/Crop_factor

nic jiného na to nemá vliv, rozhodně ne vzdálenost bajonetu od snímače, to by musela být shodná i u všech kinofilmových systémů co kdy existovaly, což ani zdaleka není:

http://en.wikipedia.org/wiki/Lens_mounts
xtonda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kolega 6. 8. 2008 11:15

xtondo, děkuji, ale v tom já si nepočtu. Nešprechtím ani anglicky, tak že to můj názor zatím nezmění.
Není mi jasné (zatím), proč by neměla mít vzdálenost snímače od objektivu vliv na ten faktor přepočtu. On třeba nebude přesně poloviční, ale jiný, ale určitě né 2, jako u 4/3 formátu. jinak by to přece nemohlo usnadnit konstrukci širokáčů pro tento systém, jak uvádějí.
OM-D E-M1 a M.Zuika |12-40/2,8|45/1,8|60/2,8|75-300/Rll|
kolega
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod xtonda 6. 8. 2008 11:45

U širokáčů je fyzická ohnisková vzdálenost menší než mezera mezi objektivem a snímačem, proto se musí používat složité konstrukce, které odpadnou. Ale když už jednou má objektiv nějakou danou fyzickou ohniskovou vzdálenost a máme čip dané velikosti, tak zobrazení bude vždy stejné bez ohledu na to jak daleko od matnice je objímka nebo jestli budeme objektiv držet v ruce.
xtonda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pavel Breit 6. 8. 2008 11:56

Hoši doplňte si znalosti.. přeci - crop faktor je v podstatě funkce rozměru čipu (strana či úhlopříčka) a násobíme tím ohniskové vzdálenosti objektivu pro jiné než kinofilmové rozměry (24*36mm). Vztaženo je na rozměry původního kinofilmu, neb všichni staří mají zažito, že na kinofilm je 50mm záklaďák, 90mm portréťák atd. takže celá pitomost s cropem je kvůli tomu aby se v tom (digitálním mumraji) staříci vyznali. Tedy u M4/3 čip zůstane stejně velký a tedy tzv. crop taky. Pro změnu cropu by se musela měnit velikost čipu. Jen nebude nutné konstuovat objektivy "pro mezeru na zrcátko". Budou se moci montovat blíž a tím se něco ušetří. Mrkněte se třeba na skla pro Lecu, Contax atd a na skla pro zrcadlovky. Obojí samozřejmě na kinofilm. Zjevně uvidíte že při stejném rozměru obrazu jsou ty "nezrcátkové objektivy" menší, lehčí.
Pavel Breit
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 6. 8. 2008 14:52

Crop faktor je jednoznačně dán poměrem velikosti čipu ke kinofilmového políčku. A mluvit o crop faktoru u objektivů je tím pádem nesmysl jak vrata - crop faktor nemá objektiv, crop faktor má tělo! Neffe, Neffe...

Všechno ostatní jsou hezky napsané věci a výpočty, ale ta syrová skutečnost z toho nakonec vystrčí růžky: Objektiv, jakkoli konstruovaný, bude mít nějakou fyzickou ohniskovou vzdálenost. No a čip 4/3 si z jím promítnutého obrazového pole vykrojí patřičně menší plochu - s polovičním obrazovým úhlem, než kinofilm. A nechce se mi přemýšlet, jestli to počítají přes úhlopříčku nebo delší stranu, to je v tuto chvíli nepodstatné.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Jan Čerbák 6. 8. 2008 16:59

Pety píše:Crop faktor je jednoznačně dán poměrem velikosti čipu ke kinofilmového políčku. A mluvit o crop faktoru u objektivů je tím pádem nesmysl jak vrata - crop faktor nemá objektiv, crop faktor má tělo! Neffe, Neffe...

resp. poměr úhlopříčky kinofilmu ku úhlopříčce čipu. No, ale kdo z nás se někdy neprobudil s hroznou kocovinou a nepsal pak věci, za které by se raději zastřelil, že?
Jan Čerbák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod KarelV. 6. 8. 2008 19:50

Tak crop faktor je vyřešen :-)) a zpět k novému systému.
Osobně si myslím, že jestli to Olympus s Panasonicem v něčem nepokazí, má to docela slušnou šanci na úspěch. A pokud se tento dostaví, původní 4/3 systém bude uťat nebo velmi omezen. Bude-li ale dále chtít do budoucna Olympus dělat něco pro tzv. "profi" kategorii, nezbyde mu stejně nic jiného než přejít u svých DSLR jedině na full-frame snímač. Ty, kdo mají již dnes DSLR, tato "mikro" novinka nenaláká, takže zbývá polapit nové ovečky.
Čím je nalákat a jak by měl systém micro 4/3 vypadat aby uspěl?
- EVF hledáček na podstatně vyšší úrovni než v současnosti (rozlišení, rychlost, velikost)
- nezvyšovat rozlišení snímače, zastavit se na dnešních 10 Mpx
- nabízet k tělům jak kvalitní světelné objektivy s menším rozsahem, tak také dobrá skla s větším ohniskovým rozsahem při zachování určité "kompaktnosti"
- cena těl i skel musí být přijatelná pro potencionální kupce, tzv. alespoň 20-30% pod úrovní low-endových DSLR
KarelV.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod xtonda 6. 8. 2008 20:26

No já myslím, že m4/3 může být zajímavý pro ty majitele entrylevel DSLR, kteří byli do tohoto segmentu vyhnáni současnou tristní situací v segmentu kompaktů. V jiné diskusi se objevil názor, že časem to možná dopadne tak, že m4/3 z jedné a fotomobily z druhé zatlačí současné kompakty. FF DSLR zlevní a budou spolu s m4/3 zatlačovat sub FF DSLR.
xtonda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 6. 8. 2008 20:38

Zlevnění FF DSLR je k ničemu - musela by podstatně zlevnit i skla. A tady je bolavé místo - skla stojí jaksi pořád stejně - sklo elektronikou nenahradíš...
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod SkyHawkCZ 6. 8. 2008 21:54

ono samotný pořízení FF těla není až zas tak nákladný, ale ty skla, ty skla jsou fakt drahý
SkyHawkCZ
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků