Uživatelské recenze objektivů na způsob FredMiranda.com

Rady, náměty, připomínky

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod charlyk 26. 4. 2008 15:01

Dobrý den, velmi často využívám uživatelské recenze objektivů na stránce http://www.fredmiranda.com/reviews a napadlo mne, že by nemuselo být špatné něco podobného realizovat v rámci Digiarény pro uživatele, kteří nevládnou angličtinou a chtěli by se podělit o své zkušenosti s objektivy, fotoaparáty nebo jejich příslušenstvím. Myslíte, že by to bylo užitečné?
Canon EOS 760D
Canon 17–55 mm f/2,8 | Canon 70–200 mm f/4L
2× levá ruka
charlyk
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Řepík 27. 4. 2008 05:41

určitě by to bylo zajímavé...
this is gonna be LEGEN ... wait for it...DARY!
Řepík
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Pety 27. 4. 2008 07:40

Muselo by se to dokázat prostředky fóra, není možné tady vymýšlet nějakou www aplikaci. Takže bodování = hlasování, vlastní texty jako příspěvky k tomu?
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Mobil-man 27. 4. 2008 08:38

To je skvělý nápad charlyk!
Mě to napadlo v souvislosti s avforum, na který někdy zavítám, tam mají také recenze např. sluchátek.

Myslím, že by to šlo udělat na jejich způsob, tzn. do diskuze Objektivy a příslušenství by autor recenze napsal běžný příspevěk jako recenzi (možnosti formátování jsou dostačující), dal vědět moderátorovi a ten by přidal odkaz do jednoho hlavního threadu, který bude zvýrazněn jako oznámení v té sekci. Pro ukázku sem.

Pokud bude na slušné úrovni, určitě se objeví i na hlavní stránce digiareny jako odkaz do fora.

Takže už to chce jen lidi, co budou ochotni napsat o svém objektivu :)
Mobil-man
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod kelav 27. 4. 2008 08:41

Přesně tak jak píšeš, hodnocení, popis, plusy mínusy. Na to stačí obyčejný text. No a možnost odkazu na ukázkový snímky tu už jsou. Snad jediná práce by bylo vytvoření nějakého seznamu objektivů.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mobil-man 27. 4. 2008 09:02

no to uz pak neni problem zalozit to jedno vlakno, kde budou odkazy na ty recenze a malym popisem, pro lepsi prehlednost.
Tak kdo bude první vlaštovka? :-l :D
Mobil-man
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Pety 27. 4. 2008 09:50

Tak dej do kupy stručný návod, jak na to. Nechtělo by to novou sekci?
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Mobil-man 27. 4. 2008 10:01

jj, potom napisu do te sekce Objektivy... tam se to hodi,
Casem by se urcite dala zalozit uplne nova sekce, ale to se uvidi podle poctu... ;)
Mobil-man
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod charlyk 27. 4. 2008 13:31

Ahoj a díky za reakce. Řešení v rámci superfóra je určitě myslitelné, obávám se ale, že ani zdaleka tak pohodlné a přehledné jako stránka zmiňovaná v předmětu.

Ad přehlednost:
Na FM.com se mi líbí:
1) úvodní rozdělení: značka -> zoom/prime -> výpis jednotlivých objektivů, u nichž je na první pohled vidět hodnocení (uznávám, že u objektivu hodnoceného málo lidmi nemusí být úplně relevantní);
2) jednotná struktura - dle mého názoru nejdůležitější. Každý příspěvek obsahuje informace o tom, zda by přispěvatel objektiv doporučil, kolik za něj zaplatil, hodnocení; dále přehledně a stručně vypsané přednosti a zápory, a až poté vlastní text recenze. Myslím, že při řešení v podobě fóra by se právě tahle přehlednost, která z FM Review dělá tak skvělou stránku, vytratila. Všichni víme, jak moc se dokáží příspěvky ve fóru odchýlit od původního tématu a s jakou hysterií jsou někteří lidé schopni hodnotit své věci, když na jiní nemají stejný názor - dříve nebo později by byla témata "zasviněná" balastem.

Ad pohodlnost:
Před nedávnem jsem vybíral levný teleobjektiv. U skla za 150 až 200 dolarů se mi nechce trávit hodiny pročítáním dlouhých recenzí, takže jsem jen koukl na celkové hodnocení a měl jsem představu, jestli o objektivu dále uvažovat, nebo ne. Jak jsem zmiňoval výše, hodnocení nemusí být úplně relevantní, pokud hlasovalo málo lidí, ale na FM.com tomu tak většinou nebývá (alespoň u skel, na která jsem koukal), takže se podle něj dá dobře řídit.

Pety píše, že by se to muselo relalizovat prostředky fóra. Mě naopak připadá, že lepší řešení by bylo, kdyby si programátoři CPressu na pád odpolední (soudím na základě dřívějších - velmi skromných - zkušeností s programováním v PHP; aplikace na FM.com mi nepřipadá nijak složitá) sedli a napsali samostatnou aplikaci, která by fungovala vedle fóra. Za prvé by to bylo funkčnější než recenze v Superfóru, za druhé by z takové sekce mohla Digimánie udělat konkurenční výhodu, která by na její stránky přitáhla více lidí. (Mimochodem, jak je na tom Digimánie co do počtu čtenářů v porovnání třeba s digineffem nebo fotografováním.cz? Na první pohled - třeba i podle počtu příspěvků ve fóru - se mi zdá, že hůře, ale prosím nekamenujte mě, je-li tomu naopak.)

Prosím neberte můj příspěvek jako srážení vašich vlastních nápadů. Myslím, že všichni máme stejný cíl, tedy opravdu funkční a užitečnou stránku, na níž se budete moci podělit o své zkušenosti a také ji využívat ke svému prospěchu.
Canon EOS 760D
Canon 17–55 mm f/2,8 | Canon 70–200 mm f/4L
2× levá ruka
charlyk
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod charlyk 27. 4. 2008 14:49

Mobil-man píše:Myslím, že by to šlo udělat na jejich způsob, tzn. do diskuze Objektivy a příslušenství by autor recenze napsal běžný příspevěk jako recenzi (možnosti formátování jsou dostačující), dal vědět moderátorovi a ten by přidal odkaz do jednoho hlavního threadu, který bude zvýrazněn jako oznámení v té sekci. Pro ukázku sem.


Představoval jsem si spíše něco jiného - nikoli jednu "velkou" recenzi napsanou odborníkem, pod níž ho budou chválit nebo tepat ostatní přispěvatelé, kteří velmi zřídka napíšou něco užitečného (viz http://avforum.zive.cz/viewtopic.php?f=1712&t=767175), nýbrž větší množství "malých" recenzí (měl jsem zvolit spíše název "hodnocení"), které budou obsahovat jasné informace/hodnocení.

Mobil-man píše:Takže už to chce jen lidi, co budou ochotni napsat o svém objektivu :)

Bezpochyby budu mezi prvními, kdo se o zkušenosti s objektivy, které jsem alespoň chvíli vlastnil, pochlubí.
Canon EOS 760D
Canon 17–55 mm f/2,8 | Canon 70–200 mm f/4L
2× levá ruka
charlyk
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Mobil-man 27. 4. 2008 16:27

pokud se bude muset neco programovat, tak se obavam... ze to neprojde.
:nenapadne
Mobil-man
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Marek Lutonský 28. 4. 2008 15:56

Slovo "programovat" prosím raději teď nepoužívejme :) Ale znáte sekci s uživatelskými recenzemi fotoaparátů na DIGIareně?

Tento systém máme velmi univerzální. Můžeme ho poměrně rychle upravit pro jiné produkty, třeba objektivy. Uživatel produkt v různých ohledech oznámkuje, udělí mu celkové hodnocení, napíše, jestli by ho doporučil. Potom přidá text samotné uživatelské recenze.

Tohle by nevyhovovalo?
Marek Lutonský
Hlavní administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod charlyk 28. 4. 2008 16:38

Marek L. píše:Slovo "programovat" prosím raději teď nepoužívejme :) Ale znáte sekci s uživatelskými recenzemi fotoaparátů na DIGIareně?

Tento systém máme velmi univerzální. Můžeme ho poměrně rychle upravit pro jiné produkty, třeba objektivy. Uživatel produkt v různých ohledech oznámkuje, udělí mu celkové hodnocení, napíše, jestli by ho doporučil. Potom přidá text samotné uživatelské recenze.

Tohle by nevyhovovalo?


Díky za rychlou odpověď! Dobrovolně přiznávám, že tuto sekci jsem neznal a myslím, že v zásadě odpovídá mým představám. Chybí jí IMHO pouze několik věcí:
- strukturované členění, tedy Foťáky -> jednotlivé značky -> Kompakty/DSLR / Objektivy -> značky -> pevné/zoom atd./atp.. Současná struktura mi nejpřijde příliš přehledná;
- propagace / zavedení do povědomí čtenářů - jako (asi) průměrný čtenář Digimánie jsem o ní neměl tušení a trvalo mi přibližně 2 minuty, než jsem ji z hlavní stránky (bez využití Vašeho odkazu) našel. Myslím si, že její užitečnost závisí hlavně na tom, kolik hodnocení obsahuje, a obávám se, že dokud o ní nebudou čtenáři vědět, moc jich tam nebude. Možná se ale mýlím, čtenáři o možnosti vlastních recenzí/hodnocení vědí, jen nejsou ochotni je přidávat (to je ta horší varianta :-) ).
Canon EOS 760D
Canon 17–55 mm f/2,8 | Canon 70–200 mm f/4L
2× levá ruka
charlyk
Návštěvník
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků