Bezzrcátka Olympus - zkušenosti, tipy

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Davidof 15. 5. 2019 14:23

Super cestovní sklíčko :-))

Na ty fotky jsem zvědavej
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 15. 5. 2019 14:25

Tak madagaskar musi byt parada ! Na ti fotky som tiez zvedavy.

Ja teraz zbrojim na Azory.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 15. 5. 2019 14:29

Paráda, to si užij :-) A nahoď něco ;-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 15. 5. 2019 14:51

No ja to asi pojmem tentokrat viac do videa. Uz mam noveho Mavica, pravdepodobne pribudne Osmo. Povodne som chcel uz G9 na gimbale, ale ked som to vcera chytil do ruky, povedal som si, ze skor nie :-D Ale rad by som nim natocil aspon minutu, ked uz je to taky dobry hybrid :)
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Amalary 15. 5. 2019 22:28

wikxzen: X H řadu neberu, protože je to cenově úplně ujeté. Za tu cenu máš Sony A7 III, tedy špičkový fullframe. Když se podíváš zpět, tak už od tuším Olympusu OMD EM5 první verze začal Olympus dávat pětiosou stabilizaci. Kolik je to let, a Fuji s tím přichází až o tolik let pozdě a ještě to dá jen do cenově nepřijatelného modelu. Středoformát je zase pro většinu z nás mimo zájem, takže to nemá cenu rozebírat. Dneska M/43 má v tuším v podstatě ve všech tělech a tedy i v těch úplně nejnižších velmi dobrou stabilizaci. Myslím, akorát OMD 10 řady mají 3 osou, zbytek je ale pětiosá stabilizace. No a podívej se, kde je dneska Olympus se stabilizací v těch vrcholových modelech, co se dá udržet za časy.

Davidof: děkuji, zrovna ten zoom budu mít nejspíš jako první. Jsem zvědavý, jak to dopadne.
Panasonic G90 není cenově moc daleko od OMD EM1 M2 a G9, protože stojí nějakých 26 tis. To už se mi zdá lepší volba G80. Tady je zajímavá otázka, jak je spolehlivá G80 ve srovnání s G90 a potažmo s G9? Je mi jasné, že G9 je nejvýkonnější, co do počtu snímků za sekundu, ale narážím na spolehlivost. A ještě, G80, nebo EM 10 M2, případně EM5M2 bych volil jako druhé tělo k EM1 M2, nebo G9. Pokud se rozhodnu pro Olympus, tak budu volit jako druhé tělo nižší model zase od Olympusu. A to samé, pokud se rozhodnu pro Panasonic, tak druhé tělo bude nejpravděpodobněji G80. Jde o to, abych měl barevně podobně vypadající snímky, protože oba výrobci mají odlišný barevný výstup.
Amalary
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chvd 16. 5. 2019 01:29

Amalyry píše:A myslím si, že další z výhod Hi res módu je taky to, že takto značně datově obsáhlý soubor snese podstatně více doostřování i v editorech, než normální 20 megapixelový snímek.

Proč by se datově značně obsáhlý soubor (to asi myslíš datově větší) měl dát v editoru lépe či více doostřovat?
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidko 16. 5. 2019 04:29

Amalary píše:wikxzen: X H řadu neberu, protože je to cenově úplně ujeté. Za tu cenu máš Sony A7 III, tedy špičkový fullframe. Když se podíváš zpět, tak už od tuším Olympusu OMD EM5 první verze začal Olympus dávat pětiosou stabilizaci. Kolik je to let, a Fuji s tím přichází až o tolik let pozdě a ještě to dá jen do cenově nepřijatelného modelu. Středoformát je zase pro většinu z nás mimo zájem, takže to nemá cenu rozebírat. Dneska M/43 má v tuším v podstatě ve všech tělech a tedy i v těch úplně nejnižších velmi dobrou stabilizaci. Myslím, akorát OMD 10 řady mají 3 osou, zbytek je ale pětiosá stabilizace. No a podívej se, kde je dneska Olympus se stabilizací v těch vrcholových modelech, co se dá udržet za časy.


X-H1 je cenovo "ujete" ? Ten fotak sa da u nas kupit za 1300eur, co je o 300eur menej nez Olympus. V akcii byval lacnejsi a ak by si ho bral bazarovo, tak sa da zohnat uz za 1000eur ?
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Amalary 16. 5. 2019 05:42

Fidko: neznám všechny ceny, ale tady ho vidím za docela hodně:

https://digitalni-fotoaparaty.heureka.c ... AQAvD_BwE#

A 7 III je teď dokonce se zpětným cashbackem, takže pro mě je to cenově ujeté ve srovnání s podstatně lepším foťákem.
Amalary
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 16. 5. 2019 06:14

Fidko: český zimní cashback na X-H1 skončil před pár týdny, to byl v nabídce u nás za 32k Kč tělo, nebo 36k Kč s bat. gripem (vč. dvou orig. baterií). A momentálně se rozjel jarní cashback, ale X-H1 tam zahrnut není.

Nicméně, podstata mé reakce byla na IBIS, který Fuji vyvíjel pro X-H. A stále platí, že X-H je top model v jejich nabídce. Tím však nebudu obhajovat jeho momentální cenu.
Ano, Olympus je dál, protože jeho MFT systém začínal podstatně dříve než Fuji s APS-C systémem. Je tam řekl bych cca 5 let rozdílná startovní čára mezi nimi.

Poučovat mě o tom, jak je kde co lepší, protože to stojí stejně nebo méně bylo zbytečné. A na mě to působí trochu hloupě. Bez urážky.
Naposledy upravil wikxzen dne 16. 5. 2019 07:31, celkově upraveno 3
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fidko 16. 5. 2019 06:15

No aktualna cena X-H1 pri uvedni bola myslim okolo 1800eur. U nas sa aktualne pohybuje za 1300eur (napr v Prolaike), co je ako som pisal asi o 300eur menej nez je cena Olympusu. Nedavno bol dokonca nizsi. A je to skvely hybridny fotak co teba uz asi nezaujima, kedze video netocis. Cena novej A7 III je okolo 2000eur, co uz je na zvazenie, ci je vyhodnejsia kupa aj ked je to samozrejme vyborny fotak. Aj ked teda X-H1 ma lepsi hladacik. ovladanie a tipol by som, ze snad aj to video.

https://www.prolaika.sk/e-shop/fujifilm ... 9504.xhtml
https://www.aqt.sk/bezzrkadlovky-fujifi ... film-x-h1/
https://www.fotovideoshop.sk/shop/fujif ... 8687.xhtml

U nas su toto vsetko znackove obchody, ziadne take tie ze dnes vznikli a zajtra nebudu. Ale ano, par mesiacov dozadu sa X-H1 dal zohnat lacnejsie.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ganec 16. 5. 2019 08:32

Amalary píše:Dneska M/43 má v tuším v podstatě ve všech tělech a tedy i v těch úplně nejnižších velmi dobrou stabilizaci. Myslím, akorát OMD 10 řady mají 3 osou, zbytek je ale pětiosá stabilizace.
Len prvá E-M10 mala 3-osú stabilizáciu.
E-M10 II (a III) už má 5-osú. No podľa špecifikácií nie je až taká výkonná, ako v EM1 alebo v F rade.
Ale tú 3-osú majú ešte stále E-PL rada (bez hľadáčika).
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod chvd 16. 5. 2019 09:57

Amalary píše:.......

Mám za to, že když člověk něco napíše, měl by to umět vysvětlit. takže znova:

Amalyry píše:A myslím si, že další z výhod Hi res módu je taky to, že takto značně datově obsáhlý soubor snese podstatně více doostřování i v editorech, než normální 20 megapixelový snímek.

Proč by se datově značně obsáhlý soubor (to asi myslíš datově větší) měl dát v editoru lépe či více doostřovat?
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Amalary 16. 5. 2019 20:33

wikxzen: neměl jsem v úmyslu se tě nějak dotknout, urazit tě a byl bych nerad, kdyby jsi to tak chápal.

Fidko: dík za ty linky. Je dobré se určitě zaměřit i na Váš trh. Znám vesměs jen zdejší ceny, takže díky za ty linky.

chvd: Řeknu to stručně, protože to jsou věci, které si myslím není potřeba nějak moc rozvádět. Když doostřuješ např. fotky z mobilu, kompaktu i třeba pokročilejším s malým čipem, prostě fotky, které mají malý datový obsah, tak vidíš, že se s tím dá pracovat hodně omezeně. Mnohem dříve při doostřování leze šum, než když doostřuješ snímky datově obsáhlejší ze zrcadlovek, nebo z s větším výstupem z CSC. Např. takový snímek o 50 megapixelů z fullrame Canonu toho snese podstatně více. Např. ořezy, vytahování stínů a vůbec se s tím podstatně lépe pracuje v editorech. No a to samé platí při srovnání one shot snímku a v Hi res módu. Nevím co na tom vysvětlovat. Je to vcelku jednoduché na pochopení.


U Hi res módu je známe toto:

1)snížení šumu
2)zvýšení dynamického rozsahu
3)zvýšení rozlišení a podstatné zvýšení prokreslení nejjemnějších detailů
4)podstatné zvýšení datového obsahu

VIZ porovnej si to zde:

https://www.imaging-resource.com/PRODS/ ... 1-iiA7.HTM

Nebo zde:

https://www.imaging-resource.com/PRODS/ ... c-g9A7.HTM

Otevři si snímky s vypnutým odšumem a v základní citlivosti a to jak one shoty, tak v Hi res módu. A pak si je zkus velmi doostřit, abys to jasně viděl.

Tady je třeba porovnávačka starého OMD EM5 M2 se středoformátem v hi res módu a taky s D810, VIZ ten šum na ISO 1600 a vůbec, ty detaily např. u toho ciferníku, nebo v té textílii.

https://www.imaging-resource.com/PRODS/ ... iTECH2.HTM
Amalary
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chvd 16. 5. 2019 20:50

Amalary píše:chvd: Řeknu to stručně, protože to jsou věci, které si myslím není potřeba nějak moc rozvádět. Když doostřuješ např. fotky z mobilu, kompaktu i třeba pokročilejším s malým čipem, prostě fotky, které mají malý datový obsah, tak vidíš, že se s tím dá pracovat hodně omezeně. Mnohem dříve při doostřování leze šum, než když doostřuješ snímky datově obsáhlejší ze zrcadlovek, nebo z s větším výstupem z CSC. Např. takový snímek o 50 megapixelů z fullrame Canonu toho snese podstatně více. Např. ořezy, vytahování stínů a vůbec se s tím podstatně lépe pracuje v editorech. No a to samé platí při srovnání one shot snímku a v Hi res módu. Nevím co na tom vysvětlovat. Je to vcelku jednoduché na pochopení.

Pokud to není složité na pochopení, zkus mi odpovědět konkrétně na mou jednoduchou a konkrétní otázku:
Proč by se datově značně obsáhlý soubor (to asi myslíš datově větší) měl dát v editoru lépe či více doostřovat?


Imaging resource fakt používat nebudu, neskutečně patlalský web.
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 16. 5. 2019 20:57

Amalary

Nevím, jestli jsi tu byl přítomen, když jsem postoval svůj pokus s HiRes. Je to teda z Lumixu G9. Bylo to v době, kdy se tu řešilo, že HiRes prostě žádné nové detaily přinést nemůže. Tedy že posunem snímače o půl pixelu nepřinese nic.

Tohle je jen jeden pokus, ale aspoň jednak vylučuje pohyb - stativ, interiér, a za druhé ukazuje obrázek, kde jsou nějaké detaily, které by byly vidět.

Obrázek

Doufám, že zítra nebo pozítří ti konečně vyfotím tu knihovnu, když Tě ta funkce tak zajímá a případně ji budeš umět využít.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků