Nejlepší nastavení Panasonic Lumix GX80

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod foto1977 27. 1. 2019 17:15

Ahoj, díky za názory. Taky to dělám doposud jen přes čtečku, jen mě napadlo, jestli doba nepokročila a já nezaspal... :-)
Takže, díky za potvrzení, čtečka to jistí.
Ten kabel mi asi vyhovovat nebude, při mé frekvenci nabíjení...max 1x týdně.
foto1977
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Davidof 30. 1. 2019 21:33

Odpověď pro Alexe

Hele, já se na to kouknu zítra, dneska ještě ležím v nemocnici po upgrade kolena a ty tvoje dotazy se týkají focení do jpeg, které nedělám (fotky upravuju z RAW).

Takže se budu muset trochu kouknout, jaký význam některé ty nastavení mají, protože pro RAW se neuplatní.

Asi bych taky rozdělil ty dotazy na ty, který se týkají specificky nastavení foťáku a na ty, který jsou trochu obecnější.

U těch obecnějších upozorňuju, že jsem jen poučený amatér, takže jednak nemam patent na poučování a druhak ti můžu napsat jenom to, co funguje mě.

Předně bych opustil mód P a přešel na kombinaci módů A a S - tedy priorita clony nebo času. Plus AutoISO s maximem těch 1600.

Většinou bych se držel v režimu A a clonou ovládal hlobku ostrosti. Pokud s tím nemáš moc zkušeností, tak si vyzkoušej pár fotek na 1,7 a pak na 5,6 třeba. Víc než 8 nedávej, to je jako 16 na fullframe.

Pokud budeš fotit děti, co se melou a poskakujou, tak jdi do módu S a nastav krátkej čas - 1/320-640 asi. Foťák zacloní většinou na minimum a dohání to pomocí ISO.

Ten režim P bude dávat časy okolo 1/60 a to je na děti málo.

Ty režimy autofokusu jsou čtyři

AFS - namáčkneš spoušť do půlky - foťák zaostří a drží. Zmáčkneš - fotka se vyfotí.
AFF - namáčkneš spoušť do půlky - foťák zaostří a pořád doostřuje. Zmáčkneš - fotka se vyfotí. Pokud fotíš serii, tak mezi jednotlivými snímky už nedoostřuje, pozor.

AFC je klasický kontinuální autofokus, který doostřuje pořád, i mezi jednotlivými snímky v serii - takže třeba na ty psy.

MF - manuální ostření


Ty jpeg nastavení se ti kouknu zítra :-)

-- 30. 1. 2019 20:54 --

Jo a to ostření podle Neffa bych nenastavoval, u GX80 mi přijde zbytečný
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod drive18 30. 1. 2019 22:03

Ahoj, sorry za out of topic ale na samostatne vlakno mi to pride zbytocne, ale pro potencialnych kupcov informativne.
Takze v diskusii tohto testu:
https://www.mirrorlessons.com/2016/01/2 ... -7-review/
je video https://www.youtube.com/watch?v=M_RQDgRp6qk
podla ktoreho vraj obj. 25mm/f1.7 trpi na focus shift.

Je to este aktualne nebo ho uz Panasonic opravil cez fw.?
drive18
Návštěvník

Odeslat příspěvekod oldbas 31. 1. 2019 00:27

Lumix 25mm/f1.7 používám na GX800 skoro týden, v režimu intenzivního testování. 99% fotek rodinná fotografie. A nic takového jsem nezaznamenal. Musím ale přiznat, že nemám potřebu clonit. Pokud ano, jen minimálně, na f/2. Kresba je bezvadná už na f/1.7. Když srovnám Lumix 25/1.7 vz. Canon 50/1.8 stm, paňák výtězí na plné čáře. Tak, jak kreslí mimo střed můj Lumix na f/1.7, Canona musím přeclonit na f/2.5. Jenže, u Canona je správné zaostření loterie, u takhle malých clon je 8 z 10 fotek špatně zaostřených. Tělo 70D. U Lumixe, i když na nejlevnějším těle je úspěšnost tak 8 z 10 dobrých. V interiéru, ISO 800-3200.
Za sebe učitě doporučuji. Je to skvělý objektiv za pár kaček. Ale 50mm eq.FF není pro každého. I když je to "základní" ohnisko, já bych osobně volil něco širšího, kolem 35mm eq.FF. Mám i Canon 24 f/2.8 stm, což je po 38 eq.FF a je to pro mě příjemnější ohnisko.
Fotím Kanónem
oldbas
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Davidof 31. 1. 2019 06:59

Já osobně s 50EQ moc nefotím, většinou nakonec sáhnu po 15 nebo 45 (MFT)

Ale kdo to umí, tak to pak stojí za to.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod monikash 31. 1. 2019 07:25

Měla jsem ho přibalený ke GX80, a asi byl i s tímhle tělem zkalibrovaný. Nemůžu si na něj stěžovat. Ten rok a půl dělal dobré fotky. Škoda jen toho šumu při vyšším ISO. Ale za to nemůže sklo ale malý snímač.
Sony RX100/7, A6600, A7R2, A7III

Moje cvaky najdete zde http://monikash.rajce.idnes.cz/
A videa tady https://www.youtube.com/@monikasindelkova1432/videos
monikash
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Grimjaur 31. 1. 2019 09:05

drive18 píše:Ahoj, sorry za out of topic ale na samostatne vlakno mi to pride zbytocne, ale pro potencialnych kupcov informativne.
Takze v diskusii tohto testu:
https://www.mirrorlessons.com/2016/01/2 ... -7-review/
je video https://www.youtube.com/watch?v=M_RQDgRp6qk
podla ktoreho vraj obj. 25mm/f1.7 trpi na focus shift.

Je to este aktualne nebo ho uz Panasonic opravil cez fw.?

Sklo mám asi rok a půl, vzal jsem ho jako druhou 25 k verzi 1,4 (mám víc těl) na doporučení rodriho a fakt jsem nějaké problémy nezaznamenal. Mimochodem, i ve srovnání s dražším bratříčkem se drží víc než dobře. Jak píše olda je ostrý od 1,7. používám i při zaclonění. Za sebe nemám k focení s ním žádné výhrady. Menší mám k použití při natáčení, resp musel jsem se vyrovnat s trošku jiným průběhem ostření. Což jsem vyřešil jiným převodem na bočním ostření. V tomhle bodě je verze 1.4 lepší. Ale to je fakt drobnost, která s focením až tolik nesouvisí.
Technika : Furt se to mění
http://fotomobil.blog.mobilmania.cz/
Grimjaur
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Davidof 31. 1. 2019 10:04

Alex

Tak jsem zkoumal ty i-módy.

To i.ISO je dobrá věc. Když ho dáš, tak foťák bude detekovat pohyb ve scéně a třas tvých rukou. Když nastane alespoň jedna z těchto dvou možností , tak foťák použije kratší čas, než dle klasické poučky. Pozor jen, že to není všespasné - z času 1/60 ti to udělá 1/125 např. což nemusí stačit. Prý to ale může snížit čas na 1/40 třeba, pokud je scéna nehybná. Takže tohle si klidně zapni, podle mě ti to budesloužit líp než prosté AutoISO

Režim i.dynamický dělá to, že za tebe zesvětluje stíny a ztmavuje jasy. Nejlepší bude, když to zkusíš - cvakni dvakrát stejnou scénu, jednou na off a jednou na high a uvidíš. Ta scéna by měla mít vysoký dynamický rozsah - třeba něco z interieru proti oknu. Myslím, že je to lepší, než nic, protože to eliminuje takový ty fotky s tmavými plochami a dobře exponovanou oblohou :-) Je to ale jen do určité míry a za cenu zvýšení šumu v těch stínech. Ale asi bych se nebránil používání tohoto režimu, tedy pokud fotíš do jpeg a fotky dál neupravuješ

Režim i.rozlišení znamená v podstatě automatické doostřování, s rozlišením to nemá nic společného. Nikdy jsem ho nezkoušel a na LCD GX80 to nepoznám. A notebook mám v patře ;-)
S tímhle režimem bych by opatrný. Jak 15/1,7 tak 12-32 s ostrostí problém nemají. Navíc přehnané doostřování je na fotce vidět a nevypadá to hezky.

-- 31. 1. 2019 10:41 --

Iné nast.: Zámek AF/AE – (AF-ON), AFzávěrka ON, spúšť s namač. OFF, i.ostření(AF)-ON(ČO TO JE?), nast.jednobod.AF-LONG, Zobraz.jednobod.AF PIP(ČO TO JE), ostrenie na stred ON, Priorita FOCUS, AF+MF doostření OFF, Přepaly OFF, Zebra OFF(ČO TO JE),Nastavení voliče(kruhového?, ČO NASTAVIŤ?), Firmware telo1.2, obj1.0 (aktuálne?, telo asi hej), obnovenie pix. – je potrebné?, ako často?, čistiť snímač ako často? DFD funguje pri všetkých režimoch AF? Pri nasedení nového obj. 15/1,7 je nutný reset, alebo špec. nastavenie?
Je lepšie fotiť s prioritou clony – interiér, no psy v pohybe tiež interiér- tam snáď priorita času, nie? Pri malej vzdialenosti mi deformuje výzor psa, no s tým som počítal. Ako na to?
Keď som prvé fotky dal na TV4k, bolo to všelijaké (šum). Video-AF je pomerne pomalý, je na to nejaká finta? Nič sa nedeje, video nie je priorita.


Fuf :-)

Zámek AF/AE. Nastavuje chování tlačítka AF/AE Lock - tedy jestli se při jeho zmačknutí fixuje zaostření, expozice nebo obojí. Další položka Aretace určuje, jestli tohle nastavení drží samo, nebo jestli musíš tlačítko držet ty, dokud nepřekomponuješ a nevyfotíš

AF závěrka ON - to nech - při namáčknutí spouště to zaostří

Spoušť s namáčknutím - fuj - při namáčknutí spouště to zaostří a vyfotí. Na netu je spousta dotazů na rozbitou přecitlivělou spoušť kvůli tomuhle nastavení ;-)

I.ostření nevím, zkusím se kouknout

Jednobodový AF je jeden z módů autofokusu - pomalý a hodně přesný (zejména ve smyslu místa, kde se ostří)
Při jeho použití se ti po namáčknutí zvětší místo kde zaostřuješ. Nastavení LONG říká, že to zvětšeni vydrží déle a PIP je picture in picture - tedy že se zvětší jen část obrazu a okraje ne. Při FULL se zvětší střed a zakryje to celý obraz.

Zbytek za chvilku :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 31. 1. 2019 11:38

Ostření na střed dej na OFF. Když je na ON, tak můžeš posouvat ostřící bod pomocí těch čtyřech tlačítek, co tvoří kruh. Ale přijdeš o čtyři funkční tlačítka.

Priorita FOCUS nechej, volba RELEASE slouží pro focení manuálními objektivy nebo když chceš schválně vyfotit rozostřenou fotku.

AF MF doostření klidně zapni. Když pak namáčkneš spoušť a přitom pootočíš ostřícím prstencem, tak foťák umožní ruční doupravení zaostření.

Zobrazit přepaly - pokud zapneš, tak při prohlížení snímku ve foťaku ti budou přepaly blikat

Zebra - trochu podobné, ale zobrazuje to plochy blížící se k přepalům už při focení. Víc to používají při videu.

Nastavení kruhového voliče - já mám na zadním kolečku kompenzaci expozice, na předním pak clonu nebo čas. Ale viděl jsem, že to má spousta lidí jinak, já si zvykl na tohle. Jo a když zadní kolečko zmáčkneš, tak můžeš nastavit i bracketing - víc snímků s různou expozicí

Firmware zkontroluj na webu (dej Lumix firmware update). Tělo mám taky 1.2

Snímač cisti podle sebe, až uvidíš špínu :-)

DFD funguje pořád , teda prý jen s Panasonic skly, mě ale přijde že i s některými Olympusími taky

Žádné akce při měnění tvých objektivů nemusíš dělat

Tak. :-)

-- 31. 1. 2019 11:39 --

Na nedeformovaný výzor psa budeš muset buď fotit z větší dálky a/nebo objektivem 25 nebo 45 :-)

-- 31. 1. 2019 11:40 --

Jo a i.ostření ON ostří pořád, i když nemačkáš spoušť. Asi bych to vypnul.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Alex 01 2. 2. 2019 08:43

Davidof - ďakujem a ešte raz prajem skoré uzdravenie.
Po večeroch a zrána skúšam a experimentujem, až sa bojím, že vymlátim uzávierku.
Asi jediný spôsob ako to dostať do hlavy a rúk.
Mimochodom to „i-ostření“(qiuck AF) nefunguje na PanaLeica 15/1,7 tak 100% ako na setovom 12-32. Vypol som to. No celý čas som fotil (v P) s clonovým krúžkom na hodnote +- 4, až včera som si to všimol a pretočil ho na červenú bodku (asi tak to malo byť od začiatku-?). Nikde sa neviem dopátrať, aký má mať objektív firmvér, no prestal som to riešiť. Oproti setovému je to iný vesmír.
Dnes idem na prioritu času a clony, no najprv vysávač a lopata na sneh. Žena už trieska na dvere.
Alex 01
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Davidof 2. 2. 2019 08:58

Ahoj,

Ty firmware jsou tady

http://av.jpn.support.panasonic.com/sup ... index.html

Pro tu 15/1,7 tam žádný nový není.

Ten clonový kroužek - to je na tobě, jestli chceš ovládat clonu kolečkem na těle, nebo kroužkem na objektivu.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod monikash 2. 2. 2019 10:48

Alexi, tak si zapni elektronickou závěrku a nemusíš se bát opotřebení. Já tak fotím téměř všechno. ;-)
Jinak, já používám na clonu jen kolečko na těle fotoaparátu. Expozici a clonu.
Sony RX100/7, A6600, A7R2, A7III

Moje cvaky najdete zde http://monikash.rajce.idnes.cz/
A videa tady https://www.youtube.com/@monikasindelkova1432/videos
monikash
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod oldbas 2. 2. 2019 13:44

Ahoj, poradil by mi nikdo, jaké nastavit parametry videa na Panasonicu v rozlišení full hd? MP4 50p, 25p, nebo AVCHD 50p progressive, 50i, 25p? Nějak si tím nevím rady. Pokud jde o další úpravy, tak max. lehká úprava jasu a barev, pokud to není úplně ono a střih. Export do MP4 1920×1080/25p, prohlížení na domácí tv do 45"(120cm) úhlopříčky. Díky
oldbas
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod FXE1 2. 2. 2019 16:41

Môj názor je 50 p MP4, ak to chceš ale konvertovať na 25 P (pre čo ? ) , tak to radšej aj natáčaj do 25 p. V reále je totiž ideálny exp. čas iný na 50 FPS ako na 25 FPS.
FXE1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Alex 01 2. 2. 2019 17:26

pre MONIKASH,
vďaka za každý dobrý nápad. Na Pulitzerovu cenu to už nedotiahnem, no v bežnom živote až, až.
Alex 01
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků