Náhrada za Adobe Lightroom

Všeobecná diskuze o grafických programech pro práci s fotografiemi

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Allydamm 5. 12. 2018 08:49

Bude nový Luminar s DAM, ale jako všechny alternativy, je to hezký začátek. Pro někoho plně dostačující, ale pokročilé funkce LR to stále mít nebude.
https://www.youtube.com/watch?time_cont ... 5n0_zcxFvY
Allydamm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod drive18 5. 12. 2018 10:19

Ja som ako DAM vyskusal trial iMatch a free ver. Daminion 5.8 na 15 tisic suborov v jednem katalogu zdarma, pre 75 tisic jednorazova platba 50 $.
Pekna nahrada DAM v LR, skoro by som povedal, ze sa inspirovali prave LR.

Kdo ale nepotrebuje najnovsi LR+PS (ak posledny LR 6.14 podporuje jeho fotak)
moze predsa vyuzit trial verziu. Po 30 dnoch sice prestane fungovat modul Develop,
ale ked si odzalohujem katalog a za 6 mesiacov znova reinstalujem LR 6.14 tak
by som mal byt schopny zase na mesiac "skusat" sw. a zeditovat fotky ktore som si zatial nafotil. Otazne je ci Adobe kontroluje /eviduje pocet pokusov na trial verziu pre rovnake Adobe ID / HW IP adresu. Ale i to sa da zmenit :-)
drive18
Návštěvník

Odeslat příspěvekod emet 5. 12. 2018 15:24

Nakonec jsem koupil ten ON1 2019 narychlo v akci za 69$, protože možnostmi třídění i úprav se LR celkem vyrovná a cena je parádní, ale bohužel jsem dostatečně nevyzkoušel trial verzi a až po koupi jsem zjistil, že je to hrozně pomalé a problémy má spousta uživatelů. Pevně ale doufám, že to vyřeší v dalších aktualizacích, protože jinak stojí opravdu za to.
emet
Návštěvník

Odeslat příspěvekod n3pi 5. 12. 2018 19:59

Allydamm píše:Bude nový Luminar s DAM, ale jako všechny alternativy, je to hezký začátek. Pro někoho plně dostačující, ale pokročilé funkce LR to stále mít nebude.
https://www.youtube.com/watch?time_cont ... 5n0_zcxFvY

Psal jsem to pred mesicem a stale se mi ten katalog zda dosti chaby, to uz radeji vyuzivat Photos jako katalog. Luminar se hodi rovnou jako editacni nastroj v okne editu.
n3pi
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod drive18 9. 12. 2018 22:09

Cas su peniaze, a pracovat s fotkami len kedy tedy a este na pomalom (starom) sw.?
Nie, rozhodol som sa ze zakupim aj ja predplatne ... vsak peniaze boli aj budu.
drive18
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Allydamm 10. 12. 2018 13:10

Ono to ale není o těch penězích, to je ten nejmenší "problém".

Hlavní je že je to služba, kterou nelze prakticky nijak ovlivnit. Bez předplatného máte přístup do katalogu a můžete exportovat.. zítra už to platit nemusí. Chcete používat LR CC Classic.. za rok bude ukončen vývoj, za dva podpora, máme přeci verzi CC. Líbí se aktuální import.. zítra bude jiný moderní cool (což se už jednou i stalo). Nakonec vám můžou zůstat jen soubory s fotkami a pro ty co používají Adobe dng prakticky ani ty.

Takže je to jen o tom jak moc věříte, že se Adobe za pár let nezblázní a neosprchuje svoje zákazníky žlutým deštěm.

Kupodivu u Windows 10 se všichni běžní uživatelé shodnou že to je cesta do pekla, ale s Adobe to nějak nepřichází. A to je Windows jen systém kde spouštíte programy a ne sbírka vaší celoživotní práce.
Allydamm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 10. 12. 2018 14:16

Allydamm: amen !!!
landov
Expert

Odeslat příspěvekod ady_h 10. 12. 2018 23:03

Allydamm. presne, Adobu prepne, zmysli si nejaky ujety modny update a nespravime s tym nic ....utne LR Classic a bude vymalovane :D viadia mi tie veci ze sa snazia vsetko flakat cez cloud a buducnost smeruju viac na LR CC + mobilne verzie

+ na PS CC je treba win10 a zatial sa stale drzim na Win7

mam krabicovu verziu CS6+LR a na rawy pouzivam pri ukladani z karty dng konvertor (mam A7III a ARW uz non CC verzie nepodporuju)
ady_h
Návštěvník

Odeslat příspěvekod drive18 10. 12. 2018 23:08

Allydamm: Hmm, ale na to sa da predsa pripravit, ci nie? Staci si spravit image particie disku s funkcnym sw. Nebo sw nainstalovat do virtualu. Spustim ho kedy chcem a ked budem odstrihnuty od siete tak Adobe nic nespravi /nic nezmeni, lebo ma neuvidi.
Sbirka dat (metadat) se da exportovat do text. suborov (xmp / csv) a zalohovat pre dalsi sw.
Ale i tak kde mam istotu ze novo zvoleny jiny sw. vydrzi s vyvojom a podporou?
drive18
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Allydamm 11. 12. 2018 10:08

Odstřižení je jen na chvilku, licence se ověřuje. To už rovnou ukradnout.
Export čísel do xmp, SW který by je využil není. Snad jen klíčová slova a základní tagy Adobe ještě používá v běžném standardu.
Standalone SW je do konce života systému. Můžou padnout online služby, jako teď mapa u LR6, ale základ bude stále použitelný. A pokud by to byl open source, jde zrušenou službu nahradit aktuální.
Třeba mám LR6 a roky pečlivě udržované i využívané GPS souřadnice jsou mně teď v LR na nic. Musím řešit dalším SW. Ale stále mám plný přístup ke všemu ostatnímu, což bez aktualizací vydrží do konce systému.
Online služby jsou strašně super teď - zítra, ale co za deset let. A právě v takovém horizontu se svoji sbírkou pracuji.
Allydamm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod drive18 11. 12. 2018 17:56

"vydrží do konce systému". To by som si nebol taky isty.
Pred 15 rokmi som vyvijal db. system, mesacnu uzavierku s 1 milion zaznamov spracoval za 20 min. Pouzival 600 KB pamati, cela komprimovana zaloha sa zmestila na dve 1.4 MB diskety, mohol som v nom robil "co len" chcel. Zial bol to 16 bit. db. system a tak som na 64 bit. Windows velmi rychlo skoncil, pretoze nikdo uz nerobil support dalej.

Ak sa rozhodne Adobe nebo ja skoncit s LR Classic CC tak predsa uz teraz su jine sw. ktore vedia nacitat jeho katalog. Takze prestaneme platit LR CC, kupime jiny sw. (krabicu ci jine predplatne) a svoj DAM system fotek nahrame jinde.
Ci to bude za 5 let nebo za 2 roky, ja neviem ci uz o mesiac nevymysli Bill od Windows tiez nejaku takuto formu predplatneho. No hold budeme platit mesacne za elektriku, za mobil, za TV tak aj za sw ak nenajdem alternativu.

LR CC vyuzijem teraz pretoze potrebujem svoj DAM rychlo naplnit metadatami (roky som na to kaslal) a za rok sa uvidi...
drive18
Návštěvník

Odeslat příspěvekod n3pi 11. 12. 2018 19:34

Kluci, vite co mi prijde jako usmevne? Ze tady resite "kdyby se Adobe zblaznilo" "kdyby Adobe neco zmenilo za rok", apod.
U toho Adobe, jenz je absolutni a neotresitelnou spickou ve svem oboru, jenz ma tak obrovske mnozstvi kapitalu z nynejsiho prodejniho modelu (na ktery, v touze si taky uzmout neco z tak obrovskeho kolace, prechazi pomalu i konkurence), jehoz veskera konkurence u fotek/obrazku se muze celkove pocitat tak na, mym odhadem, 25% (tak vysoke cislo diky existenci C1).

To co tady popisujete za scenare, ze se muze jednou ze dne na den neco utnout je daleko pravdepodobnejsi u paberkujiciho ZPS, u "hordami" spokojenych uzivatelu tlacenem Luminaru ci Affinity, nebo u DxO PhotoLab.

Kor k te zivotnosti standalone verzi, staci jeden radek v kodu a k urcitemu datumu se ti to proste vypne a nepujde zapnout. Takovych aplikaci jiz bylo mraky. V materialnim svete se tomu rika poeticky *****, ktere je v mnoha pripadech reseno prave takovym casovym udajem, viz kauza HP tiskaren :D :D :D
Osobne ocekavam tuto blokovaci akci u Nik Collection a jeho posledni free verzi. Zvlaste, pokud drtivy zaklad a funkcionalita je shodna s nynejsi verzi za 50$ v akci. A klidne se to muze stat rok od teto akvizice... takze 1.1.2019...

drive18 píše:... No hold budeme platit mesacne za elektriku, za mobil, za TV tak aj za sw ak nenajdem alternativu...


Konecne nekdo napsal to co jsem zminoval pred nejakou dobou o tom ze si predplacime spousty veci a jeste jsme happy ;-]
n3pi
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Allydamm 11. 12. 2018 20:06

V době kdy SW neřídí vývojáři, ale akcionáři je možné cokoli. Jsem zvědav na první kvartál kdy bude Adobe stagnovat.
Allydamm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod n3pi 11. 12. 2018 20:56

ukaz mi dnesni software, ktery si ridi vyvojari namisto akcionaru/investoru. Vsak i ten dobry napad Pixbuf sel dosti rychle s placenou verzi a to nemel spousty veci vychytanych...
Jinak akcie ADBE, Jan16... 87,5. Jan17... 108,3. Jan18...185,5. Jan19... predpokladane 250-255.
A nekde tu byl i graf prijmu ADBE.
n3pi
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Dolgor 11. 12. 2018 21:40

Nechápu tohle smíření se stavem věcí. Elektřina nebo telefon jsou věci, které vyžadují stálou údržbu dodavatele. SW v téhle kategorii rozhodně není.

-- 11. 12. 2018 21:42 --

Možná jednoho dne nebudou na prodej ani foťáky. Jen možnost pronájmu za zdánlivě banální částku. Lidi budou tleskat.
Dolgor
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků