Panasonic DMC DC-G9 na sport/pohyb

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod chvd 11. 7. 2018 09:25

Zdravím.
Panasonic DMC DC-G9 na sport/pohyb ?
Zajímá mne, jak je na tom tento pristroj realne se schopnosti kontinualniho ostreni pri foceni, pripadne i 3D tracking. Mate nejake zkusenosti bud osobni ci prenesene od osob, ktere aspon nejak znate/verite jim? Ptam se takto, protoze na netu je samozrejme spousta recenzi apod., ale velmi casto tam tohle neresi bud vubec nebo jen opakuji marketingove fraze vyrobce a vypisuji parametry.
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 11. 7. 2018 11:09

3D tracking určitě na vážno ne, alespoň ne v případech, kde jsem fotil já - cyklistické závody silnice i terén, běh ve městě.

Jednou se mi podařilo chytit silničáře a foťák ho sledoval jako objekt napříč obrazovkou. Ale jinak je ti IMHO nefunkční, pokud to bereš tak, že ti to má spolehlivě pomáhat.

Skupina bodů - spíš OK, ale lepší to je na neutrálním nebo vzdáleným pozadí. Pokud jede třeba cyklista a dva metry za ním je křoví, velmi často se to chytne dozadu.

Tohle všechno jsou určité nadstavby autofokusu, které jako mají poznat, co vlastně fotíš a měnit polohu zaostřovacího bodu automaticky,


Vlastní kontinuální zaostřování - tedy přeostření mezi snímky v sérii, odhad pohybu zaostřovací roviny mezi dvěma snímky - je podle mě uspokojivé. Pokud udržím zaostřovací bod na subjektu, tak je úspěšnost plus minus 70-80 % při sedmi snímcích / sec a sériích tak do osmi snímků. Dvanáct a dvacet snímků / sec jsem pro výše uvedené sporty nepoužil.

Úspěšnost klesá, když se subjekt přiblíží hodně, většinou mám poslední jeden až dva snímky nezaostřené (i když jsou v rozsahu ostření). Jsou to ale většinou snímky už necelé postavy a většinou už přitom švenkuju, tak to možná může být i tím horizontálním pohybem.

Ještě musím zkusit fotit s vypnutou stabilizací, pro krátké časy není nutná a již několik paní povídalo, že se třeba může stát, že se stabilizace nestačí ustálit a spíš škodí.

G9 nemá možnost preference zaostření před stabilizací, jako má Olympus (mluvím o položkách v menu, nikoli o funkčnosti, tu nemám ověřenou).

G9 velmi dobře spolupracuje i s Olympus skly, jakoby buď nějak přeci jen používali DFD i pro Oly skla, nebo nevím. Rozhodně s 40-150/2,8 je jistota zaostření stejná jako s 35-10/2,8.

Nakonec i s Oly 45/1,2 @1,2 jsem fotil běžkyni a snímky byly zaostřené na místo, kam jsem ostřil.


Podle mého názoru G9 není foťák specializovaný na sport, a určitě neumí to, co někteří říkají např. o D500.
Určitě ale není špatný, alespoň já vím, že skoro vždy je chyba u mě (pokud foťák nezaostří dobře).

Jak jsi ale psal, internet je plný planých řečí, lží a manipulací. Při podrobnějším zkoumání se skoro vždy ukáže, že zázraky se nedějí.

Tady je někdo, kdo to aspoň trochu umí a používá G9 - pro příklad

https://www.mu-43.com/threads/panasonic ... 140/page-4
Naposledy upravil Davidof dne 11. 7. 2018 11:18, celkově upraveno 1
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 11. 7. 2018 11:09

Pravdepodobne Ti s tym poradi Davidoff, ale ber ohlad aj na to, ze rozdiel robi ci pouzivas Panasonic, alebo Olympus skla.

Inak ja osobne nemam velku skusenost, ale konkretne C-AF mi pri E-M1 MK II pride akoby spolahlivejsie, take zrkadlovkovejsie. Pri G9 vidis to pulzovanie hladacika. Aj podla niektorych recenzii, alebo uzivatelov ma G9 ostrenie ktoremu proste musis verit. Napriek tomu by som dnes dal na sport/wildlife G9 prednost pred Olympusom.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 11. 7. 2018 11:22

No, mě přijde, že čistě v tom kontinuálním autofokusu je ten Olympus EM1 II lepší, aspoň teda ve scénáři "kachna letí nad rybníkem a na pozadí je hustý les" nebo "vlaštovka lítá jako blázen nad polem žita" :-)

Vycházím z vědeckého experimentu, kdy se mi za dvacet minut nepovedla zaměřit ani jedna vlaštovka a mojí drahé ženě asi tři ... :-) Což je nekonečněkrát lepší.

-- 11. 7. 2018 12:27 --

Fidko píše:
Inak ja osobne nemam velku skusenost, ale konkretne C-AF mi pri E-M1 MK II pride akoby spolahlivejsie, take zrkadlovkovejsie. Pri G9 vidis to pulzovanie hladacika. Aj podla niektorych recenzii, alebo uzivatelov ma G9 ostrenie ktoremu proste musis verit. Napriek tomu by som dnes dal na sport/wildlife G9 prednost pred Olympusom.


Jo, zkoušel jsem tu EM1 II a při kontinuálním ostření nepulzuje a je to příjemnější.

Na wildlife obecně - G9 podle mě lépe ostří , OMD má někdy překvapivé problémy v nepřehledném terénu. Navíc má G9 velmi dobrou funkci - zvětšení obrazu v hledáčku i v modu autofokusu. To je někdy naprosto k nezaplacení.

Na druhou stranu, OMD + 300/4 je zcela nekompromisně wildlife král, na něj určitě G9 s 200/2,8 + TC 1,4 nemá.

Ale tazatel asi jde po sportu, ne po vrabčácích, takže tohle jen pro ilustraci.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod chvd 11. 7. 2018 11:51

Diky moc obema a spešl dik za hodne podrobny popis!

Davidoff:
Jak popisujes to "Vlastní kontinuální zaostřování - tedy přeostření mezi snímky " .. pouzival jsi stredovy bod nebo? Nekde jsem cetl, ze nejlpresneji pry ostri na stredovy bod, ale zase mu to trva dele, ze vice projizdi rozsah pry. Mas nejakou podobnou zkusenost prosim?

Fidko:
"Pri G9 vidis to pulzovanie hladacika"
Pulzovani ve smyslu pulzovani AF? (asi blba otazka, ale nemam s elektronickymi hledacky skoro vubec zkusenosti-jen z dob davno minulych)

Z objektivu mne krome jiz zde zminenych zaujal PanLeica DG elmarit 50-200/2,8-4 ..treba zde https://www.flickr.com/photos/135878963@N03/ Nicmene ten rozsah uz je vetsi tak si rikam jestli to nebude moc na ukor rychlosti. K nemu by nahodou nejaka zkusenost nebyla? Klidne i prenesena.
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 11. 7. 2018 12:12

U G9 je jedno, jaký bod používáš - chová se to úplně stejně na středový bod i na bod úplně na okraji. Systém ostření u G9 je tzv. kontrastní. Takže foťák měří kontrast na dané zóně (čtvereček o tebou definované velikosti) a v okamžiku, kdy je kontrast největší, prohlásí to za zaostřené.

To také způsobuje to pulzování, protože objektiv musí přejet přes správnou polohu na druhou stranu aby dostal info, že kontrast klesá a mohl se vrátit. Panasonic doplnil tuto technologii o DFD, což je zkráceně metoda jak poznat, zda je zaostřeno před objektem nebo za ním. To urychluje ostření, protože klasické kontrastní měření neví, kam má začít ostřit.

Vnímání tohoto pulsování je subjektivní a pro zrcadlovkáře zpravidla rušivé.

Hlavně to ruší, pokud máš zapnutý CAF ale míříš na nehybný objekt. Foťák se pak pořád jakoby ujišťuje, že je zaostřený, a to tím, že malinko rozostří a zase zaostří. EM1-2 tohle nedělá.

Pro info, u jednorázového ostření mluvíme o setinách sekundy pro jednorázové zaostření u té G9. Píšou myslím 0,04 s, samozřejmě v nějakém ideálním případě. Je to asi tak rychlé, jako když velmi rychle vyslovíš "plop" :-))

-- 11. 7. 2018 13:17 --

Ad 50-100/2,8-4

Jsem přesvědčen, že rychlost tohoto objektivu nebude nijak limitující. Nová Panasonic skla ostří opravdu bleskově (za normálních situací). Vlastní zkušenost ovšem nemám.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod chvd 12. 7. 2018 07:25

Ahoj vsiml jsem si, ze tady mate zkusenosti jak s G9 tak GH5 tak EM1 mII, mohl bych jeste poprosit o nejake srovnani tedy krom toho, co uz tu bylo napsano. GH5 srovnavat jen pokud je pro foto necim zajimavejsi nez druhe dva modely, coz by z podstaty jejiho urceni asi byt nemela. Diky moc.
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 12. 7. 2018 07:57

Jde o to, jestli to srovnání má být na sport nebo úplně na všechno.

Čistě na sport, když už to má být MFT, tak podle mě asi vede EM1-2. Spíš asi jde o tu nadstavbu, tu detekci subjektu a jeho trasování napříč hledáčkem, než čisté kontinuální snímání.

To navíc není jediný způsob jak fotit sport, že ano :-)

Výstupem se ty dva foťáky neliší, možná při hodně podrobném zkoumání něco najdeš, já to až tak nedělám, nemám na to chuť ani oko.

Olympus je víc nastavitelný do všech možných podrobností, nevýhoda je zpočátku složitost menu, ale určitě pokud ho budeš používat, tak tohle nebude tak horké. Ale doteď máme chvíle, kdy ten foťák něco nedělá a není boha zjistit, co je někde přepnuté a proč něco nejde :-)

Panasonic má všechny ovládací prvky na těle, nastavení má méně, defaulty jsou ale rozumné. Ovládání polohy bodu ostření je perfektní, ale pokud dobře chápu, měl jsi zrcadlovku a nejsi mobilně-dotyková generace (?) takže to může být irelevantní. Navíc má ale středně dobře funkční joystick.

G9 je i trochu větší a mě se líp drží.

Výrazné rozdíly, tedy co jeden má druhý ne ... tady jde o to, jestli jsi hračička nebo BFU :-) ... napadá mě jen to zvětšení obrazu v hledáčku u G9 při normálním AF. To Oly nemá. Naopak Oly má zajímavou možnost zapnout trvale zvýraznění hran - super pro street foto (ale pravověrní jistě řeknou, že tohle je pro LAMY). Jo a G9 umí nabíjení přes USB, to je docela šikovný.

GH5 je G9 s dietním selháním a videofunkcemi navíc :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 12. 7. 2018 08:34

Za mna ovladanie Olympusu pre akcnejsie fotenie = pain. Osobne by som dnes dal prednost G9. Co sa tyka prednosti E-M1, AF ma podla mna lepsi, hlavne pri zlozitejsom pozadi, stabilizacia je imho tiez spolahlivejsia a dokaze sialene veci. Rezim Live Bulb, Time a stuff su super ... :)
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 12. 7. 2018 09:33

Souhlas s Fidkem - na to noční focení je Olympus parádní a stabilizace, zejména s 12-100/4, je famózní. G9 se skly podporujícími Dual IS 2 je ale už taky velmi dobrá (mám ale jen dlouhá skla, tam je to obecně náročnější a nic podobného 12-100 nemám).

K tomu autofokusu - na malé ptáčky ve větvích paradoxně jsem někdy úspěšnější s G9 - hrubé zaostření přes normální fokus a hned přepínám na Pinpoint AF, který ostří ultra přesně (ale pomalu).

CAF je něco jiného.


Ještě k tomu akčnímu focení. U G9 jsou taky custom mody na horním voliči, ale pozor - vše, co má fyzický přepínač, který má jasnou polohu (třeba přepínač single shot x sequence shot nebo AFS x CAF x MAF), tak ttahle funkce nejde do toho Custom modu zapamatovat - protože filosofie je, že foťák nemůže být ve stavu, který neodpovídá tomu fyzickému voliči.

Ale mám to tak, že holt používám pořád sekvenční focení a přepínám navíc jen AFS a CAF. Myslím tím při nějaké sportovní akci. V podstatě bych mohl mít CAF pořád, ale někdy potřebuju zaostřit a překomponovat, tak mám AFS.

Myslím (Fidko ?), že Olympus umí zapamatovat úplně vše, ale někdy pak bylo docela stresující pochopit, co se vlastně děje (ale tohle jsem dělal hlavně na mark 1).
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod chvd 12. 7. 2018 10:25

Ahoj.
To srovnání by mělo být hlavně pro to "focení sportu" ale velice rád se dozvím i cokoliv jiného-třeba stále se mi nepovedlo s jistotou dopídit jestli E-M1 mII umí nastavit v AUTO ISO i nejdelší možný čas závěrky Jasně sport se fotí různě a taky nefotím jen sport, ale tohle bylo téma, na které jsem nikde nenacházel uspokojivou odpověď. Obrazová kvalita lze docela okoukat ze samplů, o funkcích se taky dá dočíst ... o tomhle moc ne.
"Foceni sportu" tu používám jako jakési synonymum pro použití kontinuálního ostřeni či trackingu.
Hahaa, to jsi mne moc pobavil tím pojmem, "mobilně dotyková generace" fakt nejsem :))))), spíše NMTéčková a zrcadlovku mám a stále váhám, jestli zůstat u ní a upgradnout nebo přejít k bezzrcátkům.
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 12. 7. 2018 10:50

Auto ISO mají všechny tři zmíněné foťáky.

K tomu sportu - zajímavé srovnání je na dpreview v diskusi o OMD EM1 a Nikon D500. Je to od člověka, který má oba systémy a oba používá (a má je myslím rád).

Myslím, že po vydání update firmware už Olympus považuje za alespoň trochu soupeře D500, která je obecně dosud považována za nejlepší sub-profesionální sportovní foťák. Zas až tak jsem to nestudoval, já mám G9 a ta je trochu horší.

Nicméně - než jsem ji koupil (G9), vzal jsem si do ruky EM1 a začal si s ní hrát. Nakonec jsem vědomě zvolil G9, protože jako průnik všech vlastností mi vyšla jako nejpříjemnější.

A mohu říct, že je jen málo případů, kdy mi fotku zkazí foťák. Drtivá většina případů je zaviněna mnou.

Zcela určitě tady ale diskutujeme řešení / systém, který byl od začátku navrhován jako kompromisní s důrazem na kompaktnost a dostatečnou kvalitu. Nikoli na ultimativní rozlišení a ISO výkonost.

Pokud máš FF zrcadlovku tak tento přechod něco přinese a něco vezme, to ti je asi jasný :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod chvd 12. 7. 2018 12:27

Je mi to jasny, proto se mi to tak mele dokolecka ta pozitiva a negativa.
Dekuji velice.
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 12. 7. 2018 13:34

No, taky jde o finanční stránku, předpokládaná skla apod.

MFT teď přeci jen šlo s cenou dolů, díky Sony A7-3 a např. u Panasonic jsou lehká a dobrá skla EQ 24-70 a 70-200 po cca 26 tis.

Pevná skla, tam je to taky dobrý, zejména u těch se světelností 1,7-1,8.

U Olympusu je super 12-100 (= EQ 24-200) ale má světelnost 4 a to na sport není ideální. Lepší tam je 12-40 - 40-150 = EQ 24-80 a 80-300.

Ten 80-300 EQ používám i na té G9 a funguje velmi dobře.


Skoro bych řekl, že by bylo taktičtější se ovládnou a počkat, až vyleze Canon a Nikon s jejich řešením. Přinejmenším to vytvoří novou rovnováhu cen na trhu.

Micro Four Thirds je nejracionálnější na poli lehkých cestovatelských foťáků, street foto, focení kamarádů na párty, rodinka v akci apod. Je to vyladěný systém a škála objektivů pokrývá skoro vše. Pro běžný skla máš vždy třeba 4 alternativy.

Využití čistě pro sport je na hranici možností systému, ve skutečnosti to naprostou většinu lidí nebude omezovat, ale jsou i výkonnější stroje.

P.S.

Místní sport-foto-guru vyhlásil soutěž - poslat tři svoje sportovní fotky do soutěže. To mě motivovalo mimo smutné sebereflexe při hledání, zda vůbec mám tři fotky které bych poslal :-), i k tomu, že jsem si pročetl jeho blog o sportovní fotografii.

Zajímavá je skutečnost, kolik jeho fotek, a jsou to parádní kousky, jsou vytvořeny díky extrémnímu výkonu CAF a trackingu.

Závěr si uděláš sám, a rozhodnutí je taky jen na tobě, tohle vše jsou jen střípky mozaiky.

P.P.S

Z těch fotek je pro G9 nedosažitelné vše, co stojí na ostření během zoomování. To prostě neumí. EM1 se mi zdála, že se o to snaží, ale úspěšnost byla tak 50%. Můj test byl ovšem prováděn hodně jednoduše a pouze v místnosti = nic moc světlo.
Naposledy upravil Davidof dne 12. 7. 2018 14:13, celkově upraveno 2
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod chvd 12. 7. 2018 14:12

Mohu poprosit odkaz na ten blog? A tu soutěž. Moc nevím, kde to tu hledat. Dík moc.
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků