Sony A7/A7r - zkusenosti

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod ronybert 18. 6. 2018 10:18

Zálohovat nastavení na kartu jde ,ale nedoporučuji !!! musí se do systému vyhledat specifické soubory ,pak jsou tam určitě nějaké ochrany atd ,není to tak zvané uživatelské rozhraní na 99% by to skončilo katastrofou.
chyba může být u těch nezobrazených fotkách také chyba v zápisu ,kde program přiřadí jiná koncová data a pak je po sobě nepřečte a vyhodnotí jako nulu ,kdežto počítač je snadno vyhodnotí podle klíče a zobrazí je ,ale jak jsem psal je poškozen program pravdě podobně jeden ze souborů který to má na starosti se umístil kam nemá .
mám nahrávač Panasonic když se něco takového stane tak
dám příkaz oprava systému a jedu dál
karta by měla být tak rychlá jako je nejvyšší hodnota zápisu na kartu,ale nemusí pak se čeká a čeká
ronybert
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 18. 6. 2018 14:11

Netusim ci sa daju zalohovat uplne nastavenia na kartu - mozno na prvej karte, 3/14 (na A7R3) je nieco s MR a slotom 1 alebo 2, no az manual by ti poradil, co vsetko to uklada alebo si pamata.

Co sa tyka zapisu na karty, tak zaklad je mat kartu naformatovanu vo fotoaparate a skusit, ci tak chybne zobrazuje/zapisuje fotky iba jeden slot, alebo oba. Potom by som skusil aj inu kartu ci reset fotoaparatu, prip. upgrade FW. Taketo nieco by mi urcite nedalo spat az kym by som to nevyriesil, lebo vediet, ze fotky budem mat spravne zapisane a zalohovane na oboch kartach je uplny zaklad. V okoli mam 4ks A7R3 a ziadny to nerobi, A7III je tiez zopar (tusim 2-3) a nikto mi zatial nic podobne nespominal.

Ak sa ti zda byt karta 80/90MB/s pomala, tak asi tam bude chyba. Zapis RAW fotiek urcite trva dlhsie, no nemam pocit, ze by boli tie fotaky nejak lenive. Uz ked sa tam da 60MB/s karta, tak A73R aj A7III slapu svizne a nezdrzuju ani pri sporte. Maximum co vyuzije su karty so zapisom 300MB/s (drahe jak...) - na tie vie zapisovat asi 1/2 rychlostou tych kariet.
Ja vyuzivam v A7R3 karty so zapisom 95 a 60MB/s, rychlejsie neplanujem kupovat, nie je to nutne.
Ondrej Bobek
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Devil007cz 18. 6. 2018 14:56

Ja problemy s kartami nemam, vse formatuji ve fotoaparatu, vlastne jen jednou pred pouzitim ve fotaku. Mazu vse ve fotaku. Pouzivam Samsung, Sandisk a Kingston vse kolem 90MB/s zapis a nikdy zadny problem s bufferem na A7III. Vic stejne ta A7III neumi zapsat jak kolem 150MB/s i s 300MB/s kartou.

Jinak festival odfocen, 8 hodin cca, dost narocne, ale spokojenost po takove prvni akci. Vetsinou jsem vyuzil 70-200/2.8 GM a 85/1.8. Sirokac parkrat, me ty siroke ohniska proste nikdy nesedeli. Baterku jsem nabijel jednou asi 20 minut diky bohu za telefonni nabijecku a prime nabijeni :). Poridim radsi druhou baterku pro priste.

EYE AF s face detec, jak se tam porad hybou, k NEZAPLACENI, dost mi to usetrilo praci a pokud se nechytlo pozdeji vecer, tak joystick to doresil. Ted mam 1100 fotek na vytrideni a upravu.

Sony jsem tam ukazoval jednomu panovi s Canonem, hlavne ten eye focus a moc se mu to libilo, jak to funguje :D
Devil007cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod smikoto 18. 6. 2018 15:20

Včera při focení se mi stala taková zvláštnost. Jednu dobu sem přehazoval objektivy. Vypnout tělo přehodit objektiv, zapnout tělo. Nějakej čas sem fotil na AF-Lock ON- Expand Flexible spot. Když jsem tan nahodil FE 85mm 1.8, tak pokud jsem fotil na široko všechno OK když jsem to tělo otočil na vysoko tak se to nechtělo vůbec chytat a byl tam jen zelenej čtvereček skoro jako při AF-S, musím mrknout v čem je chyba. Nestalo se někomu?

Jinak EYE AF s Face detect super, modelka se dost hejbala a fakt to je paráda, teď ještě musím zkouknout přesnost zatím to mám jen ve foťáku. Zjistil jsem že sem strašně línej a hodně sem toho fotil přes display. Fotil jsem z podhledu nebo někde z úrovně hrudníka. Vyklopím si display a nemusím do dřepu :-) blbý je zjištění že budu potřebovat brýle na blízko :-)
Ostření ve tmě a celkem složitejch podmínkách se jevilo fajn, uvidíme na PC
smikoto
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Devil007cz 18. 6. 2018 17:28

Neprepnul sis rezim ostreni do AF-S/AF-A omylem?
Devil007cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ronybert 18. 6. 2018 17:36

Ondrej Bobek - - ono je jedno jestli mu to jde v jednom, nebo oba sloty nejdou, problém je jak píše ,že to dělá jen občas .Zároveň ví že ty fotky na kartě má a otevře je v počítači ono tam není moc co řešit -jiná karta a reset .Já osobně by jsem to řešil přes servis je to v záruce
Asi před 5 roky mě začala zlobit kamera Sony byla v záruce odnesl jsem jí do Sony centra a za čtyři dny byla u mě doma opravená (chyba konektoru USB )
Jinak plný souhlas co píšeš , já mít takový problém tak ani neusnu.
ronybert
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chodec80 18. 6. 2018 18:27

Díky chlapi za reakci. Zkusím to postupně...

Měl jsem v náhledu fotek ve foťáku nastavenu složku s "kalendářem" (Menu->Přehrávání3->Režim prohlížení->Přehled dat). Pokud v tomto náhledu smažu nějakou fotku v počítači, tak se ve foťáku v náhledu zobrazí místo fotky otazník.
Když přenastavím foťák na výchozí složku "Přehl. složek (static.sn.)", tak smazané fotky přes počítač foťák ignoruje a vše funguje jak má.

Rychlost karty - zatím používám jen jednu SD, zapisuji kompr. RAW+JPG (max. kvalita) a rychlost zápisu je cca 4 sekundy. Nejde o buffer, ten jsem ještě nezaplnil, ale o snížení prodlevy během zápisu. Nemám tak rychlou čtečtu, abych ověřil údaje o rychlosti karty. Na Canonu mě karta nikdy nijak nelimitovala.

ronybert: jsem hobík, nefotím za peníze a pokud vím, že ty data na kartě jsou, jsem celkem v klidu. Druhou kartu budu teprve řešit (druhou co mám je pomalá).

Z jiného soudku... začínám víc a víc využívat focení přes displej (mimo případů, kdy je venku moc světlo), jen je škoda, že není výklopnej po vzoru Canona - fotit od země na výšku skoro nejde (např. mimino) :-(
chodec80
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 18. 6. 2018 18:57

Mozno ho len "zblbne", ked ma urobeny nejaky svoj index a clovek do neho zasahuje cez pocitac - system prace s kartou sa mi u Sony velmi nepaci.
Ja sa snazim co najmenej manipulovat s kartami - po foteni dam kartu do PC a celu ju skopirujem. Nasledne ide do fotaku a pred dalsim fotenim ju mazem (raz za cas karty aj formatujem). Fotky vo fotoaparate nevymazavam, len pridavam hviezdicky alebo zamok na tie, ktore sa mi pacia...
Ondrej Bobek
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Devil007cz 18. 6. 2018 19:01

Tak komprimovany raw+jpeg ma cca 32-34MB. Ze to trva 4 sekundy znamena, ze karta zapisuje cca 8MB/s. Bud pomala karta nebo poskozena karta nebo slot ve fotaku, ale to bez jine karty ve slotu 1 nebo resetu fotaku nezjisits. Nastavit fotak netrva dele jak 5-10 minut.

Jinak v cem je problem,ze zapisuje na pozadi,kdyz nezaplnis buffer. V cem te to limituje.
Devil007cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chodec80 18. 6. 2018 19:12

Ondřej: ano, takto to začínám dělat. Po přesunu do PC ji navíc ve foťáku zformátuji.
Devil007: nemůžu zoomovat fotky při náhledu kontroly ostrosti :-).

Nastavení foťáku mi zabralo několik dnů, dodnes v menu tápu (to menu navrhoval idiot a sekundoval mu druhý, který navrhl použít zkratky). U pár položek dodnes nevím co dělají, protože ani manuál tu funkci dostatečně nevysvětlí a při změně nastavení jsem nenašel rozdíl :-D. Tak jako tak, řešení druhé karty bude asi priorita :-). Díky za potvrzení, že to není zcela normální (byť v tom podle Sony skupiny na FB nejsem sám).
chodec80
Návštěvník

Odeslat příspěvekod smikoto 19. 6. 2018 06:40

Devil007cz píše:Neprepnul sis rezim ostreni do AF-S/AF-A omylem?


Člověče, ja na to včera v rychlosti koukl, není moc času. A ono to vypadá, že když mám nastavené v menu Swt V/H AF Area na ON tak můžu nastavit různý režim pro AF u focení na šířku a jiný na výšku. Mě ten stroj nějak pořád překvapuje, jestli to tak je :-)
smikoto
Návštěvník

Odeslat příspěvekod smikoto 19. 6. 2018 08:19

Taková blbůstka z neděle. 55mm 1,8
v podstatě bez úprav, jen trochu potaháno posuvníky v LR. I v těchto podmínkách sem s AF spokojenej.


Obrázek
smikoto
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Devil007cz 19. 6. 2018 08:32

chodec80 píše:Nastavení foťáku mi zabralo několik dnů, dodnes v menu tápu (to menu navrhoval idiot a sekundoval mu druhý, který navrhl použít zkratky). U pár položek dodnes nevím co dělají, protože ani manuál tu funkci dostatečně nevysvětlí a při změně nastavení jsem nenašel rozdíl :-D. Tak jako tak, řešení druhé karty bude asi priorita :-). Díky za potvrzení, že to není zcela normální (byť v tom podle Sony skupiny na FB nejsem sám).


Ja todle s tim menu nechapu porad. Mel jsem Canon kdysi a logika menu mi prijde uplne stejna, zalozky a pod tim nastaveni. Jen Sony ma tech feature daleko vic, tak to muze prijit slozitejsi. Nic sloziteho na tom opravdu nevidim, pro toho kdo uz nekdy se zrcadlovkou delal. Ted si to neber osobne, myslim to vseobecne.

Pokud ti nektere polozky nedavaji smysl, tak to hod sem a muzeme se o tom pobavit.
Devil007cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod smikoto 19. 6. 2018 08:45

taky mi to menu neva, je tam jen prostě hodně funkcí
smikoto
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Devil007cz 19. 6. 2018 08:52

smikoto píše:
Devil007cz píše:Neprepnul sis rezim ostreni do AF-S/AF-A omylem?


Člověče, ja na to včera v rychlosti koukl, není moc času. A ono to vypadá, že když mám nastavené v menu Swt V/H AF Area na ON tak můžu nastavit různý režim pro AF u focení na šířku a jiný na výšku. Mě ten stroj nějak pořád překvapuje, jestli to tak je :-)


To mam nastavene :). Doufam, ze ne v negativnim.
Ja vim, ze tech moznosti je obcas hodne co nastavit, ale prijde mi to takove, ze si to muzes vic nastavit jak potrebujes celkove.

Tady je par rychlych neupravenych nahledu z Oldies festivalu. Bylo to vubec moje prvni foceni na takove akci.

Stahl jsem jpeg nahledy pres Playmemories (vsiml jsem si, ze stazene nahledy maji celkem velkou kompresi a nejsou tak ostre jako bych jen bez uprav vyvolal fotku v LR)a trosku zmensil.

Oldies.JPG
Oldies1.JPG
Oldies3.JPG
Oldies4.JPG
Oldies5.JPG
Oldies6.JPG
Oldies7.JPG
Devil007cz
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků