Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod landov 10. 6. 2018 09:30

Fidko píše:
landov píše:Ano, look ma bavi tiez, ale ide aj o oddelenie foteneho objektu od pozadia (ktore byva dost casto extremne rusive), s FF by to bolo este lepsie.
Inac celu akciu som fotil iba na 1,8 a to sklo je naozaj famozne. V tomto kontexte vyzneju tlachy tunajsieho teoretika o tom, ze oznacenie ART je len preto, aby sa sklo lepsie predavalo...no, kazdy sudny clovek si asi domysli a pomysli :lol:


Tu Sigmu si nikdy nenastavoval ? Ja mat DSLR, toto sklo ma berie.


Mam ju nastavenu cez Reikan Focal na hodnotu +5. Popravde som sa bal tohoto skla po skusenostiach s 18-35/1,8 na D7100/7200, ale toto sklo v kombinacii s D500 ostri naozaj paradne.
Znovu mihalnice :D
Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 10. 6. 2018 09:54

Akoze do ***** ... :D To sklo chcem :)

Ono 18-35 je myslim velmi kusovo vadiabilna aj pomery Sigiem, to je naozaj samostatna kapitola. Ine Sigmy co viem tie problemy maju v mensej miere aj ked asi vo vacsej nez Tamrony. Stretol som sa dokonca s nazorom, ze Sigmy obecne funguju lepsie na Nikone zatial co Tamron na Canone. Kupit dnes DSLR, asi by som si originalne sklo ani nevybral :) V kazdom pripade skvele luckyshoty :)
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 10. 6. 2018 11:34

Podle mě to je na p.d takováhle fotka ... kdyby to bylo pořádně prokreslený, tak ta holčina mohla být ostrá ... ale takhle ... Furt bokeh bokeh, a souvislosti nám unikají.

Sorry, samozřejmě je to OK a je vidět, že už máš ten objektiv přirostlej k bajonetu. Občas to aspoň aspoň na vteřinu sundej, nebo ti to přiroste !! :-)

Hezký a asi dobrá zábava, ne ?
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 10. 6. 2018 11:41

Davidof píše:Já byl lovit emoce na lokálních závodech MTB.
Tady byl stav tristní 2:1:99+ ... (DSLR:CSC:mobil)

Autofocus na G9 + Olympus sklo fungoval dobře. Když používám serii, tak zpravidla jeden snímek je neostrý, třeba ze 6-8. Ale může to být i chyba operátora.

20180609-13-27-00.jpg


Pokud máš hloubku ostrosti od přilby až někam po břicho, tak by byla velká ostuda, kdyby to nebylo přijatelně ostré. Jakmile začneš pracovat s menší hloubkou ostrosti, začne to být zajímavější.

Ono to s touto sportovní disciplínou souvisí, ale tyhle fotky by se mi o dost více líbily, kdyby se cyklista nedíval pod sebe, je to jako s tím čuměním do mobilu.

-----------------------------------------------

Jinak souhlasím s názorem, že CSC se brzy dotáhnou na DSLR ohledně ostření. Letos to ale nebude, a tak jsem koupil DSLR. Totéž ergonomie a konektivita. Do 3-5 let to mít ale asi už budou.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod landov 10. 6. 2018 12:09

Davidof:

jj, fotit s touto Sigmou je naozaj radost. A pravdou je, ze uz dlhsie som ho nedal dole z bajonetu :-)
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 10. 6. 2018 12:13

No jo, to je holt MFT ... :-)

Jak tak ale sleduju sportovní fotky, tak profíci velmi často do určité míry cloní světelné objektivy, aby jim subjekt nevyjel ze zóny ostrosti. Tam ale jde o výslednou fotku, ne o soutěž autofocusů. Netvrdím, že to je vždy, ale není to výjimka.

Mám silný pocit, že v pohybu, v módu jednoho ostřícího bodu, ten foťák (G9) prostě zaostří tam, kam mu ukážu. Mnohem větší problém mám s tím, udržet ten bod na místě, které by mělo být ideálně ostré.

Ten mrak bodů, které detekují subjekt a ostří na něco, co CPU vyhodnotí jako to správné, jsem tady moc neužil - pokud by zóna byla velká, tak je moc velká šance, že se to chytí někam jinam. Pokud je malá, tak je stejná práce udržet ji na správném místě, a to už radši zvolím ten jeden bod.

Ty obličeje - máš pravdu, ale oni moc nespolupracovali, nicméně mám i s obličejema. Trpěli hezky :-)

Zatím jsem nezkoušel limit třeba s 90-2.4 EQ nebo 150/3,6 EQ. I když čísla nejsou nijak ohromující, hloubka ostrosti při předpokládaném zkoumání 1:1 je hodně malá. Uvidíme.

-- 10. 6. 2018 13:14 --

landov píše:Davidof:

jj, fotit s touto Sigmou je naozaj radost. A pravdou je, ze uz dlhsie som ho nedal dole z bajonetu :-)


Tak bacha na to :-))
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 10. 6. 2018 19:38

Tak ještě Dubai a Mumbai a budeme konečně balit do Tatranské Lomnice.

Jsme trochu zdravotně indisponováni, Micina má pořád ještě natažené vazy (skoro už chronicky), já mám také bolesti v noze, syn se musí po chirurgickém zákroku šetřit a ženě se nechce nikam chodit. Takže žádné náročné túry nebudou (jako by někdy byly :-) ), asi to vyloženě relaxačně. Asi s sebou vezmu lehký stativ, 14-24mm, 105mm, 70-200mm a 300mm a na “túry” vezmu 20mm, 40mm a 85mm. Uvidíme, jak bude ta Lomnica fotogenická, možná okolo nádraží, možná pohled má Tatry, ale více sázím na Štrbské Pleso.

Těším se na nějakou dobrotu, třeba bronzové halušky jsem měl někdy tak před 20 lety.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod landov 10. 6. 2018 20:49

Ja do tatier bud Canon g1x mark III alebo dslr +16-80. A "bronzové " halušky by som si rozhodne nedával - asi nebudú čerstvé :-)
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 10. 6. 2018 20:59

Já se z toho “opravovače” pravopisu jednou picnu !

Docela jsem na ty Tatry zvědavý, strašně dlouho jsem tam nebyl.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod landov 10. 6. 2018 21:17

Nuž príroda je tam krásna. Ale na služby by som sa radšej veľmi netešil. Radšej byť mierny pesimista a potom byť príjemnejšie prekvapený ako naopak.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 10. 6. 2018 21:24

Tehdy před 20 lety to také nebyla žádná hitparáda, a co si budeme povídat, i u nás jsou dobré služby spíše výjimkou. :-)

Nemáte nějaký tip na dobré slovenské jídlo (restauraci) a fotolokaci v okolí Tatranské Lomnice?
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Devil007cz 10. 6. 2018 22:18

Landov,
Nemůžeš hodnotit výměnu podle našeho malého a příjmově chabého trhu. Opravdu nerelevatni ;-).
Devil007cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 11. 6. 2018 05:44

pemar píše:Tehdy před 20 lety to také nebyla žádná hitparáda, a co si budeme povídat, i u nás jsou dobré služby spíše výjimkou. :-)

Nemáte nějaký tip na dobré slovenské jídlo (restauraci) a fotolokaci v okolí Tatranské Lomnice?

Hotel Lomnica ma velmi dobru kuchynu/kucharov a capuju pivo Erb (tiez OK - inac je to v Lomnici skoro vsade zlaty bazant a to sa neda pit)
landov
Expert

Odeslat příspěvekod bob222 11. 6. 2018 06:00

pemar píše:Tehdy před 20 lety to také nebyla žádná hitparáda, a co si budeme povídat, i u nás jsou dobré služby spíše výjimkou. :-)

Nemáte nějaký tip na dobré slovenské jídlo (restauraci) a fotolokaci v okolí Tatranské Lomnice?


Inak prekvapuje ma Pemare, že si sa neubytoval rovno na štrbskom plese u Kempinských. Fotolokácie poznám, ale v zásade je to vždy o nejakej tej ľahšej horskej prechádzke, nech to stojí za to a nemáš fotky na turistu - cepra. Ale bez námahy to máš klasiku, hrebienok - studenovodské vodopády, dá sa pekne zísť potom dolu až k magistrále, to je tak pol hoďka, alebo vybehnúť na Zamkovského chatu a odtiaľ sa pohnúť podľa kondičky... Samozrejme klasické plesá, to je vždy fotogenické, samozrejme najmenej prefláknuté sú tie najhoršie dostupné... Ľahko dostupné sú napríklad žabie plesá, je to po ceste na Rysy.

S jedlom je to tam fakt biedne. Škoda komentovať, ak bude dobrá hotelová kuchyňa, iné ani nehľadaj. Ale možno tatranci prekvapia, ja som tam už asi 3 roky nebol, tak možno sa stal zázrak.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 11. 6. 2018 06:49

Když jsem byl naposledy na Štrbském plese, tak tak byl jen hotel Patria, kde jsme tehdy bydleli a byl to tak trochu socialistický skanzen. Z Tatranské Lomnice jsem si pamatoval na Grand Hotel Praha, tam jsem byl na nějaké firemní akci, ale také už je to dlouho, ten byl celkem pohodový.

S těmi fotkami to vidím pesimisticky, kam nevyjedeme autem nebo lanovkou, tam se nedostaneme a navíc, kromě mně nikdo z rodiny nechce ráno vstávat. Asi budu spíše fotit rodinu, to má také něco do sebe.

S tím jídlem nemám velké očekávání, nemusí to být nic luxusního, hlavně ať je to čerstvé a dobré, koneckonců i jídlo může být fotogenické. Ten hotel Lomnica zkusím, na internetu jsem viděl samé salaše, to ale v nížině bývá spíše past na turisty.
pemar
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků