Sigma ART (35mm) - Ostření

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod smikoto 5. 2. 2018 09:45

Mám Sigmu 35mm ART na 5DMkIII. Kupoval jsem ji novou. Na blízko ostřila přesně a spolehlivě, no na vdálenější věci 10m úplně mimo. Dal jsem do servisu s tělem a v rámci záruky seřízeno. Teď ostří spolehlivě. Rozuměj nějakej odpad tam je, ale řekl bych v normě.
Navíc u 6D jsou ty ostatní body mimo středového takové "všelijaké"
smikoto
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltn3k 5. 2. 2018 09:59

Slyšel jsem, že ty body jsou za horšího světla docela bída, ale neříkejte mi, že je AF u 6D horší než u 550D?!
ltn3k
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod hoax 5. 2. 2018 10:03

ltn3k: Tak já myslel, že jí máš v záruce. Každopádně se můžeš dotázat na rozpočet pozáruční opravy. Pak uvidíš jestli se ti to vyplatí nebo ne. Ale jak sám vidíš z tohohle vlákna, v téhle kombinaci to nikdy asi uspokojivě nevyřešíš. Já jí na 6D měl a už jí nechci vidět, při focení potřebuju spolehlivost. U nativních skel je přeci jen o něco vyšší. Jinak nevím co jiného říct. Zkusil bych pořádně ten dock, ale je možné, že máš fakt nějaký ještě horší kus než obvykle.
Při vysokých nárocích na přesnost zaostření, na krajích atd. jedině mirrorless s kvalitním AF na čipu, tam ti ani 6D moc nepomahá. Mě to taky přijde na hlavu, když ta technika tolik stojí, ale je to bohužel tak. Jsou tam prostě nějaké technologické limity + i laxnost výrobce v některých ohledech taky.
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltn3k 5. 2. 2018 10:19

Sigma v záruce je, ale to není vada objektivu, ale spíše kombinace tělo+objektiv a teď si nejsem jistý jak je to s uplatněním seřízení v rámci záruky apod. (Sigma je z druhé ruky a třeba to už předchozí majitel uplatnil - chybu v tom, že je z druhé ruky bych neviděl, objektiv byl ve stavu nového, bez známky použití, ani škrábaneček) Někde jsem slyšel, že oprava ostření u 6D a Sigmy byla formou výměny nějaké části v těle, kdy oprava vyšla na pár tisíc, čemuž se chci vyhnout.

Zkusím ještě jednou pořádně seřídit objektiv pomocí docku a pořádně to otestovat v terénu na všechny ostřící body, napsal jsem i do servisu, jakou s tím mají zkušenost, tak jsem zvědav co napíší.

Já jsem právě poměrně důkladný ohledně zjišťování informací, před zakoupením čehokoliv, takže jsem si byl vědom, že problém s ostřením může nastat, ale všude ukazují, že stačí 30min seřízení pomocí docku a šlape to, tak nevím, jestli to 6D je vážně tak špatné ohledně AF nebo ta kombinace 6D a Sigmy 35, je opravdu nejhorší možná :D

-- 5. 2. 2018 11:23 --

Tak už mi došlo vyjádření ze servisu:
Dobrý den,


"S objektivem Sigma doporučujeme používat pouze AF středový bod na aparátu, na který se objektiv dle metodiky Sigmy nastavuje. Chování periferních AF bodů na fotoaparátu není možné prostřednictvím objektivu ovlivňovat ani na objektivu nikterak nastavovat.

Tělo se nastavuje dle předpisu Canon na servisní kalibrační objektiv. Jednotlivé AF body lze trochu doladit na určité ohnisko jednoho pevného objektivu Canon, ale tím se může rozhodit AF u jiných objektivů.

Objektivy lze seřizovat pouze na středový AF bod.

V případě dalších dotazů napište tel. kontakt na Vás a jakmile to bude možné, tak se Vám ozveme k rychlejšímu a přesnějšímu vysvětlení.

Děkuji za pochopení."

Takže je to bohužel tak, jak jsem se obával, spolehlivost ostatních ostřících bodů nelze ovlivnit :(
ltn3k
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod hoax 5. 2. 2018 10:39

Jo jo, oni nastavujou AF u těla na referenční objektiv, bývá to 50mm. Tipnul bych si, že AF v těle budeš mít OK a problém bude Sigma.
A máš jí vůbec správně seřízenou? Je třeba se ujistit, že korekce ať už v těle nebo přes dock je správná. Musíš zkrátka vyloučit, že nemáš předně frontfocus/backfocus a pak až řešit něco dalšího. Pokud je mikro korekce AF mimo, projevuje se to ještě větší nekonzistencí AF, protože AF se někdy chytí a někdy ne (AF je jakoby na kraji rozsahu správného zaostření). Koukni třeba na DotTune metodu.
https://www.dpreview.com/forums/post/50781856
https://photos.smugmug.com/photos/i-dhd ... 9gdF-O.jpg
Naposledy upravil hoax dne 5. 2. 2018 10:57, celkově upraveno 1
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod smikoto 5. 2. 2018 10:47

Teď si nejsem jistý, ale pokud je ta Sigma v záruce tak v záručních podmínkách je že ti ji na tělo foťáku seřídí zadara. A myslím že i několikrát. Třeba když koupíš nové tělo tak ti ji zase seřídí. Sigma má servis taky AWH. Takže bych neváhal a poslal ji tam.
smikoto
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 5. 2. 2018 13:02

tak Canon 6D (rok uvedenia 2013) bol zamyslany ako najlacnejsia FF moznost od Canon, teraz uz stoji novy v obchode iba cca 1.300euro.
z toho plynie aj AF modul, 11bodovy a iba stredovy AF bod je krizovy. nemozes cakat presne zaostrovanie na ostatne body (nie vzdy a aj 50% by bolo optimististych s f1,4 sklom).
fotil som chvilu s 6D a Canon sklami 24-70/2,8L USM + 70-200/2,8L USM (aj countrycross) a aj na ine ako stredovy AF bod a nebola to vobec tragedia, ale to boli f2,8 skla, no.

je to tak, samotne telo sa kalibruje na referencny objektiv a na stredovy AF bod (v pripade Nikon D750 mi kalibrovali zle usadeny AF modul so sklom Nikon 50/1,4G AF-S vo Viedni).

servis AWH Praha ti nastavi iba Sigmu sklo, v ramci zaruky aj opakovane (sam som si daval nastavovat jedno sklo 30/1,4 EX DC na jeden fotak a ked som ho predal, tak aj na druhy).

konkretne Sigmu 35/1,4 ART som doma asi na 5x nastavoval na USB docku, pre Nikon D750, nie vzdy to ostrilo ale dobre, uz som si nevedel s tym rady, aj ked mi tu na fore aj inde chalani pisali, ze aky je najvhodnejsi postup (princip), zaviezol som to do servisu a parada, USB dock som aj predal. 35tka ostrila potom stale presne. par fotiek na uplne krajne AF body obcas netrafila, ale nic tragicke.
ale to je normalne, u zrkadlovky, cim dalej od stredu su AF body menej presne + sa do toho este montuje vzdy objektiv, ktory je najlepsi na nizke clony tak do 2/3 obrazu max (korekcia na ostrost a farebne vady).

skus teda doma este nastavit tu Sigmu cez USB dock.

dufam,ze nemas pototo AF modul na 6D, to by ti museli len v Canon servise nastavit, stalo sa to kamosovi, ale s inym fotakom, ze nemal rovinu AF modulu uplne presne osadenu a ostrilo mu to mimo stredu naprd, ani s reklamaciou nepochodil (kedze to v servise vzdy hodnotili na stredovy AF bod).
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod hoax 5. 2. 2018 13:37

V servisu umí nastavit i kraje u těla, stejně jako dělají ten střed na té 50mm. Samozřejmě pokud to AF modul umožňuje. Takže jestli to někdy odfláknou a jedou jenom střed, tak je to pořád jejich chyba. Objektivy se ale seřizujou jen na střed. Správně by AF v těle měl být v "rovině" a objektiv by si s tím měl poradit, jenže to tak prostě občas není. U Sigmy to slýchávám docela často.
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltn3k 5. 2. 2018 13:59

Samozřejmě nelze čekat, že v mých partyzánských podmínkách lze objektiv seřídit tak precizně jako v servise, kde na to mají jiné prostředky.
Psal jsem tedy do AWH a odpověděli mi, že v rámci záruky seřídí objektiv na tělo, takže tohle mě moc potěšilo a skočím tam snad ještě dnes pokud to stihnu, pak uvidím co dál. Budu se modlit, aby to pomohlo i u ostatních bodů a já konečně mohl fotit v pohybu ^^ ^^
ltn3k
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod hoax 5. 2. 2018 14:19

To ti tady ale píšeme od začátku :)
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 5. 2. 2018 14:36

Sorry, že se vám do toho jako Nikoňák motám, ale 6D je přece pověstvný tím, že body mimo střed moc nefungují. A máš na tom nasazené super světelné prime sklo a chceš fotit pohyb. Tak se ptám, nejsou prostě očekávání příliš vysoká?
Mikeczcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltn3k 5. 2. 2018 14:54

Možná mám vysoké nároky, ale když můj starý Canon 550D s 50/1,8 STM nebo 100/2,8 USM zvládal ostřit rychle a přesně, tak proč by to neměl zvládat objektiv za 20k na FF těle? Jasně, není to "origo" objektiv, ale je přece dělaný na Canon, tak by to mělo být plně kompatibilní. Nevím jak přesně to je se složitostí ohledně AF při nízké cloně při určitém ohnisku, jestli je díky rozostření lehčí zaostřit přesně na nějaký bod u delšího skla a proto je u 35mm pro elektroniku hůře rozeznatelné co je ostré a co už ne nebo proč je to problém, čekal bych, že když stará 550D ostřit dokázala, tak 6D by ji měla ohledně ostření strčit do kapsy, ale moc můj dojem nepodporujete :D
ltn3k
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 5. 2. 2018 15:26

Problem je, ze vacsi vyrobcovia casto stazuju zivot dalsim vyrobcom - aby ich drahsi "original" fungoval o nieco lepsie (no to, ze original je vzdy super a na 100% zaostruje, nie je ani z daleka pravidlo - vid 85/1.2L, 50/1.2L, 50/1.4 USM,... plati to najma pri zrkadlovkach).
Takze kludne skus aj nejaky neorig. objektiv za 100tis a nemas zarucene, ze bude fungovat, lebo bol velmi drahy... A cim mensia HO a nutnost extremne presneho zaostrenia (napr. 35/1.4 na FF), tym vacsi problem. Tolko k dojmom. 6D podla mna zaostruje mierne lepsie ako 550D - mal som v rukach oba fotoaparaty a s rovnakymi sklami bol 6D vzdy lepsi.
Ondrej Bobek
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bob222 5. 2. 2018 15:30

No, ono to bude myslím (dôkazy nie sú) aj zásluha canonu. Sigma všetko robí viac menej reverzným inžinierstvom, canon ani nikon protokoly neuvoľnia. A canon ešte špeciálne upravuje generáciu od generácie, takže sigmy po čase na modernejších telách fungujú horšie a horšie.
Dôkazy nie sú, ale zjavne sa canon snaží, aby sigmy a spol na canone moc nefachčili.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Dolgor 5. 2. 2018 16:10

Si tak říkám, jakou mám kliku se svou Sigmou 180/3,5 HSM macro, jelikož mi zaostřuje na Nikonu D750 bezvadně. Jen teda je měkká při zaostření na velkou vzdálenost (nutno přiclonit) a v LV nezaostří vůbec, ani jedno mi žíly netrhá. ...Je to historický kousek, všichni ji chtěli v roce 2003.
Dolgor
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků