Darktable pro Windows

Všeobecná diskuze o grafických programech pro práci s fotografiemi

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Allydamm 28. 12. 2017 09:58

Jak sami autoři zmínili, peklo zamrzlo a tenhle SW je i pro windows
https://www.darktable.org/
Zadarmo a jedna z lepších kopírek LR, ještě dost práce hlavně s nekompletním novým portem na Windows. Ale hodně mě zaujal a už teď si dovedu představit, že by LR mohl nahradit.
Allydamm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Devil007cz 28. 12. 2017 16:33

Zkousel si rychlost a kvalitu vystupu s porovnanim s LR?
Dneska jsem o tom videl clanek na DPreview, tak to zkusim a uvidime.
Devil007cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chel 29. 12. 2017 00:25

U kolegy na linuxu jsme nebylo schopni z toho dostat delaily z tmavych mist z rawu ... musel jsem se smat .. muj kolega z prace je trosku technofil/shopingomaniak. D810 a neslo nam vytahnout detaily ze stinu :D ... jde to v tom?
Světlo, to je, oč tu běží.
chel
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 29. 12. 2017 08:13

A pouzivate to tady nekdo v praxi? Momentalne mam posledni LR , co se dal koupit a ne pronajimat a CaptureOne (s limitem jen na Sony RAWy). A docela by se mi libilo nejaky open source reseni, kde nemusim resit, kam to nainstaluju s tim, ze bych to vyuzival na jednodussi upravy fotek z kompaktu, staryho PENu a pripadne mobilu.
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod hoax 29. 12. 2017 08:38

Můj osobní názor je, že pokud chce někdo kvalitní převod, tak momentálně nejlepší bude asi LR / Capture 1 / DXO. Dělají to dlouho, vývoj stojí energii, peníze a je to znát. Tímhle se zabývat nebudu, beztak jsem šel do CC :)
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Allydamm 29. 12. 2017 08:42

Jen jsem zkoušel základy, třeba ještě jsem se nedostal k práci s pár desítkami tisíc souborů. Ale je vidět že hodně jader mu chutná a rychlost je snesitelná, i když LR je o chlup rychlejší.
Kvalita je přijatelná a ne není to stejné jako z LR. Ale volba a ladění LR nepoužívaných demozaikování je zajímavá a dalo mě to jiný základ.

Bude záležet foťák od foťáku a na volbách samotného vyvolání. Těžko dohledám že by mě zbyl nějaký třeba -5EV snímek, tak bych musel vyfotit. Ale na normální fotce bez problému, naopak nedokáže tolik obnovit jasy. Až bych řekl že nepracuje s jedním / dvěma kanály, potřebuje všechny.

Takže ne není to =/> LR. Taky to těžko někdy bude. Ale filozofii mají stejnou, a některé možnosti úprav jsou už dál, ale nic co by CC brzo nemohl doplnit, s maskami už začal.

Pokud musíte mít LR, tak musíte mít LR, přes to vlak jet nemůže. :-)
Allydamm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 29. 12. 2017 08:47

No, sosnul som to, skúsim to na oly a canon raw. Len neviem kedy. :D
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod hoax 29. 12. 2017 08:48

Allydamm píše:Pokud musíte mít LR, tak musíte mít LR, přes to vlak jet nemůže. :-)

Jo to bude asi můj případ, bohužel :))
Jsem na něj tak zvyklý, mám vše nastaveno podle sebe a s midi ovládánám mi to fakt vyhovuje. Takže ani nic jinýho používat momentálně nemůžu :)
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Devil007cz 29. 12. 2017 09:44

Tak jsem to vcera zkusil (na Sony E) a zase rychle odinstaloval.

Rychlost jde, neni to nejak o moc pomalejsi nez LR. Nicmene uzivatelske rozhrani nic moc. LR mi vyhovuje vice.
Take jsem nenasel lupu na snimek, bud je to moje chyba, ale v LR, klasicky najedu na snimek a muzu hned udelat priblizeni (pouzivam to hodne) ale v tomhle clovek musi rucne vybrat zvetseni, kde jsou moznosti navic dost omezene. Nastavovaci listy vpravo taky nejsou moc uzivetlsky prehledne.

Neni to spatne, ale potrebuje to jeste hodne prace.
Devil007cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 29. 12. 2017 10:06

Vsak ja pisu, ze to nechci jako nahradu LR, ale jako jednodussi reseni na fotky, co tolik neresim a chci je rychle upravit ma notebooku a publikovat. Na ty vaznejsi mam LR a k A7 jsem dostal CaptureOne (a teda k Sony jsem s nim vazne spokojeny).
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod Allydamm 29. 12. 2017 10:37

Nemůžete čekat, že někdo někdy udělá standalone LR 1:1, s jeho masivním DAM a perfektní vazbou na editaci, plnou podporou pro fotoaparáty objektivy a optimálním využitím různých zkratek, většinou s několika možnostmi pro stejný výsledek. A vy si k tomu sednete a nepoznáte rozdíl, nebudete muset věnovat ani minutu nějakému přizpůsobení nebo učení se.

Ale asi je pochopitelné, proč se na takové produkty alespoň podíváte jestli se náhodou nestal zázrak. Protože tahle vazba, je bez ovlivnitelné budoucnosti. Přidávání funkcí snese každý, ale změnu jak je vidět již málokdo. A to že by Adobe nedělalo změny tomu snad nikdo nevěří. Stačil co dokázal jen pokus o nový import. "Hezky" se ukázal Zoner, neplatíte skončili jste, ale copak nějak se to zákazníkům nelíbí, tak tedy změna, neplatíte můžete si fotky prohlédnout a exportovat. A kdy to změní zpět.. až se jim bude chtít.
Allydamm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Devil007cz 29. 12. 2017 13:37

Ja jsem od toho necekal kdo vi co. Rychlosti je to vpohode (na notebooku na i7), nezaznamenal jsem neco pomaleho.

Proste mi tam chybi veci, ktere snad pridaji a prijatelnejsi uzivatelske rozhrani. Pak by to pro me byla vhodna alternativa (aspon bych usetril mesicni predplatne). Byl bych proto, aby to dotahli do lepsiho stadia a treba tim Adobe prinutili zmenit trosku cenove podminky.
Devil007cz
Návštěvník


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků