Jak na starý kinofilmový foťák?

Fotografové radí fotografům: kompozice, použití filtrů, příklady

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Psycho vlk Wolf 3. 11. 2017 16:59

Zdravím.

Doma jsem vyhrabal starý sovětský foťák Zenit 3M s objektivem Helios-44 58m f/2 a rozhodl jsem se ho vyzkoušet. Problém je, že jsem ještě nikdy na kinofilm nefotil a kór, když ten foťák je komplet manuální.
Mám u něj krapet problém s časem. Asi se u něj korekce expozice bude muset dělat pomocí clony.

Jak odhadnout +- správný čas? Můžu nastavit 1/500, 1/250, 1/125, 1/60, asi 1/30-x a B. + Je tam nějaký přepínání mezi X a M. K čemu netuším. :hm

Vím, že se používá expozimetr, ale ten nemám. Max mi ho snad může částečně nahradit mobil s app expozimetru, ale nevím nevím.

Jenže co mám dělat, když budu fotit na otevřenou clonu a venku bude jasný den a bude potřeba kratší čas než dovoluje nastavení? U DSLR upravím korekci expozice. Co tady? :-D

Filmy mám dva, jeden barevný Kodak ColorPlus 200 a černobílý Fomapan 200.

Je to pro mě jiné a nějak nevím jak se s tím pořádně poprat. Budu rád za každou radu :-)

Díky
Psycho vlk Wolf
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ondrasheq 3. 11. 2017 21:17

Nainstaluj si do mobilu expozimetr, třeba Lightmeter. Předvybereš ISO a proti požadovaný hodnotě clony ti ukáže čas. Je dobré si to nejdřív vyzkoušet v manuálu na digitálu.
ondrasheq
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Psycho vlk Wolf 3. 11. 2017 22:37

Ten mám. Porovnával jsem to s Nikone D3200 a výsledný čas se lišil o cca 50%, zrcadlo bylo rychlejší. Tak nevím :hm
Psycho vlk Wolf
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod pike01 3. 11. 2017 23:56

Pro kompenzaci casu a dalsi kreativni praci existuje taková věc, co se dává na objektiv, a ta se jmenuje filtr. Pro foceni na film dost zasadni :-)

Pro dalsi info jsou dobre starší knížky o focení, např. Fotografie pro lidové školy umění od Stibora nebo Nová škola fotografie od Kisselbacha. Myslím, že jsou i v pdf na běžných digitálních zdrojích, případně v antikvariátech za pár korun.

Dává smysl obětovat jeden, dva filmy, zkoušet fotit za různých světelných podmínek vždy několik fotek a u každé fotky si zapsat, jak jsi měl foťák nastavený. Podle výsledných fotek zjistíš, zda spíš přidat nebo ubrat. Pokud ti to tedy nezprasí laboratoř :-)
pike01
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ziki 4. 11. 2017 20:03

Nejprve bych doporučoval si něco přečíst o základech fotografie, expozice (clona, čas závěrky, citlivost iso) a jedno jestli filmové nebo digitální, ta pravidla jsou stále stejná a liší se jen jestli se obraz zaznamenává na film nebo čip a pak teprve něco zkoušet.
Na odhadování správných časů existují nějaké poučky, ale chce to aspoň nějaké znalosti, jestli máte DSLR tak použijte její expozimetr. V DSLR nastavte iso podle filmu na 200 a třeba v režimu priority clony nastavte požadovanou clonu a čas vám vypočítá foťák.
Nějaké filtry teď neřešte, raději přicloňte nebo kupte film s nižší citlivostí (existuje i push/pull proces, ale to je vyšší dívčí).
Zenit 3M je plný manuál a pokud potřebujete něco "kompenzovat", tak jen uberete/přidáte na čase nebo cloně (v rámci možností fotoaparátu), kompenzace expozice na DSLR není nic jiného. Mimochodem 1/30-x je synchronizační čas pro blesk a ten přepínačem X-M volíte buď klasický blesk nebo žárovkový, na který už asi nenarazíte.
Předpokládám, že se nechystáte sám vyvolávat, tak v tom případě začněte s barevným filmem, poněvadž některé fotolaby s čb mají problémy. Barevné filmy laby vyvolávají automaticky procesem c-41 strojově, kdežto čb je většinou ruční proces, takže dva stejně exponované filmy po sobě nemusejí vyjít stejně a někde vyvolávání může trvat delší dobu, protože lab čeká až nasbírají nějaký počet filmů aby se jim oplatilo otevírat vývojku.
"Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora."
ziki
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Psycho vlk Wolf 4. 11. 2017 22:30

Díky za info.

Nijak kreativně s tím fotit nebudu. Prostě si vyzkoušet focení na kinofilm, nic víc. Takže si ani sám nebudu vyvolávat.

Ziki: Díky za obsáhlé info. Mě šlo hlavně o odhad toho času. O korekci clonou jsem tušil, že jí budu muset použít. :-)) S bleskem fotit nebudu, ale je dobré to vědět k čemu to je. No tak budu chvilku tahat jak dslr tak Zenita a uvidím co z toho vyleze. :hm

Jo a o něco už o focení vím, ale díky za radu 8-P Ale říkal jsem si, že se není občas špatný na něco zeptat dřív než to zkurvit a pak se ptát ;-)
Psycho vlk Wolf
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Radomir 5. 11. 2017 12:56

Korekce můžete srovnatelně dělat krokem jak ve cloně tak v čase, záleží čeho chcete dosáhnout. Pokud chcete rozmazané pozadí, budete korekci dělat časem. Pokud budete fotografovat např. rychlý děj, nebo děj, kde vám bude záležet na čase, budete korekci dělat clonou. A ještě máte jednu variantu, kterou můžete ovlivnit limity aparátu, je koupit film s nižší citlivostí, Běžně se prodávaly filmy s citlivostí 100 a občas se daly sehnat i 50. Na druhou stranu se běžně daly sehnat filmy s citlivostí 400, výjimečně (za socialismu, kdy jsem fotil na filmy) i 800. Nevím, jaké se dají sehnat dnes. nevýhoda je, že u digitálu můžete jeden snímek fotit na citlivost 100 a následující třeba 800 a je v tom rozdíl pár cvaknutí, řádově sekundy. U filmu je to značně problematičtější.
Radomir
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ondrasheq 5. 11. 2017 13:44

Nebo pokud se s tím nechceš otravovat, pořiď pokročilý kinofilm s expozimetrem, užil jsem si spousty radosti třeba s Minoltou Himatic F.
ondrasheq
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod reign 5. 11. 2017 14:31

Jo a než tam ten film založíš, tak si raději vyčisti dráhu filmu, rýhy na povedené fotce naštvou. Taky je dobré si uvědomit, že zrovna Zenity byly celkem trhače filmů, takže v rámci možností natahovat opatrně.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Psycho vlk Wolf 7. 11. 2017 16:04

Díky za rady. Něco nafotím a pak řeknu výsledek. Sám jsem na to zvědavý ;-)
Psycho vlk Wolf
Návštěvník
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků