Existují foťáky s bezdrátovým odpalem externích blesků?

Diskuze o libovolném příslušenství k digitálním fotoaparátům

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod dovok 9. 10. 2017 19:27

Možná se to pro někoho zdá jednoduchá otázka, na kterou mi stačí odpovědět modelem konkrétního foťáku a co z toho níže tedy pro něj platí, ale já jsem foťáky nezkoumal, tak proto se ptám na následující:

Mám například externí blesk na nikon DSLR SB-900. Zajímalo by mě, zda jakými způsoby jdou tyto blesky odpalovat, aniž by byli nasazeny na fotoparátu samotném nebo připojeny drátem (pokud se ještě tenhle způsob existuje).

Vím např, že je možné je odpalovat interním bleskem foťáku (že na foťáku vyklopím blesk a nastavím ho do režimu Commander). Jak to ale probíhá u foťáků, které interní blesk nemají (například hi end Nikon DSLR jednočíselné Nikony D*) a externí blesk nenasazuji na foťák?

Říká se tomu nějak (něco jako integrovaná jednotka pro ovládání blesků)? Má nějaké označení? Jak funguje ( infra / rádio - na jaké frekvenci)? Tedy konkrétně:
1. které velké high end DSLR bez integrovaného blesku, mají a nemají integrovanou jednotku pro ovládání blesků A ja možné ji pro ně zakoupit?
2. které jiné foťáky (tedy mající integrovaný blesk, který by eventuálně mohl sloužit jako commander) mají a nemají integrovanou jednotku k ovládání blesků? A je možné ji pro ně zakoupit?
Kam se ta jednotka připojuje? Do hotshoe? Do toho konektoru připománající trochu malé PS-2 (šroubovací kulatý)?

Když už jsem u toho, existují externí blesky pro smartphone fungující přes BT/wifi /ANT?

A v neposlední řadě, technický dotaz, jakmile dostane blesk příkaz k odpálení blesku, je tam nějaká čekací doba před odpalem nebo to pálí hned (jesti třeba v případě více blesků najednou nějak duplexně komunikují na poslední chvíli, třeba, že zjišťují svoji polohu)? Protože blesk je malý EMP výboj a možná(?) při něm je velké rušení, a při tom by nebylo možné komunikovat...


Jsou nějaké odlišnosti pro různé značky a zda třeba tohle vůbec umí (Canon, Pentax, Sony Olympus, Panasonic)? Umí komunikovat spolu jednotky/foťáky blesky různých značek? Existuje nějaký standard na komunikaci blesků?
dovok
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kozakm 9. 10. 2017 19:49

http://www.martinkozak.com/souboj-ttl-r ... cu-blesku/

-- 9. 10. 2017 20:55 --

Mám z toho pocit, jako bys po nás chtěl, abysme ti napsali semestrálku nebo tak něco...

dovok píše: Říká se tomu nějak (něco jako integrovaná jednotka pro ovládání blesků)? Má nějaké označení? Jak funguje ( infra / rádio - na jaké frekvenci)?

Viz odkaz výše.

dovok píše:1. které velké high end DSLR bez integrovaného blesku, mají a nemají integrovanou jednotku pro ovládání blesků A ja možné ji pro ně zakoupit?

Žádné. Možné to je.

dovok píše:2. které jiné foťáky (tedy mající integrovaný blesk, který by eventuálně mohl sloužit jako commander) mají a nemají integrovanou jednotku k ovládání blesků? A je možné ji pro ně zakoupit?

Pokud jde o ovládání integrovaným bleskem, je jich plno, viz specifikace. Pokud jiný způsob, tak viz high end. Možné to je.

dovok píše:Kam se ta jednotka připojuje? Do hotshoe? Do toho konektoru připománající trochu malé PS-2 (šroubovací kulatý)?

Viz odkaz výše.

dovok píše: Když už jsem u toho, existují externí blesky pro smartphone fungující přes BT/wifi /ANT?

Ne(vím o žádném).

dovok píše:A v neposlední řadě, technický dotaz, jakmile dostane blesk příkaz k odpálení blesku, je tam nějaká čekací doba před odpalem nebo to pálí hned (jesti třeba v případě více blesků najednou nějak duplexně komunikují na poslední chvíli, třeba, že zjišťují svoji polohu)? Protože blesk je malý EMP výboj a možná(?) při něm je velké rušení, a při tom by nebylo možné komunikovat...

Záleží na režimu. Ale obecně v okamžiku, kdy dáš pokyn k odpalu, tak už nepotřebuješ komunikovat.

dovok píše:Jsou nějaké odlišnosti pro různé značky a zda třeba tohle vůbec umí (Canon, Pentax, Sony Olympus, Panasonic)? Umí komunikovat spolu jednotky/foťáky blesky různých značek? Existuje nějaký standard na komunikaci blesků?

Standardů existuje plno, většinou mezi sebou nekompatibilních :)
kozakm
Návštěvník


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků