Hloubka ostrosti u zrcadlovek

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Michal855 27. 8. 2017 06:39

Zdravím, mám nějakou dobu zrcadlovku s APS-C čipem, a potřeboval bych poradit, jak se dá řešit ta hrozně malá hloubka ostrosti? Zatím to umím řešit jedině zavíráním clony, což ale značně degraduje možnosti foťáku a objektivů. Třeba takový příklad: Když chcete vyfotit auto, nebo autobus, ze tří čtvrtin a co nejvíc zblízka, aby byl přes celou fotku, a chcete ho mít celý ostrý, jak to řešíte? Řekněme se setovým objektivem 18-50 mm, na ohnisko 18mm. Já musím dát clonu kolem 8 nebo tak nějak, a když zrovna nesvítí sluníčko, tak to znamená že foťák zvyšuje ISO nebo dává hrozně dlouhé časy. Což mi celkem vadí, hlavně v situacích kdy toho světla není nadbytek, naštěstí se to dá kompenzovat vyšším ISO, které je u zrcadlovek lepší než u kompaktů. Ale tak mám pocit, že kvalita, kterou jsem získal lepším snímačem, se zase ztratí mizernou světelností při zavřené cloně.
Michal855
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 27. 8. 2017 07:23

Pokud vezmeme velikost snímače jako danou, hloubka ostrosti je v principu dána třemi parametry, clonou, ohniskem nebo chcete-li úhlem záběru a předmětnou vzdáleností. K ovlivňování hloubky ostrosti ale stejně budete moci v drtivé většině případů využít jen jeden parametr – pracovní clonu. Ohnisko objektivu si totiž nevybíráte podle hloubky ostrosti, nýbrž podle úhlu záběru, který chcete zachytit. Nebo také podle perspektivního podání, jaké chcete mít na fotografii mít. Předmětovou vzdálenost si opět nevybíráte kvůli hloubce ostrosti, ale vzhledem k zamýšlené kompozici snímku – samozřejmě v koordinaci s výše zvoleným ohniskem objektivu. Takže to máte dva parametry ovlivňující hloubku ostrosti, které jste tímto zcela přirozeným procesem ve velkých uvozovkách „vyřadili“ a zbývá clona.

Ostrý od nevidím do nevidím znamená clonit. Mít jen část ostrou a zbytek neostrý znamená odclonit, tomuto se říká malá hloubka ostrosti. Pokud chcete mít něco ostré od nevidím do nevidím a nechcete zvyšovat ISO a nehýbe se to, tak pomůže stativ. A další trik je skládání obrazu z více záběrů, ale to už je ale docela náročný proces.

Jinak doporučuji si k tomu koupit nějakou knížku, tam je to většinou dobře vysvětlené nebo si zaplatit kurs fotografování, tam se pak můžete i na spoustu nejasností zeptat. Vzhledem k formulaci níže uvedeného dotazu bych řekl, že by to mohlo pomoci, obavám se, že bez toho by moje odpověď mohla být zůstat nesrozumitelná.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Michal855 27. 8. 2017 07:38

Jo tohle vím, to sem četl, ale jak se to dělá v praxi? Jedině tím cloněním nebo stativem? Takže třeba kvalitnější objektiv by asi nepomohl co? Všechny objektivy budou mít při stejném ohnisku a cloně stejnou hloubku ostrosti?
A jak byste to dělal kdybyste chtěl na ulici vyfotit autobus třeba takhle?
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... 803%29.jpg
Jaká nejlepší clona se dá použít?
Michal855
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidko 27. 8. 2017 07:42

Lepsi objektiv Ti nepomoze, pretoze lepsie objektivy zvycajne maju este mensiu HO. Samozrejme, mozes ich priclonit, ale potom si na tom istom.

Teoreticky aj prakticky by pomohla este ucinnejsia stabilizacia vdaka ktorej by slo nastavit o nieco dlhsi cas a tym nizsie ISO.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod lemming 27. 8. 2017 07:46

Pokud chceš velkou hloubku ostrosti, tak větší čip moc nepomůže, protože musíš víc clonit. Co se s tím dá dělat:

1) Stativ, abys mohl použít delší čas

2) Použít focus stacking (vyfotit ze stativu více fotek zaostřených do různých vzdáleností a pak složit)

3) Najít si kompozici kde není potřeba až taková hloubka ostrosti

1 a 2 jsou pochopitelně použitelné pouze na statické objekty a 3 je dost omezující.
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidko 27. 8. 2017 07:49

Este je mozno na mieste otazka kam pri foteni takych predmetov zaosstrujes. Ci niekde doprostred, alebo na zaciatok ...
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod bob222 27. 8. 2017 07:52

Fotoroman.cz
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Michal855 27. 8. 2017 07:55

Zaostřuju někam doprostřed, to vím že ne na začátek.
Takže nakonec sem na tom se zrcadlovkou stejně jako s kompaktem. U kompaktu sem fotil s clonou 2,7 a ISO 100, se zrcadlovkou fotím s clonou 8 a s ISO 1600 nebo i víc takže ve výsledku ty fotky nebudou ani o moc kvalitnější, teda myslím ty kde chci mít velký objekt celý ostrý.

Díky na ten web se kouknu..
Michal855
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 27. 8. 2017 08:13

Taky to můžeš vyfotit mobilem, to budeš mít "nejlepší".

Bez konkrétní fotografie je to jen takové teoretizování, chce to vědět, s jakou fotkou máš problém. V praxi jsem měl vždy z APS-C zrcadlovky řádově lepší fotky, než z mobilu, nešetřil jsem ale nikdy na na objektivech a stativu.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Michal855 27. 8. 2017 08:24

jo, jenže stativ se moc často nedá použít. Třeba venku, když je sraz veteránů aut nebo autobusů nebo něčeho podobného. Nebo jen když chci vyfotit nějaký dům v ulici kde to jde jen zešikma a zblízka, třeba v centrech velkých měst. Tak na rušné ulici stavět stojan by taky nebylo moc praktické.
Tak s mobilem sem nikdy nefotil, tam je jasné, že takový pidiobjektiv asi nic moc fotky neudělá. Ale před zrcadlovkou sem fotil s ultrazoomem, a hloubku ostrosti sem nemusel řešit. Ostré bylo prakticky všechno.
Tak třeba konkrétně. Vyfotit autobus tak jako na té fotce co jsem dal odkaz. S jakou nejlepší clonou to jde bez stativu? Řekněme při času 1/20.

Ideální by podle mě byl foťák, který by uměl vysoké ISO bez šumu, a přitom měl velkou hloubku ostrosti. A ještě by se daly měnit objektivy abych mohl používat velký rozsah ohnisek od rybího oka až po teleobjektiv. Takový ale asi neexistuje, žejo?
Michal855
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lemming 27. 8. 2017 08:36

Michal855 píše:U kompaktu sem fotil s clonou 2,7 a ISO 100, se zrcadlovkou fotím s clonou 8 a s ISO 1600 nebo i víc takže ve výsledku ty fotky nebudou ani o moc kvalitnější, teda myslím ty kde chci mít velký objekt celý ostrý.


Ano. Fyzika.
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 27. 8. 2017 08:55

Otázka je, jestli ty historické vozidla nevypadají s menší hloubkou ostrosti ve výsledku lépe.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Michal855 27. 8. 2017 09:02

Jako že by byla ostrá jen přední půlka auta a zadní rozmazaná? To by se mi moc nelíbilo. A hlavně by nebyly vidět detaily což by mi vadilo. Pozadí rozmazané být může, ale auto chci ostré celé.
Michal855
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hoax 27. 8. 2017 09:07

Dokud nepošleš ukázku v plném rozlšení, je debata zbytečná. A když se podíváš např. sem:
http://www.dofmaster.com/dofjs.html
tak uvidíš, že na 18mm při f4 a zaostření na 3 metry máš hloubku ostrosti kolem 8 metrů a při zaostření na 4 metry už desítky metrů, co tedy řešíš.
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 27. 8. 2017 09:10

Je to na vkusu každého fotografa, tohle je třeba Škoda RTO z včerejší oslavy 120 let od zahájení tramvajové dopravy v Liberci, focené na extrémně nízkou hloubku ostrosti (105mm, f1,4):

Obrázek
pemar
Expert

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků