Pané, pojďte si hrát!

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 30. 7. 2017 15:20

V minulosti bylo zajímavé co různí lidé vyrobí z jednoho RAWu. Byly to dost odlišné výtvory a vždycky byla aspoň trochu legrace. Následující snímek beru jako takovou malou výzvu:

Tak jsem si střihnul jedno děsivé HDR. Zkusí to někdo ručně nebo pomocí nějakého software s přirozenějším či hezčím výsledkem? Určitě mě překonáte všichni. Pro tu srandu....

DesneHDR.jpg



Tady je RAW:
http://www.tomx.eu/Testy/DSC_4769.NEF

A velký JPEG není moc pečlivý:
http://www.tomx.eu/Testy/DSC_4769.jpg
ForeignerOnEarth
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod chel 30. 7. 2017 16:48

to neni focene fullframem to je pod mou dustojnost ... :D
Světlo, to je, oč tu běží.
chel
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Flor.cz 30. 7. 2017 19:22

trocha "umění" :D
Přílohy
koupak.jpg
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod pemar 30. 7. 2017 19:54

Zkoušel jsem to, ty bazénové křesla jsou už moc podexponované, já bych tuhle fotku smazal.

Aby to vypadalo aspoň trochu přirozeně, tak by si s tím musel člověk hrát skoro pixel po pixelu, ono by to asi šlo, ale já bych na to trpělivost neměl. Tohle je úprava trvající cca 30s, ale kdybych tomu věnoval dalších 20 minut, na výsledku to asi už nebude poznat. Určitě to ale jde, třeba hoax by to asi uměl lépe.

Obrázek

Mne postproces hodně nebaví, u takovéhle fotky bych uvažoval o expozičním bracketingu nebo o použití filtru, ale když už bych musel takto fotit, tak bych si asi vybral bodové nebo aspoň poměrové měření expozice na ty křesla (nebo dal aspoň od oka korekci expozice) a u zbytku bych to netahal za každou cenu do světlých tónů. Korekce 4 EV je na můj vkus už hodně, ty zásahy do křivek jsou na můj vkus už moc velké a stejně se mi to ještě nelíbí.

A neřeším, jestli voda teče z kopce a další věci. Neřeším kompozici, perspektivu ani uměleckou hodnotu, to je plně v kompetenci autora.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Grimjaur 30. 7. 2017 21:50

v DXO
Tom X.JPG

DSC_4769_DxO-1.jpg
Technika : Furt se to mění
http://fotomobil.blog.mobilmania.cz/
Grimjaur
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 30. 7. 2017 22:37

Jé, díky všem, kdo se k této legrácce připojili. Přidám k té fotce příběh:
"Představte si každodenní celodenní tůru po Dolomitech a tu slast potom moci skočit do bazénu. A k tomu ještě ten luxusní výhled, to si musím uchovat. Prosím, podej mně foťák do vody, teď zrovna nikdo necáká. Ne, nezbláznil jsem se, neutopím ho, udělám cvak a hned ti ho podám zpátky suchej. Ne, nekluže to. Do prkýnka, to je ale dynamický rozsah! Ty hory a oblohu to chce prokreslený, ten vnitřek nějak potom zesvětlím, je to bílý, tak to půjde, bez saturace se dá zesvětlovat do alelujá. Pojistím to ještě bracketingem z ruky. Né, nepojistím, to je vůl, von to bere s rozběhem, rychle se otočit zády a chránit foťák tělem a rychle s ním ven. Tady ho máš suchej, no copak jsem mohl vědět, že tam z ničeho nic skočí placáka?"
:-D
ForeignerOnEarth
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 31. 7. 2017 07:03

Mám tady jednu kalendářofku. Tahle malebná mírná říčka se nezdá, ale o kousek dál spadne asi o 250 metrů a vytvoří nejmohutnější vodopády v Evropě, tedy 2. a 3. kaskádu, 1. kaskáda je nad touhle říčkou. Příroda se na téhle scéně vysloveně snažila, takže vždycky u takovýchto záběrů si říkám, že bych měl z toho v postprocesu vyrazit co nejvíc bez chyb. Ale autorská slepota a jiný pohled mně vždycky ukáže jak udělám spoustu chyb.
Úplně pravidelně u všech fotek krajiny bojuji s tím, jestli jsou stíny zajímavé nebo naopak je lepší je prosvětlit, jestli nazlátlé cesty a kamení ukazují opírajícíse sluníčko nebo naopak méně saturované kamení je lepší. Zeleň lesa a trávy je kapitola sama o sobě, rovněž modř oblohy a struktura mraků. Likvidace modrého oparu dálek je další otázka. Mám vždycky chuť udělat 150 variant a vybírat z toho týden.
A pokaždé, když jsem zkusil předhodit RAW v diskuzi, nestačil jsem se divit kolik zajímavých variant lidi vyplodili a jak bezmezně široké je estetické vnímání.
Stačí se pak podívat na těch pár variant a pojem "správné barevné podání" dostane až absurdní nádech, protože jsme tak různí a odlišní. A říkám si, jak těžké to mají výrobci fotoaparátů a majitelé digilabů když se chtějí zavděčit. Makofoto by mohl vyprávět co to je, když lidi přinesou kartu nebo negativ a chtějí z toho hezké fotky, to jsem se dost nasmál.

Takže tady je moje varianta:
http://www.tomx.eu/Testy/DSC_4467.jpg

Tady je zdroj:
http://www.tomx.eu/Testy/DSC_4467.NEF

Prosím ukažte jak rozdílné je estetické cítění nás tady. Zkuste to vyladit podle sebe a pak se divme a divme. Díky, je to blbůstka, ale lepší, než se hádat jestli Nikon, Canon, Olympus nebo Huawei. ;-)

DSC_4467_min.jpg


-- 31. 7. 2017 08:23 --

A abyste měli představu, tak kousek níž ta říčka vypadá takhle:
http://www.tomx.eu/Testy/DSC_4492.MOV

Mám z toho sérii asi 20 sekvencí a jsem zvědav jak to sestříhám a upravím ve Vegasu. Kdyby byl Radim té bezmezné ochoty a trošku poradil či pomohl, mohlo by být pro všechny zajímavé to sledovat.

-- 31. 7. 2017 08:30 --

Nevím, zda je tohle na vyhození nebo naopak je to zajímavé, jak je ten objektiv mokrej:
http://www.tomx.eu/Testy/DSC_4487.MOV
:-D
ForeignerOnEarth
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Grimjaur 31. 7. 2017 08:43

opět DXO, jinak jsem s tím nic moc nedělal, jen odklonoval do háje jednu větev v PH skoro rohu. Kdyby něco se střihem, tak napiš, zavolej a tak vůbec, však to znáš :)
DSC_4467_DxO zmens.jpg
Technika : Furt se to mění
http://fotomobil.blog.mobilmania.cz/
Grimjaur
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 31. 7. 2017 09:05

Já jsem ujetej na tu svěžejší zelenou lesa. Jenom vždycky nevím co už je moc a co je akorát.
Jak vidí ten rozdíl v zelený ostatní? Stejně tak i barva kamenů u mé varianty evokuuje lepší slunečnější počasí - které tam fakt bylo, takže to není "podvod", ale zase ta méně teplá je taková elegantnější.

Radime, díky, jinak se střihem se ozvu jelikož potřebuju zesvětlit ta videa, ale nevypálit tu vodu. Filmoval jsem to na flat a je to podexponované, no a prosvětlit stíny u videa jsem ještě nedělal. Koukni na ty dvě ukázky videa viz výše jestli z toho půjde něco nebo je to na nic.
ForeignerOnEarth
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Grimjaur 31. 7. 2017 09:31

Tome, na to mám medicínku, v podstatě si udělám přímo v programu z konkrétního videa jakoby virtuální flat profil, aplikiju na něj korekce expozice,(podobně jako v RAW convertoru) a pak dám výstup zase normální. I Když normální, jak se to veme, je třeba to děla v nastavení projektu jako 32 Bit, plovoucí destiná čárka a je to. Výsledky jsou dost jinde, než při normálním zpracování. Jediné co potřebuješ je stáhnout si pligin Vision Colors, a nastavení Logarist. Kdyby bylo nejhůř, tak to pošlu.
Stran zelené, mohl jsme to přitlačit, ale nemusím až tak moc do japonska, a protože jsem tam nebyl, tak se mohu mýlit.
Technika : Furt se to mění
http://fotomobil.blog.mobilmania.cz/
Grimjaur
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod pemar 31. 7. 2017 11:03

Na mne přesaturované fotky působí moc uměle, riziko desaturace zase ale je, že budou vypadat nudně. Proto fotím nejraději ráno a večer, kdy vycházející a zapadající slunce mi pomáhá s vytvořením zajímavých barev, nemusím se s tím trápit v nějakém programu.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 31. 7. 2017 11:13

pemar: jo a nejzajímavější barvy mají papoušci, ti jsou ještě lepší, než východ a západ slunce.
:-D
ForeignerOnEarth
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod pemar 31. 7. 2017 11:35

Když člověk fotí papouška v jeho přirozeném prostředí někde v Indonésii, pak jeho barvy působí docela přirozeně, mám to vyzkoušené. Ale díky kontrastu se mi více líbil bílý papouch, vypadal v tom strakatém pralese exoticky. Problém byl ho najít a vyfotit bez rušivých větví, nakonec jsem je mazal v počítači.

Já to dilema se saturací a HDR budu řešit příští týden, budu hledat kompromis mezi nudou a přehnanou úpravou v počítači. Vodítko pro mne budou předdefinované profily, budu se snažit pokud možno zůstat s úpravami cca v podobných mezích, jako nabízejí ty profily, tj. nesaturovat u krajiny o moc více, než to dělá např profil landscape.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod hoax 31. 7. 2017 11:45

Pemar myslí třeba ty z toho lesa :) Fotek je tady od něj hodně, to je fajn, jen ne ty při vycházejícím nebo zapadajícím slunci :)

Tady je moje verze. Na můj vkus jsem si s tím nějak moc hrál, jak jsem byl ovlivněn FOEho verzí.
DSC_4467.jpg
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 31. 7. 2017 11:52

hoax: ta řeka a ten levej břeh mají luxusní tón, podle toho to fakt půjdu předělat.
ForeignerOnEarth
Návštěvník
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků