Expoziční strategie SOOC vs RAW

Fotografové radí fotografům: kompozice, použití filtrů, příklady

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod ondrasheq 12. 7. 2017 15:40

Ahoj,

nevím kudy do téhle problematiky, napíšu to tedy jak to přijde na mysl:
Jedná se mi teď o scény s vyšším DR, typicky (ale nejen) u landscape fotografie.
Všiml jsem si, že automatická expozice se většinou tlačí k přepalům, což je většinou lepší pro SOOC použití (občas z terénu někomu posílám JPG). Nicméně jsem se doslechl a i jsem toto částečně sám vysledoval, že pro pozdější úpravy z RAWu je lepší histogram tlačit doleva k podpalům, protože ve stínech a zdánlivých podpalech je mnohem více informací než u přepalů.
Často, ne-li u krajiny většinou, tak mám v RAWu lepší (informačně bohatší) snímek při -1EV, někdy i -2EV oproti automatice. Poté v LR nejčastěji stáhnu highlights a zvýším celkovou expozici - to mi zatím nese nejlepší výsledky. Naopak mi většinou nefunguje postup, často viděný v LR tutorialech, kdy dotyčný nastaví shadows +100, highlights -100, protože se z toho stane takový plastický hnus - hádám, že z nedostatku informací.
Pokud tedy chci zároveň přijatelný SOOC výstup i lepší výchozí výstup do RAWu pro pozdější použití, dělám dva snímky, nejčastěji bez kompenzace exp. a druhý -1 až -2 EV. Když není na místě moc času, zapnu bracketing na 1,5EV a do plusu exponované snímky hned mažu (pokud nemám v úmyslu je pak skládat).
Jak toto řešíte vy? Je i v tomto nějaké obecně platné know-how nebo je potřeba to řešit situaci od situace?

Vzpomněl jsem si nedávno, jak tu kdosi zaběhlý psal, že kompenzaci expozice nepoužívá a nikdy nemá problém. Je to vůbec za denního světla vždy možné?

Díky moc za příspěvky,
Ondřej
ondrasheq
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Alešak 12. 7. 2017 18:01

Já asi "zaběhlý" nejsem, ale kompenzaci expozice také nepoužívám. Kompenzuji změnou
clony, nebo času expozice, někdy i citlivosti...
Alešak
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 12. 7. 2017 18:29

1) Prostor pro opravy zleva nebo zprava histogramu se liší u různých senzorů. Např Canon senzory lépe snášejí stahování jasů, zatímco Sony-odvozeniny nebo Nikon senzory mají raději vytahování stínů.
2) Samotní výrobci fotoaparátů svými vlastními úpravami senzorů, způsobem zpracování atd. ovlivňují výslednou reálnou pružnost rawu. Např Olympusím rawům při vytahování stínů víc ujíždějí barvy, než co je vidět u Pentaxu, Nikonu, Fuji atd. - to k tomu shadows o 100+. Ovlivní to i scéna, někdy to jde lépe než jindy.
3) Expozice na ooc jpeg versus vyvolání z rawu, to asi nemá řešení, musíš se rozhodnout. Já fotím na raw, kompenzace používám, když je třeba - velice kontrastní podmínky, krajina na sklonku dne, v protisvětle atd, u focení lidí málokdy. Exponuju na obličeje pod AF bodem a malý přepal v pozadí mě nezajímá. Krom toho jsou různý způsoby, jak se komplikovaný expozici vyhnout - správně se postavit, přisvítit si bleskem nebo odraznou deskou.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Allydamm 13. 7. 2017 08:45

Tlačím k přepalům co to jde, takže obráceně doprava. Samozřejmě bez přepalu v jakémkoli barevném kanálu. To je ale i ten uvedený příklad, prostě bez přepalu v červeném to u takovéhle scény musí být s většinou informací nacpaných doleva.
Jakmile zvyšuješ expozici při zpracování, leze nahoru šum a nemusí mít barvy, hodně/málo to už záleží na senzoru, SW i scéně. A jestli to vlastně vadí zase na konečném výstupu fotky.
-100+100 dělá fotku bez kontrastu, v těch návodech jistě pokračují s úpravou dál. Přidávají kontrast, černá a bílá, mikrokontrast, dodge/burn a upravují barvy protože ty se většinou hodně pohnou.
Prostě jen správně exponuji, a je mně jedno jak k tomu dojdu, Mko, kompenzace, filtr. Není třeba nějak řešit jestli někdo kompenzaci expozice nikdy nepoužívá, tu svoji správnou expozici potom musí udělat nějak jinak.
Allydamm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chel 13. 7. 2017 13:12

Raw a naexponovani na stred pak si delam v PS co chci. Pouzivam prakticky jen Manual. JPG je zbytecny.
chel
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Grimjaur 13. 7. 2017 14:58

U nových DSLR a CSC je kompenzace většinou zbytečná pokud se fotí do RAW, při správně naměřených expozičních hodnotách.
Technika : Furt se to mění
http://fotomobil.blog.mobilmania.cz/
Grimjaur
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ondrasheq 14. 7. 2017 12:47

To je super odpověď. Jak exponovat? Správně :D

Dolgor&Allydamm díky, to jsem přesně chtěl vědět.
ondrasheq
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Grimjaur 15. 7. 2017 13:53

Hele, nechceš abych znal úroveň Tvých znalostí a vysvětlil co nevíš? Nejsem věštec a na tohle téma se dá najít dost článků u strejdy Googla. Pro začátek doporučuju fotit.
Technika : Furt se to mění
http://fotomobil.blog.mobilmania.cz/
Grimjaur
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod landov 15. 7. 2017 16:44

Veru tak:fotiť a fotiť, ostatne príde samo. Iba jedna rada - fotiť do raw. Aj keď je to časovo náročnejšie na úpravy, ale aspoň si rozmyslis, či ťa fotka stojí za to :-)
landov
Expert


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků