Foceni ve spatnych svetelnych podminkach

Fotografové radí fotografům: kompozice, použití filtrů, příklady

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod BigglesO27 27. 6. 2017 07:14

Takže se vrátíme zpátky k mojí otázce. Jak se pozná snímek "rovnocenej" FF? Abych byl v tom vobraze? Jako "look", šum nebo co? A co z toho neumí pětková řada od Nikonu a naopak umí FUJI? Taknějak generálně, jak to bylo podaný? Když už jsme se teda dostali k tomu, že česky neumíš (v kontextu toho, jaks na oný čárce trvala).
edit: A je pěkný, jaks aspoň po letech uznala, že plynovka je o hov.ně 8-)
BigglesO27
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod monikash 27. 6. 2017 07:35

Třeba snímek na předešlé stránce je focený Fujinou. Kresba, šum, HO. A Nikon D5x00 (to x znamení 1,2,3,5,atd) není fullframe. Ale kdyby se k němu koupila lepší "f" skla, tak by z něho taky mohly lézt super (jako "cool") snímky. Test Fujin je třeba tady: https://www.fotoguru.cz/ I když mi autor přijde trochu zaujatější touto značkou.
"Česky" opravdu neumím, protože umím jen "Moravsky". Od malička na mě mluvili "Moravsky", tak mi to zůstalo. A právě proto mi nerozumíš.
Sony RX100/7, A6600, A7R2, A7III

Moje cvaky najdete zde http://monikash.rajce.idnes.cz/
A videa tady https://www.youtube.com/@monikasindelkova1432/videos
monikash
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod BigglesO27 27. 6. 2017 07:49

Takže fotka z předešlý stránky lze vyfotit jen FF nebo FUJI? V žádném případě Nikonem pětkový řady? V kontextu tvých blábolů mám rozumět tomu, že Nikon 5x00 není FF tak, že FUJI je FF? Tvoje nářečí mne nezajímá, tyhle ukřivděný hlody si nech pro někoho, koho to dojme.
BigglesO27
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod monikash 27. 6. 2017 08:01

Na trola odmítám reagovat.
Sony RX100/7, A6600, A7R2, A7III

Moje cvaky najdete zde http://monikash.rajce.idnes.cz/
A videa tady https://www.youtube.com/@monikasindelkova1432/videos
monikash
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod BigglesO27 27. 6. 2017 08:13

Jasně, jakmile někdo po tobě chce fakta, tak je trol...ostatně to je s tebou dlouhodobá zkušenost. O co míň ví/umí, o to víc "radí".
BigglesO27
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 27. 6. 2017 08:37

K původnímu tazateli:
co se týče té fotky s fialovým světlem, tak k fotkám, kde se mění barva světla opravdu nemá smysl přidávat blesk. Pokud je ale někde světlo konstantní barvy, tak s bleskem fotografovat lze, ovšem k zachování atmosféry to musí být hodně ztlumený a rozptýlený blesk, který má za úkol nikoliv udělat hlavní světlo na scéně, ale jen přidat intenzitu světla k tomu, co tam je.
Takže externí blesk s rozptylkou, odrazem a experimentovat někde mezi -1EV a -3EV.
Prostě uděláš fotku bez blesku, pak s ním a hned si na displeji porovnáš, jestli atmosféra zůstala, pouze jsi se bez negativního důsledku dostal na kratší čas, případně je fotka žádoucím způsobem kontrastnější, zvláště šedivá místa a současně není více přepalů.
Jinak je pravda, že zaostření na zpěváka by vypadalo lépe, než zaostření na mikrofon, nicméně případně počítej s vyšším odpadem na zaostření, tak jich nasekej víc a pak vyber. Ona D5100 ještě nemá úplně ten nejlepší autofokus, co Nikon umí udělat.

Ještě k Fuji: APS-C snímač pochopitelně při stejné expozici dostane vždy 2,25x menší světelný signál, než full frame, to ani Fuji nepřečaruje, nicméně za tím stojí obrovská škála možností zpracovat fotky z těch obrazových dat. No a tady se prostě pohybujeme v pásmu agresivnějšího zpracování versus lidské vnímání. No a vítězí ten, kdo lépe ošidí lidské oko. Ona se z APS-C zdroje při slabém světle nedá udělat tak přirozená, nezašuměná fotka s ostrou detailní kresbou jako z FF, ale je možné vyrobit ten dojem, který prostě na někoho funguje a na někoho ne. Někdo jsme vnímavější na přirozenou texturu a někomu je to šumafuk. Někdo nesnáší odšumování, někomu nevadí, někdo si pod pojmem jemné detaily představí opravdu co nejmenší nekontrastní detaily jdoucí do ztracena, někdo si pod tím představí zvýrazněné doostření docela malých detailů a zbytek je vymydlený odšumem a považuje to za jemné detaily. Někomu stačí když má člověk na fotce na košili výrazně obkreslené švy, kapsičky a knoflíky, jiný vidí, že zmizela struktura látky. Ono když foťák výrazně přeostří trošku větší detaily, tak tím strhne pozornost a může pak rozpatlat ty opravdu malinké. A funguje to asi na většinu lidí, na laiky asi na všechny. A proto to všichni dělají. Jenže spoustu lidí pak cítí, že se jim něco nezdá a ani neumí říci co.
Já tomu říkám přirozená textura. Přirozené je, když je NEZNATELNÝ přechod od nejjemnějších detailů do šumu. Pokud je tam ostrý přechod od ostrých obrysů do vyžehlené plochy, tak to přirozené není a třeba mně to subjektivně většinou vadí. Tedy kromě opravdu Very-High-ISO situací, kdy je potřeba získat alespoň něco, ale pak z toho udělám tak 1 MPx fotku.
ForeignerOnEarth
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dadajax 27. 6. 2017 09:07

bob222 píše:A ešte aké sú výhrady ku kompozícii?

Monika už mi to komentovala zde: https://www.megapixel.cz/foto/332645
"Kompozice je špatně. Dívka by měla stát víc vpravo (mezi 2.a3. třetinou)."

Asi si Moniku přizvu na konzultaci, až budu psát další vydání mé knihy o focení portrétů :) Vždycky mě to pobaví, když mi napíše někdo takhle napřímo že mám něco ve fotce špatně :) (něco jiného by bylo napsání třeba že by se ji to líbilo kdyby byla slečna vpravo...na to nejde nic namítnout. Ale člověk by se pak nezasmál :) ) Hlavně super, že Moniku vůbec nesere, že by tím zakryla důležitou část fotky (místo kam se sbíhá ulice a je tam nejvíce světel) a že by vlevo vznikl prázdný prostor. Tak to dopadá, když někdo slepě jede podle pouček a nebere v potaz celkovou skladbu obrazu...

monikash píše:DDJXi, co jsem viděla fotky a četla recenze na FJ T-X10/20/E2S, tak tam byly snímky hodny FF, které D5x00 nedokázaly udělat. A co teprve T-X1/2. A FJ není vůbec levná mašinka, obzvlášť, když k ní kupuješ předražená origo skla. D5X00 fotí taky dobře, ale na kvality snímače a postprocesingu ve fotoaparátu zkrátka nemá. I já se svou výbavou závistivě pošilhávám po FJ, ale jako samoživitelka, si to nemůžu dovolit.


V malém rozlišení člověk nepozná rozdíl, tam to nehraje roli. Vždyť v portfoliu mám i fotku z mobilu a ve webovém rozlišení nikdo nepozná která to je. Jo a všechny 16Mpx Fujiny s X-Trans snímačem mají identický výstup...fotí naprosto stejně. Stejně tak všechny 24Mpx Fujiny fotí opět stejně. Takže z hlediska výstupu není rozdíl mezi X-E2 a X-T1.
dadajax
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod reign 27. 6. 2017 09:48

Já jak čtu ty komentáře tak bych vsadil alespoň jednu botu na to, že monča je regulérní troll a nosí trenky a nemá je prázdný.
Dadajaxi, tys takový zdejší Fuji guru, uměl bys nějak stručně shrnout rozdíly mezi všemi verzemi X100? Mně se velmi líbily barvy původní verze, jen nevím, jestli bych vydržel ten skoro AF.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dadajax 27. 6. 2017 10:05

reign: s původní X100 zkušenost nemám, ale kvůli výstupu a rychlosti bych ji nebral. X100S a X100T jsem testoval asi rok po sobě a T mi přišla o dost svižnější, hlavně co se týká aktivace hledáčku (to je nevýhoda toho hybridního hledáčku, že pokud je nastaven senzor u oka, tak se elektronický hledáček vysune až po přiložení oka k hledáčku a po jeho oddálení se zase přepne na OVF...je tam pak nějaká prodleva...u X100T už to tolik nezdržovalo, ale bylo to znát).

X100F jsem měl v ruce chvíli, tak nemůžu soudit, ale celkově pokud nejsou problém finance, určitě bych sáhl po něm. Má hlavně už větší baterii (ty u starších verzí byly malé a nic nevydržely), už bude mít díky lepšímu procesoru použitelné AF-C a má větší rozsah citlivosti..6400 mě při světelnosti f/2 už třeba večer trochu omezovalo. Velkou výhodou je pak i joystick...

Takže bych doporučil si vyzkoušet podle rozpočtu všechny možnosti a sám uvidíš, co ti bude rychlostně stačit. Určitě bych se zaměřil na tu prodlevu aktivace elektronického hledáčku - na rychlejší focení to dost zdržuje. A pak taky rychlost AF. Na statičtější věci bych řekl že je to celkem jedno a nebál bych se ani staršího X100S.
dadajax
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod suk 27. 6. 2017 10:23

Ach jo, takovy flame a to jsem si myslel, ze je to relativne nevinna otazka a cekal jsem, ze to spis za neco schytam ja :D

V jakých PASM režimech fotíš?
Zatim jenom ciste manualni rezim.

Jinak je pravda, že zaostření na zpěváka by vypadalo lépe, než zaostření na mikrofon, nicméně případně počítej s vyšším odpadem na zaostření, tak jich nasekej víc a pak vyber. Ona D5100 ještě nemá úplně ten nejlepší autofokus, co Nikon umí udělat.
Ja se omlouvam za fotku zaostrenou na mikrofon - ten den jsem fakt fotil prakticky poprvy a fotku jsem vybral prakticky nahodou :) Obcas to zkousim zaostrit rucne, ale ve tme ten vysledek byva horsi, nez AF.

Vecer hodim fotku z temer uplny tmy, co jsem zrobil vcera - na displeji to vypadalo docela dobre, uvidim, jak na monitoru.


Diky vsem za tipy ;)
Pokud nesouhlasíte s mým názorem, popřemýšlejte sami nad sebou. Opravdu si myslíte, že já bych se mohl mýlit?
----
You are an inspiration for a birth control...
suk
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Puntík 27. 6. 2017 11:48

Co se kompozice té dadajaxovy fotky týká, já bych ji říznul vpravo, zhruba středem toho sloupu. Zavřel by se tím tady ten snímek a ten sloup by svou hmotou ztratil schopnost tvořit druhou dominantu - protiváhu té holčiny. O té ruce už byla řeč, chtělo je to přeložit opačně. A jiné. :-)

Ale každý to máme jinak. :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod monikash 27. 6. 2017 12:13

Souhlasím s Puntíkem, takhle by se to líbilo mě. A pokud jsi chtěl fotit ukončení ulice, tak jsi měl tu holčinu úplně uříznout. Nebo že bys tam chtěl "portrét" Slávii?

A že jsi známý vydavatel knih o focení? Sem na venkov ještě žádná nedorazila. ;-) Ale abych to napravila, tak jsem se podívala na tvé webovky. V Blogu máš fakt pěkné fotky.

Ne, trenky opravdu nenosím, takže Reigne, čekám na tu botu. Jen doufám, že nebude vonět tvarglema. Věnuji ji psímu útulku na hraní.
Sony RX100/7, A6600, A7R2, A7III

Moje cvaky najdete zde http://monikash.rajce.idnes.cz/
A videa tady https://www.youtube.com/@monikasindelkova1432/videos
monikash
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dadajax 27. 6. 2017 13:29

Je rozdíl napsat "nelíbí se mi to / udělal bych to tak a tak" a napsat "máš to špatně / měl bys to udělat tak a tak"

Lidi si mě za fotky platí, stejně tak mě platí fotografové abych je naučil jak to dělám já. Ale nikdy by mě nenapadlo někomu říkat, že má něco špatně, nebo že to má dělat jinak. Můžu říct můj pohled jak bych to udělal já, ale přijde mi drzé diktovat někomu, jak by měl fotit. Tedy...zkousl bych takové komentáře od někoho, kdo je o několik levelu nademnou... jinak je to spíše úsměvné :)
dadajax
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod monikash 27. 6. 2017 14:16

Možná to bude tím, že jsem o 20let starší a mám tendenci se takhle vyjadřovat.
Sony RX100/7, A6600, A7R2, A7III

Moje cvaky najdete zde http://monikash.rajce.idnes.cz/
A videa tady https://www.youtube.com/@monikasindelkova1432/videos
monikash
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod BigglesO27 27. 6. 2017 14:30

Ne, to bude tím, že si kompenzuješ vlastní neschopnost udělováním "rad" a zaručenejch pravd jinejm. Bejvá to dost často. V tvém případě ověřeno nejen tady a nikoli krátkodobě.
BigglesO27
Návštěvník
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků