Fotocitlivé materiály použité v programu Apollo

Jak fungují digitály, principy optiky, nové trendy

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 5. 3. 2016 22:34

Puntík píše:To není odpověď na moji otázku. Takže nevíš.
A obávám se, že v Hasselbladech celuloidový materiál skutečně používán nebyl. Při nejmenším z důvodu vysoké hořlavosti. Myslím, že byl používán na běžné acetátové podložce.


Myslet znamena houby vedet, se obcas rika. V tvem pripade tomu tak skutecne je, takze doporucuji dohledat dostupna fakta, misto hadani. Mimochodem, na Mesici bylo udajne porizeno pres 5700 fotografii (tedy kazdou stravenou minutu poridili jednu fotografii - kam se hrabe Ganec). To tech desticek ci filmu meli plnej LEM, ze? :D
Jinak duvod, proc jsem se ptal na teplotni odolnost filmu je prosty. Jake pak jsou na Mesici teploty, hm?
Petr Luňák
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 5. 3. 2016 23:43

Jak kdy a jak kde - co si pamatuju, tak to bylo neco jako maximum +150 C, minimum -240 C a prumer kolem -20 C. Proc? Teplotni parametry filmu si muzes urcite nekde najit... Kdyz teda budeme delat, ze to jako nikam nesmerujes....
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod Puntík 5. 3. 2016 23:48

Filmy se běžně skladují v mrazácích, takže jim nízké teploty (i minus 50) neuškodí. Navíc problematika letů Apolo mně nezajímá, protože je příliš stará a řada jejich výstupů je unikátních a pro amatéry nedostupná.
Počet nasnímaných záběrů není nijak ohromující, při 220 balení je to zhruba 250 špulek, tedy se to vejde do větší igelitky. Počet také napovídá, že šlo o snímky z oběžné dráhy (z vnitřku kabiny) a přístroj byl ovládán nějakou automatikou, příp. dálkově. Ovládat přístroj v rukavicích skafandru je obtížné, patrně nemožné, což potvrdí každý, kdo Hasíka držel v ruce. Navíc pro něj mohly být vyvinuty speciální magacíny pro větší nekonfekční balení.
Nezajímá, jen se dá předpokládat, že stopro nešlo o celuloidové podložky, ale o materiál jiný.

Filtr Liquid ??
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 6. 3. 2016 01:01

Jeste 6 postu mame tu dukaz, ze na mesici fotit nejde. LHE ma mimoradne dobry nos.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 6. 3. 2016 01:03

Na slunci +135 C. Tak schvalne nafot film a strc ho do trouby, jestli to s nim neco udela. A ani v ni nemusi byt 100 stupnu.

Pocet nasnimanych zaberu neni nijak ohromujici? Kazdou minutu pobytu jedna fotka? Asi to meli zapnute na casosber (tenkrat), byt tomu fotografie nijak nenasvedcuji, ze? Alo jo, co by ne, jakkoliv je to pritazene za vlasy, tak to neni nerealne, narozdil od jinych faktoru...jako je, mimo vysoke teploty, radiace. Jak na tu reaguje film?
Petr Luňák
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Radek71 6. 3. 2016 01:08

To je takove zajimava problematika, ze? Jak vlastne probiha teplotni vymena ve vakuu?
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 6. 3. 2016 01:28

Jo, vo tom to je, za půl hodiny by byl kosmonaut i ve skafandru uvařenej. Stačí zastínit a je mu zima. :-)

Zdravím

...........................

Jak film reaguje na radiaci ? Pokud jsou tam lidi a je v plechový pixle, tak nijak.
Ten počet záběrů skutečně není nikterak ohromující, stačí vědět, že 220 balení je 24 snímků. Tedy na všechno stačí cca 250 ruliček v igelitce. A časosběr ? Uměl ho už tehdy každý U2. Na něj museli mít nějaký magacín na metráž, aby u toho nemuseli držet ve dvou stráž. Klidně se jim to tam někam vešlo. Tuším, že zadní stěnu na metráž uměla už o deset let dřív kinofilmová Exakta.
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 6. 3. 2016 02:39

Panove jsou sama legracka koukam. Panove neznaji konstrukci EVA skafandru. Teda Puntik urcite, Radkovi bych nerad krivdil.

"Pokud jsou tam lidi a je v plechový pixle, tak nijak."

Co to je za argument, pokud jsou tam lidi? Jak souvisi odolnost filmoveho materialu s clovekem? :D

Nejdriv by sis mel Puntiku par desitek udajnych fotek z povrchu Mesice prohlednout a hlavne si neco o tom precist, abys tu netrepal vlastni teorie. Ja vedel ze se chytis, ikdyz musim pripustit, ze je tu moznost, ze i to, co tvrdi NASA, je rovnez pouha "teorie" :)

Each astronaut had his own camera. (Apart from the Apollo 11 EVA.) It was a square-format specially-built Hasselblad. It was mounted on a chest-plate for the astronaut to operate. The astronaut had to manually set the shutter speed and apertures while wearing bulky, pressurized gloves and without being able to see the controls. The cameras had NO VIEWFINDER, so the astronaut could only guess at what was being photographed. Each camera had a bulk film magazine holding more than a hundred exposures. The film (mainly Ektachrome color film) had a very narrow exposure range, which required PERFECT aperture and shutter settings, because according to NASA, the cameras did not have automatic exposure capability.


Tu nepovedenou retus nocni oblohy uz jsem tu prezentoval, tak ted se treba muzes zamerit na stopy po lunarnim modulu, respektive jejich zahadnou absenci na mnoha snimcich. V dalsim kole to muze byt hodne divne zobrazeni Slunce, ktere jako Slunce proste nevypada, zejmena pak v primem srovnani se zabery Slunce napr. z ISS.

Pro LHE: resim pouze verohodnost publikovanych fotografii, nic vic, nic min.
Petr Luňák
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bob222 6. 3. 2016 05:19

A je to tu, nasadiť čapky z alu fólie a jedém!!!!
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod blacksquare 6. 3. 2016 09:13

http://sterileeye.com/2009/07/23/the-ap ... d-cameras/

Tady jsou nějaké informace i rozsáhlá diskuze.
blacksquare
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 6. 3. 2016 12:29

Petr Luňák píše:Tu nepovedenou retus nocni oblohy uz jsem tu prezentoval, tak ted se treba muzes zamerit na stopy po lunarnim modulu, respektive jejich zahadnou absenci na mnoha snimcich. V dalsim kole to muze byt hodne divne zobrazeni Slunce, ktere jako Slunce proste nevypada, zejmena pak v primem srovnani se zabery Slunce napr. z ISS.

Pro LHE: resim pouze verohodnost publikovanych fotografii, nic vic, nic min.


Hele tak pokud máš zájem řešit problematiku svetocitlivých materiálů v extrémních teplotách, tak ok. Pokud tě vlastně zajímá problematika ürovně retušování SF negativů v roce 1961 tak taky ok. Pokud máš zájem rozebírat, jestli tam přistáli nebo ne (a je jedno, jestli to bude hrát přes fotky, palivo nebo rakety nebo typ skafandru), tak máš určitě vhodnější fóra, než tady...

Takže ano - kvalita retušování v roce 1961 byla silně poznamenaná absencí Photoshopu CC, takže lze předpokládat, že pokud dorazily nějaký ne moc povedený negativy, tak to mohl retušér v NASA značně dodrbat. Specielně pokud chtěli pěknou fotku do novina skládali to z více snímků... Když mrkneš na retuše modelek z roku 1961, tak to taky nebude asi uplně ideální...
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod Puntík 6. 3. 2016 12:31

Petr Luňák píše:Nejdriv by sis mel Puntiku par desitek udajnych fotek z povrchu Mesice prohlednout a hlavne si neco o tom precist, abys tu netrepal vlastni teorie. Ja vedel ze se chytis, ikdyz musim pripustit, ze je tu moznost, ze i to, co tvrdi NASA, je rovnez pouha "teorie" :)


O fotkách měsíce se s tebou nebudu vůbec bavit, o snímkování povrchu Země (a tedy i měsíce) víš úplný kulový. Navíc to není předmětem vlákna, stejně jako vytváření vlastních teorií.
Co se odolnosti filmu ( vůči teplotám na měsíci) se dá jen napsat, že než se přenese z tepla lunárního modulu na povrch měsíce, stačí ho zabalit do postříbřeného mikrotenu a dokáže si svou teplotu udržet po řadu hodin.
Pokud je radioaktivní záření tak slabé, že neublíží člověku, neublíží ani filmu zavřeném v kovové schráně.
O konstrukci EVA skafandru se raději nezmiňuj, moderátoři by to mohli považovat za důvod smazání. A tak jsem už ochoten reagovat jen na odpověď proč jeden z filtrů v Photoshopu název - zkapalnit (liquid). o<:)

......................

LHE, vždycky se retušují až pozitivy (resp. kopie), negativy ne. Takže nelze retuš dodrbat (tedy nevratně). I skládání více snímků do jednoho slepence nebyl problém. Problémem může být, když se takový slepenec velikosti třeba plochy stolu má vejít (po přefocení) na pohlednicový formát. A tuším, že ani zájem autorů není v těchto případech příliš veliký. :-)

Zdravím
Naposledy upravil Puntík dne 6. 3. 2016 12:42, celkově upraveno 2
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 6. 3. 2016 12:33

Jinak pokud by někoho opravdu zajímala problematika focení během misí Apollo, tak nějaké články jsou přímo na webu NASA. Třeba

http://history.nasa.gov/apollo_photo.html

Kdo fotil, čím a jaké to mělo úpravy, nějaké problémy co měli apod. Celkem zajímavý.
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod bob222 6. 3. 2016 14:34

Dík za link Lukáši, určite prebehnem..
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 7. 3. 2016 01:31

LHE: ale ty hires snimky opravdu nemaji puvod v roce 1961 a to do oci bijici klonovaci razitko tuplem ne. Spis mi zkus objasnit ty chybejici stopy od roveru, hloubku a tvar stop od astronautu (zkus si takovou stopu udelat do mouky...), absenci stopy od trysky LEMu, ci onen podezrely tvar "Slunce". Take je zvlastni, ze ani na jednom snimku nejsou hvezdy a to ani po dodatecnem zesvetleni. Vubec, ani naznak, nic. Chapu, ze dyn. rozsah sceny na mnohych fotkach prevysuje schopnosti filmu, ale rozhodne ne na vsech.

Puntik: konstrukce skafandru je zasadni, protoze je v ni odpoved na otazku, proc v nem clovek nezmrzne, ci se neupece (jak si ty poznamenal). Naproti tomu Hass 500 dle informaci zadnou sofistikovanou izolaci nemel. A vzhledem k tomu, ze celuloid mrzne tusim uz pri nejakych -20 a tavi se pri +60 (klidne me oprav), si opravdu nedokazu vysvetlit, ze mu prostredi na Mesici, potazmo kosmickem prostoru obecne (gama&UV zareni), vubec neuskodilo a vylezly z toho tak technicky brilantni snimky.
A pokud je tvrzeni o absenci AE a hledacku pravdive, pak smekam pomyslny klobouk pred austronauty, ze to v tech podminkach tak bezchybne vyfotografovali.

PS: kdybych chtel byt just rypavy, tak poukazu na absenci pretlakove komory v LEMu, ale tento fakt at si vyresi kazdy sam za sebe.
Petr Luňák
Návštěvník
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků