Fenomén R71 vs. pentaxfriends

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Lotrandor 24. 2. 2016 00:01

Pocit "svět se točí kvůli mě" je problém vždy.
Stejně tak "nepodléhám reklamě. Já má třeba velkou odolnost na některý formy a zcela mizivou na jiné.
To vůdcovství stáda bude nějaká projekce. Tady se to přeskupuje tak rychle, to je skoro dynamickej systém, to je obtížný i sledovat.
Lotrandor
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bob222 24. 2. 2016 08:56

No, dúfal som v fun potential tohto vlákna, no zatiaľ nič moc.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod CA.. 24. 2. 2016 13:18

Několik vět… k údajnému hejtu na R71

Vlákno „Kdy nahradí….“ bylo z hlediska správy fóra označeno za kecací, což – jak se zdálo – leccos umožňovalo, jako třeba možnost vyjádřit se v něm k předchozím příspěvkům. To jsem učinil a reagoval na R71. Do půl hodiny byl můj příspěvek vyhoštěn z tohoto památného vlákna s benevolentními hranicemi až na vzdálený okraj galaxie do samostatného vlákna, to vše s brzkou hrozbou dalšího digikomisaře o možnosti jeho uzamknutí. Tak se nepostupovalo ani k mnohem rozsáhlejším konspiracím PL, ani k diskusi o luxusních nožích.

Když je husa dostatečně významná, je přirozené, že o její potrefenost se postarají nějací příznivci, aby si sama nemusela „špinit ruce“. To jen poukazuje na významné místo R71 v zdejší hierarchii. Patří mu právem. Jeho příspěvky jsou vtipné, čtivé, poutavé, často s nadhledem a sžíravou sebereflexí, a dobře se pamatují, aspoň tedy mně. Ovšem tam, kde třeba Ganec při hledání argumentů usilovně guglí, R71 se evidentně často spolehne na svou vlastní představivost, zkušenostmi a dalšími povahovými rysy aproximovanou. Ovšem i daleko chytřejší lidi, než tu jsme my vespolek, vážně uvažovali o tom, zda svět neexistuje jen v jejich vlastní představivosti.

O čem byl můj původní příspěvek?

1. Vyjádřil jsem se k pentaxfriends.eu (o kterém byla v kecacím vláknu řeč). Trvám na tom, že je to mírumilovná internetová pospolitost se slušným virtuálním chováním a je dobré tam zajít pro radu ohledně konkrétního technického problému, za osobními zkušenostmi uživatelů, které často svou zasvěceností dalekosáhle přesahují informace z návodů a recenzí. V dobré víře předpokládám, že nejinak to funguje i na fórech fuji, nikon atd. To, že se pak lidé dále svobodně druží podle vlastních sympatií, snad není patologické. Co by se pak muselo říci o družení ve firmách či institucích?? Mělo by se léčit? A k hovorům o technice: technika není nejjednodušší a nějak se osvojit musí. Když někdo upoceně používá štětec, abych se věnoval konkrétnímu příměru z umělecké branže, kterým R71 ve vlákně zdatně operuje, a ten mu nesedí a pak s úlevou najde jiný a s ním mu jde práce od ruky, nemá právo mít ho v oblibě, mít ho rád – jako dobrý nástroj? A informovat o něm?? Vždyť to tu dělá Ganec, FOE, Pemar a na nejvyšší úrovni se relativní spokojenosti nevyhýbá ani dadajax či kozakm. Upřímné hovory o tvořivosti, o tvorbě, a zvláště o vlastní, jsou dost náročné i pro spřízněné duše, lidé tedy věnují prostor diskusi o techničtějších aspektech, protože jsou užitečné a mnohem lépe sdělitelné a přenositelné. Tomu se mám jízlivě vysmívat?
2. Dále jsem svým způsobem shrnul to, co o sobě zde můj oblíbený (opravdu to myslím vážně a upřímně: můj oblíbený - a asi nejoblíbenější zde, protože Melancholický Trol není tak aktivní) autor R71 sám napsal a jak se zde prezentoval.
3. Na tomto základě jsem si ho pak dovolil charakterizovat jako mistrného rétora a v prodlouženém slova smyslu (když ho - i na základě jeho výroku o nulové toleranci – netypuji právě na bytostného demokrata) za tyrana, čili samovládce, s odpovídajícím místem v hierarchii, tj. potravním řetězci, tj. pomyslné společenské pyramidě, což je přece pozitivní ocenění, potvrzení úspěchu evolučního i společenského. A jistě se mnou budete souhlasit, že R71 si vede dobře i ve fotografické „nadstavbě“. Jeho fotka 4 policistů v brněnské ulici je prostě skvělá, i když sám mistr nám k ní skromně sděluje drobné výhrady. Fotka ze zabijačky je ukázková a i další fotky, i když si je právě úplně konkrétně nevybavuji, byly vždy na úrovni. Dále jsem přesvědčen, že pokud někdo kolem sebe dělá ty správné větry, má daleko větší šanci zapsat se do historie, byť třeba jen lokální, na straně cti a slávy – a k tomu se vztahovalo to možná poněkud nešťastné „Čest jeho památce!“.

Nemám rád nespravedlnost. Od Gance, biglesse, multynycka nebo PavlinyH ji v její lehce čitelné a primitivní podobě snesu, ovšem když pramení od schopného člověka, který se prezentuje jako přirozený vůdce (s chybami, které k tomu patří, tak už to v reálné společnosti chodí) jako je R71, svírá se mi srdce. Jsem rád a nepřekvapen, že R71 se do této diskuse nezapojil a dokonce věřím, že pokud to vůbec čte, chápe a jaksi taksi i může v něčem souhlasit.

Na adresu boba: v této komunikaci nejde jen o zábavu, s takovou potřebou doporučuji vyjůtubovat si třeba Náhlovského či nějakého ekvivalentního slovenského komika. Nebo gancovky, jako poslední stádium pokleslé fotografické zábavy.

Nakonec je můj příspěvek mnohem delší, než jsem čekal (a kdo na to má, pánové?), ale snad se tento polopatistický způsob vyplatí k dobrému ozřejmění toho předchozího - který neměl být hejtem na R71.

Ku*va, hoši, guten tak?? Lidi, co se stalo s vaším smyslem pro humor, nadsázku, grotesku, sarkasmus? A… měl jsem vás rád, b(z)děte!

Ještě jednou se pokusím zveřejnit svůj původní příspěvek ve vlákně „Kdy nahradí…“ s tímto komentářem, protože věřím, že tam patří a že svým způsobem na to mám právo. Kdo s tím souhlasí, držte palce!

Děkuji za pozornost.
CA..
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 24. 2. 2016 16:24

JSP070 píše:LOL Cakal som, ze luxus vlastneho vlakna bude dopriaty skor PL alebo Gancovi.
Puntík píše:Ganec už vlastní vlákno má, i když povodně patřilo F-ABC. :-)
Ja naozaj svoje vlákno mám O:-)

Ale nie je to “Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?”, ale “Gancove otázky a odpovede” (pôvodne nazvané asi "no poďte do mňa"), ktoré som vytvoril, aby sa v "kdy .." mohlo diskutovať o bezzrkadlovkách a nie o mne (vtedy tam ešte neboli také offtopicy ako dnes).

No admini ho prehodili "na smetisko" a tak to zakapalo, lebo sa to nezobrazovalo na hlavnej stránke a ani mi nechodili notifikácie. Asi tak.

-- 24. 2. 2016 16:45 --

hoax píše:Já si u sebe třeba všímám, že když s někým diskutuju, některý lidi nechápou, že popisuju to o čem si myslím, že je realita a nějak funguje. Neříkám tím, že souhlasím s jednou nebo druhou stranou.
Asi tak aj ja.
(dokážem pochopiť, prečo si niekto nasadí sluchátka a postrieľa susedov, no ja by som to nespravil)
Ďalšia vec je, že to čo píšem je len vrcholec ľadovca; riešim zvyčajne úplne iné veci.

R71 napísal vo vedľajšej diskusii:
Radek71 píše:1) Mas problem, pozna se to podle toho ze ho resis. Skoro z kazde vety to kape. Napriklad poukaz, ze moderatori jsou problem, protoze vlastni nejaky typ zarizeni. Jak uvazujes, tak je to u tebe problem cislo jedna, asi to prekonava i bezne provozni problemy cloveka, typu manzelka, deti, prace, bydleni, finance.
2) O tom vubec debata nebyla. Debata byla o tom, ze obvinis moderatory, ze spatne moderuji, protoze maji DSLR, kdyz pak moderator napise, ze "ganec tvrdí, že nemam rád bezzrcátka.." tak napises "To by ma zaujímalo na základe čoho si na toto prišiel." No prisel na to z asi 2500 postu, posledni na te stejne strane.
V tomto je úplne mimo.
- napísal som len svoj názor na to, prečo sa vlákno "kdy .." zmenilo na kecacie.
- žiadne riešenie problému (so "spamami" som sa zmieril už dávno; až tak moc mi to nevadí, keďže občas sa tam rieši aj niečo zaujímavé).
- žiadne obviňovanie, len postrehy, že moderátormi voľakedy boli najväčší obhajcovia zrkadloviek (FotoABC, tuším aj reign, ...) a že sa neriešili vulgarizmy.

Otázka "na základe čoho si na toto prišiel" nebola otázka na moderátora, ale jednoducho reakcia na text diskutéra typu "ganec tvrdí". Tak som chcel vedieť, že kde.
(keďže viem, že nikdy som nič také nenapísal, tak sa snažím porozumieť vašemu mysleniu tým, že si porovnám vaše tvrdenia o mojich tvrdeniach s mojimi skutočnými tvrdeniami)
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kaapa 24. 2. 2016 17:13

Lotrandor píše:
Kaapa píše:Lotrandor: No to ja taky, jen nekdy se ozvu. Kdyz me jen pripada ze zrovna ty znas odpoved kdykoliv a na vsechno. Neuraz se ale to vazne nechapes puvodni myslenku diskuze ktera tady vznikla?


To dělaj ty internety, já jsem jinak introvert.

Někdo čumí na růžovku, jinej krafe na internetu.

Já původní myšlenku chápu, je to jednoduchý, někdo si myslí, že je lepší, protože není ofce. Je to takovej postmoderní přístup, jakože na mě neplatí reklama. oficiální zprávy apod. Tak já si taky přečtu idnes, čtk, AC24, taky si myslím, že nejsem ofce, vím co je to Zvědavec. Nikoho z nich neberu moc vážně, to je ten cynsmus ve mě. Každej to máme nějak ložený. Taky rozumim tomu, že když někdo foťák kupuje, že tím žije. Tu etapu máme taky každej, dřív nebo později. Takže v čem je ta odlišnost? Oba máme foťák, oba máme auto, oba foťák i auto používáme. No a já si nemyslím, že tím že jsem si vybral Nikon, jsem spasil byť jedno pracovní místo v Thajsku. Případně se nějak odlišil od davu, v mém světě by to asi byl Canon.

P.S. nejvíc všemu rozumím, když se mi něco strašně nechce dělat :)

-- 23. 2. 2016 21:15 --

btw, myslíš že aspoň směřujeme k nějakému pochopení, nebo je to marný?


Ano uz pomalu chapu jak vidis uzivatele Pentaxu, jen si nejsem jisty zda ty chapes o co doopravdy jde. Pises ze si kazdy projde obdobim vyberu pristroje, tak proc by ten dotycny, ktery si pro sebe vyselektuje Pentax, mel byt nekym lepsim mi doted ale unika. Tu myslenku se pokus vic rozvest, mozna se pak nazorove sejdeme.

Znam spoustu lidi co bere veci jako spotrebku, lyze, kolo, auto atd. Jsou ale i taci, kteri kupuji lyze a lyzaky velice peclive, kazda znacka nesedi na noze tak jak by mela. Kolo ma taky jine vlastnosti, i kdyz maji vsechny retez, brzdy a dva rafky. Auto je na delsi diskuzi, potrebuji spolehlivy off road, tak sem to resil vic nez lidi co potrebuji jen ekonomicke auto co zere malo benzin. No a zacnes zjistovat, docela zajimave, ze xy lidi stejne znacky co si poridil, jedno co, maji podobne nazory, mysleni, humor atd. jako ty. Myslis ze to tak funguje?

-- 24. 2. 2016 17:25 --

dadajax píše:Kaapa: no nevím, já se pohybuju mezi fotografy a ti neřeší blbosti kolem značek a konkrétních modelů foťáků. Takže se s nima úplně bez problémů bavím ať už mají Pentax, CaNikon, Olympus, Panasonic, nebo cokoliv dalšího.

Pak jsou tady hračičkové co je více zajímá ten samotný přístroj, hrabou se v grafech a testech na internetu. Ale s takovýma se v reálů vůbec nestýkám...asi proto že oni nefotí ale sedí doma a studujou informace o těch svých přístrojích, aby měli v diskuzích čím argumentovat :)


Dadajax a nemas zrovna ty nejaky ten web kde popisujes svoje myslenky a nazory o vyberu fotoaparatu? Vzdyt je to normalni ze to kazdy resi, maly, velky, FF, APSC atd.

-- 24. 2. 2016 17:52 --

chel píše:
Kaapa píše:Uz vidim jak chlapik s Leicou m9 pozorne posloucha Lotrandovi nazory na nikon D7000 a LHE se bavi s chlapkem se Subaru jak mu jede jeho Mondeo krasne po dalnici do Nemecka... Nektere znacky nejde porovnavat, stejne jako zamereni. Jezdim na silnicce a budu se bavit s nekym o tom jak jezdit sjezdy na horskym specialu? Asi ne ze.. Pentax je a byl vzdy tak trochu jina znacka, nijak masova zalezitost pro vybranou zakaznickou cilovku. Btw. jezdim Subaru a mel jsem Pentax ;)

Nesouhlasim s tvym nazorem. Nejde ani tak o techniku ale o to co s tou technikou delaji. Tazke ano chlap s leicou muze poslouchat nekoho kdo ma D7000 a muzou se bavit treba o foceni portretu. Jde spise o tridu fotaku a jeho pouziti v praxi nez o znacku. Nekdo se stredoformatem Hasselblad se muze bavit s nekym kdo foti s nikon D800 jelikoz pridana hodnota velikosti cipu neni tak velka jako priprava samotneho foceni, svetlo, foceny objekt atd.
Takze ano. Reseni znacek, muze byt chapana jako "civilizacni nemoc". Je to proste o vymyti mozku marketingem a naslednymi jevy, ktere uz vychazeji jak produkt z jedincu samotnych. Takove foto hipsterstvi.


A ja tvuj nazor akceptuji :) Vzdyt pises o tom samem co ja, jde o tridu fotaku a zamereni. Kdyz se najde spolecne tema, vzdycky je ta debata takova vic uprimnejsi. Vic si pokecas s clovekem co foti stejne motivy, exteriery nez napr. s nekym kdo uprednostuje umele svetlo nekde v atelieru a foti umeni. Jen tak mimochodem, narazil jsem vazne na x lidi co se divilo ze znacka Pentax vubec existuje. Pak ale narazis na typka co ma taky Pentax a ta debata o foceni je vazne jina nez s lidma co se divi co to mas za pristroj. To same asi funguje u Leica fotoaparatu a jejich uzivatelu, neni to pro mainstream a pro vetsinu lidi nikdy nepochopenym rozhodnutim.

Jak Leica tak Pentax zrovna na vymyvani mozku moc nespoleha, neni ani cim je vymyt :D
Kaapa
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cport 24. 2. 2016 22:58

kaapa: za me palec nahoru, ja bych tim ten cas neztracel. Jen nevim, jestli to pochopi. Uz to tu vysvetlovalo vic lidi a marne.

Zarazi me, ze nekteri muzou nejakou skupinu (treba i ty pentaxfriends) nazvat idioty ci ukazy vykazujici socialni deprivaci a nebo jiny problem v socialni oblasti a ono to tady prochazi ... skutecne diskuse na urovni, ledacos to vypovida o moderatorech ...
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 24. 2. 2016 23:12

Kaapa: já ti nevim, má smysl reagovat když předestíráš jakousi podobnost pentaxu s leicou? to je prostě end-of-line; nevim co s tím, fakt ne.
Lotrandor
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Puntík 24. 2. 2016 23:37

Proč ne ? Rozšířenost Pentaxu i Leicy oproti Canikonům i četnost reklamy je v obou případech (údajně) pod dvě procenta. A někteří majitelé Canikonu sice vědí, co je to Leica, ale nevědí, co je to Pentax. A stejně jako někteří nechápou, proč si koupit Leicu...... ;-) :-)

Mimochodem, nemá náhodou Leica a Pentax v některých svých modelech stejný čip ? :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Kaapa 25. 2. 2016 01:18

Lotrandor píše:Kaapa: já ti nevim, má smysl reagovat když předestíráš jakousi podobnost pentaxu s leicou? to je prostě end-of-line; nevim co s tím, fakt ne.


Tak docela bych rad vedel tvuj nazor, urcite ho mas.

-- 25. 2. 2016 01:22 --

cport píše:kaapa: za me palec nahoru, ja bych tim ten cas neztracel. Jen nevim, jestli to pochopi. Uz to tu vysvetlovalo vic lidi a marne.

Zarazi me, ze nekteri muzou nejakou skupinu (treba i ty pentaxfriends) nazvat idioty ci ukazy vykazujici socialni deprivaci a nebo jiny problem v socialni oblasti a ono to tady prochazi ... skutecne diskuse na urovni, ledacos to vypovida o moderatorech ...


Me to zatim bavi, rad si poslechnu nazor druhe strany :) jen to nekdy boli..
Kaapa
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 25. 2. 2016 07:31

No, ja som asi nejaký sociálny vydedenec. Pentax som roky užíval, ale na stránke pentaxfriends som bol asi 2x v živote. Skôr som si pozeral info o starých objektívoch u dimitrova a raz som s problémom starých skiel oslovil puntíka SZ.
Nejako som nemal potrebu hľadať spriaznenú pentax dušu, čo má rada tiež 12 ročnú chivas, cohiby a letecké dejiny. ;-)
Kam so mnou, deprivantom?
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod dadajax 25. 2. 2016 08:41

Kaapa píše:Dadajax a nemas zrovna ty nejaky ten web kde popisujes svoje myslenky a nazory o vyberu fotoaparatu? Vzdyt je to normalni ze to kazdy resi, maly, velky, FF, APSC atd.


Jak říkám, proti tomu nic nemám. Ale fascinuje mě že někdo tvrdí, že by si s fotografy co fotí s jinými značkami neměl co říct. To fakt nechápu.

A to říkám z pozice někoho, kdo fotí s Fujifilmem, který taky není bůhvijak rozšířený. Nikdy by mě ale nenapadlo si o někom myslet že je jakkoliv lepší, protože fotí se stejnou technikou jako já.

Zajímalo by mě, co dělají Pentaxisti, když někdo z jejich řad přejde třeba na Canon nebo Nikon? Úplně ho zavrhnou a ze dne na den se s nim přestanou bavit? :)
dadajax
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod lennyl_2 25. 2. 2016 09:20

dadajax: Pentaxisti nerobia nic :-) normalne sa bavime, davame fotky do galerie, chodíme spolu fotit. ja som presiel z Pentaxu na Nikon a par chalanov si dokupilo k Pentaxu aj Fujiny.

a ako som si vybral prvu zrkadlovku? v praci v kancli skoro vsetci kolegovia uz fotili na zrkadlovky. kazdy tu svoju doniesol a som si ich skusal, ktora mi najlepsie sadne, najlepsie sa drzi a nie je moc draha.
Nikon D50, Canon 400D, Pentax K100Ds. vybral som si vtedy pre mna najvhodnejsiu - Pentax K100Ds.

ked som isiel po rokoch kupovat full frame (kvôli hladaciku a ISO), pre radost, v predajni som si dal ukazat vsetky FF (Canon, Nikon, Sony) a vybral som si Nikon. lebo mi najviac vyhovoval (drzanim, ovladanim, cenami aj skiel).

neviem preco sa ide kazdy p*o*s*ra*t zo znaciek, ved si kupim to co mne najviac vyhovuje, nie co ma sused, ci?
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod cport 25. 2. 2016 09:31

dajadax: Prosim te, odkud mas tohleto - Ale fascinuje mě že někdo tvrdí, že by si s fotografy co fotí s jinými značkami neměl co říct. To fakt nechápu. ?

Co ja znam Pentaxaky, tak vetsina techniku vubec neresi a nezajimaji je ani diskuse o technice (Canon, Nikon, Fuji, Sony nic).

Mensina se o techniku zajima, ale pak je zajima technika bez ohledu na znacku. A spousta z nich si uz koupila Sony, Fuji, Nikon, Canon, kdyz jim to vyhovovalo vic. A bud se spolu bavi a nebo nebavi bez ohledu na znacku.

A pak jsou, asi jako v kazde poctnejsi skupine, nejaci jedinci, kteri "vynikaji" (viz Ganec a Olympus), ale vztahovat chovani jedincu na celou skupinu ... mi prijde prinejmensim podivne.

-- 25. 2. 2016 09:33 --

lennyl_2 píše:
neviem preco sa ide kazdy p*o*s*ra*t zo znaciek, ved si kupim to co mne najviac vyhovuje, nie co ma sused, ci?


Presne.
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dadajax 25. 2. 2016 09:38

cport: třeba odtud?
Kaapa píše:Uz vidim jak chlapik s Leicou m9 pozorne posloucha Lotrandovi nazory na nikon D7000 a LHE se bavi s chlapkem se Subaru jak mu jede jeho Mondeo krasne po dalnici do Nemecka... Nektere znacky nejde porovnavat, stejne jako zamereni. Jezdim na silnicce a budu se bavit s nekym o tom jak jezdit sjezdy na horskym specialu? Asi ne ze.. Pentax je a byl vzdy tak trochu jina znacka, nijak masova zalezitost pro vybranou zakaznickou cilovku. Btw. jezdim Subaru a mel jsem Pentax ;)
dadajax
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod cport 25. 2. 2016 09:49

dajadax: ano, ta samostatna veta se da pochopit vselijak. V kontextu celeho prispevku ale snad kaapa vysvetlit dost podrobne, ze nejde o kastovani dle znacek, ne?
cport
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků