Problém s ext. bleskem Olympus E-620 + FL-36

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod TomasekCZ 11. 12. 2015 18:06

Ahoj, mám problém s ext. blesekm FL-36 společně s E-620. Nasadil jsem blesk na foťák, zapnul jsem foták a blesk. Blesk se nabil, ale při pokusu o focení se stále snaží otevřít interní blesk. Jako by tam ten ext., vůbec nebyl. Stalo se mi to už před nějakou dobou, ale pak to najednou začalo fungovat, tak jsem tomu nevěnoval pozornost. Dnes ani venku, ani doma mi ext. blesk nejede. Netušíto, čím by to mohlo být, co vyzkoušet a zkontrolovat ? Kontakty se na první pohleda zdají být OK..
TomasekCZ
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod T-Lama 12. 12. 2015 05:19

Mno, kontakty bych pro všechny případy na foťáku i na blesku očistil lihem a zkusil to pak ještě jednou. Pokud to nebude šlapat, nezbývá než zkusit tělo s jiným bleskem a blesk s jiným tělem, aby se vyloučilo, kde je chyba.

Taky bych se ujistil, že mám natvrdo nastaveno blýskání, atd.
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 12. 12. 2015 06:37

Ako máš nastavený režum blesku?
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod TomasekCZ 14. 12. 2015 07:53

Ahoj, no, jsem z nastavení trošku zmatený, upřímně, nikdy jsem nic nenastavoval, vždy to běhalo automaticky. Nicméně, blesk mám na AUTO, FOUR THIRDS, M.ZOOM 35 mm, F 5.6, ISO 100. Když zapnu foťák, mám blesk na AUTO a když vlezu do menu, tak v nastavení č. 2 mám BLESK REŽIM na VYP, protože když dám ZAP, tak se mi objeví menu a blesky A,B a C.Blesk A je nastaven na TTL, +/-0.0, symbol blesku/FP a v poslední položce opět symbol blesku. BLesky B a C jsou OFF.
Zkoušel jsem blesk A nastavit na AUTO, ale výsledek byl stejný. Opět při připojeném ext. blesku a namáčknutí spouště se pootevře blesk interní. Režim blesku pak musím zase nstavit na VYP, jinak se nemohu zbavit toho menu s blesky A, B, C.

TY kontakty jsou fakt čisťoučký. Nevím, jestli se na nich dá při odpojeném, ale zapnutém blesku, něco změřit, protože takto to vypadá, že foťák o tom blesku neví.

Ještě netuším, jestli se náhodou nedá udělat úplný reset obou zařízení, jestli by to nepomohlo.
TomasekCZ
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod T-Lama 14. 12. 2015 09:11

V první řadě - to menu, co popisuješ, je pro bezdrátový ovládání blesku - což je mimochodem důvod, proč vyskakuje interní blesk, protože se používá k řízení ostatních mimo tělo. Tedy toto celé menu nech vypnuté, veškeré náležitosti normálního blýskání by měly jít nastavit aniž by se člověk menu dotkl.

Pro jistotu nastav blesk na Manual nebo TTL (ovládáním na blesku), na foťáku by se měl mód přepínat podržením tlačítka s bleskem a otáčením kolečkem ... každopádně vyber ikonku jen se samotným bleskem, pak by měl blýskat při každé expozici.

Pokud ani v případě těchto nastavení nespolupracuje, je třeba to zkusit s jiným tělem i bleskem, protože v tom případě je v jednom chyba.
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod TomasekCZ 14. 12. 2015 09:46

T-LAMA: Díky, doma vyzkouším. Já jsme tím menu byl také překvapený, nikdy jsem ho nepoužil. OK, takže všechno v tomto menu vypnu. Vůbec ovšem nechápu, jak došlo k přenastavení, protože o tom menu pro dálkově řízené blesky jsem ani nevěděl a nikdy do něj nelzl. Dám vědět, jak jsem dopadl.
TomasekCZ
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod TomasekCZ 14. 12. 2015 11:24

T-LAMA: Tak jsem zkusil, blesk A jsem nastavil také na OFF jako ostatní a toto menu jsem nastavil NA VYP.
Blesk jsem zkusil na AUTO, MANUAL, k nastavení TTL se nějak nejsem schopný dostat. Vyzkoušel jsem obojí a stále se int. blesk otvírá.

Netuším, jestli ještě na blesku nemůže být něco špatně nastaveno. Když přidržím MODE, tak:

ILL A
CLP on
4 - 3
m
Blesk +/- on
Obrázek blesku z profilu OFF (zkusil jsem i ON a je to stejné)
GN on
ISO F on
ISO 100


Tak, teď jsem z toho ještě větší blázen. Zkusil jsem blesk sundat, znovu ho nasadil, směr odraz o strop, Namáčkl jsem spoušt, int. blesk se otevřel, ale já domáčkl a došlo k expozici a blýskl ext. blesk. Vyzkoušel jsem znovu a blýská ext., ale int. je pootevřený :-( Takže asi mám něco někde blbě nastavené. Zkusím někde dohledat návod k blesku, myslím, že jsem ho někde měl stažený.

-- 14. 12. 2015 12:16 --

Tak jsem nastavil hodnoty blesku na default a pak ještě zkusil i reset blesku, ale nic nepomohlo. Navíc netuším, proč mi nejde na blesku aktivovat TTL AUTO režim.
TomasekCZ
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod T-Lama 14. 12. 2015 12:35

Otvírání interního blesku by mělo jít vypnout v menu F.

Když na blesku přidržíš Mode, dostaneš se do servisního menu, do kterého má smysl vlézt možná tak jednou za život, nastavit si tam co má blesk ukazovat a víckrát to pak neřešit. Pokud nejde nastavit TTL, FP, ani nic podobného ale blesk přesto dokáže blýsknout, pravděpodobně je problém někde v těch kontaktech, co jsou mimo středový kontakt blesku. Samotný stačí na blýsknutí, ale bez těch ostatních blesk neví, že je na těle (a pak nejde nastavit TTL ani FP) a stejně tak tělo neví o blesku.
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod TomasekCZ 14. 12. 2015 15:08

Aha, to jsme nevěděl. Tzn. TTL nejde nastavit na blesku, pokud není připojen k foťáku, chápu to dobře ?
Mno, teď, jak ty kontakty zkontrolovat ? Dá se na nich něco naměřit ? Předpokládal bych spíš problém na blesku, kde jsou ty piny pohyblivé.
TomasekCZ
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod bob222 14. 12. 2015 15:39

Dobre pozri či docvakávaš nadoraz, ono tie malé kontakty sú extrémne prťavé a stačí ak nedolieha mm a je problém.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod TomasekCZ 14. 12. 2015 16:35

Mno, je to dotlačený až na doraz, kontakty jsou fakt čisté, sázel bych spíš jestli může být něco u blesku pod těmi pružinkami. Snad bude možnost vyzkoušet u bráchy s jeho E-500, co to dělá.
Ono, dostat se do té botičky, nebo jak se tomu říká je dost vopruz. Už jsme kdysi měl jednu FL-36 rozdělanou a dostat se tam bylo šílené. Bohužel, ta měla něco odpáleného na desce, tak už jsme ji ani neskládal, ale díly bych možné pořád mohl mít někde doma.

-- 14. 12. 2015 17:20 --

Tak, teď jsem po nasazení blesku do sáněk na doraz ještě lehounce přitlačil a potom teprve dotáhl pojistný kroužek. Blesk naskočil do režimu TTL AUTO. To by byla dobrá zpráva, ale foťák zaostří a exponuje bez blesku. interní blesk se neotvírá. Zoomování dle otáčení objektivu na blesku funguje.

Napadá mne jediné, kontakty na blesku nedosedají přesně na všechny kontakty v sáňkách.... což mi přijde zase divné. Všechny pružinkové kontakty pruží stejně.
TomasekCZ
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod T-Lama 14. 12. 2015 17:33

Něco podobnýho se mi před časem dělo s odpalovačem na E-M1, má tam vůli asi desetinu milimetru a když je mírně pootočenej, tak kontakty správně nedosedaj a tudíž nefunguje, na E-1 fungoval vždy za každý situace.
Stejně bych to pro všechny případy na obojím otřel lihem :D
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod TomasekCZ 14. 12. 2015 17:41

JO, teď jsem zrovna chtěl říct, že je tam nečekaně vůle lehce do stran, resp, lehounce jde s bleskem točit podle podélné osy. Je to 00 nic, ale bude to někde v tom přesném dosedání v sáňkách. Když je bek zapnutý, tak naskočí na režim AUTO, ale když jsem s ním v sáňkách lehce posouval, tak najednou skočil na FP TTL AUTO, ale zase nezoomoval, nebo jednou zase neodpálil blesk. Tak nevím co s tím, ale interní blesky nemám rád :-(

Dost mě to štve, protože blesk mi odešel asi před 1,5 rokem, tak jsem si ke své E-500 sehnal na eBay nový do teď běhal skvěle. Pak jsem bohužel za nečekaně nepříznivého počasí o E-500 přišel :-( Tak jsem z Japonska objednal použitou E-620, páč jsme ještě chtěl zrcadovku od Olympusu. Teď asi po roce použivání se objevil tento problém.

Zkusím otřít lihem a napadá mě, jestli by ty sáňky lehce nešly zmáčknout kleštěmi, že by se ta vůle třeba zmenšila ?



Tak, nechci to zakřiknout, sehnal jsem 70% líh, ale ač opticky nevidím rozdíl, mezi stavem před čištěním a po vyčištění lihem, tak po vyčištění lihem kontaktů na sáňkách i na blesku a na blesku i těch bočních, o kterých jsem do teď ani nevěděl, že tam jsou, se zdá, že to funguje.
BLeskjsem 3x zkušebně sejmul a nasadil a vždy naběhl do FP TTL AUTO a blejská tak, jak má. tAkže, TAKOVÁ BLBOST O:-) Děkuji všem za pomoc a trpělivost.
TomasekCZ
Kolemjdoucí


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků