Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Radek71 27. 8. 2015 21:04

U sportu to uz je extrem, respektive tomu se asi nikdo nedivi, ja nestiham klasicke situace. Jediny co mi "funguje" je to, ze pri pripadnym presunu o radove metry, jsem schopen v takovym poloslepu pripravit fotak tak jak potrebuju, tedy prepnu treba na AV, namotam nejakou Fx a zaroven si hodim bod doprava. Kdyz uz ale fotim, tak je to vyrizeno.
Ta snaha to tam dostat a ta nespoluprace vsech lidi na place je umorna, nesnasim necisty kompozice, klasicky dobre chytnu sestiletou holcicku jak kropi z velke proudnice realne horici barak, zepredu, vsechno dobre, ale za ni stoji 150kg baba v cervenym svetru z ktere je videt leva ruka a kus bricha a je primo za hlavou te holcicky. Kdyby byla cela, mimo DOF a mimo obrys te holky parada, ale takto...?
Jediny kdy mam cas je nejaka ***** krajina, kde necham P a posunu roler abych tam mel F8 a mrknu jestli to udrzim. A pak portrety, tam davam Acko, jinak dost casto Time, to je ale vyssi divci, to se mi nechce vysvetlovat. Hlavne kdyz se fakt ma fotit, tak zasadne a vzdy P. S Ackem uz se dokurvilo tolik fotek....

-- 27. 8. 2015 22:04 --

Dlouhej cas poznam az tak 1/30.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 27. 8. 2015 22:01

Radek, asi jsem nepochopil, jestli jsem námět k ironickým bajkám superheros a partě opičáků táhnoucích se za turistou s ateliérem, dal já, nebo někdo kolem. Fujinu používám jenom na statický věci, protože pomalý ostření nepoužitelný na pohyb, zpožďění EVF a lagy po fotce (mačkám pozdě daleko častěji než s DSLR), šíleně dlouhý ukládání na kartu (udělat s X-E1 krátkou sérii v pomalým modu 3sn/s znamená dalších 10 dlouhých sekund si nezafotit). U statickýho focení je vždycky čas na kontrolu expozice, zvlášť v případě týhle Fujiny je to i vhodné, protože 1) neexponuje zrovna konzistentně, 2) volič kompenzace expozice je na rohu a vždycky, když foťák vytáhnu z brašny, je jinak, 3) je dobrý se vyvarovat přepalů kvůli celkem malé rezervě rawu ve světlech (oproti návyku z mého Nikonu), 4) Fuji spešl oldschool nastavení clony kroužkem na objektivu, je to příjemný, ale taky se to rádo omylem přetáčí. A moje vlastní spešl vada že neudělám fotku rovně, tudíž využívám vodováhu, jinak rovnám 1,5°. Po 15 letech focení mám naprosto jasno, jak má vypadat nastavení na danou fotku a přehlídnout ho na těle nebo v hledáčku (je tam všechno potřebné a velkým tlustým fontem) je z hlediska časové náročnosti naprostá prkotina proti nalezení správnýho místa pro fotku nebo vystihnutí okamžiku. Když s tímhle foťákem fotím na ulici nebo momentky, tak ho nemůžu strčit do brašny, ale houpe se mi na krku nebo je sevřen v dlani, nastaven s maximem automatik, autoISO, středový bod a rekompozice, clona na auto nebo nějaká neškodná f/4-5,6... atd, pak odpadá většina zmíněných starostí krajináře, a můžu se soutředit jen na kompozici a moment (teda s tou výhradou, že chvilkama kvůli ukládání nejde fotit vůbec).

rodri, imho je potíž hlavně když je DR snímače o tolik větší než DR zobrazovače. U Fujin máš velkou rezervu ve stínech a malou ve světlech, snažím se tomu expozici přizpůsobit, takže trable s těžko čitelnými stíny v hledáčku prostě někdy mívám a není mi to příjemný. Můžu si sice nastavit maximální hodnotu HDR a zlepšit náhled v EVF, ale je to krok navíc kvůli pár fotkám a pak abych to zase vypnul a nemrvil fotky, které to nepotřebují. Defaultně mám funkci na nule a neřeším ji.

...A přes tu kritiku mám X-E1 rád, rád s ním fotím a prodávat ho neplánuju, protože za tu cenu nic lepšího jen tak neseženu. Reálné fungování s ním není ani zdaleka tak dramatické, jak to vypadá.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Radek71 27. 8. 2015 22:36

Ale ne, nebo nevim. To se mi jenom uzavrel takovejch kruh lidi, kteri jsou de facto stejni, to je asi neprenosne, kazdy to muze mit vysledovane jinak. Proste nekdo napise ze ostrit pohybem po LCD je rychle a prehledne a ze v hledacku vidi jak bude doopravdy fotka vypadat a nekdo si to zapise do sesitku a nekdo se sesype smichy.
Hlavne je tam videt to neffovske geeovstvi, to jak uz nekdy pred 8mi lety ukazoval nejaky CASIO s histogramem, co narozdil od vsech predeslych modelu zobrazil pred focenim (do te doby byla implementace pouze do prohlizeni) a ukazoval tam nejakou scenu na A a dal tam blbe clonua postupne ji upravoval, az byl histogram spravne a pak vyfotil tu zahradu s trpaslikem. A vlastne bylo vsechno v poradku, rekl ze od teto doby je konec beznymu foceni, ted mame v ruce tuto vymozneost a uz nikdy nebudeme mit spatne exponove fotky. Aby jsi se tomu mohl smat, tak musis mit neco odzito, to neni o tom kdo co kdy nafotil, to je pouze o schopnosti videt frikulina jako je Ganec, ktery meri stydky pysky suplerou a opisuje nejakou knihu o anatomii, aby dokazal, ze si vecer uzije. Tak zmereny to ma spravne, suplera je presna, vajecniky jsou take na wikipedii zakresleny v poradku ....
Jinak jak nema fotka kaceni se o procento, tak neni ode mne. Takze tu libelu pouzivam taky.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fryw 27. 8. 2015 23:14

Já si až teď všiml že jsem svůj dotaz ohledně EVF dal do špatného vlákna. Mělo to být do 3-denní srovnání Olympus OM-D E-M5 Mark II a Nikona D7100. Tady se řeší uplně něco jiného...
Fryw
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pavel Breit 28. 8. 2015 06:54

I pokud si odmyslím silácký řečičky některých fundamentalistů (někdy jsou i zábavní, teda spíš zřídka) , je zřetelně vidět hranice uživatelů primárně EVF / zrcátko. 2 různé typy hledáčku, 2 různé přístupy.
Pavel Breit
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 28. 8. 2015 07:46

Ja cekal, ze evf bude pruser a muzu rict, ze uz prvni generace A7 me vic nez prekvapila... Tech situaci, kdy by me nejak omezoval je celkem minimum. Ale je to castecne dane i tim, ze nektera temata vyradil autofocus, ktery proste na sport nestaci, ani kdyby Ganec opsal vsechny propagacni materialy k bezzrcatkum.... Ty dodatecne i formace, vodovahu atd. povazuju za super treba pro klidnejsi coceni jako krajina apod. Na primym slunicku je super moc si prohlisnout fotky v hledacku. Na MF je lupa v hledacku o rovska vyhoda proti zrcadlovce.... Jinak na histogram nekoukam a mam to podkbne jak psal Radek. Ale co se mi osvedcilo je zobrazeni prepalu v hledacku. Clovek vnima ze mu tam neco blika a vi, ze se neco deje. Ze zacatku me to mirne stresovalo, ale po par tisicich fotek bilych psu a krajiny s bilymi mraky uz tak clovek podvedome vi, kdy to blikani ma vyznam a kdy je to jedno. Je bych to bral jeste barevne podle kanaku, kde je prepal.
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod Radek71 28. 8. 2015 09:52

No a co, tak neco blika. Blika mi 30% jednoho mraku, jinak si nepamatuju 10 let zpet nejaky prepal, ktery by byl problem, mozna ta svatba/nevesta, ale co jsem fotil, tak taky to neni problem.
S tou libelou paradoxne to stiham casto vyrovnavat i kdyz neni cas.

-- 28. 8. 2015 10:55 --

Mimochodem od fotky nevesty si pamatuji Gance. Bylo to jeho prvni ostuda v jeho dlouhe serii. Porovnaval vyblitou fotkunevrsty z DSLR a peknou bilou nevestu z PENu, ktery frkl blesk jak ho nekdo upozornil. Krome dalsich asi 10 problemu (rizla nevesta v kontikach, z boku, v silenym prostredi apod) mel zaostreno na barak za nevestou. Mel asi stary FW.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 28. 8. 2015 11:28

Ne tohle jsem myslel jako něco co používám já osobně, ne že bych to považoval jako nějakou obecnou výhodu. Prostě často fotim bílý psy, černo-bílý psy, hnědo-bílý psy a prostě po těch ??-tisících fotek už mam nějak nakoukaný, jaký blikání by asi mohlo vadit a jaký je v pohodě, protože chybějící struktura srsti může být zásadní problém a zabije i jinak dobrou fotku. To blikání nijak nezkoumám, to už je spíš takový reflex. To je nepřenosný, je to už možná spíš nějaký deformace :-)
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod chlapcisko 28. 8. 2015 12:21

Tu sa kváka o všetkom, tak to dám sem:
http://farbspiel-photo.com/learn/do-uv- ... -your-lens

Kto si doma každý víkend leští objektívy, nech to radšej nepozerá.
chlapcisko
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Radek71 28. 8. 2015 12:32

Tak jsou specialkz, ja treba hodne, zasadne nesnasim nasedlej snih, prijde mi to jako fatal chyba. Takze jdu dost do plus EV a pak to ladim. Ale to jsou veci ktery neutecou, pokud bych fotil ty co se nechaji tahat na tech sanich, tak tam je to krizovka a kdyz by mi to zaclo blikat, tak bych asi po 20ti znicenejch fotkach muesl ubrat z 2 EV treba na jedno.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dadajax 28. 8. 2015 12:55

Zrovna při včerejším focení jsem si vzpomněl na jednu super "vychytávku" EVF. Když si během focení prohlížíte fotky na displeji a pak přiložíte hledáček k oku, ukáže se ten náhled fotky v hledáčku. Když si prohlížíte nějakou úplně jinou fotku (třeba z jiné lokace), většinou to mozek hned pochopí že kouká na náhled a je to pohoda.

Ale když prohlížíte třeba fotku ze stejného místa a přiložíte hledáček k oku, chvíli trvá než mi dojde že koukám na náhled. Jednou jsem v zápalu boje koukal pár vteřin na náhled a ještě řekl slečně ať se posune a divil se, že stojí tak strnule bez hnutí. To si pak připadám ještě více profi, než když fotím s krytkou na objektivu (ty jsem raději už přestal používat úplně)...
dadajax
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Radek71 28. 8. 2015 17:34

Dadajax, ja to snad poslu padesatikorunu. Toto se mi stalo taky protoze to mam novy, tak nejsem vyklidnenej a byl jsem uplne nepritejnej, myslel jsem ze se mi hryzl hledacek, tahal jsem za packu OVF/EVF a pak jsem to zapl, vypl, podruhe uz mi to doslo. Porad mam ale zmatek v prohlizeni, porad mackam ruzny tlacika abych zjistil, ze se mi to promita do hledacku, mozna jsem si mel precist navod.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rodri 28. 8. 2015 17:59

automatický přepínání displeje a hledáčku byla první věc, co jsem ve foťáku vypnul a od tý doby nikdy nepoužil.
rodri
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 28. 8. 2015 18:28

Tady, bych řekl, je řeč o náhledu fotky po vyfocení nebo při prohlížení, který si lze splést s live pohledem v režimu focení. Nebudu lhát, taky se mi to párkrát stalo:) Vypnul jsem zobrazení fotky po vyfocení (stejně to jen žere baterku) a před přiložením oka k hledáčku namačkávám spoušť. ...Docela by mě zajímalo, jestli mají některé bezzrcadlovky v režimu jen EVF automatické vypínání EVF při oddálení od oka. X-E1 má jen režim zapnutý/vypnutý oční senzor pro přepínání EVF/LCD respektive jen EVF nebo jen LCD, ale jedno z toho v aktivním režimu foťáku běžet musí, což je podle mne zbytečné plýtvání energií. Pořád foťák vypínat je pakárna.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ganec 28. 8. 2015 21:37

kosajsk píše:Hlasuji pro Gancovinu týdne
Akurát mám rozpísaný článok, ktorý by to určite tromfol ;-)
(no je toho viac čo tam chcem napísať, tak neviem, či to tento týždeň stihnem)

Dolgor píše:přes tu kritiku mám X-E1 rád, rád s ním fotím a prodávat ho neplánuju, protože za tu cenu nic lepšího jen tak neseženu. Reálné fungování s ním není ani zdaleka tak dramatické, jak to vypadá
čosi podobné som zažil už z E-P1 - no vtedy naozaj nič lepšieho nebolo
(mimochodom, tak ten článok začína, hoci je o niečom úplne inom)

Radek71 píše:Mimochodem od fotky nevesty si pamatuji Gance. Bylo to jeho prvni ostuda v jeho dlouhe serii. Porovnaval vyblitou fotkunevrsty z DSLR a peknou bilou nevestu z PENu, ktery frkl blesk jak ho nekdo upozornil.
PEN a blesk? :pozor
Dáko si to zle pamätáš :D

Ja si pamätám jednu s nevestou, ktorú brácho naschvál dokazil zosvetlením tieňov a ltokar mu zatlieskal, že aká pekná fotka ;-]
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků