Zalohovani fotek, jak nejlepe ?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Puntík 14. 12. 2014 13:40

Mipal, - jako lukas_HE, odfotím, upravím a odevzdám a smažu. Vyměnil jsem za odměnu, už to není moje.
Jinak fotky dělám na jakési stanici s několika disky v rajdu, něco na druhém, který má čtvrtinovou spotřebu ve W, pak ještě několik externích disků, postupně podle toho, co bylo kdy aktuální, nepřepisuji na nové. Promazávám ovšem jen technicky nepřijatelné, zálohuji DNG i případný JPG.
Mám to doma, kdybych vyhořel, budu mít patrně už zcela jiné starosti... :-)

Takže spíš vyhraď jeden externí (USB), proč se ti má furt točit v bedně, když ho nepotřebuješ. A pak postupně další, nestojí to majlant.....

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 14. 12. 2014 13:43

Zaloha do 50% velkosti nie je zle riesenie, ak clovek vie spravit toto dobre. Ja to stale neviem .. pre fotodokumentacne fotky , v pripade, ze vysledok je slusny na tlac do A5, asi staci. Tlac na papier neviem ci je uplne ok, ak ide o atrament, kolko to vydrzi ? 5 rokov ? 10 ? Imho najlepsie je dokladne mazat, ciastocne zmensovat, delit na obycajne a extra a potom zalohovat a archivovat. Zalohovanie .. interny disk + externy (alebo NAS), pokial toho nie je vela a nechcem aby v tom druhi nieco videli, tak siforvat a cloudove ulozisko. Disaster archiv potom na inom mediu a sup rodicom, do prace do suflika a pod. (disaster znamena opziar, potopa, kradez). Medium podla velkosti .. do 10GB by som volil CDcka, tie nemaju problem ani po 15 rokoch, DVD by som urcite ani neuvazoval, ale DVD-RAM ano. SSD a celkovo flashove veci opatrne, ich princip je taky, ze tak po 10 rokoch uz zacnu stracat naboj a tym aj informacie, plus obcas proste chcipnu bez varovania. HDD ... musia sa uchovavat v protimagnetickom obale a sem tam zapojit , pretoze ak zatuhnu loziska, dopadnu tiez blbo). Archiv je najlepsie raz za cas skontrolovat a pripadne presunut na ine medium. Novsie napr. :) Akekolvek presuny je nutne kontrolovat. Tj. md5ka napr. zdroj, ciel , az potom vymazania na zdroji.
Fotky vlastnych deti su dolezite , ale urcite nie je potrebne uchovavat v plnom rozlisenie tisicky kazdy mesiac. Po 15 rokoch je clovek vdacny aj za rozmazanu neostru zle vytlacenu papierovu fotku. Plati, ze menej je viac.
Este ma napadlo, ze nie zla archivacia je prevod fotky na filmovy negativ. Ale asi draha :D
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 14. 12. 2014 14:29

Dudisko:

Som iba prachobycajny amater, ktory foti len pre seba, ale fotim iba do RAW a aj zalohujem na externy disk.
Prave tieto dni sa vrtam v 4 roky starych RAWoch...ak by som mal iba 50% JPG, tak si s tym mozem vytriet r.t...nech damy prepacia.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod DUDISKO 14. 12. 2014 14:39

ok..
ja mám asi 85000 fotiek obyčajných a dobrých rwov len pár..
nevraciam sa k rawom.. fotky fotím tiež len do rawu.. upravím a idem ďalej.. snažím sa urobiť nové .. lepšie.. ako ide čas je to lepšie s technikou aj skúsenosťami..
DUDISKO
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 14. 12. 2014 15:03

Co se týče redukce velikosti, tak se dá RAW převést do DNG formátu, aniž by to nějak poznamenalo kvalitu. Já takto ušetřím skoro polovinu místa, což při stovkách GB není zanedbatelné.
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 14. 12. 2014 17:24

Lotrandor píše:Celou dobu se bavíme spíš o možnostech pro aktivního profesionála, který potřebuje uchovat výsledky své práce v průběhu zakázky i po jejím dokončení. Řešením na doma je i ten externí disk, má to ale svoje limity.


Asi jsem nechápavý, ale jak z diskuze vyplynulo, že se bavíme o metodách zálohování pro profesionální fotografy? V dotaze to nikde zmíněné nebylo a navíc "aktivních profesionálů" je tady na tomto fóru asi jak medvědů v Beskydech...
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod nicomhk 14. 12. 2014 17:26

NAS bych příliš nedoporučoval, RAID není technologie pro zálohu, ale zvýšení výkonu či dostupnosti primárního uložiště. Také v případě poruchy samotného NAS jsou data byť v RAIDu v 90% na filesystému EXT, který je pod windows nečitelný. Při výměně disků byť u NAS stejného typu musíte disky zformátovat. Pokud je výrobce NASu slušný a používá nativní ovladače, tak lze disk namapovat v Linuxu, ale to není zcela triviální a záležitost...
nicomhk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 14. 12. 2014 17:45

RAIDů je přece mnoho typů a některé výslovně nabízejí vyšší redundanci dat a tím vyšší bezpečnosti.
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ICEBOSS 14. 12. 2014 18:06

Mam NAS od Synology, 3*3TB a jeste jednu volnou sachtu. Je to RAID 5, takze odolny na vypadek jednoho disku (neni to samozrejme samospasitelny...). Jednou tydne je naplanovany ukol a cela slozka fotek se zazalohuje jeste na externi disk pripojeny pres USB k tomu NASu. Imho to celkem staci, ale neni to odolne proti kradezi. :shock: Po kolapsu NASu by mely jit data a RAID nacist v novem zarizeni.
Intel rulez everywhere and everytime!
Nepiste mi na ICQ a mejl, reste sve problemy tady, na foru!
ICEBOSS
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Radek71 14. 12. 2014 19:10

Nejdriv je nutne si ujasnit terminy a pak srovnat budiky. Za prvni, zalohovat aka RAID nepotrebuje NIKDO, mozna CTK nebo Fotobanka ktera kazdou sekundu prodat 4 fotky. RAID je produkcni reseni vysoke dostpunosti dat. VSICHNI fotografove potrebuji archivaci, tedy kdyz si jednou za 10 let smazou veskere fotky, tak aby si je mohli obnovit. ARCHIV je principialne offline geograficka zaloha, offline proto, aby nedoslo zmatecnou manipulaci k smazani a geograficky protoze riziko lokalnich havarii je skoro vyssi nez riziko poskozeni disku.
No a druha cast, srovnani budiku, prubezne promazavat muze nekdo, kdo fotil 8 let starym fotakem skoky na lyzich, tedy ma 4000 fotek a jednu dobrou. Normalni amater co se snazi nema sanci neco vyrazne promazat, ne proto ze ma vsechno dobre, ale protoze to nema schopnost v rozumnem case posoudit. Kdysi jsem se o to pokusil a u prvniho folderu kde bylo 54 fotek jsem travil odpoledne nad uvahou co smazat. POkud nekdo projede folder s 200 fotkama a za minutu jich 180 smaze, ma vyrazny problem a mel by rezignovat cokoli resit.
A nakonec, on to uz nekdo psal.. neni nic lepsiho nez se s novym RAW konvertorem vracet 8 let zpet a zkouset nove moznosti.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 14. 12. 2014 19:40

lukas_highenergy.cz píše:
Lotrandor píše:Celou dobu se bavíme spíš o možnostech pro aktivního profesionála, který potřebuje uchovat výsledky své práce v průběhu zakázky i po jejím dokončení. Řešením na doma je i ten externí disk, má to ale svoje limity.


Asi jsem nechápavý, ale jak z diskuze vyplynulo, že se bavíme o metodách zálohování pro profesionální fotografy? V dotaze to nikde zmíněné nebylo a navíc "aktivních profesionálů" je tady na tomto fóru asi jak medvědů v Beskydech...


To patřilo na první část mého vlastního příspěvku. Příště si rétorické obraty odpustím, abych tě nemátl :)

-- 14. 12. 2014 19:50 --

Radek71: NAS je především ochrana proti hardwarové chybě, v případě zrcadla prakticky jen proti hw chybě. Pokud máš strip - dva disky, zápis půlky dat na každý z nich - tak je to o výkonu. RAID5 a dál je pak podle počtu disků a konfiguraci o obou těchto variantách. spar disky ti umožní neprožívat ten výpadek příliš emotivně a dají ti trochu času na výměnu a přepočítání vadného disku v poli. Archivace pak kromě udržení historie chrání proti sw chybě, chybě uživatele, zachování auditní stopy (to už jdeme od fotek).

Dneska ideální konfigurace je strip v pracovní stanici kvůli výkonu a další prostor přes iSCSI na NASu (třeba Synology, ale ne ten nejlevnější). Tři disky v RAID5 a jeden spar disk. Na NASu pak běží sync na Onedrive a rozdílové zálohy po hodině na Crashplan. Tahle konfigurace je asi nejlevnější kombinace prakticky neprůstřelného řešení. Slabina je rychlost uploadu, rychlost případného obnovení po havárii, nutnost věřit cloudu a ne úplně basic level v konfiguraci toho celého. Taky se špatně hledá NAS s 10Gb síťovkou.
Lotrandor
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Flor.cz 14. 12. 2014 19:51

Radek71: s tím mazáním se to dělá jinak, aspoň mě to pomáhá. Nemažu špatné fotky, ale oštítkuji si ty dobré. Pak filtr nastavím na ty, co jsou bez štítku a ještě jednou je projdu, jestli tam není nějaká dobrá. No a pak ty neoštítkované všechny smáznu.
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Radek71 14. 12. 2014 19:59

Flor, to neni reseni. Musis stejne premyslet reverzne, "co kruci neoznacit". Toto jde delat v pripade, ze 40x zkousim fotit ze stejnyho mista kravu. Na seriozni data na karte se to neda pouzit.

-- 14. 12. 2014 20:02 --

LOTRANDOR, ja se mj zivim prodejem datastorage, tedy prehled mam. STRIP, RAID5 apod nema s workflow foceni nic spolecnyho. Ja mam privatni QNAP a BlackArmor, celkem 8 disku. A vsechno to jede v JBOD. Archiv 900GB mam na ledovci v Irsku.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 14. 12. 2014 20:05

nicomhk: dobra pripomienka. Idealne je zalohovat continualnym zapisom na FAT32. Lahko sa to recoveruje.

-- 14. 12. 2014 20:06 --

kozakm píše:RAIDů je přece mnoho typů a některé výslovně nabízejí vyšší redundanci dat a tím vyšší bezpečnosti.

To je pravda, ale implementacia je druha vec /napr. z vlastnej skusenosti mirroring mi nemirroval pol roka :D bez varovania/ a potom taky RAID5 pri rozbiti,z toho nevydolujes nic. Mohol by som o tomto napisat celu esej, vzhladom na domace zalohovanie fotiek :) Lepsie je zalohovat na 2 rozne externe disky.

-- 14. 12. 2014 20:07 --

Flor.cz píše:Co se týče redukce velikosti, tak se dá RAW převést do DNG formátu, aniž by to nějak poznamenalo kvalitu. Já takto ušetřím skoro polovinu místa, což při stovkách GB není zanedbatelné.

Je na to nejaky batch konvertor ? A co myslis tym "nějak" ? To zavana nejakym problemom :D .. ja som na Pentaxe chvilu skusal DNG, ale nieco ma od toho odradilo, neviem ale co.

-- 14. 12. 2014 20:08 --

ICEBOSS píše:Mam NAS od Synology, 3*3TB a jeste jednu volnou sachtu. Je to RAID 5, takze odolny na vypadek jednoho disku (neni to samozrejme samospasitelny...).

RAID5 a 3 disky je asi tak bezpecne, ako deravy kondom proti nechcemu otehotneniu :-) Zabudni :D


Radek71: velmi dobre napisane, palec hore.
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 14. 12. 2014 20:42

Radek71: na ledovec jsem se díval, přijde mi to neefektivní. kolik bude stát, až ty data budeš potřebovat? JBOD je nonsense, akorát se tí nechceš patlat, tak to děláš takhle, ale výsledek je horší než strip.
Lotrandor
Moderátor
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků