Sigma 10-20/4-5,6 kresba

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod oldbas 15. 8. 2012 16:43

Chtěl bych koupit objektiv Sigma 10-20/4-5,6.
Bohužel, po zaslání rawů z tohoto objektivu mě radost přešla. Celá levá 1/3 obrazu byla na ohnisku 10mm až do f8 výrazně neostrá.
Protože tento objektiv neznám, chtěl bych vědět, zda je to normální a běžná věc. U takto širokoůhlého objektivu je mi jasné, že ostrost směrem do rohu klesá, ale až takhle moc?

V příloze je screen 1:1 ze zoneru po vyvolání raw v DPP, ostrost 0, redukce šumu vypnutá.
Sigma 10-20_okraj.jpg
levý okraj 1:1

Sigma 10-20_střed.jpg
střed 1:1
Spousta věcí od Canonu, něco od Sigmy, Manfrotta, Velbonu, Lowepra atd.
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ggrand 15. 8. 2012 17:15

Blbě vycentrovaný objektiv.
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod oldbas 15. 8. 2012 17:26

Takže se jedná o vadu kusu? To jsem rád. Protože to, co jsem viděl jinde, bylo o hoodně lepší. U tohohle kusu bylo vidět při ohnisku 10mm a nízkých clonách neostrost levé třetiny na první pohled. Úplně mě to praštilo do očí už při pohledu na zmenšeninu.
jsem rád, že jsem odmítl a pána upozornil na možný problém.
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ggrand 15. 8. 2012 17:43

Obávám se, že to bude vada mnohých kusů :D Možná až tě přestane bavit hledání dobrého kusu, pudeš rovnou do C 10-22.
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod oldbas 15. 8. 2012 20:40

ggrand:
No právě, všude Sigmu vychvalují, ale mě rozhodně nepřesvědčila. Zatím.
Myslíte, že se vyplatí trochu připlatit za C10-22? V bazaru příplatek 3-4tis.oproti Sigmě, to by zas takový problém nebyl. Pokud to má opravdu cenu.
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ggrand 16. 8. 2012 18:13

Přišlo mi, že Canon má menší geometrické zkreslení, větší rozsah, lepší světelnost, opticky bude o něco málo lepší. S Canonem nefotím, ale připlatil bych si. Tím ale nechci říct, že bys neměl otestovat i Canon. Možné je vše, už jsem taky narazil na šmejdy od Nikonu, mezi nima i objektiv z profilajny.
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 20. 8. 2012 18:54

Problémem je jak píše ggrand to, že je objektiv špatně vycentrovaný. Pokud máš tu možnost, tak vyzkoušej více kusů a nech si ten, který bude nejlepší.
kentus
Návštěvník

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Autor