Ostrost Tamron 17-50 / 2.8

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Mattys3k 6. 8. 2012 21:54

Zdravím, chtěl bych se zeptat, jestli je kresba u tohoto kousku - zejména rohy - dobrá nebo ne. Fotky jsou na f2.8, 17 a 50mm z RAWu, bez doostřování. Předem díky.

http://uloz.to/xN1niSS/dsc01558-jpg
http://uloz.to/x24hZpP/dsc01559-jpg
Mattys3k
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 6. 8. 2012 23:35

S ohledem na pouzitou clonu dobra je (a naprosto v norme, co se tyce tohoto objektivu). Obecne je to slabsi, zejmena ve srovnani s referenci v teto tride objektivu, ale to jsme zas v jine cenove relaci.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ptth 8. 8. 2012 08:36

Obecně slabší? Vždyť ten tamron spolu se sigmou jsou neostřejší objektivy zoom objektivů těchto ohnisek.
ptth
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 8. 8. 2012 12:07

ptth: urcite ne, zejmena na snimacich s vyssim rozlisenim je ten rozdil dost citelny oproti profi sklu:

http://www.youtube.com/watch?v=_ESr7ld6dSQ
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ptth 8. 8. 2012 13:15

No tak ten nikkor je ale za 3x vyšší cenu než ten tamron. To zase není stejná třída. Měl jsem za to, že ve své třídě je to špička...
objektivy za 30 a výše tisíc nejsou pro smrtelníka:)
ptth
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 8. 8. 2012 13:56

Obecně slabší? Vždyť ten tamron spolu se sigmou jsou neostřejší objektivy zoom objektivů těchto ohnisek.

Kde tam pises neco o cene? Nikde ani pismenko.

No tak ten nikkor je ale za 3x vyšší cenu než ten tamron.

Tak proc mi sem ted tahas cenu?
Nikkor z druhe ruky se da koupit za 18tis. Kc. Neni duvod kupovat v CR novy za 35K, opravdu ne.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ptth 8. 8. 2012 13:59

Petr Luňák píše:S ohledem na pouzitou clonu dobra je (a naprosto v norme, co se tyce tohoto objektivu). Obecne je to slabsi, zejmena ve srovnani s referenci v teto tride objektivu, ale to jsme zas v jine cenove relaci.

Asi proto, žes ji tam zatáhnul jako první
ptth
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 8. 8. 2012 14:35

Tamron se dá z druhé ruky koupit za 5 tis. Kč, což je pořád více než třikrát méně než Nikkor, to že Nikkor můžeš z bazaru koupit za 18 tis. není argument. Tvé kostičkované video na youtube nic nedokazuje. Viděl jsem fotky z obou objektivů a Nikkor rozhodně nemá navrch co se týče ostrosti. Obecně slabší v žádném případě není. Výhodu má v bokehu, kvalitě zpracování a rychlosti ostření. Jestli to někomu stojí za trojnásobek ceny je otázka.
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 8. 8. 2012 21:09

ptth: tim spis tedy nechapu, proc mi argument o cene dal podsouvas a snazis se diskusi rozjet timto smerem, kdyz sam pisu, ze je to jina cenova relace. Skutecne by bylo tak moc tezke pro tve ego jednoduse napsat, ze si se spletl a zil v omylu, ze nic lepsiho nez Tamron & Sigma neni a ze ted uz si pouceny?

kentus: jestli mas ty kostickovane video, pak je chyba na tve strane, me se prehrava bez kosticek. Nevim cos videl nebo nevidel, ja ty objektivy vlastnil a na 16mpix. APS-C snimaci Tamron strada, v rozich primo fatalne. To je holy fakt, zadny subjektivni dojem. Nikkor je lepsi absolutne ve vsem, pro Tamron hovori jen a pouze nizsi cena.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod oldbas 8. 8. 2012 21:29

Petr Luňák píše: Nikkor je lepsi absolutne ve vsem, pro Tamron hovori jen a pouze nizsi cena.

Není to taková hrůza, co říkáš. http://www.makofoto.cz/nikon/objektivy/ ... _17_50.htm
Rozdíl v optické kvalitě tam samozřejmě je, ale kdo nepotřebuje bleskové ostření a opravdu bytelnou konstrukci, pro toho je tamron jako dělaný. A pro perfekcionisty, co šmejdí po monitoru a hledají detaily, pro toho tamron samozřejmě také vhodný není. Ale pro většinu lidí, co chtějí fotit je super.
Spousta věcí od Canonu, něco od Sigmy, Manfrotta, Velbonu, Lowepra atd.
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 8. 8. 2012 21:30

Petr Luňák: Aha, ty máš monitor s rozlišením 640 na 480 bodů, tak to potom jo. :D Tím kostičkovaným jsem chtěl naznačit, že je video v naprosto nedostatečné kvalitě. Pokud chceš porovnávat kresbu objektivů takto přes YouTube, chce to minimálně 720p (což je i tak spíše nouzovka), ideálně 1080p.
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 8. 8. 2012 22:37

oldbas: nesnas se mi, prosim, podsouvat neco, co jsem nikdy netvrdil, netvrdim a tvrdit nebudu. Dekuji predem a doufam, ze ne zbytecne.
Ze je Tamron za ty penize co stoji vyhodna koupe, tu vubec nikdo nezpochybnuje. To je jak s tou cenou pro pana krale.
Ja skutecne nemuzu za to, ze nekdo ma problem s pochopenim teto vety:

"Obecne je to slabsi, zejmena ve srovnani s referenci v teto tride objektivu, ale to jsme zas v jine cenove relaci."

To mate porad nekdo nutkani za kazdou cenu neco napsat, abyste se zapojili do diskuse? Tohle fakt nechapu^_^

kentus: jestli si to poustis na fullscreen, tak povrzujes mnou drive napsane a sice ze je chyba na tve strane. Video je 640x480, stejne tak vyrezy fotek jsou v rozliseni 640x480. Je tedy uplne jedno, zdali dam vyrez v rozliseni 1920x1080 do full HD videa, nebo udelam to co jsme udelal. V obou pripadech se jedna o neinterpolovane stoprocentni vyrezy.

PS:
Obrázek
Obrázek
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 8. 8. 2012 23:33

Stručně, dostaneš za co si zaplatíš. :)

Ale víc než konkurenční zoom se vyplatí pár pevných..
Daemonius
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 9. 8. 2012 09:17

No tady je konečně ten rozdíl krásně vidět. Každopádně, jsi si jistý, že ten Nikkor je taky focený na f/2.8 nebo že ten Tamron neměl backfocus? Už jen kvůli hloubce ostrosti se mi moc nezdá aby to bylo tolik ostré. Mohl bys kdyžtak někam uploadnout celé JPEGy i s EXIFem? Moc by mě ten rozdíl zajímal.
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ptth 9. 8. 2012 09:40

Dosti podivný rozdíl..

A pro Petr Luňák...Děláš si srandu? :D já vubec netvrdil, že Sigma nebo Tamron jsou nejlepší objektivy na světě. Jen že ve své třídě (obecně dostupných základních skel) jsou to jedny z nej objektivů. Ten Nikkor je úplně jiná třída, což dokazuje cena i zařazení do profesionálních objektivů. Tady to nemá s egem nic společnýho. Jen jsem chtěl dodat, že srovnat Tamron a takovej Nikkor je jak srovnávat Nikon D7000 a D700..boha jeho...
ptth
Návštěvník

Další stránka

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Autor