Canon 17-55 f2.8 ako univerzalny/cestovny objektiv?

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod lucas (novy) 20. 6. 2012 12:30

Zdravim,

planujem ist na dovolenku fotit okrem ineho urcite aj vecerne/nocne fotky. Nechce sa mi so sebou vlacit vela objektivov, preto sa mi najviac pozdava Canon 17-55 f2.8, ktory je relativne svetelny. s pevnym sklom by som isiel svetelnostou este nizsie, ale uz by som musel vlacit viacere keby som fotil nasiroko + portret atd.

Kedze som ale zaciatocnik, zaujimalo by ma, ci vobec svetelnost budem moct vyuzit ked budem fotit napr. nejaky objekt 5-10m odo mna a chcem aby bolo aj pozadie ostre. Cize, ci mi vobec 2.8 bude nieco platna, ak budem musiet aj tak kvoli DOF clonit povedzme na 4-7 (alebo viac?).
Mozno by bolo rozumnejsie kupit napr. 15-85mm f3.5-5.6, ktory ma predsalen vacsi rozsah?
Ktore su tie situacie, kde vyuzijem 17-55 na clone f2.8?
Len vtedy ked ostrim na nekonecno, pripadne ked mi nebude vadit, ze bude objekt ostry a pozadie neostre?
E = mc2 +-3dB
lucas (novy)
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kentus 20. 6. 2012 14:03

Vzhledem k již relativně malému cenovému rozdílu bych z těch dvou bral 17-55mm f/2.8. Nauč se používat hloubku ostrosti.
Jo a jestli chceš poradit, tak napiš, co máš za tělo a co chceš fotit - jestli lidi, krajinky nebo někde uvnitř. To je celkem podstatné. A mimochodem když chceš, aby bylo všechno ostré i na nízkou clonu, proč sis vůbec kupoval zrcadlovku? Na to ti bohatě stačí pokročilý kompakt s lepší světelností.
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lucas (novy) 20. 6. 2012 15:32

No fotak zatial sice este nemam kupeny, ale bude to pravdepodobne 7D.
Na dovolenku ho chcem brat s jednym objektivom a 17-55 2.8 sa mi zatial najviac pozdava.
Na dovolenke budem fotit najma ludi + krajinu, cez den aj vecer. Sem tam aj interiery.
E = mc2 +-3dB
lucas (novy)
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ggrand 20. 6. 2012 21:44

17-55 ti bude prevděpodobně málo rozsahem. Doporučuju alespoň něco ve stylu 18-135+světelné kratší sklíčko.
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 20. 6. 2012 22:15

Aha, takže jsi úplný začátečník co se týče zrcadlovek? Tak to si vystačíš se stabilizovaným seťákem, když bys potenciál tohoto skla stejně nevyužil. Spíš by ses možná mohl podívat po Sigmě 17-70mm. Má větší rozsah a ne o tolik horší světelnost. Za ty peníze co stojí je to slušné sklo a těžko si dokážu představit situaci, kterou bys s tímto sklem na dovolené nevyfotil. Každopádně ať už koupíš cokoliv, tak si to kup co nejdřív před dovolenou, ať se s tím naučíš fotit. Není nic horšího, než přijet s hromadou fotek z dovolené focených na automat a s otřesnou kompozicí.
kentus
Návštěvník