Zdravím, chtěl bych začít na fotografovat na "vyšší úrovni", zatím jsem fotil pouze kompaktem a zrcadlovku jsem ještě nikdy ani nedržel v ruce

Přemýšlel jsem, že našetřím více peněz a koupím až něco "lepšího" (Nikon D5100 + 18-105 mm VR). Jenže, i kdybych chtěl 5100ku kupovat teď, tak jí neseženu, nikde jsem nenašel skladem (maximálně pouze tělo), podobná situace je i s 3100 s tímto objektivem. Dnes jsem četl nabídku od EW na Nikon D3000 + objektiv 18-55 mm VR za 7 tisíc, což mi nepřipadalo jako špatné. Vím, že fotoaparát asi nebude nic moc, ale jak říkám, jsem začátečník a chci prostě začít fotit, klidně ho za rok prodám, když už nebude dostačovat nebo jestli mě to vůbec chytne. Časem bych možná tak zauvažoval nad dalším objektivem (třeba 18-105 mm VR), nejspíše bazar. Vlastně bych ho pak mohl přenést i na vyšší model, třeba tu 5100ku, to by bylo celkem fajn.

Teď jen, jestli má cenu vůbec kupovat ten D3000? Nebude mě nějak "omezovat", asi nemá moc funkcí atd.? Nová D3100 s tímto objektivem by mě vyšla na cca 13 tisíc, to je skoro dvojnásobek, myslíte, že má cenu to připlácet? Jak řikám, kdyby mě to bavilo, tak bych radši už přešel na tu 5100ku (možná už v té době bude mít nástupce). Díky moc všem za rady.