Nikon D3000?

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod M4Touch 19. 6. 2012 14:25

Zdravím, chtěl bych začít na fotografovat na "vyšší úrovni", zatím jsem fotil pouze kompaktem a zrcadlovku jsem ještě nikdy ani nedržel v ruce :-[ Přemýšlel jsem, že našetřím více peněz a koupím až něco "lepšího" (Nikon D5100 + 18-105 mm VR). Jenže, i kdybych chtěl 5100ku kupovat teď, tak jí neseženu, nikde jsem nenašel skladem (maximálně pouze tělo), podobná situace je i s 3100 s tímto objektivem. Dnes jsem četl nabídku od EW na Nikon D3000 + objektiv 18-55 mm VR za 7 tisíc, což mi nepřipadalo jako špatné. Vím, že fotoaparát asi nebude nic moc, ale jak říkám, jsem začátečník a chci prostě začít fotit, klidně ho za rok prodám, když už nebude dostačovat nebo jestli mě to vůbec chytne. Časem bych možná tak zauvažoval nad dalším objektivem (třeba 18-105 mm VR), nejspíše bazar. Vlastně bych ho pak mohl přenést i na vyšší model, třeba tu 5100ku, to by bylo celkem fajn. :-) Teď jen, jestli má cenu vůbec kupovat ten D3000? Nebude mě nějak "omezovat", asi nemá moc funkcí atd.? Nová D3100 s tímto objektivem by mě vyšla na cca 13 tisíc, to je skoro dvojnásobek, myslíte, že má cenu to připlácet? Jak řikám, kdyby mě to bavilo, tak bych radši už přešel na tu 5100ku (možná už v té době bude mít nástupce). Díky moc všem za rady. ;-)
Octavia RS TSI

HTC One X
Vodafone
M4Touch
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod HmepSd 19. 6. 2012 15:12

Zjisti si kolik má nacvakáno, je to low-level, takže životnost není několik desítek let. Jinak bych problém neviděl, objektiv, zase záleží na stavu, má cenu plus minus 15 stovek, takže cena je snesitelná.

Myslím, že případný upgrade by byl potom někam dál, když to hodně zjednoduším mimo ISO nevidím důvod, za aktuální cenu.
HmepSd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod M4Touch 19. 6. 2012 15:22

Fotoaparát je úplně nový, záruka 24 měsíců, Electro World, akce platí od zítra, tak se tam asi sjedu podívat, bůhví jestli ho budou mít.. :-))
Octavia RS TSI

HTC One X
Vodafone
M4Touch
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod metyn 19. 6. 2012 18:31

za cca 9000 kč koupíš bazarovou 3100vku i s objektivem nebo kup zvlášt tělo + 18-105 a si na 12000kč, 3000 bych už dnes nekupoval páč rozdíl v kvatitě je obrovský
metyn
Návštěvník

Odeslat příspěvekod M4Touch 19. 6. 2012 21:13

Dobrá, radši vemu 3100 nebo 5100 rovnou s 18-105 mm objektivem, akorát si asi ještě počkám, protože nikde nejsou skladem..
Octavia RS TSI

HTC One X
Vodafone
M4Touch
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod landov 20. 6. 2012 05:03

Mylsim, ze v tejto akcii EW (u nas 249,-Eur) je to super cena pre entry level. Sam som ju kupoval pred dvoma rokmi za 600 (s 18-105) a mam ju doteraz ako zalozne telo. A obrovsky rozdiel v kvalite? Asi takto:
+ CCD snimac 10mpx pre toho kto foti len do JPG tak lepsie podanie farieb, u RAW je to jedno
- pouzitelny sum do ISO 800
Inac je to super fotak s neporovnatelnym vystupom oproti akymkolvek kompaktom, pre zaciatocnika za tuto cenu nie je co riesit.P.S.: aj ked si kupis D3100 alebo D5100 a fotenie ta "chyti", tak do roka prechadzas na vyssi model z dovodu ergonomie a ovladacich prvkov priamych volieb z tela...:-)
Nikon D7100 + Nikon D90 + Nikon D3000 + Olympus E-PM1 (m.Zuiko: 9-18 + 14-42 + 40-150) + N 35/1,8 AFS + N 16-85/3,5-5,6 AFS VRII + N 55-300 VR II + Tamron 17-50/2,8 non VC + Tamron 60/2,0 + Tokina 11-16/2,8 + Sigma APO 50-150mm F2.8 EX DC OS HSM
landov
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Karelnojsky 20. 6. 2012 08:20

metyn píše:rozdíl v kvatitě je obrovský

Můžeš to nějak upřesnit? Ano mají vyšší dynamický rozsah, a může se používat vyšší ISO, ale že by dávaly výsledky zásadně lepší, podle tebe snad i viditelné na první pohled, o tom nevím. Co se týče těla jsou to stejné křápy, tak do D7000. To snad spíš doporučovat D90.
Karelnojsky
Návštěvník

Odeslat příspěvekod metyn 20. 6. 2012 09:09

upřesním - rozdíl v kvalitě na vyšší iso je viditelný, pro mě na focení v kuželně zásadní a navíc je ovládání v češtině a má video, já teda osobne ale mám 5100 takže se raději "nebudu pouštět do žádnejch velkej akcí" a nebudu porovnávat abych si neneběhl
metyn
Návštěvník

Odeslat příspěvekod HmepSd 20. 6. 2012 10:18

Njn, ale to víš že tvoje naprostá priorita je maximální ISO za minimální cenu. Pro běžné focení je i D3000 zázrak proti kompaktu, A bazar je tedy něco jiného proti novému kusu, lidi mohou být uneseni a cvakat a není problém se na životnost závěrky, která se pohybuje kolem 15k, dostat během půl roku.
HmepSd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 20. 6. 2012 10:51

D3000 je uz zastaraly .. kazda bezzrkadlovka produkuje lepsie zabery (a ma navyse aj video).
Zjavne sa nevedia zbavit skladovych zasob (uz sa davno nevyraba) kedze aj na slovensku bezi v telke reklama.

Alebo proste sa ich chcu zbavit aby ludia kupovali D3200 za taku cenu za aku ju ponukaju...
Olympus PEN E-P1 TLK + E-P3 DZ + Lumix 20 F1.7 + mZuiko 45 F1.8 + mZuiko 75 - 300; Sony H20
(občas príručná Fuji F50fd, u otca Konica-Minolta Z10, spadnuté Casio EX-V8 s vymeneným LCD)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 20. 6. 2012 12:20

Ganec, zase tady budeš lhát jako vždycky? To vůbec není pravda, viz. dxomark. Ani bezzrcadlovky uvedené loňský rok nemají zdaleka tak dobrý senzor jako D3000, která je už na dnešní poměry zastaralá.

Jinak já bych do D3000 s tím seťákem klidně šel, oproti kompaktu si neskutečně polepšíš. Za tu cenu a s dvouletou zárukou je to dobrý kauf. D3100 má jen o chlup lepší senzor na vyšší ISO a video. Za rok nebo dva bys to stejně vyměnil, ať už bys koupil třeba i D5100.
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod M4Touch 20. 6. 2012 12:40

Tak jsem jí nakonec koupil. Nechal jsem jí i pojistit na 2 roky za 1400 Kč (poškození i vlastní vinou), navíc jsem dostal 15% slevu na příslušenství, takže jsem rovnou koupil i pouzdro (Nikon Crumpler) a paměťovku (Lexar 16GB Class 10). Jak říkám, jsem naprostý začátečník, takže myslím, že mi to bude stačit. Připadalo mi zbytečné kupovat D3100 + 18-55 mm za 12,5k, neřekl bych, že kvalita fotek bude úměrná ceně. A nevadí mi, kdybych tento klidně za půl roku, rok prodal a vyměnil za lepší. Navíc teď je dostupnost zrcadlovek dosti omezená, hlavně sety s objektivy (18-105 mm). Jde mi čistě jen o fotky, doteď jsem měl asi 5 let starý kompakt Nikon s 7,1 MPX a také mám poměrně nový mobil (8 MPX, Full HD video). Fotky z mobilu mi nevyhovují, hodí se pouze na momentky, starý digitál také nic moc, ale pořád lepší než mobil.. Vím, že to není nejlepší fotoaparát, klidně o něm říkejte, že je to kšunt, já Vám to neberu, jestli mě to chytne, tak si rád koupím lepší, hlavně už chci začít fotit a na něčem se začít přece musí ;)
Octavia RS TSI

HTC One X
Vodafone
M4Touch
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ganec 20. 6. 2012 18:44

hehe, dobre si s nimi vybabral .. tou zlavou na prislusenstvo ta chceli donutit kupit si este daky objektiv, aby si si v buducnosti s vacsou pravdepodobnostou znovu kupil Nikon

dokial mas len zakladny set, dovtedy mozes zostat "slobodny" - nic ti nebrani zmenit system (ked zistis co vlastne potrebujes), ak by ti nahodou nieco ine vyhovovalo viac
(s vacsou vybavou by to uz bolo tazsie rozhodovanie)
Olympus PEN E-P1 TLK + E-P3 DZ + Lumix 20 F1.7 + mZuiko 45 F1.8 + mZuiko 75 - 300; Sony H20
(občas príručná Fuji F50fd, u otca Konica-Minolta Z10, spadnuté Casio EX-V8 s vymeneným LCD)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod M4Touch 20. 6. 2012 19:44

No jo, šel jsem tam jen pro foťák za "sedmičku" a odešel chudší o 9,5k, ale tak ta paměťovka a pouzdro (nejspíše bych zůstal věrný Nikonu) se dají použít kdyžtak i na další fotoaparát a stejně bych časem nějaké to příslušenství nejspíše koupil. Jinak co jsem zatím zkoušel fotit na automatický režim a to dnes bylo ještě celkem zataženo, tak kvalita oproti kompaktu/mobilu nebe a dudy, takže spokojenost, teď se začnu pomalu věnovat manuálnímu režimu a doufám v ještě lepší výsledky. Koupě tedy nelituji, teď už jenom fotit, fotit a fotit.. :)
Jinak díky všem za odpovědi a reakce. ;)
Octavia RS TSI

HTC One X
Vodafone
M4Touch
Kolemjdoucí