ad 1. Já právě mam problém i s cw měřením. Mě přijde, že měření podexponovává jako takové. Teď jsem třeba fotil firemní akci venku, talíře, bílé košile apod. Nastavil jsem si cw se středem na 8mm a jakmile v té rychlosti zapomenete, že v tom středu máte bílý prvek tak je to ještě horší než s matrixem, což je na druhou stranu logické. Na takový typ scén mě zase přijde vhodnější matrix. Mě nejvíc vadí ta přílišná citlivost toho měření a na muj vkus vysoká míra podexpozice při jasném prvku ve scéně. Třeba tohle, vlastně ani nechápu jak se mi to s +0.7 kompenzací povedlo. Je to cw 8mm:
Podle mě by to vzhledem ke kompenzaci moho být klidně o 0.5 až 1ev nahoru.
ad 2. Já mám pocit, že to způsobí každý přepal od světla tedy klidně i přímého, tak nevim. Ale tohle je fakt asi normální u D700, bohužel.
rhorak: No já se s tim pořád peru, ale asi nejlepší se mi zatim jeví nastavit si exposure tuning u matrixu na +3-4/6. Něco bude lehce nebo víc v přepalu, ale stejně fotim do nefu tak to stahnu, nedokážu si zatim představit, že bych s D700 fotil do jpegu nedejbože. U složitějších kontrastních scén nebo s bodovými světly asi nejlepší používat spot nebo manuál jinak se ukompenzujete, lítá to klidně i o 3 ev dolu, to je právě to co mi přijde imho nepoužitelné.
Dále: Měl jsem možnost zkusit D300 ale výsledek byl stejný, odchylky byly naprosto minimální, můžu vám poslat ukázky do zprávy.Takže fakt už nevim, protože vy s D300 mi tady píšete, že s tím problém nemáte. Asi holt moje ruce
Taky jsem se potkal na skok s majitelem D700 a zkusil jsem s jeho kusem výcvak do bodovky a když jsem viděl, podle displeje a histogramu, že je to stejné tak už jsem ani nezkoušel dál.