Nikon D700 - dotaz na majitele

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod hoax 6. 7. 2012 15:14

player: Děkuju za odpověď.
ad 1. Já právě mam problém i s cw měřením. Mě přijde, že měření podexponovává jako takové. Teď jsem třeba fotil firemní akci venku, talíře, bílé košile apod. Nastavil jsem si cw se středem na 8mm a jakmile v té rychlosti zapomenete, že v tom středu máte bílý prvek tak je to ještě horší než s matrixem, což je na druhou stranu logické. Na takový typ scén mě zase přijde vhodnější matrix. Mě nejvíc vadí ta přílišná citlivost toho měření a na muj vkus vysoká míra podexpozice při jasném prvku ve scéně. Třeba tohle, vlastně ani nechápu jak se mi to s +0.7 kompenzací povedlo. Je to cw 8mm:
DSC_2634.JPG

Podle mě by to vzhledem ke kompenzaci moho být klidně o 0.5 až 1ev nahoru.

ad 2. Já mám pocit, že to způsobí každý přepal od světla tedy klidně i přímého, tak nevim. Ale tohle je fakt asi normální u D700, bohužel.

rhorak: No já se s tim pořád peru, ale asi nejlepší se mi zatim jeví nastavit si exposure tuning u matrixu na +3-4/6. Něco bude lehce nebo víc v přepalu, ale stejně fotim do nefu tak to stahnu, nedokážu si zatim představit, že bych s D700 fotil do jpegu nedejbože. U složitějších kontrastních scén nebo s bodovými světly asi nejlepší používat spot nebo manuál jinak se ukompenzujete, lítá to klidně i o 3 ev dolu, to je právě to co mi přijde imho nepoužitelné.
Dále: Měl jsem možnost zkusit D300 ale výsledek byl stejný, odchylky byly naprosto minimální, můžu vám poslat ukázky do zprávy.Takže fakt už nevim, protože vy s D300 mi tady píšete, že s tím problém nemáte. Asi holt moje ruce :) Taky jsem se potkal na skok s majitelem D700 a zkusil jsem s jeho kusem výcvak do bodovky a když jsem viděl, podle displeje a histogramu, že je to stejné tak už jsem ani nezkoušel dál.
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 7. 7. 2012 15:24

Nevim, jestli ti to v necem pomuze, ale ja na zaklade takovychto pokusu dokazu odhadnout, jak se D700 v terenu zachova a podle toho resit pripadnou korekci. Ostrici bod umisten na prvni zarovce:
bodove mereni
Obrázek
celoplosne mereni
Obrázek
zdurazneny stred(15mm)
Obrázek
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 8. 7. 2012 20:49

D300 mám už pátým rokem. Neznám žádný fotoaparát s lepším měřením expozice. Fakt je, že zdaleka všechny neznám, nicméně u Nikonu vím, že D300 exponuje podstatně přesněji, než D7000, D80, D90 (přepalují) a D70 (podexponovává), dále exponuje podstatně přesněji, než Canon 450D (přepaluje) a 50D (s externím Canon bleskem v interiéru velmi podexponovává). Mohl jsem také srovnávat s Pentaxem K5, Canonem 7D a Sony A550 a D300 rozhodně neexponoval hůř.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hoax 9. 7. 2012 20:02

Petr: No takhle by to asi vypadalo i u mě. I když nevim jak s ostřícim bodem na žárovce u toho matrixu. Když je to světlo dost intenzivní a napřímo, klidně dá matrix tisíciny. Já se to právě taky snažim odhadovat postupně, ale jak mam D700 krátce tak se s tim teprve sžívam, je to fakt rozdíl oproti 450D.
FotoABC: Mě to přijde tak přesný a vychytaný, až je to v praxi bez korekce nepoužitelný, kromě tak 20% scén, jednolitých a bez kontrastu - tam matrix problém nemá :) Je pravda, že 450D jde víc do přepalu. Že Nikon preferuje jasy kvůli přepalům chápu, ale ta logika mě přijde hloupá, když to preferuje jasy, které zabírají minimum scény tak brutálně na úkor zbytku, který se díky tomu topí ve tmě. Vypadá to, že je to u D700 normální, podle všecho. Nezdá se mi, že bych natrefil na kus, který běžně měří +- ok a při světlech by se najednou choval jinak, než ostatní kusy.Taky mi vrtá hlavou ta D300, je v tom matrix II tak by měl měřit stejně, zatímco jak píše rhorak, rozdíl pozoruje a vy píšete, že s tím problém nemáte. Podle tohohle pokusu to vychází dost podobně, D700 je o něco tmavší/kontrastnější i při stejném čase, ale to může být jiným reálným iso nebo jsou tam rozdíly v picture controls. Třeba na první fotce D700 (standard) vypadá totožně jako D300 (standard) až když nastavim na D700 neutral styl.
https://www.dropbox.com/sh/kh39iogcb6mx17p/7DbhSxlbIR
No canon ettl je kapitola sama pro sebe s tim si užívam neustále, vtipný, že si teď takhle užívam s D700 i bez blesku, to je dobrej upgrade :)
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rhorak 16. 7. 2012 07:20

Expozimetr si bez problému poradí když na scéně není žádná obloha, ale jakmile se tam objeví i malý kousek (a ten v hledáčku ani nevidím), tak jí vždycky vymydlí - přeexponuje. Takže u mne se D700 chová přesně naopak - preferuje stíny a světla (oblohu) silně přepaluje. Bez korekce expozice ani ránu ! Jak už jsem řekl, u mé D300 jsem EV korekci zase tak často používat nemusel a taky měla Matrix II. Picture controls jsem samozřejmě používal i u D300 a používám je i u D700, ale že bych pozoroval nějaké snížení přepalů, to opravdu říci nemohu. FW v D700 mám nový, tedy 1.03, a ten by měl řešit občasné extrémní podexponovávání, ale mně se to chová přesně naopak.
Velmi mne překvapil názor Kena Rockwella, který doporučuje mít tvale zapnutý D-Lighting.
rhorak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ggrand 16. 7. 2012 07:57

Mě překvapuje, že ještě dneska Rockwell dokáže někoho překvapit :D
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod daikatana_ 16. 7. 2012 08:21

Keníka si taky občas pro pobavení přečtu, protože co z toho padá za sr...., to se jen tak nevidí :)

rhorak: Jen jsem netušil, že ho někdo vůbec může brát vážně...
daikatana_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rhorak 16. 7. 2012 09:28

Názor K.Rockwella mne překvapil... a lze to chápat dvěma způsoby - v dobrém nebo špatném. Z recenzí vím, že ten D-Lighting nikdo nepoužívá, ale zase na druhou stranu si říkám, že kdyby byl úplně k ničemu, tak by ho asi Nikon neimplementoval. Já jsem ho na foťáku snad ani nikdy nepoužil, ale minimálně za vyzkoušení to stojí. D-Lighting ale občas používam v post-processingu - v Nikon Capture NX2.
Objevil jsem tabulku, která vysvětluje lepší expoziční chování D300 oproti D700.
Camera Shadow range Highlight range Usable range
Nikon D700 (ISO 200) -4.4 EV 3.4 EV 7.8 EV
Sony DSLR-A900 (ISO 200) -5.1 EV 4.2 EV 9.4 EV
Canon EOS 5D (ISO 100) -4.7 EV 3.5 EV 8.2 EV
Nikon D300 (ISO 200) -4.7 EV 4.1 EV 8.8 EV
Nikon D3 (ISO 200) -4.7 EV 3.9 EV 8.6 EV
rhorak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod daikatana_ 16. 7. 2012 11:48

rhorak: ono je to teoreticky dobrý, když se fotí do jpegu, z rawu si ten dynamycký rozsah každý vytáhne v post procesingu a líp.

Jinak ta tabulka je trochu nesmysl, vzhledem k tomu, že D700 a D3 maj prakticky stejný střeva, tak nechápu, kde se bere ten rozdíl...
daikatana_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rhorak 16. 7. 2012 11:55

Ta tabulka je z tohoto zdroje :
http://www.dpreview.com/reviews/nikond700/20
rhorak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod hoax 16. 7. 2012 13:26

Ta tabulka je pro jpeg, nevim nakolik odpovídá realitě.. Je možný, že D3 má trochu jinej jpeg než D700.
rhorak: Tak to jste mě překvapil, že vám naopak přepaluje. Už fakt nevim co je u D700 normální nebo ne. Mohl byste zkusit nafotit bodovku-y nejlíp mířící přímo, v místnosti, s af bodem mimo světlo v matrixu a nahodit? Nebo ukázky těch přepalů. To by mě zajímalo tedy. Díky
A co si myslíte o tom srovnání s D300? Ty rozdíly jsou tam minimální, jak je vidět v tom odkazu.
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rhorak 17. 7. 2012 20:51

Dynamický rozsah D300 a D700 je téměř totožný, 14 EV vs. 14,2 EV. Rozdíl v dynamickém rozsahu, podle grafu vyčteného z DxO Labs, začíná být znát až u ISO >200. Což je logické.

-- 17. 7. 2012 21:06 --

DSC_8478_01.JPG
-1EV Matrix II
Přikládám 2 Jpeg soubory, ze kterých to bude snad patrné, že D700 přepaluje. Jsou to jen cvaky, tam mne, prosím, nekamenujte.
1) -1,7 EV, zdůrazněný střed 12mm
2) -1 EV, Matrix II

-- 17. 7. 2012 21:07 --

Přílohy
DSC_8476_01.JPG
-1,7 EV, zdůrazněný střed 12mm
rhorak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod hoax 17. 7. 2012 21:38

Asi bych byl radši za tohle :) Podle mě jste ani tolik kompenzovat nemusel, je to trochu podexponovaný zas. Tu oblohu to stejně nedá tak jako tak. Vážně by mě zajímalo co vám udělají ty bodovky, podívejte nahoru do vlákna, budu rád když vyzkoušíte, šlo by to? Díky
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 17. 7. 2012 23:29

I když je v poledne pod mrakem, pořád je to hodně světla.. myslim, že s tim si poradí nějak přežitelně málo foťáků. Řek bych, že D700 prostě exponovala tak nějak normálně v těch dvou posledních případech, směrem k tomu, aby ten barák a okolí bylo exponované dobře. Pochopitelně obloha půjde do kytek..

Jinak Ken fotí pokud vim JPEG only, takže se to musí brát z toho pohledu. Kupodivu je dost lidí co takhle fotí (naneštěstí občas i lidé co fotí svatby.. a když si pak někteří nešťastníci stěžují, že je to všechno žluté.. no zábava :D).

Nicméně D-lightning je tuším dělaný tak, aby foťák prakticky podexponovával a tahle featurka vytáhne stíny (což pochopitelně u D700 jde velmi snadno).
Daemonius
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lemming 18. 7. 2012 09:18

Daemonius: Přesně tak. Při tomhle typu scény / meteorologické situace je obloha hodně jasná oproti ostatním objektům. Takže pokud má být kresba v mracích, je krajina podexponovaná a naopak pokud je správně exponovaná krajina, jsou mraky přeexponované.

Pokud někdo dá měření se zdůrazněným středem na tmavé budově, tak je jasné, že bude správně exponovaná ta budova a mraky přeexponované. To není chyba.

V takových situacích to chce podexponovat a potom vytáhnout stíny. Ale stejně je těžké dosáhnout přirozeného působení, protože člověk si pamatuje, že obloha má být v takové situaci o hodně jasnější a na fotce o tolik jasnější být nemůže.
lemming
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka