Canon EOS 650D

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod kentus 14. 7. 2012 21:13

No cenově je jinde, ale mně osobně by to za to stálo. Resp. bych koupil D3100 + pár kvalitní objektivů a tělo si potom nechal jako záložní a koupil D7000...
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod petr311 8. 8. 2012 18:53

Dobrý den. Prosím o radu. Vlastním kameru CANON XH-A1 a fotoaparát CANON EOS 550D. Občas potřebuji k hlavní kameře pomocné záběry z druhé kamery, tak zatím k tomu používám EOS 550D, což ale není zrovna nejvhodnější. Především to ostření je značně problematické a také dost chybí výklopný displej. Chci se zeptat na rady zkušenějších, oplatí se mi pořídit EOS 650D jakožto občasná výpomoc při natáčení v kombinaci XH-A1? Vím že spousta lidí tvrdí, že fotoaparát je k tomu, aby fotil a kamera aby točila, ale zas se mi nechce investovat do další kamery, kterou využiji jen sem tam, zatímco s fotoaparátem mohu kvalitně fotit a kvalitně natáčet video. Jde mi hlavně o to, jestli už konečně umí EOS 650D automaticky ostřit bez neustálého namačkávání spouště jak to je u EOS 550D? A pokud umí automaticky ostřit, je k tomu potřeba nějaký speciální objektiv nebo je to standardně u setových? Nebo je tam potřeba mít objektiv s osnačením EF-S 18-135 IS STM? Příp. jaký fotoaparát byste mi doporučili, třeba Nikon 5100? děkuji za rady.
petr311
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kentus 8. 8. 2012 19:25

650D umí ostřit kontinuálně ve videu, nikoliv však plynule! A ano, ideální jsou objektivy s označením STM. Pokud to potřebuješ jen jako druhou kameru na točení venku a nepotřebuješ malou hloubku ostrosti, nevidím jediný důvod kupovat zrcadlovku. Bohatě postačí něco jako Evolve 2100HD. Pokud potřebuješ lepší světelnost, tak Handycamy od Sony poslouží až až. Pakliže ale vyžaduješ práci s HO, budeš stejně muset u zrcadlovek ostřit ručně. V případě, že nějaký výrobce zrcadlovek tvrdí, že je přeostřování ve videu plynulé, pak je to jenom marketingový blábol.
Btw. Kdyžtak napiš co máš za objektivy a co s tím vůbec hodláš točit.
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod petr311 8. 8. 2012 19:35

Objektiv u EOS 550D mám setový 18-135mm, u EOS 650D bych také as ikupoval setový. Natáčím koncerty, kulturní akce apod. Příp. mě napadá kombinace kamer Canon XH-A1 a Sony HXR-MC2000 nebo Sony HVR-HD1000, co by bylo lepší?
petr311
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kentus 8. 8. 2012 20:08

V profi kamerách se bohužel nevyznám, takže neporadím. Každopádně pokud chceš autofocus, bude kterákoliv z nich lepší volbou než zrcadlovka.
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Vierzbowski 9. 8. 2012 11:56

Canon sice byl rpůkopníkem videa v DSLR, ale dnes je už bohužel jeho kvalita výstupu ve videu za zenitem. I taková HV-40ka má lepší výstup. Takže jako pomocnou kamerku určitě ne. Buď malinkou kamerku typu HV-40, dobrý mobil, kvalitní kompakt, případně velmi kvalitní GH2 (ale to se trochu finančně prohneš).
Vierzbowski
Návštěvník

Odeslat příspěvekod oldbas 24. 8. 2012 18:23

Recenze na dpreview
http://www.dpreview.com/reviews/canon-e ... rebel-t4i/

S tímhle se obávám canon konkurenci nepředhoní. Dyn. rozsah se nelepší a vytahování stínů je stále problém. Líbí se mi barvy a konečně slušný autofocus i v relativně malém těle.
Řadu xxxD bych zrušil, 550D a 600D doprodal a nejnižší třídu od Canonu by zastupoval právě 650D. Pak je to povedený foťák. Takhle se ty kategorie tak nějak rozšiřují a nic pořádného z toho není.
Spousta věcí od Canonu, něco od Sigmy, Manfrotta, Velbonu, Lowepra atd.
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod petr311 24. 8. 2012 21:52

Vierzbowski píše:Canon sice byl rpůkopníkem videa v DSLR, ale dnes je už bohužel jeho kvalita výstupu ve videu za zenitem. I taková HV-40ka má lepší výstup. Takže jako pomocnou kamerku určitě ne. Buď malinkou kamerku typu HV-40, dobrý mobil, kvalitní kompakt, případně velmi kvalitní GH2 (ale to se trochu finančně prohneš).

Tak tady si dovolím nesouhlasit, myslím že i dneska je kvalita videa ze zrcadlovek Canon na poměrně vysoké úrovni. Když si vemu, že i moje EOS 550D v některých situacích podává lepší výsledek jak profi kamera Canon XH-A1, tak si nemyslím, že EOS 650D bude horší jak HV-40. Samozřejmě pohodlí ovládání je jedna věc, ale klíčový je výsledek a o ten jde. Na 550D mi chybí AF při videu a výklopný displej, což podle technických parametrů 650D již má, takže teoreticky by mělo být natáčení videa jedna radost, a to nejen jako pomocná kamera.

Takže si myslím, že HV-40 - do jisté míry ano, ale rozhodně zas z ní nebudou tak kvalitní fotky jak z EOS 650D. Navíc problém je, že už se neprodává.

Dobrý mobil?? doufám žes to nemyslel vážně, protože nevím který mobil současnosti by se vyrovnal eos 650D :D takže to beru spíše jako pokus o vtip. Já vlastním si myslím dost kvalitní mobil na video i foto - Nokia N8, ale na mou 550D to zdaleka nemá, tedy kromě toho AF, ale to je jediná výhoda N8, za šera - to už snad ani není třeba komentovat vůbec, no a na 650D? tak to si myslím že už je utopie... Nebo snad víš o cenově dostupném mobilu který by se plně vyrovnal EOS 650D? Rád se poučím, ale nemyslím si, že by v současné době takový mobil existoval ...

Taktéž kalitní kompakt je kravina, jako nouzovka postačí, ale na trochu solidní práci to nebude.

Panasonic GH2? Tak ten jsem netestoval, ale chvíli jsem vlastnil GH1, a opět tvrdím, že určitě horší než EOS550D. Jediná výhoda GH1 nebo GH2 setový objektiv s AF, ale tuto výhodu EOS 650D smazává.

Takže pro mě připadá v úvahu volba mezi CAnon EOS 650D nebo Nikon 5100. Ale pokud někdo fyzicky tyto fotoaparáty nemohl srovnat, tak vše budou jen polemizace a nepodložené tvrzení ...
petr311
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod víík 24. 8. 2012 22:55

oldbas píše:Řadu xxxD bych zrušil, 550D a 600D doprodal a nejnižší třídu od Canonu by zastupoval právě 650D. Pak je to povedený foťák. Takhle se ty kategorie tak nějak rozšiřují a nic pořádného z toho není.

EOS systém měl vždy hodně tříd. Třeba v roce 1998 stál nový EOS 3000 12000Kč. A to měl plastový bajonet a plastovou drážku filmu. Podobně domršený byl i dražší a oblíbenější EOS 300. Když mi přišel nový EOS 1100D, docela jsem si oddychl. Bajonet je kovový :-).
víík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod daikatana_ 24. 8. 2012 22:57

Vierzbowski

Taky si dovolím nesouhlasit, první video v DSLR měl Nikon D90.
daikatana_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 25. 8. 2012 10:57

petr311: To ostření u videa je u 650D stejně spíše pokus o vtip. Podstatně rychlejší a přesnější ostření ti nabídnou bezzrcadlovky jako je právě GH2, která má výstup považován za snad vůbec nejlepší. Ostřejší video jsem snad nikdy neviděl. Podívej se třeba tady, Canony prostě trpí neskutečně silným AA filtrem.
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod martinfoto 25. 8. 2012 11:15

kentus: Teoreticky by měla 650D mít lepší výsledky při nízkém osvětlení, než GH2. Je to tak?
Pokud máte fotografický dotaz, klidně mi napište, rád Vám odpovím ;)
martinfoto
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 25. 8. 2012 12:31

Ten rozdíl bude úplně minimální. Canon má oproti Nikonu a Pentaxu APS-C čipy sto let pozadu. A GH2 je prakticky state-of-art u m4/3. Navíc má GH2 o kus lepší metamerism index, takže bude mít při vyšším ISO lepší barvy.
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 25. 8. 2012 13:33

martinfoto píše:Teoreticky by měla 650D mít lepší výsledky při nízkém osvětlení, než GH2. Je to tak?
v praxi nema:
- z ich 18 megapixloveho senzoru sa vyuziva len 2 megapixle potrebne na video, ostatne su ignorovane
- na video sa pouziva senzor inym sposobom ako pri foteni (bezzrakdlovky su tomuto viac prisposobene)
- panasonic senzory pouzivaju pixel binning (scitavanie nabojov viacerych pixlov do jedneho), vyuziva tak vsetky pixle a 1 pixel videa je teda vacsi (a teda menej sumi) aj ma lepsiu kvalitu

Toto je z prezentacie E-P3 kde je to pekne vysvetlene:
Přílohy
0816.jpg
Olympus PEN E-P1 TLK + E-P3 DZ + Lumix 20 F1.7 + mZuiko 45 F1.8 + mZuiko 75 - 300; Sony H20
(občas príručná Fuji F50fd, u otca Konica-Minolta Z10, spadnuté Casio EX-V8 s vymeneným LCD)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 25. 8. 2012 13:49

Ganec píše: z ich 18 megapixloveho senzoru sa vyuziva len 2 megapixle potrebne na video, ostatne su ignorovane

A na to jsi přišel kde? To je teda pěkná blbost. Normálně se downsampluje 18 MPx obraz na 2 MPx. Jeden protipříklad za vše - kdyby se využívaly jen 2 MPx, byla by hloubka ostrosti stejná jako u kompaktů.
kentus
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka