Fuji FinePix HS30 EXR (UZ král?)

Diskuze o přístrojích s větším než sedminásobným optickým zoomem

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod janfran 7. 5. 2012 20:04

To jo, nad f4 se u takhle velkých čipů už projevuje difrakce, ale stejně bych nečekal, že už na f5,6 bude vidět tak moc...ale spíš sem se divil, jak relativně dobře je zachovaná kresba, HS20 patlala znatelně víc, o HS10 ani nemluvě...to jsi stáhl odšumování na -2, nebo je to tak v základnim nastavení?
janfran
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fuck8r 7. 5. 2012 20:12

inteligentní doostřování - off
odšumování - LOW-normal-high
ostatní - low-NORMAL-high
DR400%
8Mpix

takhle to mám nastavený, já beru klidně i víc šumu se zachováním kresby a ostrosti.. proto jsem rád, že to tu jde takhle nastavit, chci zkusit taky RAW, ale s tím Lightroomem vůbec neumím :'( (za boha jsem tam nenašel třeba výběr - prostě mnohabodové laso, abych si půl snímku označil a odšumil a pak invertoval výběr a druhou půlku zase třeba doostřil a nebo zesvětlil.. prostě nenašel.. :D )
Jediná věc, v čem je Apple lepší než Microsoft, je marketing. Podařilo se mu totiž přesvědčit celou generaci trubek, že tím, že si koupí nějakej produkt od Applu, vstoupí do jakéhosi elitního exkluzivního klubu a že budou výjimeční... >-D
Fuck8r
Návštěvník

Odeslat příspěvekod foppa13 3. 6. 2012 13:32

Zdravím,

předem se omlouvám za můj dotaz - jsem laik :-)

Zakoupil jsem si tento fotoaparát a včera asi hodinu jsem si zkoušel fotit měsíc (nemám stativ).

Zkoušel jsem různé režimy... Nejlépe (vcelku detailně) jsem viděl na displayi měsíc v režimu "SP" "noc". Jakmile však zmáčknu závěrku, ať už do půlky pro doostření (které však v daný moment vůbec nepotřebuji) nebo zcela pro vyfocení, zobrazí se jen bílo-žlutá koule.

Dá se někde v menu nastavit, abych fotil rovnou to, co vidím na displayi či v hledáčku ještě před tím než-li zmáčknu závěrku?

Jen pro představu...

Jen při zapnutí režimu SP noc a přiblížení 60x vidím zhruba tohle:

Obrázek

Jakmile zmáčknu závěrku pro doostření či vyfocení, zobrazí se zhruba toto:

Obrázek
foppa13
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pety 3. 6. 2012 14:08

Musíš s expozicí do mínusu. Pokud nestačí kompenzace, tak přes manuální nastavení.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod foppa13 3. 6. 2012 22:05

Děkuji, pomohlo :-))
foppa13
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod HoJo 23. 6. 2012 10:25

Fuck8r píše:inteligentní doostřování - off
odšumování - LOW-normal-high
ostatní - low-NORMAL-high
DR400%
8Mpix

takhle to mám nastavený...

Jen drobný, možná blbý, dotaz - dá se nějak natvrdo nastavit to rozlišení 8Mpix? Nebo je to jen přes nastavení EXR DR a EXR SN (což jsem pochopil z recenze na HS20)?
Díky za odpověď, jak to je a jak se to správně nastavuje. Foťák mám druhý den a zatím se v nastaveních orientuji jen povrchně. Přiložený návod je takový, že nechápu, co různá nastavení vlastně dělají.
HoJo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rattus rattus 23. 6. 2012 12:44

Dá. Ale proč ?
Rattus rattus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod HoJo 23. 6. 2012 13:41

No nějak jsem z recenze a diskuze pochytil, že kvalitnější snímky než na 16 MPix. A i když nakonec ne, abych věděl, když se mluví o nastavení rozlišení na 8 MPix a jak se to nastavuje. A asi jsem našel to nastavení - velikost snímku M.
HoJo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rattus rattus 23. 6. 2012 14:37

Když zmenšíš v PC 16 Mpix. na 8Mpix. dosáhneš lepšího výsledku než nastavením 8 Mpix. rovnou ve foťáku
Rattus rattus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod janfran 23. 6. 2012 14:49

To je pravda jenom u normálních senzorů. Systém EXR vzhledem ke svým odlišnostem vyžaduje jiný přístup a nastavení polovičního rozlišení už ve foťáku zde má svou logiku, protože umožňuje zvýšit dynamický rozsah a snížit šum na vysokých citlivostech. Ztráta detailů oproti 16mpix rozlišení je přitom minimální, protože objektiv a odšumovací filtry jich stejně nepropustí tolik, aby mělo focení do plného rozlišení význam.
janfran
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rattus rattus 23. 6. 2012 16:28

Takže ztráta je minimální. Proč tedy fotit na 8Mpix. ? Kvůli kartě? Otázka je,proč výrobce cpe do foťáku 16Mpix. ale to je marný ,marný,marný :'( Co třeba 41Mpix. jako v Nokii 808? :mrgreen: Tam to má svůj význam.
Rattus rattus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod janfran 23. 6. 2012 22:39

Tak ještě jednou. Hlavní výhodou 8mpix režimu je možnost zvýšení DR téměř o 2EV v jednom záběru. Kdyby ten čip byl 8mpix už nativně, potom by v tomto režimu dával 4mpix fotky, což vzhledem k AA filtru, Bayerově masce a JPEG kompresi už není zrovna moc.
janfran
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rattus rattus 24. 6. 2012 09:15

Tak ještě jednou. Kdyby ten chip nebyl pidichip,tak by mohl být klidně 8Mpix. I bez těch udělátek :mrgreen: Třeba EXR Jenže je levnější udělat sračkový foťák a dodělat to elektronicky. Vychcaná doba o<:)
Rattus rattus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod HoJo 24. 6. 2012 13:32

Jak to tedy je to "vylepšené" focení:
>>Pokud nastavite rozliseni 8 megapixelu, pak se v PASM rezimech pouzivaji EXR rezimy...<< (viz. http://www.digimanie.cz/disc_doc-NA6D07 ... DC438.html, příspěvek pana Šurkaly 14. 7. 2011, 0:11)
Takže aby to fungovalo takhle (pokud to tak funguje), je to nastavení 8 MPix to co jsem napsal výše (velikost snímku M, nic jiného co by měnilo rozlišení "natvrdo" jsem nenašel). Nebo je to vše jinak a nějaké nastavování a EXR režimy jsou k ničemu, není potřeba to vůbec řešit, protože je to šmejd a je jedno co se nastavuje? V tomhle jsem úplný laik.
HoJo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod John Doe001 24. 6. 2012 16:15

Niekde som čítal,že HS 30 nemá indikáciu stavu baterky,je to tak?Stále sa nemôžem rozhodnúť medzi HS 30 a Pan FZ 150, ktorý by bol lepšou voľbou?
John Doe001
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka