Relativně odolný kompakt na baterky, do cca 5000 Kč

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Karryanna 10. 8. 2012 00:34

(Hups... nějak se mi to natáhlo...)

Hezký den přeji,

chtěla bych poprosit o nějaké tipy na foťák. Nejsem fotografka, asi se jí ani neplánuju stávat, takže foťákům moc nerozumím a nevím podle čeho vybírat.

Fotím v zásadě do alba.
Fotky, které projdou základním výběrem, končí ve webové galerce kroužku, v kronice, na CD pro účastníky, v rodinném albu.
Čas od času některé fotky používám na letáky, max A4.

Fotím i v místech, kde je problémový, případně žádný přístup k elektrice.
Z tohohle důvodu si představuju spíš foťák na baterky, je pro mě určitě snazší vzít s sebou netriviální množství náhradních baterek než náhradní akumulátor.
Rozhodně platí čím větší výdrž na baterku, tím lépe, na akcích nafotím klidně přes 200 fotek za den, fotky se snažím hned po nafocení aspoň trochu prohlížet.

Fotím primárně lidi a situace (a spíš momentky než umělecká fota).
Často fotím lidi v běžném pohybu, kdyby si s tím foťák nějak poradil, bylo by to super.
Bylo by fajn, kdyby foťák reagoval rychle, přeci jen momentky.
Nejvíc nafotím za dne, ale běžně fotím i za šera nebo za tmy.
Chtěla bych, aby foťák uměl sekvenci fotek, samospoušť, a ideálně i sekvenci na samospoušť.
Nepotřebuju věci jako rozpoznání obličeje nebo úsměvu.
Za makro bych byla ráda, nutné ale není.

Foťák by měl být aspoň trochu odolný.
Může být se spoustou jiných věcí spakovaný do batohu, může se mi houpat na krku v úzkých skalních průlezech a podobně, a všechny tyhle věci by měl přežít.
Původně jsem si snila i o voděodolnosti (nechci fotit pod vodou, ale fotím třeba na pláži nebo lodičce), nicméně je mi jasné, že v kombinaci s napájením na baterky je to dost odvážný požadavek.
Fotím za každého počasí, horko, zima, vítr, déšť, ...

Foťák by měl umět nahrát ozvučené video.

Rozměry nejsou rozhodující, foťák nejčastěji tahám na krku.
U malých foťáků navíc mívám pocit, že to je strašné nic a že se blbě drží, ale s tím jsem ochotná nějak bojovat.
Stejně tak nerozhoduje váha, myslím, že z rodinného foťáku jsem vycvičená.

Potřebuju hlavně použitelný automatický režim, ale jakákoli možnost manuálního nastavování je vítaná.
Naopak věci jako GPS nebo sdílení v sociálních sítích považuju za důvod proti.

Cenový limit je tak 5000 korun. Asi to není naprosto nepřekročitelná hranice, ale pro její překročení by už měl být hodně dobrý důvod, a stejně by to nesmělo být o moc.

Koukala jsem na Kodak Z990 IS.
Nevím, jak moc je odolný, rozhodně si lidi na netu stěžují na pomalé ukládání fotek, k tomu má výmysly typu GPS a Share. Navíc tu byly nějaké hlasy proti ultrazoomům obecně? Na druhou stranu, skutečně je na baterky, chválí se kvalita fotek za nějak zhoršených podmínek, kdybych se někdy chtěla fotce víc věnovat, s tímhle bych se asi mohla učit.

Teď mě hodně zaujal Nikon Coolpix S30.
Možnost někam se u něj posunout je asi malá, ovlivněná procházením spousty foťáků se všímám věcí jako malá světelnost, navíc je to takové malé nic. Nicméně se to skutečně tváří jako odolný foťák na baterky, výdrž taky vypadá sympaticky. A taky cena je moc hezká (tedy, přijde mi až podezřele hezká).

Zálibně koukám i po Canon Powershot SX150.
U něj se obávám té odolnosti, abych mu přeci jen příliš neublížila svým ne úplně jemným zacházením. Ale měla jsem ho v tlapkách a držel se mi dobře... aspoň pokud si ho s něčím nepletu.

Rozhodně budu vděčná jak za názory na tyhle tři, tak za jakékoli tipy na jiné foťáky. Třeba jsem naprosto mimo.

Díky za pomoc :-)
Karryanna
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Karel Benáček 10. 8. 2012 11:00

Pravdou je, že skloubit baterky a odolnost a úměrnou kvalitu fotografií, tak vychází opravdu nejlépe ten Nikon S30

Kdyby nebyla potřeba ta odolnost, tak například L810 vychází výborně cena / výkon.
Karel Benáček
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rattus rattus 10. 8. 2012 13:46

Nic čemu začíná světelnost na 3,3 a horší nechci ani vidět. Za 5000 se dají koupit 5 neodolné Tesco foťáky. A postupně se můžou ničit. místo AA je lepší koupit náhradní aku. Výběr na AA aku je už tak omezený,ale ještě odolný,to už je výběr téměř nulový. Co třeba koupit 5x
KODAK C190
KODAK C190
KODAK C190
KODAK C190
KODAK C190 o<:) Jinak můžu nabídnout celokovový Canon Ixus 310HS (prakticky nový) nepotřebuji ho. Dostal jsem darem mnohem lepší. +náhradní aku navíc. Ale nevnucuji :mrgreen:
Rattus rattus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 10. 8. 2012 14:26

rattus: dnes konečně viděl alespoň video z toho 310HS a mile mně překvapilo. Kolik jsi to za něj chtěl?
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rattus rattus 10. 8. 2012 14:28

3000 . + náhradní aku v ceně. Záruka je tuším 20 měsíců. Můžu se podívat,je ve skříni. koupený v květnu
Rattus rattus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 10. 8. 2012 14:47

to je výborná cena
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rattus rattus 10. 8. 2012 14:55

Jak říkám,je mi k ničemu a peníze nijak extrémně nepotřebuji. Ale chápu ,že lidé neradi kupují použité věci. I když minimálně použité.
Rattus rattus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rattus rattus 11. 8. 2012 22:37

BENQ DSC LM100 :love:
Rattus rattus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod radim33 12. 8. 2012 09:40

Chcete po digitálu všechno možné a máte na to jen asi 5000 Kč.
Na to je jediná správná odpověď.
Projděte na internetu nabídky, recence i diskuze, vemte ty peníze a utraťte je za nějaký digitál. Za 5 tisíc už je relativně slušný digitál střední třídy s lithiovým akumulátorem s výdrží na takových 300 fotek plus rezerva na prohlížení na jedno nabití. A dají se s ním za dobrých fotografických podmínek a trošky dovednosti s digitálem a na Pecku vytvořit fotky použitelné na větší tisk i na leták. Nebo za 3 - 4 tisíce plus nějaké doplňky, obal na digitál , ministativ...
Takový rok foťte tak jak chcete a tak, jak potřebujete, zjistěte, co s takovým digitálem nafotíte a co už ne, kde ho vezmete a kde ne. Studujte na internetu teorii... Zrušte nereálné požadavky, soustřeďte se na reálné, co s tím digitálem dokážete vyfotit a na to, co skutečně s tím budete dělat .
a pak vybírejte znova......
radim33
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rattus rattus 12. 8. 2012 09:42

Ano ,požadavky jsou nereálné.
Rattus rattus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Karryanna 12. 8. 2012 14:57

Díky za názory.
Postupně...

Co se týče nutnosti té odolnosti, já nevím. Poslední dobou o tom dost přemýšlím. Obecně jsem zvyklá odolnost požadovat, ke svým věcem se skutečně nechovám moc jemně. Na druhou stranu si už přes šest let půjčuju rodinný foťák (Konica Minolta DiMAGE Z10), který asi nijak zvlášť odolný není, a (ťuk ťuk) zatím žádnou výraznou újmu neutrpěl.
Další věc je, že byť se nepovažuju za fotografku, občas si hraju s režimy a nastavováním některých věcí (nic zásadního, blesk, kompenzace expozice), a asi mi to skutečně umožňuje občas udělat lepší fotku než na automat.

U odolnosti si možná jistá nejsem, ale z požadavku na baterky ustupovat nemíním.
To je taky důvod, proč nechci Ixus.
To samé ten Benq (mimochodem, pletu se, nebo se tu obecně ozývají hlasy, že Benq nebrat?)

Výdrž 300 fotek je pro mě příliš málo, abych se smířila s akumulátorem.
A za rok prostě nebude dalších 5 000 na kupování dalšího foťáku.
Studiu teorie se příliš věnovat neplánuju, spoléhám na automatiku a metodu pokus/omyl. Jak jsem psala, nejsem fotografka a nejspíš se jí ani neplánuju stávat.

Neříkám, že těmhle požadavkům odpovídá půlka trhu. Ale hledám foťák, který jim bude odpovídat co nejvíc. Protože každá z těch věcí mi dokumentování akcí usnadní.
Karryanna
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rattus rattus 12. 8. 2012 16:43

Tak to bude těžké. Další příznivec AA NiMh aku. Canon PowerShot SX150 IS nebo další ještě levnější plasťáčky.
Rattus rattus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ziki 12. 8. 2012 18:06

Zdravím, mám Canon Powershot SX130IS a předpokládám, že Canon Powershot SX150 je jeho nástupce, takže by na tom měl být funkčně minimálně stejně, jako jeho předchůdce. Co se týče požadavků, tak taky fotím primárně lidi a reportážní fotky, než nějaké umění. Lidi v běžném pohybu se tímto foťákem samozřejmě fotit dají. Foťák reaguje celkem rychle, ale pokud očekávám nějaký krátký okamžik, který bych rád zachytil, tak si stejně raději předostřím do přibližné roviny odehrávané scény :). Za dne se fotí výborně, za šera se dá fotit díky výbornému stabilizátoru také ještě bez blesku a za úplné tmy už je blesk nutnost :-D. Canon Powershot SX130 je první kompakt co mám, který má použitelné fotky i na vyšších citlivostech (pravděpodobně díky novějšímu procesoru DIGIC 4, který Canon používa/l také u DSLR). Sekvenční snímání foťák umí (ale žádný samopal to zrovna není), samospoušť to má plně nastavitelnou (lze nastavit čas i počet/sekvence fotek) a "makro" (myšleno focení hmyzu nebo kytiček na velmi krátkou vzdálenost :) ) to má.
Co se týče odolnosti, tak můj foťák už prošel spoustu výletů, focení v mrazu i letním parnu, přežil dost pádů, promokl a i když má nějaké ty škrábance, tak stále výborně funguje. A napájení AA bateriemi se velmi hodí na několikadenní výlety, kdy si s sebou nabalím aspoň dvě náhradní sady NiMH akumulátorů, ale také jsem jel na nouzově koupené alkalické tužkovky ;-) .
Kinofilm: Smena-8M > Minolta AF 35 > Zenit E > Praktica Revue ML > Minolta Dynax 505SI
Digitál: Siemens M65 > Canon A470 > Kodak C613 > Canon A590IS > Canon A480 > Canon SX130IS > Pentax K-r
ziki
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 12. 8. 2012 18:09

vybral bych raději předchůdce SX130 který se doprodává za 3k - má osvědčený snímač 12mpix takže výstup bude o dost lepší... Ale jinak samozřejmě kvalita bude adekvátní ceně a heslu kdo chce kam... Na tužkovky jedině battery grip nasazený na zrcadlovku, nebo třeba Pentax K-x

-- 12. 8. 2012 18:11 --

tak už jsem byl předběhnut :-)
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Karryanna 12. 8. 2012 20:47

Ano, jsem příznivec NiMH aku a neplánuju se za to omlouvat. Ale díky za tip.

ziki, moc děkuju, tohle jsou pro mě hodně příjemné informace.
Už jsem měla v ruce foťáky, u kterých i běžný pohyb končil rozmazaností fotek, tak jsem to radši zmínila. Ale jestli to není případ SX130, tak jen dobře.
Obávám se, že předostřování bych se jednak musela naučit, jednak by mi často nepomohlo, ale jestli to reaguje celkem rychle, tak fajn. Opět, už jsem měla v ruce foťák, s kterým nebylo možné udělat fotku do pěti vteřin.
Ne, skutečně si nedělám iluze, že najdu foťák, který bude schopný fotit za tmy bez blesku :-)
A jinak to vážně zní dobře. Můžu se jenom zeptat, proč "makro" v uvozovkách?

V každém případě to zní, že by to uspokojilo i mou představu odolnosti. Zas neplánuju foťák záměrně házet z výšky na beton nebo něco takového, prostě se mnou bude chodit na akce.

Ah, vida, ono SX130 má jen 12MPix, to zní sympaticky. (Dneska jsem s překvapením zjistila, že roky fotím na 5MPix.)
Nicméně se zeptám, jestli SX150 nemá zas něco jiného, čeho bych si taky měla chtít všimnout.
Že to kvalitou nebude fotografická špička, to mi je jasné. Ale připomínám, že to chci primárně do alba a do kroniky, takže jestli to bude ostré a aspoň trochu realistické, budu spokojená.
Karryanna
Kolemjdoucí

Další stránka