Hezký den přeji,
chtěla bych poprosit o nějaké tipy na foťák. Nejsem fotografka, asi se jí ani neplánuju stávat, takže foťákům moc nerozumím a nevím podle čeho vybírat.
Fotím v zásadě do alba.
Fotky, které projdou základním výběrem, končí ve webové galerce kroužku, v kronice, na CD pro účastníky, v rodinném albu.
Čas od času některé fotky používám na letáky, max A4.
Fotím i v místech, kde je problémový, případně žádný přístup k elektrice.
Z tohohle důvodu si představuju spíš foťák na baterky, je pro mě určitě snazší vzít s sebou netriviální množství náhradních baterek než náhradní akumulátor.
Rozhodně platí čím větší výdrž na baterku, tím lépe, na akcích nafotím klidně přes 200 fotek za den, fotky se snažím hned po nafocení aspoň trochu prohlížet.
Fotím primárně lidi a situace (a spíš momentky než umělecká fota).
Často fotím lidi v běžném pohybu, kdyby si s tím foťák nějak poradil, bylo by to super.
Bylo by fajn, kdyby foťák reagoval rychle, přeci jen momentky.
Nejvíc nafotím za dne, ale běžně fotím i za šera nebo za tmy.
Chtěla bych, aby foťák uměl sekvenci fotek, samospoušť, a ideálně i sekvenci na samospoušť.
Nepotřebuju věci jako rozpoznání obličeje nebo úsměvu.
Za makro bych byla ráda, nutné ale není.
Foťák by měl být aspoň trochu odolný.
Může být se spoustou jiných věcí spakovaný do batohu, může se mi houpat na krku v úzkých skalních průlezech a podobně, a všechny tyhle věci by měl přežít.
Původně jsem si snila i o voděodolnosti (nechci fotit pod vodou, ale fotím třeba na pláži nebo lodičce), nicméně je mi jasné, že v kombinaci s napájením na baterky je to dost odvážný požadavek.
Fotím za každého počasí, horko, zima, vítr, déšť, ...
Foťák by měl umět nahrát ozvučené video.
Rozměry nejsou rozhodující, foťák nejčastěji tahám na krku.
U malých foťáků navíc mívám pocit, že to je strašné nic a že se blbě drží, ale s tím jsem ochotná nějak bojovat.
Stejně tak nerozhoduje váha, myslím, že z rodinného foťáku jsem vycvičená.
Potřebuju hlavně použitelný automatický režim, ale jakákoli možnost manuálního nastavování je vítaná.
Naopak věci jako GPS nebo sdílení v sociálních sítích považuju za důvod proti.
Cenový limit je tak 5000 korun. Asi to není naprosto nepřekročitelná hranice, ale pro její překročení by už měl být hodně dobrý důvod, a stejně by to nesmělo být o moc.
Koukala jsem na Kodak Z990 IS.
Nevím, jak moc je odolný, rozhodně si lidi na netu stěžují na pomalé ukládání fotek, k tomu má výmysly typu GPS a Share. Navíc tu byly nějaké hlasy proti ultrazoomům obecně? Na druhou stranu, skutečně je na baterky, chválí se kvalita fotek za nějak zhoršených podmínek, kdybych se někdy chtěla fotce víc věnovat, s tímhle bych se asi mohla učit.
Teď mě hodně zaujal Nikon Coolpix S30.
Možnost někam se u něj posunout je asi malá, ovlivněná procházením spousty foťáků se všímám věcí jako malá světelnost, navíc je to takové malé nic. Nicméně se to skutečně tváří jako odolný foťák na baterky, výdrž taky vypadá sympaticky. A taky cena je moc hezká (tedy, přijde mi až podezřele hezká).
Zálibně koukám i po Canon Powershot SX150.
U něj se obávám té odolnosti, abych mu přeci jen příliš neublížila svým ne úplně jemným zacházením. Ale měla jsem ho v tlapkách a držel se mi dobře... aspoň pokud si ho s něčím nepletu.
Rozhodně budu vděčná jak za názory na tyhle tři, tak za jakékoli tipy na jiné foťáky. Třeba jsem naprosto mimo.
Díky za pomoc

Jinak můžu nabídnout celokovový Canon Ixus 310HS (prakticky nový) nepotřebuji ho. Dostal jsem darem mnohem lepší. +náhradní aku navíc. Ale nevnucuji 

. Canon Powershot SX130 je první kompakt co mám, který má použitelné fotky i na vyšších citlivostech (pravděpodobně díky novějšímu procesoru DIGIC 4, který Canon používa/l také u DSLR). Sekvenční snímání foťák umí (ale žádný samopal to zrovna není), samospoušť to má plně nastavitelnou (lze nastavit čas i počet/sekvence fotek) a "makro" (myšleno focení hmyzu nebo kytiček na velmi krátkou vzdálenost
.