Vyplati se jeste D300?

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod qwerts 2. 8. 2012 14:53

Zdravim, chci se zeptat, zda ma podle Vas dnes jeste smysl kupovat D300 (15-17k za telo), nebo jit do D90 (cca o 3-4k levnejsi nez D300). D7000 je mimo me financni moznosti - radsi invetsuju do objektivu.
Temata ktere fotim, nebo chci fotit jsou portrety, krajinky (to lze fotit vesmes jakoukoliv DSLR), sport (gymnastika v hale), zavody pejsku, deti, semtam se nachomitne nejaka ta svatba.
Z objektivu mam ze zacatku v planu jit do 18-105 a 35/1.8 + pozdeji 85/1.8 a nejaky silnejsi svetelnejsi teleobjektiv.

D90 si obcas pujcuju od domaciho, neni spatna, ale byt vetsi by mohla, u D300 me laka hlavne odolne telo a lepsi AF... proste dilema :)
Predem dekuju za Vase nazory, neberte to prosim jako pokus o vyvolani flamu a nehadejte se o blbinach, dekuji :)
qwerts
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tex086 2. 8. 2012 15:45

Ahoj, pokud Ti nevadí neexistence pseudovidea (pokud se nejedná o model D300s), šel bych bez rozmýšlení do D300. Rychlý a spolehlivý AF Ti nenahradí žádný objektiv. A myslím, že D300 má i lepší hledáček (větší pokrytí). Přeji šťastnou ruku:)
tex086
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 2. 8. 2012 16:26

D300s jsem měl jen párkrát půjčené, když jsem chvilku zvažoval, jestli nezdrhnout k Nikonu a přijde mi to jako hodně povedený tělo bez ohledu na to, že fotím na Canon. Hlavně AF a pokrytí body se mi hodně líbilo. A hlavě "stačí/nestačí" - donedávna se tim běžně fotilo na poloprofi úrovni a nikomu to nevadilo. Takže jestli ti tam nechybí nějaká zásadní funkce, tak bych se toho nebál... Taky mám jako hlavní tělo starší Canon 1D nad kterym by tady spousta lidí ohrnula nos, ale když s tim mohli před pár lety fotit Olympidáu, tak proč bych s tím nenafotil sport do časopisu i dneska... :-)
lukas_highenergy.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod qwerts 2. 8. 2012 18:06

Prave ze video me netrapi, ja pro ni byl vicemene uz rozhodnut, ale pak jsem udelal tu zasadni chybu, ze jsem zacal hledat nazory na internetu :)
Nasel jsem spoustu nazoru ze D300 je stary, ma slabsi vykon na vysokem isu, ma horsi kvalitu obrazu apod.... ale sakra, kdyz se s tim pred lety fotilo a fotky byly rozhodne kvalitni, tak proc bych s tim nemel moct fotit ja? :) Jasne ze D7000 by byla zrjeme kvalitnejsi co do obrazu, ale zase nekradu, nejakou dobu vydrzim s D300, nasbiram obejktivy, apak treba skocim do nejake D400 :)
qwerts
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 2. 8. 2012 19:15

D300 je skvělá. Ano možná trošku víc šumí, ale ten výstup stojí za to. Perfektní per-pixel ostrost když máš dobrý objektiv a skvělé barvy. D90 je odlišná včetně kvality výstupu (tzn. není špatná, to vůbec, ale neni až tak dobrá). Plus D300 je v podstatě "skoro-profi" tělo se vším všudy.

Relativně dost lidí včetně profíků ji používá i dneska, fakt je, že v podstatě za ní Nikon zatím nemá náhradu.

D300s se vyhni, to není to samé..
Daemonius
Návštěvník

Odeslat příspěvekod qwerts 2. 8. 2012 19:20

D300s je odost drazsi, proc by ses ji vyhybal?
qwerts
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ggrand 2. 8. 2012 19:41

Bacha na AF modul D300, tam kde staré objektivy hnané z těla(typicky Tamron 17-50/2,8; dvouprstenec 80-200/2,8) na starých tělech ostřily přesně, tak na D300 s největší pravděpodobností nebudou. Pokud nemáš nejmodernější AF-S objektivy, tak bych do D300 nešel(sám jsem se musel zbavit kvůli AF modulu T17-50). D300 je těžká kráva-těžší než např fullframe Canon 5D. Takže pokud jde o nesportovní focení, osobně bych raději volil D90,protože má lepší ovládání pro nesporťáky(např. ISO na roleru), je lehčí,menší a mě osobně se líp drží.
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod qwerts 2. 8. 2012 20:05

Od Nikonu nemam zatim zadne sklo, teprve bych ten system zacal budovat :) Vzal bych k nemu na bezne foceni 18-105 a k tomu bych poridil pevna sklicka 35/1.8 a 85/1.8 a az by byly zase finance tak teleobjektiv.
Jinak ta vaha...rikal sem si ze jednou musim zacit posilovat :D Ma 925g oproti D90 s 703g no... :)
qwerts
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 2. 8. 2012 20:07

ggrand: nevis, jestli ma D300 stehny AF jako D700? Ja jen ze se zminenym Tamronem nemam na D700 problem.

Jinak me treba u D300 neprijmne prekvapila pomerne tuha spoust (tuzsi nez ma D700), kde je treba opravdu dukladne zatlacit prstem. Takova D7000 ma spoust nesrovanetelne citlivejsi. Na druhou stranu se D300 drzi jisteji (=lepe jak D90/7000 a mozna i jak D700), ma totiz sirsi grip, pro vetsi ruce urcite vyhoda stojici za zvazeni. Take ma D300 dedikovane tlacitko pro ostreni (osobne pres spoust neostrim), coz lze tusim nastavit i u D90, ale ta jej ma, narozdil treba od D7000, pomerne zapustene a neni to uplne to prave orechove.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 2. 8. 2012 20:10

D300 používá DX variantu ostření Multi-CAM 3500, který je i v D3, D3x, D3s a D700 (tam je FX verze). Ovšem jak moc jsou stejné je otázka.
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod qwerts 2. 8. 2012 20:11

D300 by mela mit stejny AF modul jako D700

edit: no tak d300 ma CAM3500DX a d700 CAM3500FX, jaky je v tom rozdil netusim
edit 2: pozde :)
qwerts
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ggrand 2. 8. 2012 20:29

Petr Luňák: Tak s tou spouští to byl asi nějaký problém daného kusu. Nebo tak, nikdy jsem si nevšimnul rozdílu D300/D700 a to jsem je měl vedle sebe.

Ohledně AF modulu tam rozdíly jednoznačně budou. Dyť je rozdíl i D3 a D700 ikdyž mají název stejný, jenže jaké ty rozdíly přesně jsou, těžko říct. Jde zkrátka o to, že je dost lidí, co si na podobné jevy stěžují. Dokonce na dřívějším fóru grafiky bylo pár lidí, co potvrzovali, že na D80/D90 se T17-50(ty nejstarší a nejlepší) se chovají naprosto ok, kdežto u nových AF modulů běda-jednou zaostří před, pak za nebo na krátké ohnisko ok, na dlouhé FF/BF atd.
Ono držení foťáků je asi hodně subjektivní, u mě je to asi takto : D3,D90,D300,D700,D7000. Přesto přezevšechno mi nejvíc v ruce sedí 50D a 5D od C(ale nemluvím o ovládání).

-- 2. 8. 2012 20:37 --

Ještě jedna dost nepraktická záležitost D300-je potřeba na stativu kabelová spoušť nebo bezdrátová verze,která se nasadí do sáněk blesku a z ní trčí drát, co vede tam, co kabelová spoušť. Jasan, jde používat samospoušť,ale ta nejde zkombinovat s plnohodnotným předsklopením zrcátka.
Pro D90 existuje infra spoušť, což je pohodlnější(ikdyž má senzor jen zepředu).
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 2. 8. 2012 20:43

Me Tamron hnanej hridlekou na D90 a D700 problem nedelal/nedela. A to jsem z BF/FF u D7K tezce vyskolenej, takze mi jen tak nejaka chybka neunikne si trufam rici :) Nicmene to je jen na okraj.
D300 jsem mel jen kratce v ruce, ale zvykly ze supercitlive spouste u D7k to byl pro mne vylozene sok. Jestli jde o vlastnost nebo kusovou zalezitost nedokazu posoudit, jinou D300 jsem v ruce zatim nemel, ale schvalne, kdyz si na to vzpomenu, si ji vemu v krame do ruky a vyzkousim znovu primo s D700.
Nicmene neni to vec, ktera by me nejak mela ovlivnit pri vyberu fotoparatu, takze to asi neni smerodatne resit.
Canony se drzi obecne lepe, s tim souhlasim, bohuzel to jejich "logicke" ovladani je...ale radeji mlcim :)
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 2. 8. 2012 23:04

Petr Luňák: No Nikon nemá taky to ovládání zrovna 2x slavné.

Osobně bych neváhal a bral D300, byť je ten senzor starší, tak myslím, že se pořád nemá za co stydět ani na vyšší ISO. Určitě nedosáhne na D7000, ale co si budeme povídat, je to stejně hlavně o sklech :) AF D300 vs D90 je jako nebe a dudy, obzvláště za horších světelných podmínek.
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 3. 8. 2012 01:09

qwerts píše:D300s je odost drazsi, proc by ses ji vyhybal?

Barvy a detaily.

Nikon "vyslyšel" nářky uživatelů "že to děsně šumí" a tak upravil CFA a AA filtry, aby byl šum méně viditelný a propustnost světla o nějakej fous lepší. CFA tedy propouští více světla a barvy šly do kytek, AA filtr víc rozpatlává, takže šum není tolik vidět a detaily šly tamtéž kam barvy.

Doufam, že Nikon už nikdy nic podobnýho neudělá. Stačí, že to dělá pořád Canon s každým dalším a dalším modelem..

Pokud si chceš kupovat 35mm f1.8 G a 85mm f1.8 G tak nemusíš AF nějak řešit, obojí jsou AF-S. S přidáním něčeho širokoúhlého to v podstatě stačí na skoro cokoliv.
Daemonius
Návštěvník

Další stránka

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Autor