D5100 nebo K-30?

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Daemonius 2. 8. 2012 19:11

D90 nebo novou D3200.

Případně něco od Sony. Osobně bych si koupil něco od Sony pokud by mi šlo o kvalitu fotek a dostupnost objektivů (cenovou).

Jinak u Nikonu ověřená D90 není špatná volba a 35mm f1.8 a 50mm f1.4 nebo 50mm f1.8 nejsou nějak extra drahé (plus je teď nová 85mm f1.8 že.. byť kapku dražší).

Ještě mě napadá D300, ale to nebude úplně levné ani second hand.

No a nebo na to dlabej a kup si 5D z druhé ruky a nějakou fajn 50mm. :)
Daemonius
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ggrand 2. 8. 2012 20:09

:D 18-135 v setu za 7200 a přitom to sklo je o kategorii horší obrazem než Nikkor 18-105,který samostatně nestojí ani 7000 a v setech stojí ještě míň... a o tom Nikon je.
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 2. 8. 2012 21:26

jjeffrey83 píše:Dalsim teoretickym kandidatem by byla bezzrc. NEX-5N, tam ale pripadaji v uvahu asi jenom setove objektivy... (manualne ostrit se mi nejak moc nechce)
preco len setove, ved sa daju dokupit aj ine (na zaciatok by to malo stacit)

honcka píše:Ja bych to rozsekl tak, zajdi si do kramu, vem si do ruky K-30 i D90 a vem ten, kterej ti lip sedne :D
rada jak hovado .. co myslis kde budu mat oba naraz v predajni?

reign píše:honcka: já bych řekl, že tento Tamron je naopak celkem pohodové sklo, kusovou variabilitou trpí nejvíce Sigmy.
asi to zavisi ake mas kriteria
Bracho napriklad tvrdi ze ten jeho ma na wide FF a na tele BF (alebo naopak).
Inak ma nestabilizovanu verziu, lebo ta stabilizovana je podla recenzii vraj opticky slabsia.
Olympus PEN E-P1 TLK + E-P3 DZ + Lumix 20 F1.7 + mZuiko 45 F1.8 + mZuiko 75 - 300; Sony H20
(občas príručná Fuji F50fd, u otca Konica-Minolta Z10, spadnuté Casio EX-V8 s vymeneným LCD)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 2. 8. 2012 21:54

Ganec: vždyť jsem psal, že AF je alchymie... Von to může být klidně problém těla - zkuste schválně s bráchou playerův test - stejný snímek klasicky a i v live view, třeba se bude konat překvapení... Jinak, kusovou variabilitou jsem spíše myslel celkem konstantní optickou kvalitu.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod honcka 2. 8. 2012 22:58

Ganec píše:
honcka píše:Ja bych to rozsekl tak, zajdi si do kramu, vem si do ruky K-30 i D90 a vem ten, kterej ti lip sedne :D
rada jak hovado .. co myslis kde budu mat oba naraz v predajni?

u skody je d90 skladem, k30 s 18-135 bude na konci srpna
honcka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 2. 8. 2012 23:23

reign: Tvrdil jsem to o 18-135mm a stojím si za tím. Zkušenosti uživatelů jsou takové, že to je dobré sklo, navíc má asi nejlepší AF jaký u Pentax skel vůbec je (DC motor), rychlejší i než SDM. Testy na photozone se mi zdají trochu pochybné v tom, že měří pouze rozlišení, což je jen jedna ze složek ostrosti. Jednou ze dvou nejdůležitejších složek je kontrast a ten mají obecně skla od Pentaxu vynikající. Takže teoreticky byť se podle testu na photozone může zdát, že Nikon 18-105mm je o něco lepší sklo, realita může být taková, že ho Pentax 18-135mm roznese na kopytech. Ale to samozřejmě jen spekuluji.
Kdyžtak tady je ještě jiný test http://www.ephotozine.com/article/smc-p ... view-16544

Pokud bych volil K-30, tak jednoznačně s objektivem 18-135mm. V setu na něm neskutečně ušetříš, takže i kdyby se ti nelíbil, můžeš ho potom prodat za vyšší cenu, než jsi jej pořídil. Nicméně jak už tady padlo, je to hlavně o objektivech, takže spíše vybírej podle objektivů, které se ti líbí a budou tě nejmíň stát a až pak vybírej tělo.
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 3. 8. 2012 01:02

Ty ukázkový fotky na ephotozine jsou víceméně v souladu s tím co tvrdí photozone. :D Bláto a příšerný..

Patlámo na 135mm F8? F8!!?

Chudák Pentax, to by dopad, kdyby tohle byl jeden z jeho nejlepších objektivů. :D

Pentax je obecně e-e, protože sice relativně kvalitní objektivy má, ale pěkně drahé (poněkud neadekvátně výstupní kvalitě). Obecně mam rád outsidery, ale jen tehdy, když mají co nabídnout. To má třeba Samsung NX systém, Pentax leda s manuálníma objektivama a to ještě ne těma od Pentaxu..
Daemonius
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ggrand 3. 8. 2012 13:14

kentus: Co je to zas za kecy proboha? Nejlepší AF? Měl jsi někdy sklo 18-135 v ruce? Já na K5 a ostří to pomalejc než 18-55 na K10.
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod duves 3. 8. 2012 13:32

Mam sigmu 17-70 HSM a teda žiadny rychlik to nie je. HSM je obdobou SDM Pentax
prerábam zrkadlovky na infrafotografiu: http://www.fotovesely.estranky.sk/
duves
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 3. 8. 2012 13:49

Daemonius: Bláto? A ty potřebuješ tisknout se širokorozsahovým zoomem na A1? Jsi ten, komu se říká "pixel-peeper", nic jiného. Fotky z něj na A3 budou naprosto v pohodě.
ggrand: Tak to musela ale být chyba u tebe, to že má nejrychlejší AF z Pentax skel tvrdí všichni a všude.
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ggrand 3. 8. 2012 14:01

kentus: Takže jsi ten objektiv ani neviděl, že?
No porovnej si sám : http://www.youtube.com/watch?v=4bibld_jSR0
http://www.youtube.com/watch?v=GfeLF1U0oPs
U 18-135 si zesil zvuk, je to tam slyšet.
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 3. 8. 2012 14:07

owner syndrom? Lepší než to sklo hájit jak je výborné by bylo uznat, že někomu to třeba stačí, na dlouhém konci bych nepotřeboval ostrost až do krajů, na širokém ale určitě minimálně kolem clony 8, jinak bych bral raději seťák
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ggrand 3. 8. 2012 15:17

Asi bych to shrnul takle, objektiv není špatný, je opticky na úrovni C18-135 a S18-125,ale N18-105 je lepší. Cenou je úplně mimo, zřejmě daň za WR provedení(u takto vysunujícího se objektivu dost diskutabilní) a druh ostření. Takže asi tak, za hodně peněz málo muziky.
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 3. 8. 2012 15:27

ggrand: Sice seťák projede rychleji ostřící dráhu, ale přeostřování je rychlejší s 18-135mm.
reign: A já jsem snad psal že je výborné? Nebo dokonalé? Ne, psal jsem že je dobré a faktem je, že pokud netiskneš na větší formát než A3, bude ti bohatě stačit.
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ggrand 3. 8. 2012 15:54

kentus: Tak to je kec. Říkám, oba dva objektivy jsem měl vedle sebe. Nevidím ani jediný důvod, proč když seťák dojede na místo zaostření rychleji, má podobnou světelnost, proč by měl zaostřit nakonec pomaleji? Ano, zažil jsem, že objektivy, co stejně rychle přeostřovali, tak ten světelnější nakonec rychleji zaostřil, ale to byl rozdíl ve světelnosti 2 EV,kdežto u 18-55 a 18-135 je max. rozdíl ve světelnosti 2/3EV.
ggrand
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka