Hmm, tak čo sa týka otázky zoomu, tak z môjho pohľadu by som to zhrnul asi takto. Trošku zabŕdnem do bezzrkadloviek s výmennými objektívmi aj keď si spomenul že tento typ nechceš.
Doteraz boli všetky moje fotoaparáty dá sa povedať klasické kompakty. Fotografii som sa vôbec nevenoval. Len tak nejak na pamiatku nejakého momentu som vždy vytiahol, zapol (samozrejme na automatike) namieril a cvakol. Doma stiahol .jpg a hotovka. Avšak keďže veľa cestujem a môj posledný Kodak po páde vypovedal službu, povedal som si, že prečo neinvestovať do fotoaparátu trochu viac. A rovno som chcel zrkadlo, no kvôli veľkosti mi nevyhovovalo. Tak som najskôr s miernymi obavami kúpil bezzrkadlo. Veľmi som sa obával toho zoomu (bol som naň predsa zvyknutý) a seťák mal len 3x zoom. Ale riskol som. Nakoniec fotím väčšinou len portréty, street alebo architektúru (pamiatky).
Zo začiatku na mňa hneď zapôsobil a zistil som, že vlastne človek väčšinou aj tak nejaký mega zoom ani nevyužije (ak nefotí šport alebo divočinu atď). Tak sám si napríklad spomeň alebo spýtaj sa ľudí s ultrazoomami, koľkokrát fotili na najdlhšie ohniská, resp. na akú ohniskovú vzdialenosť na tých svojich ultrazoomoch odfotili 90% všetkých fotiek. Tipnem si, že s najväčšou pravdepodobnosťou to viac ako 3-4 násobný ekvivalent zoomu nebude (no možno sa mýlim). Nehovoriac o tom, že daňou za väčší zoom je nižšia svetelnosť a na úkor superzoomov a veľkosti týchto objektívov, výrobcovia ani nemôžu použiť lepšie väčšie snímače.
ALE! To čaro prišlo až neskôr. Zistil som, že pri zoomových kompaktoch alebo ultrazoomoch človek pri fotení takmer vôbec nepremýšľa, len namieri, zazoomuje a cvakne. A výsledkom sú absolútne priemerné alebo podpriemerné a ničím nezaujímavé fotografie. Ja som kúpou bezzrkadla získal možnosť meniť objektív a tak som sa o to začal trochu zaujímať a prehľadávať info na nete. A tak som kúpil prvý pevný portrétny svetelný objektív (45mm/f1.8 ). Teda, žiadny zoom. A výsledok? U fotografie viac premýšľam, nehovoriac a neporovnateľne kvalitnejšom výstupe vďaka optike pevného objektívu. Konečne moje fotografie začali vyzerať pekne (a ďakujem aj za RAW - bez toho by som už fotoaparát nikdy nekúpil). Teraz ešte hľadám širokouhlý pancake (20mm/f1.7) a tipujem, že aj na ten seťák už potom definitívne zabudnem a ostane doma odložený ak sa mi ho nepodarí predať. Teda už nebudem mať možnosť žiadneho zoomu. Ale že by ma to mrzelo alebo by mi to vadilo? Nie, práve naopak... Kvalitné objektívy mi ostanú doma a mám k nim možnosť telo ak by napríklad o niekoľko rokov prišli nejaké rapídne vylepšenia snímačov.
Moja rada teda znie, neboj sa toho menšieho zoomu a ak sa ti podarí niekde, vyskúšaj si ten Fuji X10 (alebo pozri aj Oly XZ-1). Je to naozaj veľmi dobrý fotoaparát a naživo vyzerá skvele! A ešte lepšou voľbou by bola voľba nejakého bezzrkadla, ale to si už sám napísal, že nechceš. Ultrazoomom by som sa asi vyhol, pretože tie by ťa uspokojili pravdepodobne len cez deň a pri fotení v interiéroch alebo tmavšom prostredí by si mohol byť dosť sklamaný slabším výstupom.
PS: fuj, ale som sa rozpísal...

stefik911 píše:Keď pozerám tú 200, tak má rovnakú svetelnosť ako tá FZ150, a cena bude určite pri uvedení na trh o dosť vyššia.
Nemá. FZ200 má rovnakú svetelnosť v celom rozsahu objektívu.
Lumix FZ150: 25-600mm/F2.8-5.2
Lumix FZ200: 25-600mm/F2.8
- A mať na najdlhšom ohnisku clonu 2.8 alebo 5.2 je dosť zásadný rozdiel.
ZVUK: Onkyo A-5VL + Wharfedale Diamond 10.2 + kabeláž Oehlbach RATTLE SNAKE / AKG K 240 MK II