Fotoaparát podľa požiadaviek - do 300€

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod stefik911 7. 7. 2012 23:13

Doteraz som fotil fotoaparátom Olympus C-770 Ultra Zoom. Keďže vypovedal službu, chcem kúpiť nový. Neviem však nájsť rozumný fotoaparát do cenovej hranice 300€. Na to starom mi vadilo často veľká dĺžka zaostrovania a pomalé ukladanie. Inak fotky boli kvalitné, taktiež obsluha a vybavenie.

Od nového očakávam:

Kompakt (nie zrkadlovka, nie kompakt s vymeniteľným objektívom)
značka: Nikon, Canon,... poraďte nejakú kvalitu
dobrú svetelnosť objektívu (do 3,2)
ohnisková vzdialenosť: na starom bola 6,3 až 63, stačilo, nevadilo by posunutie o niečo vyššie
optický zoom: okolo 10x, po ultrazoome netúžim, nevadil by však
natáčanie videa: bez požiadaviek
ISO: 100 až 1000 postačuje
požadovaná ostatná výbava: závit na statív, hľadáčik, optická stabilizácia obrazu

Skúšal som vyhľadávať v rôznych eschopoch, taktiež heureka, najnakup... nič súce som nenašiel, v značkách prehľad nemám, ale Olympusu sa bojím, kvôli vyššie spomínaným nedostatkom. Mohlo by to byť niečo na štýl Nikon COOLPIX P7000. Ono fotoaparáty by aj boli podľa požiadaviek, ale často nemajú hľadáčik, čo je pre mňa nevyhnutné. Za každú pomoc v hľadaní budem vďačný.
stefik911
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 7. 7. 2012 23:46

Pokud trvas na hledacku a potrpis si na jeho kvalitu, tak ti nezbyde nic jineho, nez je v ramci kompaktu stale neprekonany Fujifilm X10. A to jak po strance kvality vystupu, vybavy (respektive funkci), tak i samotneho zpracovani fotoaparatu. Vim, ze je to nad cenovy limit, ale kompakty typu P7100 ci G12 maji spise parodii na hledacek.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod stefik911 8. 7. 2012 00:07

Kvalita hľadáčiku pri nich nebude asi až taká tragická, či hej? Nikdy som ich nemal v ruke, ale myslím že na tom sa moc nedá čo pokaziť.
Každopádne ten Fujifilm X10, je zaujímavý, cena je síce vyššia, viac mi však vadí dosť malý zoom, predtým som mal s 12x a to bolo príjemné na používanie, a tento má len 4x, čo mi príde málo.
stefik911
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod T-Lama 8. 7. 2012 03:24

Do cenové hranice by se vešlo pár kousků od Fuji (z řady Finepix), ale co se výstupu týče, bude to asi stejná bída jako u všeho, co má na 1/2,3" čipu 14-16 Megapixelů a 20x (či víc) zoom k tomu. Já mám doma Oly 750 UZ a teď teprve zjišťuju, jak vymakanej foťák to je - 4Mpix na 2/3" čipu, světelnost 3,5 na ekvivalentu ohniska 380mm, inteligentní ovládání, v případě potřeby i manuální ostření..
Bohužel tuhle vychytanou řadu totálně dodrbali zmenšováním snímače, aby ve stejné velikosti měli větší rozsah zoomu, hledáček zmizel stejně jako většina tlačítek, narostl počet Megapixelů a celkově je to teď foťák víc o parametrech, než o výstupu.

Zmíněná X10 začíná na širším ohnisku (28mm u X10 proti 38 u 770UZ) a je to poněkud jiná kategorie, jak cenově, tak zaměřením. Obrázky z toho jsou docela koukatelné, když se člověk nedívá moc zblízka ;-]

Nevím jestli se do 300 Eur vejde Panasonic FZ48, ale určitě bych ho vzal v potaz, ovládání vypadá lahůdkově (bohužel rozměry čipu už tak lahůdkové nejsou).
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 8. 7. 2012 03:32

Hledacky u kompaktu jsou nouzovky pri slunicku "za zady", rozhodne se s tim neda pohodlne fotit trvale. Vyjimkou je prave X10, kde je pokryti sceny sice jen 85% (G12 ma jeste mene), zato je ale jasny a velky. Kdo nezkusi, neuveri ;)
Co se tyce "zoomu", tak treba P7100 jde na, jestli se nepletu, 200mm ohnisko, ale svetelnost objektivu je potom zoufalych f5.6, coz v kombinaci s pidi snimacem odsuzuje pouziti fotaku na slunecne dny. G12 na tom neni o nic lepe, naopak ma jen 5x "zoom", koncici f4.5. Uf.
Fuji ma rozsah "jen" 4x, tedy 28-112mm, ale svetelost objektivu je f2.0-2.8. A diky vetsimu EXR snimaci s vyssim dynamickym rozsahem a nizsi mirou sumu tak dava na frak dalsim rivalum, jako jsou Panasonic LX5, Samsung EX1 ci ted novinka od Sony RX100.
Krom toho jsou to vsechno na ohmat hracky s otresnym elektronickym ovladanim zoomu (vic deprimujici vec u fotaku snad neznam).
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 8. 7. 2012 07:42

Fuji X10 opravdu utíká o koňskou délku a rozsah zoomu určitě stačí, kdyby přece jenom ne, tak hlasuji za Panasonic FZ48/FZ150 (s možností ukládat do RAW). Hledáček sice není na úrovni Fuji X10, ale určitě lepší, než na Tvém starém foťáku.

-- 8. 7. 2012 07:48 --

detail- hledáček ve Fuji je optický, v Panasonicu elektronický
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod stefik911 11. 7. 2012 23:09

Hľadáčik nutne potrebujem, 90% fotiek robím za jeho pomoci, a fotí sa mi tak lepšie ako cez displej :-)
Zvažoval som zoom a asi naozaj bude stačiť aj 4x (prípadne viac).

Škoda tej ceny pri Fuji X10, naozaj parametrovo a tiež výstupom vyzerá veľmi dobre, ale cenu by som rád stlačil do 300e (úplný strop je 400€).

Uvažujem nad tým Lumix DMC-FZ150, aj keď cena je dosť vysoká, fotky vyzerajú obstojne,
http://www.dcresource.com/reviews/panasonic/dmc_fz150-assets/P1010023.JPG
http://cdn-static.cnet.co.uk/i/product_media/40001602/macro.JPG
ale ten snímač asi nebude nič moc, a zbytočne 24x optický zoom.
stefik911
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod reign 12. 7. 2012 09:15

na digimanie.cz je recenze, přečti si ji, uklidní tě :-)
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod stefik911 26. 7. 2012 14:33

Recenziu som si prečítal, naozaj podľa nej vyzerá ten fotoaparát veľmi schopne. Skúsim počkať ako sa vyvinie cena, ak by skočila dole s príchodom novej rady, tak ju vezmem. Ďakujem za pomoc s hľadaním ;-)
stefik911
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod reign 26. 7. 2012 16:51

nová řada nastoupí na podzim
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod zino333 26. 7. 2012 16:57

Fotoaparát predsa nekupuješ na mesiac, ale nejakú dobu by ti mal vydržať, preto si myslím že tá cena za ten Fuji X10 by sa dala akceptovať v prípade že by ti to malo vydržať dlhšie ako na 1-2 roky. Inak by som pozrel aj na Olympus XZ-1. Má výbornú svetelnosť a aj výstup vyzerá celkom pekne. Ak pozeráš na ten ultrazoom od Panasonicu, tak teraz vychádza novinka FZ200, ktorá bude mať na tento typ fotoaparátu výbornú svetelnosť v celom rozsahu zoomu. Akurát cenovo to je asi všetko vyššie ako požaduješ...
ZVUK: Onkyo A-5VL + Wharfedale Diamond 10.2 + kabeláž Oehlbach RATTLE SNAKE / AKG K 240 MK II
zino333
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 26. 7. 2012 21:27

stefik911 píše:Hľadáčik nutne potrebujem, 90% fotiek robím za jeho pomoci, a fotí sa mi tak lepšie ako cez displej
ked som mal 1.5 palcovy displej so 113000 bodmi a mal fotak bez stabilizacie (Konica Minolta Z10), tak som tiez radsej fotil cez hladacik.

No uz nemusim. Dnes je uz ina doba: displeje maju 3 palce, da sa na ne pozerat aj zboku a pri 960000 bodoch uz nevidno jednotlive pixle.
Takisto rychlost zaostrovania a ukladania sa zrychlila (hlavne za posledne 2 roky). E-P3 som si kupil aj preto, lebo mal svojho casu najrychlejsie zaostrovanie (aspon tvrdilo to marketingove oddelenie) a ma 2 procesory: kym jeden spracovava fotku tak s druhym sa da dalej fotit a zdrzanie je minimalne. No neviem ci aj kompakty to takto maju vyriesene...

Podla zadania by ti teda vyhovovali skor novsie modely.
Pruser je ze si musis vybrat medzi kvalitou profikompaktov alebo zoomom ultrazoomov. Oboje sa neda, len za omnoho vyssiu cenu a so systemom s viacerymi objektivmi.
Olympus PEN E-P1 TLK + E-P3 DZ + Lumix 20 F1.7 + mZuiko 45 F1.8 + mZuiko 75 - 300; Sony H20
(občas príručná Fuji F50fd, u otca Konica-Minolta Z10, spadnuté Casio EX-V8 s vymeneným LCD)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod stefik911 7. 8. 2012 22:12

Tak nejak aj uvažujem, že je to dlhodobá investícia, takže dá sa cez to prekusnúť. Keď pozerám tú 200, tak má rovnakú svetelnosť ako tá FZ150, a cena bude určite pri uvedení na trh o dosť vyššia.

Ja sa bojím toho, že akonáhle budem fotiť slnečný deň a slnko bude za mnou, tak neuvidím nič na displeji. A myslím, že veľkosť displeja na to veľmi nezmení, ešte tak keď je výklopný možno, ale neviem veru.

A k ultrazoom vs. profikompakt: mne nejde o ultrazoom, vyššie som aj písal že ja po ňom netúžim ale nevadil by, len mi príde 4x zoom trošku primálo na také moje bežné fotenie :-)
stefik911
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod qwerts 7. 8. 2012 22:52

Vem si ale ze zakladni setak u DSLR ma ohnisko 18-55 coz je 3x zoom a spouste lidi to bohate staci aniz by koukali po dalsich sklech a kdyz uz tak stejnak poridi pevnou 50 coz je o chlup kratsi nez nejdelsi ohnisko toho setaku...
qwerts
Návštěvník

Odeslat příspěvekod zino333 8. 8. 2012 00:02

Hmm, tak čo sa týka otázky zoomu, tak z môjho pohľadu by som to zhrnul asi takto. Trošku zabŕdnem do bezzrkadloviek s výmennými objektívmi aj keď si spomenul že tento typ nechceš.

Doteraz boli všetky moje fotoaparáty dá sa povedať klasické kompakty. Fotografii som sa vôbec nevenoval. Len tak nejak na pamiatku nejakého momentu som vždy vytiahol, zapol (samozrejme na automatike) namieril a cvakol. Doma stiahol .jpg a hotovka. Avšak keďže veľa cestujem a môj posledný Kodak po páde vypovedal službu, povedal som si, že prečo neinvestovať do fotoaparátu trochu viac. A rovno som chcel zrkadlo, no kvôli veľkosti mi nevyhovovalo. Tak som najskôr s miernymi obavami kúpil bezzrkadlo. Veľmi som sa obával toho zoomu (bol som naň predsa zvyknutý) a seťák mal len 3x zoom. Ale riskol som. Nakoniec fotím väčšinou len portréty, street alebo architektúru (pamiatky).

Zo začiatku na mňa hneď zapôsobil a zistil som, že vlastne človek väčšinou aj tak nejaký mega zoom ani nevyužije (ak nefotí šport alebo divočinu atď). Tak sám si napríklad spomeň alebo spýtaj sa ľudí s ultrazoomami, koľkokrát fotili na najdlhšie ohniská, resp. na akú ohniskovú vzdialenosť na tých svojich ultrazoomoch odfotili 90% všetkých fotiek. Tipnem si, že s najväčšou pravdepodobnosťou to viac ako 3-4 násobný ekvivalent zoomu nebude (no možno sa mýlim). Nehovoriac o tom, že daňou za väčší zoom je nižšia svetelnosť a na úkor superzoomov a veľkosti týchto objektívov, výrobcovia ani nemôžu použiť lepšie väčšie snímače.

ALE! To čaro prišlo až neskôr. Zistil som, že pri zoomových kompaktoch alebo ultrazoomoch človek pri fotení takmer vôbec nepremýšľa, len namieri, zazoomuje a cvakne. A výsledkom sú absolútne priemerné alebo podpriemerné a ničím nezaujímavé fotografie. Ja som kúpou bezzrkadla získal možnosť meniť objektív a tak som sa o to začal trochu zaujímať a prehľadávať info na nete. A tak som kúpil prvý pevný portrétny svetelný objektív (45mm/f1.8 ). Teda, žiadny zoom. A výsledok? U fotografie viac premýšľam, nehovoriac a neporovnateľne kvalitnejšom výstupe vďaka optike pevného objektívu. Konečne moje fotografie začali vyzerať pekne (a ďakujem aj za RAW - bez toho by som už fotoaparát nikdy nekúpil). Teraz ešte hľadám širokouhlý pancake (20mm/f1.7) a tipujem, že aj na ten seťák už potom definitívne zabudnem a ostane doma odložený ak sa mi ho nepodarí predať. Teda už nebudem mať možnosť žiadneho zoomu. Ale že by ma to mrzelo alebo by mi to vadilo? Nie, práve naopak... Kvalitné objektívy mi ostanú doma a mám k nim možnosť telo ak by napríklad o niekoľko rokov prišli nejaké rapídne vylepšenia snímačov.

Moja rada teda znie, neboj sa toho menšieho zoomu a ak sa ti podarí niekde, vyskúšaj si ten Fuji X10 (alebo pozri aj Oly XZ-1). Je to naozaj veľmi dobrý fotoaparát a naživo vyzerá skvele! A ešte lepšou voľbou by bola voľba nejakého bezzrkadla, ale to si už sám napísal, že nechceš. Ultrazoomom by som sa asi vyhol, pretože tie by ťa uspokojili pravdepodobne len cez deň a pri fotení v interiéroch alebo tmavšom prostredí by si mohol byť dosť sklamaný slabším výstupom.

PS: fuj, ale som sa rozpísal... :twisted:

stefik911 píše:Keď pozerám tú 200, tak má rovnakú svetelnosť ako tá FZ150, a cena bude určite pri uvedení na trh o dosť vyššia.

Nemá. FZ200 má rovnakú svetelnosť v celom rozsahu objektívu.

Lumix FZ150: 25-600mm/F2.8-5.2
Lumix FZ200: 25-600mm/F2.8
- A mať na najdlhšom ohnisku clonu 2.8 alebo 5.2 je dosť zásadný rozdiel.
ZVUK: Onkyo A-5VL + Wharfedale Diamond 10.2 + kabeláž Oehlbach RATTLE SNAKE / AKG K 240 MK II
zino333
Návštěvník

Další stránka