Nečitelné foto z SD karty

Všeobecná diskuze o grafických programech pro práci s fotografiemi

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod fanthomas24 21. 7. 2008 19:10

Zdravím
stala se mi nemilá věc. Pořídil jsem si 4 GB kartu do Canonu A530. Ten ale bohužel umí jem 2 GB karty. Zprvu nebyl žádný problém ale po překroční 2 GB dat na kartě mi další nafocené snímky nejdou v PC otevřít. Ukáže se hláška že počítač neumí soubor img1234.jpg otevřít. PC prostě nepozná že jde o *.jpg. Prý mu chybí tato informace v záhlaví souboru. Tudíž nefungují různé opravné programy, jednoduše nepoznají co vlastně mají opravovat. Můžete mi prosím někdo poradit jak fotky zachránit? Předem moc děkuji.
Tomáš
fanthomas24
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pety 21. 7. 2008 19:37

A ve foťáku je můžeš prohlížet? Zvětšovat?
Pety
Administrátor

Odeslat příspěvekod Petr1968 21. 7. 2008 19:54

Co třeba ty nafocené přetáhnout do počítače a vymazat? A nechat tam jen ty ,tzv. nedostupné. Nebo použít čtečku? Nechceš ten soubor co neumí počítač otevřít poslat nám?
Smrt je pouhý okamžik, kdežto hanba trvá navěky.
Petr1968
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 21. 7. 2008 20:28

Smazat ty dobré asi nepomůže, pořád budou ty chybné nad hranicí 2 GB. Obávám se, že budou pravděpodobně už chybně zapsané foťákem. Poslední možnost - zkusit tu čtečku.
Pety
Administrátor

Odeslat příspěvekod Canon77 21. 7. 2008 20:37

zaujimave. . . ak nie je zapisana hlavicka suboru, ale ostatne data tam su, tak by to dake soft na obnovu dat mal zvladnut. . . myslim
Canon 350D
Canon EF-s 17 - 85 mm/4 - 5,6
Canon EF 100 - 400mm/4,5 - 5,6
Sigma AF 24/1,8
Canon speedlite 430 EX
Canon77
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 21. 7. 2008 21:08

Podíval bych se do návodu pro vaši čtečku paměťových karet. Podle mě nepodoruje SDHC karty. Tedy karty větší jak ony 2 GB
http://www.flickr.com/photos/bretavalek/
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fanthomas24 22. 7. 2008 10:23

Kartu jsem načítal přes čtečku. Čtečku jsem koupil s kartou jako set, tak doufám že by se měly podporovat. Po umazání funkčních dat jsem vyfotil novou fotku a ta šla zobrazit. Foťák sám ty špatné snímky nezobrazí. Jak píše Pety, data již špatně zapsal foťák. Tím pádem je softík na opravu zmatený. Ještě zkusím ve WinHexu nahrát hlavičku JPEGu z jiné fotky. Snad to zvládnu a bude to fungovat. Dostal jse i tip na soft BadCopy který data "očuchá" zjistí o co jde a chybu napraví. Hned jak přijdu domů tak to zkusím. Nezkoušel někdo tyto metody? Jsou k něčemu? Ať se s tím netrápím zbytečně.
Díky za všechny rady.
Tomáš
fanthomas24
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kelav 22. 7. 2008 10:36

V tomhle případě si teda myslím, že problém bude ve špatným kousku SD karty. Viděl bych to na reklamaci. Měli by ji vyměnit na místě (při dnešních cenách a objemu prodaných karet).
http://www.flickr.com/photos/bretavalek/
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 22. 7. 2008 11:41

4 GB SD prostě neodpovídá specifikaci - není zaručena její funkčnost. Je to risk, který občas nevyjde.
Pety
Administrátor

Odeslat příspěvekod fanthomas24 22. 7. 2008 12:55

Souhlasím s Petym. Byl to risk a nevyšel. Kartu jsem navíc koupil na ebay, takže reklamace je skoro nemožná. Holt pár ušetřených stokorun se mi vymstilo. Nejspíš si koupím novou 2 GB (dnešní ceny jsou téměř směšné) u té mám jistotu a s touhle si třeba podložím nohu u stolu aby se nekýval :-) Spíš zkusím na ni nahrát data a zjistit jestli opravdu nemá vadnou část. Pokud bude OK můžu ji užít třeba jako flash paměť v kombinaci se čtečkou....
fanthomas24
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Mirro 22. 7. 2008 13:48

Stalo sa mi pred mesiacom to iste. Pred cestou do Toronta, som sa na fotenie Niagarskych vodopadov vyzbrojil 2 novymi 4GB SD HC class 6 kartami. Aby som sa nestal zavislym na kvalite jedneho vyrobcu, jedna je Kingston, druha Pretec. Moja zrkadlovka Samsung GX-1S potrebovala upgrade firmware na 1.02 aby bola kompatibilna s kartami SD HC. Urobil som ho. Uz pocas fotenia mi prva karta zahlasila po nafoteni priblizne 160 snimkov (pri foteni do RAW to predstavuje zhruba 2GB dat) ze karta nie je naformatovana (co samozrejme bola). Po vymene a nafoteni dalsich priblizne 100 snimkov, to iste urobila aj druha karta. Viete si predstavit moje zdesenie, ked na hoteli, nesli ani jedna precitat vo vstavanej citacke v notebooku? Skratka, to co som z mojho fotenia nakoniec zachranil bolo 112 snimok z jednej a 5 snimok z druhej karty.
Software, ktory to dokazal, nebol ani Rescue Pro (ktory mi zapozical sused (dostal ho ku svojej SanDisk karte) ani shareware za 30EUR, ale opensource, ktory som nasiel pomocou wikipedie:http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk_Download zvany PhotoRec. Dufam,ze pomoze aj tebe. Mne pomohlo, ze som po zvysok cesty fotil uz len v JPEG na svoju Sandisk 1GB SD+USB kartu. :-(
Samsung GX-1S aka Pentax *ist DS2, Schneider Kreuznach D-Xenon 18-55/3,5-5,6, Carl Zeiss Jena 50mm/1,8,
Pentax smc 40mm F2.8 Limited
Mirro
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Petr1968 22. 7. 2008 14:30

V Canonu A 570IS mám 16GB SDHC class 6 kartu Transcend.. Jsem hustý týpek :D :D
Petr1968
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Canon77 22. 7. 2008 15:05

nechapem jedno. . . to si na tej karte podaktory nechavate fotky aj rok??? ved daco nafotim a pri najblizsej prilezitosti to supnem na HDD. . . a z karty zmazem
Canon 350D
Sigma AF 24/1,8
Canon speedlite 430 EX
Canon77
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr1968 22. 7. 2008 15:10

:D :D :D 16GB u nenažraného Canonu něco přes 2 hodiny videa :-l Půjde do kamery,až bude. (nová) 16GB za 1100 není moc. :potichu
Petr1968
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Canon77 22. 7. 2008 16:18

Na video to je OK:-). . . he
Canon 350D
Sigma AF 24/1,8
Canon speedlite 430 EX
Canon77
Návštěvník

Další stránka