Ostření na dva objekty vedle sebe

Fotografové radí fotografům: kompozice, použití filtrů, příklady

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Bubulina 21. 8. 2012 13:08

Snad se mi tu nevysmějete za blbý dotaz, ale jsem laik. Mám foťák Sony DSLR-A300, objektiv Sigma 18-50 mm. Jak si mám nastavit ostření, když mám děti vedle sebe, mezi nima mezera. Fotím s prioritou clony nebo času, a když namáčknu, zaostří mi to jen na jedno z nich. AF area používám wide, Metering mode center weighted (mám dát multi segment?)
Bubulina
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daf 21. 8. 2012 13:55

Nejjednodušší je mít nastavený středový ostřící bod, na jedno z dětí zaostřit (do poloviny namáčknout spoušť), překomponovat a domáčknout spoušť. Se setovým objektivem, kde je téměř vždy poměrně dostatečná hloubka ostrosti, se to dá s úspěchem používat.

Jinak to, že to zaostří na jednoho z nich je normální. Objektiv nemůže zaostřit na víc jak jednu vzdálenost. Takže, pokud jsou obě děti ve stejné rovině kolmé k ose fotoaparátu, budou obě ostré. Pokud bude jedno dítě výrazně blíž než druhé, tak se dá docílit ostrosti obou dětí pouze přicloněním objektivu např. ze f4 na f8 až 11. Tím se docílí vyšší hloubky ostrosti.
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Bubulina 21. 8. 2012 14:57

Aha, díky za skvělý vysvětlení. Chyba bude asi v tom, že mám děcka v ne úplně stejný vzdálenosti ode mě, jedno je třeba i o 30 cm dál a já používám co nejnižší clonový číslo a ještě co nejvíc zazoomuju často. Problém je, že kdybych dala doma f8, bude to dost tmavé i s ISO800, blesk používám nerada. Takže radíš AF spot? A co ten metering mode?
Bubulina
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daf 21. 8. 2012 15:08

No pokud je problém se světlem, tak je to těžké. Nezbývá, než komponovat tak, aby děti byli ve stejné rovině a nebo se prostě smířit s tím, že nebudou obě ostré. Většinou to nevadí. Např. když sedící dítě zády fotoaparátu je neostré. Co se týše měření expozice je vhodné měřit bodově na pleť a tuto expozici zablokovat.
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Bubulina 21. 8. 2012 15:11

Dafe a jak ji zablokuju? jako že z režimu priority clony nebo času přepnu na M (nastavení si zapamatuji a přetočím)?
Bubulina
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Karelnojsky 21. 8. 2012 15:49

Přes M bych to spíše používal na stativ. Takže tlačítko na palci AEL, je zámek expozice, ostření, obojího, také namáčknutí spouště může zamykat kde co. Doporučuji návod k přístroji. Ono se ho vyplatí pečlivě projít i po nějakém čase od prvního čtení, často se objeví nějaká vychytávka, i když většinou zbytečná. :-)
Karelnojsky
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Bubulina 21. 8. 2012 16:30

Díky, použiju. Zkusím to i na našeho černýho psa. Ten mi taky dává zabrat, mívám přesvětlený pozadí kvůli té jeho barvě.
Bubulina
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Karelnojsky 21. 8. 2012 17:11

To zase ne, tam jde o něco jiného. Fotoaparát je hloupý a bere, že všechno odráží stejně světlo, což u tmavých nebo naopak u světlých věcí neplatí. Tam se kompenzuje základní fotoaparátem naměřená expozice. To je zase jiné čtení, třeba http://www.fotografovani.cz/vybirame/te ... a-150962cz
Karelnojsky
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 21. 8. 2012 17:12

Doporucuji mrknout na zaklady expozice, na netu je jiste o tom hodne clanku. Pokud fotis neco tmaveho na svetlem podkladu, bude zcela nepochybne pozadi preexponovane. A naopak pokud fotis neco svetleho na tmavem podkladu, bude pozadi podexponovane. Tim se take dostaveme k pojmu dynamicky rozsah, potazmo k praci s bleskem v tkzv. vyplnovacim rezimu. Jo...fotografie, to je veda :)
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Bubulina 21. 8. 2012 20:16

Jo, je to věda, ale krásná. Díky, na odkazy se podívám. :-)
Bubulina
Návštěvník