Vlastní tvorba www

Diskuze o výstavách a fotoakcích, pozvánky, doporučení, nejlepší weby

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Stan35 3. 1. 2008 17:02

S dovolením bych si nechal rád poradit v čem se dá bez nějakých znalostí HTML dá vytvořit např. http://www.davidbeckstead.com/, http://www.denisreggie.com/ apod. Chtěl bych vstoupit i do jiné oblasti prezentování než jen tisk.

Něco jsem si zde přečetl, ale moc chytrý nejsem. Potřeboval bych i poradit, na co se zaměřit při výběru hostingových služeb, jak velký prostor, služby či pod.

Co se týče samotného uspůsobení obrázků pro web, necháváte to na aplikacích nebo je lepší si je přizpůsobit velikostně sám? Co jsem zkoušel, tak můj prozatimní workflow je RAW - PSD - TIFF s tím že už doostřený PSD teprve převádím na JPEG pro zobrazení na monitor a podle situace znovu doostřuji. Co se týče velikosti, tady trochu "tápu", protože, abych to správně formuloval, obrázky resamplované na např. 600x896 apod. mě přijdou kostrbaté a nepěkné. Když resampluji v % původní velikosti, např. na 25%, tak je to ideální, nicméně mám pochyby o zobrazení resp. vzhledu na monitorech ostatních potenciálních prohlížejících s ohledem na jejich velikost monitoru. Ten %-ový resampl mě napadl s ohledem na velikost zobrazení fotky ve PS, kde jiné rozměry než 25% a 50% původní velikosti mi nesedí. (např. 33, 16,7 ....)

Doufám, že jsem se nějak nezamotal ve svých formulacích, ale Jalbum nechci, různá zoner a acdsee také ne.

Byl bych vděčný i za doporučení na nějaké publikace o dané problematice.

Díky.
Stan35
Návštěvník

Odeslat příspěvekod m4x 3. 1. 2008 18:03

Jednou z nejjednodušších cest, i když s výraznými omezeními, je realizovat galerii přímo zde na tomto portálu. Další možností je využít hotová řešení, která nestojí žádný peníz. Takovým může být například služba Picassa firmy Google http://picasa.google.com/ Ta vám umožní organizovat, upravovat a sdílet fotografie, třeba právě v internetové galerii. Takovéhle řešení je zcela zdarma, včetně software a prostoru pro galerii na internetu.

Variantou, která je blíže vaší představě, s (znovu) určitými omezeními je si zajistit hostingové služby a využít specializovaný software na generování galerie. Více zde http://technet.idnes.cz/tvorba-fotogalerii-na-miru-pro-vase-internetove-stranky-pek-/software.asp?c=A050131_174322_software_gre

Ideální variantou je zaplatit si webhostingové služby a využít opensource aplikace internetové galerie nebo redakční systém s internetovou galerií napsané v jazyce php nebo dotNET. To však vyžaduje určité znalosti, potřebné k instalaci těchto aplikací na server nebo nutnost najít si někoho, kdo vám tuto službu (instalaci aplikace na server a případných doplňků) zajistí. Z těchto aplikací mohu doporučit např.

Galerie
Coppermine Photo Gallery http://coppermine-gallery.net/
Php Web Gallery http://www.phpwebgallery.net/

Redakční systémy
český phpRS http://www.supersvet.cz/
Dotnetnuke http://www.dotnetnuke.cz/
m4x
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Stan35 3. 1. 2008 18:40

To m4x: díky. Mám co studovat. Po pravdě uvažuji o placeném hostingu a proto jsem se ptal, co by měla služba mít, aby mi vše fungovalo tak jak má, ale se takhle všeobecně odpovědět nedá, když ještě nevím na jaké bázi stránky budou.
No nicméně odkazy postuduji.
Šel jsem zde do fóra s tím, že se mi bude doporučovat Dreamweaver, GoLive apod:-)
Stan35
Návštěvník

Odeslat příspěvekod m4x 3. 1. 2008 19:04

Není problém. Pokud bys potřeboval něco probrat detailně, stačí zaslat tady zprávu nebo email. Jsem víc IT(ák) než fotograf, takže ti v tomhle dokážu poradit, i s hostingovými službami.
m4x
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Stan35 3. 1. 2008 19:20

Ok. Pro dnešek končím, mám toho plnou hlavu. Pro mě je teď nejtěžší oříšek vymyslet jméno domény:-). Dík za ochotu a měj se.
Stan35
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tark 3. 1. 2008 21:16

ad dreamwaver, golive atp: s tim se webova galerka moc delat neda, na pridani jedne fotky budes vykladat neumerne mnozstvi casu... jinak radsi budu s tebou komunikovat na grafice/digineff nebo co to je za forum, tam ten dotaz mas taky ;)
tark
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod quichote2000 4. 1. 2008 01:39

vybrat hosting, treba pipni.cz
vetsina hostingu podporuje (ma zapnute popripade vypnute) funkce potrebne k sprovozneni vetsiny FG, takze v nejhorsim posles admninum chybovou hlasku a oni ti to upravi, aby si to nainstaloval.

FG je fakt hodne, zde malej prehled http://en.wikipedia.org/wiki/Photo_gallery_comparison

Jestli chces, aby se ne tou koukali kamosi tak to dej na tu http://picasa.google.com/
Pokud to chces jako nejakou profi prezentaci hod pozadavek na http://webtrh.cz/ ,neco si vyber a on se najde nekdo kdo by ti to mel za par stovek sprovoznit.
Nejlepší OS = MAC OS X TIGER
quichote2000
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod m4x 4. 1. 2008 11:31

quichote2000 píše:vybrat hosting, treba pipni.cz
vetsina hostingu podporuje (ma zapnute popripade vypnute) funkce potrebne k sprovozneni vetsiny FG, takze v nejhorsim posles admninum chybovou hlasku a oni ti to upravi, aby si to nainstaloval.

FG je fakt hodne, zde malej prehled http://en.wikipedia.org/wiki/Photo_gallery_comparison

Jestli chces, aby se ne tou koukali kamosi tak to dej na tu http://picasa.google.com/
Pokud to chces jako nejakou profi prezentaci hod pozadavek na http://webtrh.cz/ ,neco si vyber a on se najde nekdo kdo by ti to mel za par stovek sprovoznit.

Profi prezentace za pár stovek, to bude opravdu profi :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Už vidím, jak profík za párset korun naprogramuje komplexní php nebo asp aplikaci jako je webová galerie. Profesionál stojí od několika set korun do tisíce pouze za hodinu práce. Zá pár stovek vám student základní školy stáhne na webu a nainstaluje torzo zdrojového kódu, které má do sofistikovaných opensource projektů hodně daleko.

Pipni.cz je zrovna ten z nicmoc hostingů. Na nejlevnější hostingy si dejte obecně pozor. Dostupnost nic moc, rychlost mizerná a při přetížení serveru uživatelem, se kterým sdílíte přenosovou kapacitu se vaše stránky budou jevit návštěvníkům jako nefunkční. Ve skutečnosti i slušný hosting něco stojí.

Každý musí zvážit, co očekává od webhostingu. Při návštěvnosti několika set lidí měsíčně opravdu stačí i levný hosting, ale návštěvnost v desítkách tisíc už klade na hosting nároky mnohem vyšší.
Naposledy upravil m4x dne 6. 1. 2008 15:46, celkově upraveno 2
m4x
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Stan35 4. 1. 2008 11:49

Co se týče hostingu, tak mě zatím do oka trklo C4 a Czechia, ještě mi bylo doporučeno http://www.tojeono.cz.
Myslíte, že než se něco objedná, je možno na např. webzdarma zkusit tvořit v dotnetnuke či ten coppermine?
Stan35
Návštěvník

Odeslat příspěvekod quichote2000 4. 1. 2008 12:18

m4x píše:
quichote2000 píše:vybrat hosting, treba pipni.cz
vetsina hostingu podporuje (ma zapnute popripade vypnute) funkce potrebne k sprovozneni vetsiny FG, takze v nejhorsim posles admninum chybovou hlasku a oni ti to upravi, aby si to nainstaloval.

FG je fakt hodne, zde malej prehled http://en.wikipedia.org/wiki/Photo_gallery_comparison

Jestli chces, aby se ne tou koukali kamosi tak to dej na tu http://picasa.google.com/
Pokud to chces jako nejakou profi prezentaci hod pozadavek na http://webtrh.cz/ ,neco si vyber a on se najde nekdo kdo by ti to mel za par stovek sprovoznit.

Profi prezentace za pár stovek, to bude opravdu profi :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Už vidím, jak profík za párset korun naprogramuje komplexní php nebo asp aplikaci jako je webová galerie. Profesionál stojí od několika set korun do tisíce pouze za hodinu práce. Zá pár stovek vám student základní školy stáhne na webu a nainstaluje torzo zdrojového kódu, které má do sofistikovaných opensource projektů hodně daleko.

Pipni.cz je zrovna ten z nicmoc hostingů. Na nejlevnější, podobně jako je třeba Banán, si dejte pozor. Dostupnost nic moc, rychlost mizerná a při přetížení je uživatel přesměřován na stránky Banánu a vaše doména se tváří jako nefunkční. Ve skutečnosti i slušný hosting něco stojí.u/quote]



S tou profi galerii to bylo mysleno tak, ze mu nekdo za par stovek nainstaluje nejakej peknej os projekt. Clovek, ktery netusi co je to mysql bude hodne spatne instalovat nejakej projekt a pri prvnim problemu nebude vedet co ma delat.

Jinak pipni.cz, ano vim, ze lide na nej nadavaji presto ho doporucuji mam u nich tri webhostingy a zatim nebyl ani ten nejmensi problem, jeden z tech webu uz tam pritom bezi tri roky.

Jen tak pro zajimavost tento problem by si mel resti spis na foru zive.cz, treba tady:
http://forum.zive.cz/viewforum.php?f=142
a sem dat link na zalozeny trhead.
Nejlepší OS = MAC OS X TIGER
quichote2000
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod m4x 4. 1. 2008 14:25

Stan35 píše:Co se týče hostingu, tak mě zatím do oka trklo C4 a Czechia, ještě mi bylo doporučeno http://www.tojeono.cz.
Myslíte, že než se něco objedná, je možno na např. webzdarma zkusit tvořit v dotnetnuke či ten coppermine? /quote]

Czechia je opravdu dobrá, podobně jako Ignum, ale Station.cz, i když je menší, má lepší dostupnost serverů. Dostupnost a služby u levnějších hostingů s podporou php jsou nejlepší u hostingu firmy Station.cz (dle nezávislého měření + vlastní zkušenost). Pokud jsi ještě nic na server neinstaloval, může to pro tebe být oříšek. Ale zkusit to můžeš. Na webzdarma vyzkoušíš pouze php aplikace, např. výborný Coppermine.

Podpora asp je pouze u specializovaných, dražších hostingů, MS prostředí na serverech je drahé. Prostředí pro php je zdarma. Dotnetnuke je výborný, dají se v něm dělat velké věci. Je užasně adaptovatelný, je pro něj spousta modulů, výborná galerie (např. http://www.vision-quest.cz/dnn/Galerie/OrbisPictus/tabid/57/Default.aspx ), ale hlavně je to CMS a redakční systém. Můžeš v něm realizovat např. i diskusní fórum a chat. Potřebuje ale asp podporu. v případě zájmu zajistím hostingové služby na svém serveru s podporou php i asp.
Naposledy upravil m4x dne 4. 1. 2008 15:56, celkově upraveno 8
m4x
Návštěvník

Odeslat příspěvekod m4x 4. 1. 2008 14:33

To: quichote2000

Instalace os projektu za stokoruny je reálná. Při nízké návštěvnosti lze využít i levné hostingy. Při návštěvnosti v desetisících návštěv měsíčně už je rozdíl mezi levnými a kvalitními hostingy znát. Ale hlavní rozdíl bude pro návštěvníky, ne pro administrátora. S kvalitním hostingem je spojeno více spokojených návštěvníků, málokdo má dnes trpělivost čekat nebo potřebu refreshovat stránky. Vyzkoušel jsem si to na vlastní kůži, než jsem se rozhodl pronajmout si vlastní server.
m4x
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Denda 5. 1. 2008 12:44

Denda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod miiiba 5. 1. 2008 15:00

Jo na estranky.cz mam galerku uz par mesicu a nemuzu si stezovat... spis muzu jen doporucit. Zatim sem s nima nemel sebemensí problem od nahravani snimku az po ruzny nastaveni stranek. Zdarma je verze s kapacitou 30 MB
max. 60 fotografií , za petistovku rocne pak 1 GB prostoru
max. 2000 fotografií a pokud by ani tohle nestacilo (pochybuju že by nestacilo) tak je pak jeste drazsi verze s 5 GB prostoru
max. 5000 fotografií...
http://www.baladus.estranky.cz/
miiiba
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod rudi86 5. 1. 2008 17:08

kdyz uz domenu, tak svoji a ne nejake pridavky, estranky a pod..pač stejně už stojí pár šupů domény jako .cz a .com já běžím na http://www.gigaserver.cz a zatim stale vpoho :wink:

2 miiiba: tak jsem se kouk na ten tvuj webík a našel jsem v ostatních ten kostel co jsi mel jako dvojfotku na FA :mrgreen: ale jako ta námraza na plotě nemá vůbec chybu :!:
Not as seen on TV
so
Welcome to the playground
- - - - -
Nikon D90 & fisheye 8/3.5 + 10-20 HSM + 35/f1.8 + 85/f1.8 + 85/f3.5 micro + 70-300 VR
Sony Xperia U
Škoda Felicia Combi - Laurin & Klement
rudi86
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod m4x 5. 1. 2008 17:17

miiiba píše:Jo na estranky.cz mam galerku uz par mesicu a nemuzu si stezovat... spis muzu jen doporucit. Zatim sem s nima nemel sebemensí problem od nahravani snimku az po ruzny nastaveni stranek. Zdarma je verze s kapacitou 30 MB
max. 60 fotografií , za petistovku rocne pak 1 GB prostoru
max. 2000 fotografií a pokud by ani tohle nestacilo (pochybuju že by nestacilo) tak je pak jeste drazsi verze s 5 GB prostoru
max. 5000 fotografií...
http://www.baladus.estranky.cz/y/quote]

Stále ale nemáte vlastní doménu a DNS záznam, baladus.estranky.cz je subdoména estranek, a to i v případě placené verze.

30 MB s tím, že tam máte vystavené obrázky velikosti pohlednice, vám stačit může, jinému nemusí. 1 GB už je využitelné pro leckoho, komu nevadí, že nemá vlastní doménu, ale stále vám schází možnost využít ten prostor libovolně, možnost prodeje fotografií, diskutovat k fotografiím, hodnotit fotografie, možnost umístit videa nebo jiné typy souborů, flash animace, reklamu na komerční i nekomerční aktivity, nemáte vlastní email POP, možnost vytvářet vlastní subdomény a mnoho dalších užitečných utilit. Fotografie, které vkládáte na své stránky určitě prochází implementovanou jpg kompresí, takže reálně ani nemáte kontrolu nad jejich zpracováním. Za těch 500 Kč ročně, které ušetříte za standardní hosting při využití 1 GB varianty u estranek, si estranky udělají reklamu zdarma na komerční aktivity na vašem webu. Ani ve světě internetu není nic zadarmo.

Za tisíc korun ročně získáte již běžně plnohodnotný hosting s vlastním DNS záznamem a možností využít prostor serveru opravdu libovolným plnohodnotným způsobem.

Ale jak již bylo řečeno v úvodu. Alternativ je dnes mnoho, vybere si opravdu každý.
m4x
Návštěvník

Odeslat příspěvekod miiiba 5. 1. 2008 17:28

rudi86: To už je o tom, jestli se chce někdo učit HTML jazyk a podobně a se stránkama si pořádně pohrát (a spojit s tím spoustu času) a nebo se spokojí s hostingem. Samozřejmě i mě by se líbilo tvořit si strámky po svém, ale času se nedostává tak proto jsem volil tuto cestu a zatím mě vyhovuje :)
PS: To obdivuju Tvoji paměť skrz tu dvojfotku :)
miiiba
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod m4x 5. 1. 2008 17:34

miiiba píše:rudi86: To už je o tom, jestli se chce někdo učit HTML jazyk a podobně a se stránkama si pořádně pohrát (a spojit s tím spoustu času) a nebo se spokojí s hostingem. Samozřejmě i mě by se líbilo tvořit si strámky po svém, ale času se nedostává tak proto jsem volil tuto cestu a zatím mě vyhovuje :)e/quote]

Html už se téměř nepoužívá a tahle diskuse je od počátku o hotových opensource nebo freeware řešeních, nikoliv o naprogramování aplikace na míru.
m4x
Návštěvník

Odeslat příspěvekod miiiba 5. 1. 2008 17:43

už mlčim .)
miiiba
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod m4x 5. 1. 2008 17:45

Tak jsem to nemyslel :wink:
m4x
Návštěvník

Odeslat příspěvekod davidz 5. 1. 2008 19:48

Ahoj, uvazovat hosting v cechach je podle me uplny nemysl. Platime 6.95$ mesicne (pri platbe na rok). Mame 300GB mista, a takovou podporu a o jake se nam v cechach ani nezda. Moznosti nastaveni jsou ohromne, domen, ktere chci hostovat je neomezene a dalsi vyhody. A ze je to v americe neni poznat na funkcnosti a odezve - ta je casto lepsi nez u levnych hostingu doma.
Jinak bych doporucil galerii Gallery2 http://gallery.menalto.com/
Zatim nic lepsiho jsem nenasel.
Nikon D200 / Nikkor 70-200 2,8 AF-S VR IF ED
Nikon D80 / Nikkor 18-70 3,5 - 4,5 AF-S
Velbon SherpaPro CF530 + Manfrotto 804RC2
davidz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod m4x 6. 1. 2008 00:06

davidz píše:Ahoj, uvazovat hosting v cechach je podle me uplny nemysl. Platime 6.95$ mesicne (pri platbe na rok). Mame 300GB mista, a takovou podporu a o jake se nam v cechach ani nezda. Moznosti nastaveni jsou ohromne, domen, ktere chci hostovat je neomezene a dalsi vyhody. A ze je to v americe neni poznat na funkcnosti a odezve - ta je casto lepsi nez u levnych hostingu doma.
Jinak bych doporucil galerii Gallery2 http://gallery.menalto.com/
Zatim nic lepsiho jsem nenasel.

Pro spoustu lidí je administrační rozhraní nebo technická podpora dostupná v češtině důležitá. Možnosti nastavení - administrační rozhraní serverů bývá standardizované, většinou žádný z poskytovatelů hostingu si jej neprogramuje sám - používá se několik standardních řešení na celém světě. Hardwarové možnosti serverů nebudou jiné v USA než v Čechách. Ping odezva do USA je zhruba 5 násobně horší než v ČR. Zajímavé by to bylo v případě, kdyby byl obsah serveru globální, ne specificky český. To, kolik GB místa máte k dispozici je vábnička všech lowend hostingů. Důležitá je spíše reálná garantovaná kapacita pro přenos dat než to, zda máte k dispozici 4 nebo 400 GB prostoru. Negarantovaná kapacita je neomezená, což ale nemá nic společného s reálnou garantovanou kapacitou přenosu. Věřte, že reálná garantovaná kapacita přenosu dat bude pouhým zlomkem prostoru vašeho hostingu.

Čím bombastičtější nabídka hostingu, tím je pravděpodobnější, že se budete dělit o prostředky s vysoce zátěžovými download servery. Hardware je relativně levná záležitost, u přenosu dat ale ceny neklesají stejným tempem jako u hardware. I v USA, pokud byste měl pouze 1 GB dat na hostingu, ale přenos dat nad limitem, tak vám buď omezí přenos nebo zpoplatní jinak. Rozdílně také bude zpoplatněn hosting s podporou php s nulovými pořizovacími náklady nebo hosting s podporou ASP. Kdyby to bylo tak snadné, jak si představujete, tak by se našlo více webů s multimediálním obsahem a na Digiareně byste koukal na videotesty a návody, snad se jich také jednou dočkáme :wink: :lol:

Stále budou na trhu společnosti, které budou nabízet hosting pro drobné uživatele, kterým nevadí sdílet prostředky se zátěžovými download servery, a hostingy pro střední a velké firmy, pro které je sdílení kapacity prostředků nezajímavé. To je realita tady, i v USA.
m4x
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kamione 6. 1. 2008 11:58

Nemáte někdo tip na free webovou galerii, nejlépe v češtině s kontrolou jpeg komprese.
Stačilo by mi např toto: http://nezval.yc.cz/monoalbo-redakcni-s ... -fotoalbum
ale s podporou podsložek v menu (nemá). Chtěl bych pokračovat dále v tomto duchu: http://www.kamiho.net
Díky.
kamione
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod m4x 6. 1. 2008 15:32

To kamione:

Doporučuju opensource galerie Coppermine Photo Gallery http://coppermine-gallery.net/ a
Php Web Gallery http://www.phpwebgallery.net/ Trochu práce dá instalace, nebo sehnat někoho, kdo aplikaci nainstaluje. Obě tyto aplikace jsou v češtině.

Podpora podložek? Zkuste blíže spefikovat k čemu je chcete využívat?
m4x
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Stan35 6. 1. 2008 17:34

To davidz: a mohl by si říct o jaký hosting jde?
Já začal uvažovat na základě zkušeností za poslední dva dny, že bych si i nechal stránky udělat. Ale nevím. Vše má své.
Stan35
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Marek Dvorský 6. 1. 2008 23:02

Vidím, že jste tu lidi znalí věci, chtěl jsem se zeptat, zda někdo poznáte tenhle systém zobrazování fotek, co jsem už viděl na
několika stránkách a moc se mi líbí, jen nevím, kde to sehnat, má to
např. na svých stránkách Radek Hulán (http://myego.cz/) např. v tomhle čl. s fotkami:
http://myego.cz/item/vanocni-trhy-na-staromestskem-namesti
Když se klikne na fotku, spustí se skript v novým okně. Chtěl bych
si to přidat na stránky na blogspotu, ale nevím, jestli to půjde, jestli
někdo víte, napište prosím, psal jsem i Hulánovi, ale neodpověděl.
Marek Dvorský
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod m4x 6. 1. 2008 23:22

To: Marek Dvorský

Na vaše stránky na blogspotu to pravděpodobně nedostanete, netuším, zda chodí pod php nebo asp. Zřejmě Hulánův blog běží na komerčním redakčním systému, na který máte odkaz v patičce blogu. Tento redakční systém je napsaný v dotNET, vyžaduje tedy ASP podporu. Stejný script pro fotogalerii má např. opensource (zdarma) aplikace Dotnetnuke, kterou jsem zmiňoval na počátku diskuse http://www.dotnetnuke.cz/, která ovšem také vyžaduje ASP podporu.
Naposledy upravil m4x dne 7. 1. 2008 16:42, celkově upraveno 1
m4x
Návštěvník

Odeslat příspěvekod quichote2000 7. 1. 2008 10:56

[quote="Marek Dvorský";Vidím, že jste tu lidi znalí věci, chtěl jsem se zeptat, zda někdo poznáte tenhle systém zobrazování fotek, co jsem už viděl na
několika stránkách a moc se mi líbí, jen nevím, kde to sehnat, má to
např. na svých stránkách Radek Hulán (http://myego.cz/) např. v tomhle čl. s fotkami:
url]http://myego.cz/item/vanocni-trhy-na-staromestskem-namesti[/url]
Když se klikne na fotku, spustí se skript v novým okně. Chtěl bych
si to přidat na stránky na blogspotu, ale nevím, jestli to půjde, jestli
někdo víte, napište prosím, psal jsem i Hulánovi, ale neodpověděl.e/quote]

Rika se tomu lightbox a na googlackej blog by to melo jit.
Tady ukazka http://ericinfrance.blogspot.com/2006/1 ... ogger.html
Tady navod
http://qlink.queensu.ca/%7E4ejm1/lightbox.html
Nejlepší OS = MAC OS X TIGER
quichote2000
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Marek Dvorský 7. 1. 2008 12:18

Děkuji!
Marek Dvorský
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Marek Dvorský 7. 1. 2008 14:51

Tak to zkouším podle toho návodu z posl.linku, ale nějak nevím,jak
ty soubory z lightboxu nahrát na server (no tak, nesmějte se :)

Píše se tam:
"Next, copy all the files from the newly extracted folder to your host or server."

Nevím kde to tam na blogspotu mám nahrát či přes co? Na disku
mám rozbalenej ten ligtbox, jsou tam adresáře "css" "js" (s upravenym lightbox.js) , "images" a soubor index.html

Na tom blogspotu jsem v nastavení narazil jen na možnost nahrát
šablonu, ale jak tam dostat tyhle soubory fakt nevim, asi jsem někde neco přehlíd, poraďte plsss
Marek Dvorský
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Canon77 7. 1. 2008 15:18

Skús sa kuknúť, či sa tam dajú súbory uploadovať cez FTP. . . tak ako bezne stranky sa uploaduju na server. . . to je tak, ked ma skoro kazdy blog a absolutne netusi ako je ten blog vlastne vytvorený. . .pokial ti to tam nepojde, skus daky free web priestor, napriklad Web Zdarma _ wz.cz
Canon 350D
Canon EF-s 17 - 85 mm/4 - 5,6
Canon EF 100 - 400mm/4,5 - 5,6
Sigma AF 24/1,8
Canon speedlite 430 EX
Canon77
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Canon77 7. 1. 2008 15:22

Tiež ďakujem za ten link!
už to mám aj na serveri.. . . dobréééé je to ;-)
Canon 350D
Canon EF-s 17 - 85 mm/4 - 5,6
Canon EF 100 - 400mm/4,5 - 5,6
Sigma AF 24/1,8
Canon speedlite 430 EX
Canon77
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kamione 7. 1. 2008 17:28

m4x píše:To kamione:

Doporučuju opensource galerie b]Coppermine Photo Gallery[/b] http://coppermine-gallery.net/ a
Php Web Gallery http://www.phpwebgallery.net/ Trochu práce dá instalace, nebo sehnat někoho, kdo aplikaci nainstaluje. Obě tyto aplikace jsou v češtině.

Podpora podložek? Zkuste blíže spefikovat k čemu je chcete využívat?e/quote]


m4x: Díky. Coppermine znám - nelíbí se mi. Ta druhá vypadá líp, ale ještě to není ono.
Ty podsložky, to jsou právě ty roky, které mám na http://www.kamiho.net
Nemám fotky řazeny dle kategorií, ale v každém roce je několik dalších galerií.
Zatím jsem žádnou galerii, která by mi vyhovovala nenašel. Neví ještě někdo o nějakém řešení?
kamione
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Canon77 7. 1. 2008 17:33

Neví ještě někdo o nějakém řešení?
Canon 350D
Canon EF-s 17 - 85 mm/4 - 5,6
Canon EF 100 - 400mm/4,5 - 5,6
Sigma AF 24/1,8
Canon speedlite 430 EX
Canon77
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod quichote2000 7. 1. 2008 17:49

Jeste se mrkni sem
http://opensourcecms.com/
Nejlepší OS = MAC OS X TIGER
quichote2000
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Marek Dvorský 7. 1. 2008 17:51

2Canon77: Máš pravdu, nejsem tvůrce www str., jen uživatel, co si chce udělat nejaký fotostránky, tže jsem hledal co by mi nejvíc vyhovovalo a je to právě blogspot.

FTP mě samozřejmě napadlo, dřív jsem na jeden free server nahrával celý stránky, ale tady to nějako nemůžu zatím najít, ale některý lidi ten lightbox 2.0 úspěšně provozujou na blogspotu, tže
to nějak musí jít..
Marek Dvorský
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Marek Dvorský 7. 1. 2008 19:03

Tak jsem si to asi špatně přečetl, někam se musí uploadovat ten rozbalenej lightbox a dát do .js odkaz na ty stránky na blogspotu.
Nevíte nějakej server kam nahrát ty soubory s adresářema. Nebo musim kvůli tomu vytvářet na nějakým free serveru stránky, třeba prázdný a přes ftp tam nahrát ten lightbox?
Marek Dvorský
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Canon77 7. 1. 2008 19:10

no na ten blogspot to nedostanes. . . da sa tam nahrat akurat tak sablona, cize html subor ale aj s tym su problemy.. . no jedine nahrat tie subory na freeserver, alebo este jedna moznost, dat tie subory vsetky do jedneho html suboru, ale podla mna to nezozerie, takze jedine dakam nahrat na server. . n o ako som uz pisal, skus http://www.webzdarma.cz/
Canon 350D
Canon EF-s 17 - 85 mm/4 - 5,6
Canon EF 100 - 400mm/4,5 - 5,6
Sigma AF 24/1,8
Canon speedlite 430 EX
Canon77
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Roman N 7. 1. 2008 19:45

Mohl by mi prosím někdo poradit, kde lze získat návod na použití fotogalerie Coppermine Photo Gallery? Děkuji.
Roman N
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Canon77 7. 1. 2008 19:50

Roman N píše:Mohl by mi prosím někdo poradit, kde lze získat návod na použití fotogalerie Coppermine Photo Gallery? Děkuji.
Canon 350D
Canon EF-s 17 - 85 mm/4 - 5,6
Canon EF 100 - 400mm/4,5 - 5,6
Sigma AF 24/1,8
Canon speedlite 430 EX
Canon77
Návštěvník
Uživatelský avatar


Odeslat příspěvekod Marek Dvorský 7. 1. 2008 20:19

2Canon77: Už jsem z toho Lightboxu na větvi, soubory s adresarema jsem nahral na wz.cz a dal v návodu píšou:

"Then in Blogger: In your template code, insert the following directly below "</style></body>": .. a pak je tam ten skript
(http://qlink.queensu.ca/~4ejm1/lightbox.html)

Jenže žádný </style></body> v tom templatu na blogspotu neni,
je tam před koncem jen </body>, když to tam nekam nahraju, hlasi mi to chybu xml:( Už jsem z toho na prášky, prosim Tě kam to mám nahrát, už si řikám, že jsem se v tom neměl vrtat.
Marek Dvorský
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Roman N 7. 1. 2008 20:30

Děkuji za reakci. Potřeboval bych však návod na fotogalerii Coppermine Photo Gallery v češtině. Děkuji.
Roman N
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod davidz 7. 1. 2008 21:43

Reakce na m4x:
Podle odezvy to vypada ze problem s sdilenym serverem nemam, nejvetsi problem je kvota za procesorovy cas (pripadne php) kde je ale problem spise v kodu (spatna optimalizace) nez v hw. Zejmena pri nahravani fotek, kdy si galerie vytvari vlastni nahledy.
Povoleny bandwith je 3TB/mesic (coz se mi nepodarilo prenest ani za rok).
Puvodne jsem uz mel pripraveny vlastni server, ale server housing je u nas stale jeste drahy. Rekli jsme si, ze to vyzkousime jak to bude vypadat. Muzu rict ze po cca roce pouzivani jsme spokojeni. Ano komunikace je v anglictine, ale zase nejdelsi cekani na odpoved bylo 30 minut. A vse podle hesla nas zakaznik nas pan. Demo ucet, kde jsem si mohl predem vsechno projit samozrejmosti, plus nejake slevy na reklamy u Googlu a Yahoo a par dalsich benefitu (celkem za asi 200dolaru - platim do 100 dolaru rocne).
Ano, kdyz jsem to zrizovali mel jsem strach z toho co presne pisete, ale ted muzu rict ze jsme chybu neudelali.
Nikon D200 / Nikkor 70-200 2,8 AF-S VR IF ED
Nikon D80 / Nikkor 18-70 3,5 - 4,5 AF-S
Velbon SherpaPro CF530 + Manfrotto 804RC2
davidz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod davidz 7. 1. 2008 21:46

Stan35 píše:To davidz: a mohl by si říct o jaký hosting jde?
Já začal uvažovat na základě zkušeností za poslední dva dny, že bych si i nechal stránky udělat. Ale nevím. Vše má své.
Nikon D200 / Nikkor 70-200 2,8 AF-S VR IF ED
Nikon D80 / Nikkor 18-70 3,5 - 4,5 AF-S
Velbon SherpaPro CF530 + Manfrotto 804RC2
davidz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Marek Dvorský 7. 1. 2008 22:15

Prosím o pomoc..
Tak jsem zkoušel ten Lightbox do blogspotu, ale nejde mi finalni faze, tedy přidáni tagu, nevim kam to mam přidat:

Add a rel="lightbox" attribute to any link tag to activate the lightbox. For example:

<a href="images/image-1.jpg" rel="lightbox" title="my caption">image #1</a>


Kam mám tohle přidat, či jen to rel="lightbox" ?
(Když přidám nějaký obrázek, zobrazí se mi tam tohle:)

<a onblur="try {parent.deselectBloggerImageGracefully();} catch(e) {}" href="http://bp0.blogger.com/....../blabla...jpg"><img style="display:block; margin:0px auto 10px; text-align:center;cursor:pointer; cursor:hand;" src="http://bp0.blogger.com/....../blabla...jpg" border="0" alt=""id="BLOGGER_PHOTO_ID_samy cisla" /></a>
Marek Dvorský
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Canon77 7. 1. 2008 23:39

[quote="Marek Dvorský";Prosím o pomoc..
Tak jsem zkoušel ten Lightbox do blogspotu, ale nejde mi finalni faze, tedy přidáni tagu, nevim kam to mam přidat:

Add a rel="lightbox" attribute to any link tag to activate the lightbox. For example:

<a href="images/image-1.jpg" rel="lightbox" title="my caption">image #1</a>


Kam mám tohle přidat, či jen to rel="lightbox" ?
(Když přidám nějaký obrázek, zobrazí se mi tam tohle:)

<a onblur="try {parent.deselectBloggerImageGracefully();} catch(e) {}" href="http://bp0.blogger.com/....../blabla...jpg"><img style="display:block; margin:0px auto 10px; text-align:center;cursor:pointer; cursor:hand;" src="http://bp0.blogger.com/....../blabla...jpg" border="0" alt=""id="BLOGGER_PHOTO_ID_samy cisla" /></a>//quote]Skúsim sa ti zajtra na to pozrieť, dnes toho už moc nespravím. . . vsetky tie .js subory musis dat na externy server, teda napr. WZ a to ostatne implementovat do zdrojaku do sablony na blogspot.com aj ten CSS a aj vsetky tie linky na fotky..... viem vytvorit stranku v html, ale s blogom je to hroza, je tam toho dost limitovaneho :-(
Canon 350D
Canon EF-s 17 - 85 mm/4 - 5,6
Canon EF 100 - 400mm/4,5 - 5,6
Sigma AF 24/1,8
Canon speedlite 430 EX
Canon77
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Marek Dvorský 7. 1. 2008 23:47

Díky moc!! Stačila by nějaká zkušení stránka na tom blogspotu, třeba s jedním obrázkem, (+ta černá šablona při výběru str.). Jelikož neumim html kod, tak je možný, že jsem tam vložil ten kod Lightboxu špatně, maj to tam taky dost nejednoznačně napsaný, teda aspoň pro blbý jako já v tomhle oboru.


-----------------------------------------------------------------------------------
Tady jsou ty str. toho Francouze, zkoušel jsem i zdroj.kod stranky nějak opajcnout, ale někde dělám chybu:
http://ericinfrance.blogspot.com/2006/1 ... ogger.html

navod:
http://qlink.queensu.ca/~4ejm1/lightbox.html
http://www.huddletogether.com/projects/lightbox2/
Marek Dvorský
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod quichote2000 8. 1. 2008 01:35

<a onblur="try {parent.deselectBloggerImageGracefully();} catch(e) {}"
href="http://bp0.blogger.com/....../blabla...jpg" rel="lightbox"><img style="display:block; margin:0px auto 10px; text-align:center;cursor:pointer; cursor:hand;" src="http://bp0.blogger.com/....../blabla...jpg" border="0" alt=""id="BLOGGER_PHOTO_ID_samy cisla" /></a>

Zitra se na to mrknu, ale z toho co si napsal to patri tam.
Nejlepší OS = MAC OS X TIGER
quichote2000
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod m4x 8. 1. 2008 17:49

kamione píše:
m4x píše:To kamione:

Doporučuju opensource galerie b]Coppermine Photo Gallery[/b] http://coppermine-gallery.net/ a
Php Web Gallery http://www.phpwebgallery.net/ Trochu práce dá instalace, nebo sehnat někoho, kdo aplikaci nainstaluje. Obě tyto aplikace jsou v češtině.

Podpora podložek? Zkuste blíže spefikovat k čemu je chcete využívat?e/quote]

m4x: Díky. Coppermine znám - nelíbí se mi. Ta druhá vypadá líp, ale ještě to není ono.
Ty podsložky, to jsou právě ty roky, které mám na http://www.kamiho.net
Nemám fotky řazeny dle kategorií, ale v každém roce je několik dalších galerií.
Zatím jsem žádnou galerii, která by mi vyhovovala nenašel. Neví ještě někdo o nějakém řešení? /quote]


Pak bych to řešil přes RS nebo CMS s implementovanou galerií. Např.:
český phpRS http://www.supersvet.cz/ (PHP aplikace, výhodou je široká česká komunita) nebo Dotnetnuke (ASP.NET aplikace, český jazyk) http://www.dotnetnuke.cz/.
m4x
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Marek Dvorský 9. 1. 2008 20:07

Tak jsem to tam vložil, když kliknu na obrázek, tak mi pozadí ztmavne, načte se bílý rám, ale nezačne se načítat obrázek,v tom bílým rámu se jen napíše "obrázek". Nevíš kde by mohla být chyba?
Marek Dvorský
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Canon77 9. 1. 2008 23:15

[quote="Marek Dvorský";Tak jsem to tam vložil, když kliknu na obrázek, tak mi pozadí ztmavne, načte se bílý rám, ale nezačne se načítat obrázek,v tom bílým rámu se jen napíše "obrázek". Nevíš kde by mohla být chyba? /quote]No v tomto prípade asi nie je dobre zadefinovana cesta k obrazku, mas tam asi chybu. . . ja sa od vcerajska s tym trapim, zalozil som si blog a skusam, ale mne sa ani ten ram nenacita a fotka sa mi vzdy otvori v druhom okne. . . uz to vzdavam!. . . mam dost. teraz sa mi zas nedari upravit zdrojak sablony, stale mi vypisuje ze tam mam chybu. . . NENÁVIDIM BLOGY! :evil:
Canon 350D
Canon EF-s 17 - 85 mm/4 - 5,6
Canon EF 100 - 400mm/4,5 - 5,6
Sigma AF 24/1,8
Canon speedlite 430 EX
Canon77
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Marek Dvorský 10. 1. 2008 01:05

Díky za snahu, ja jsem se propracoval k tomu, že se mi načíta už ten skript, resp. ten loading.gif (musely se upravit cesty k tomu externímu serveru kde sou ty lightbox soubory uložený),, ale obrázek se ne a ne načíst:( Tak to fakt necháme, určitě je to nějaká kravina těsně na konci cesty..
Marek Dvorský
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Marek Dvorský 10. 1. 2008 11:25

>>quichote2000: Prosim Te, nepatrí ten rel "lightbox" jeste nekam jinam nez jak jsi mi psal, uz se mi nacte bílý okno lightboxu, načítá se ten gif, ale to je celý, obrázek se mi nenačte :(
Marek Dvorský
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod m4x 10. 1. 2008 12:49

kamione píše:
m4x píše:To kamione:

Doporučuju opensource galerie b]Coppermine Photo Gallery[/b] http://coppermine-gallery.net/ a
Php Web Gallery http://www.phpwebgallery.net/ Trochu práce dá instalace, nebo sehnat někoho, kdo aplikaci nainstaluje. Obě tyto aplikace jsou v češtině.

Podpora podložek? Zkuste blíže spefikovat k čemu je chcete využívat?e/quote]

m4x: Díky. Coppermine znám - nelíbí se mi. Ta druhá vypadá líp, ale ještě to není ono.
Ty podsložky, to jsou právě ty roky, které mám na http://www.kamiho.net
Nemám fotky řazeny dle kategorií, ale v každém roce je několik dalších galerií.
Zatím jsem žádnou galerii, která by mi vyhovovala nenašel. Neví ještě někdo o nějakém řešení? /quote]

Subgalerie umí freeware sw JAlbum
ke stažení zde: http://jalbum.net/
info v ČJ http://www.zive.cz/default.aspx?article=134232
m4x
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kamione 10. 1. 2008 22:07

Díky :!:
kamione
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod marecek.now 19. 5. 2008 17:29

mohl by mi někdo z vás napsat který soubor stáhnout z coppermine photo gallery?
HTC, Canon, Asus, BMW :)
marecek.now
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod atol 29. 9. 2008 14:37

Můžete mi někdo doporučit fotogalerii, která umí oddělit veřejné fotky od soukromých (bezpečně přístupné jen přes jméno a heslo)
Díky
Jirka
Jirka
atol
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod petrmint 29. 9. 2008 17:30

atol: Coppermine to umi velice dobre..
petrmint
Kolemjdoucí


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník