Dvě otázky k blesku

Diskuze o libovolném příslušenství k digitálním fotoaparátům

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod tinkao 23. 7. 2012 19:26

Ahoj, mám nový blesk Canon Speedlite 580 EXII a teď řeším dvě věci: 1) fotím často v exteriéru děti (tzn. neposedný materiál), tam blesk používám pouze jako vykrývací, nasazený na foťáku. Používám předvolbu clony, blesk většinou kompenzuji hodně do mínusu (mám ho napřímo) A teď ta otázka: při focení bez blesku dávám skoro vždy nějakou kompenzaci expozice (kvůli přepalům). Jak je to ale v případě použití blesku? Vím, že se může oddělit kompenzace expozice a kompenzace expo blesku, ale co každé z nich ovlivňuje? Pokud to tedy chápu dobře, pak by kompenzace expozice měla ovlivňovat pouze pozadí a kompenzace expozice s bleskem zase jenom objekt, který je nasvícen bleskem, je to tak? Takže pokud dám kompenzaci expozice třeba - 2/3 (abych neměla přepálené pozadí) a blesk kompenzuji o -1 a 1/3, je to v pořádku? Nebo je to blbost?
A další otázka je k bezdrátovému řešení blesku k mému Canonu EOS 50D, tak abych mohla fotit i nějaké inscenované fotky v exteriéru (blesk ze strany přes deštník nebo sofbox). Jaké jsou možnosti? Vím, že když si zadám Škodu, něco mi vyjede, ale nevím, jaký je v jednotlivých odpalovačích rozdíl (kromě ceny). Poraďte, prosím. Radši upřednostním kvalitu před nízkou cenou. Díky.
tinkao
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 23. 7. 2012 21:14

K 1. - kompenzace expozice ovlivňuje celkovou expozici (jakoby bez blesku), kompenzace expozice blesku ovlivňuje sílu s jakou se odpálí blesk.
Na bezdrátové odpalování je spolehlivý Cactus V5, ale u nás se asi nedá koupit, musela bys jej brát z eBaye. Kdybys náhodou zvažovala upgrade, tak 60D a 7D umí odpalovat rádiově pomoci interního blesku. Canon momentálně po ruce nemám, takže víc neporadím. Možná, že existuje i levnější řešení.
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tinkao 23. 7. 2012 22:26

Takže kompenzace expozice ovlivňuje pozadí i objekt, díky, to jsem chtěla vědět. Jinak, přezbrojit teď určitě neplánuju, bohužel.
tinkao
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Hamk 23. 7. 2012 23:47

A nemělo by to být tak, že když např. nastavíš kompenzaci expozice pozadí o -1EV, tak by se měla expozice na blesku nastavit o +1EV, protože kompenzace expozice na fotoaparátu, neovlivní jen pozadí, ale celou fotografii, tedy i popředí. A pro správnou expozici popředí bleskem, by se měla přidat kompenzace na blesku o hodnotu, nastavenou komponzaci na fotoaparátu... Ale to v ideálním případě. Pak je samozřejmě nutné kompenzaci na blesku přizpůsobit záměru fotky... Alespoň myslím.. :hm
Hamk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tinkao 24. 7. 2012 01:31

Potíž je v tom, že pokud máš blesk napřímo, tak při kompenzaci blesku +1 objekt totálně přepálíš. Nebo tam zkrátka blesk bude vidět. Na takovéto "přiblejsknutí" mám vyzkoušeno, že je nejlepší kompenzace blesku do mínusu, tak -2/3 až dokonce -2, pak to je přirozenější. Odraz o strop už je jiná, tam je dobré kompenzovat blesk do plusu.
tinkao
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dadajax 10. 8. 2012 09:39

kentus píše:... 60D a 7D umí odpalovat rádiově pomoci interního blesku.

Jen upřesním...60D ani 7D samozřejmě neodpaluje rádiově. Jen pomocí předzáblesku z interního blesku - tedy je potřeba mít přímou viditelnost mezi interním a externím bleskem.
Podívejte se na www.fototipy.cz - databáze zajímavých míst k focení, tipy, rady a inspirace pro fotografy
dadajax
Návštěvník